Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-10-11, 05:44 PM   #1
darren
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2008
上古卷軸V - The Elder Scrolls V: Skyrim

Background
- 遊戲使用全新的引擎, 可以運算流體動畫
- 故事發生在上古4 200年後, 主角為近乎滅亡的龍族後裔(上古4時變為龍像的Martin就是其中一人), 主線需時約20小時
- 地圖有著跟上古4 差不多的規模, 並有130個地下城
- 創作角色時有更多的微細選項可以調整, 例如鬍子, 並且大幅強化臉部跟模型
- 種族設定為10個
- HUD為可隱藏式, 道具介面就像iTunes 的拖拉設計, 並且可以檢視道具的3D 造型, 有謎題必須通過觀察道具的3D 模型來解開
- 改善第三人稱的表現

Combat
- 跟前4代不同的戰鬥系統
- 戰鬥時依照真實世界的物理力學將敵人打得失衡, 攻擊失衡狀態的敵人可以有額外的傷害.
- 改善了各種動作, 並加入疾速跑, 會消耗大量體力
- 新加入龍吼系統, 遊戲過程中學得龍的語言組成超過20句的龍吼, 戰鬥中組成不同字句喊出會有不同的效果, 例如減慢時間流動, 召喚龍加入戰鬥等等
- 新加入雙持系統, 可持雙刀, 或者一手魔法一手持劍作戰, 或者雙手皆用魔法作戰加強法術威力
- 每一種武器將會有不同動作跟不同的Perks 可供學習, 例如劍可以造成致命一擊, 斧頭可以造成出血, 鈍器可以對重甲敵人造成更大傷害, 並有各式各樣的終結技, 使用終結技時會有一小段動畫
- 弓箭的傷害大增, 換來的是數量減少, 弓箭的價格提高
- 弓使可以對近身的敵人以弓柄推開, 而瞄準時間的長短亦會對傷害有影響
- 匕首背刺將造成更多的傷害, 初步設定為約正面的10倍
- 敵人對潛行的反應會先進入警惕狀態後才會發現玩家, 如果在警惕狀態時立即隱藏身影, 可以令對方重回忽略自己的狀態
- 盾牌必需掌握好時機才能檔下攻擊, 跟武器一樣有Perks 可以學習, 例如攻擊對方的招數或者加強自己防禦法術的能力, 防守成功可以造成對方的失衡, 雙持武器亦可擋格, 但必須冒更大的風險
- 玩家後退速度不再跟前進速度一樣
- 魔法系統將不會有神秘派系, 以往神秘系的魔法將歸納為其他派系內
- 魔法將有更多的效果跟種類, 並且可以互相組合成更強大的法術
- 同一招魔法根據使用方式將有不同的效果, 例如火球術長按將會變為火焰噴射, 亦可以設置成火球陷阱
- 不同屬性的法術會有不同的效果, 火屬性附帶燃燒傷害, 雷屬性會削減對方法力, 冰屬性會造成對象緩速
- 18種技能不再有主副之分, 現在所有戰鬥技能的升級皆可導致等級的提升, 等級達50後升級將會變得非常困難
- 等級沒有上限
- 每次升級除了固定提升生命值外可以選擇額外加點至生命,耐力或魔法值, 並且會隨等級解鎖新的Perks
- 另外亦有生活技能附魔, 鑄造武器, 烹飪, 種田, 採礦等等

Mission&Monster
- 不會再有職業選擇, 系統會根據你的技能取向認定你為魔法系或戰士系, 有些任務將因為你技能取向而有完全不同的內容
- 加入類似Fallout3的隨機任務, 並有一個任務系統會根據未探索的地區隨機生成任務給玩家
- 支線任務會根據玩家的能力值和以往做過的事情而有細節上的變化, 有些更是有條件性的開啟
- 升級規則類似Fallout3, 怪物仍然像上古4會根據玩家等級而調整, 不同的是等級低的時候強力的怪物仍然會出現, 只是比較稀少, 同樣等級高時弱勢的怪物一樣可以找到, 而平衡弱怪等級的辦法可能以群體數目出現而不再是像上古4一樣加強弱勢怪物的能力值
- 龍是常見的生物, 擊倒他們將會對集成龍吼有幫助
- 高等級的敵人會有隨機生成的面孔, 低等級時前去挑戰時將會有警告
- 敵人將會有更多行動模式, 並且會有著不同的戰鬥特性

City
- 採用開放式城鎮, 並有5個主要大城市
- 加入小孩子NPC
- NPC 的AI大幅強化 (R-AI), 你掉下一把武器, 有的NPC可能會撿回給你, 有的則可能為你掉下的武器而大打出手
- R-AI的強化令NPC 的行為更多變, 更貼近真人, 例如晚上採訪友善NPC的家, 他們會問及要否留宿等事情
- NPC 會閃避法術
- 跟NPC 對話不必拉近距離, 他們亦可以邊做動作邊對話
- 交談和臉部表情系統有大幅改進
- 被殺的任務/商店NPC 將會由家屬接替, 如果玩家是兇手的話將要做點事情贖罪才能回復NPC對你的態度
- 城鎮有機會受到怪物的襲擊

Environment
- 環境將會更加迫真, 樹木, 河水, 雪地 將不再是一整片貼圖, 而是各自會有細微變化 (樹葉的擺動將會有不同方向, 河水將不像上古4不會流動, 雪地會令玩家的移動困難, 並且有推疊效果)

Misc.
- 將會推出官方編輯器
http://www.gameinformer.com/b/featur...on-shouts.aspx

此篇文章於 02-10-11 06:11 PM 被 darren 編輯。
darren 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-11, 04:04 AM   #2
someday
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2007
點解過左咁多年佢仲要咁堅持佢果套不知所謂嘅配點升級方法呢..
Oblivion 乜都好, 就係俾個 leveling system 搞到隻 game 完全 unplayable. oblivion 本身個 leveling system 我直程要俾負一百分佢. 我玩隻野仲要攞紙出黎計住 7 major skills 合埋有幾多點, 我把劍斬左幾多下 / 維修左幾多件野 / 射左幾多次魔法, 簡直折磨. 唔 mod 嘅話我不如永遠 level 1 算數, 升級只會 la 屎上身.
同埋唔該今次就算 d creeps 會 scaling , 但可唔可以 scale 得正常少少, 唔好好似 oblivion 咁玩多幾級已經通街 Daedric armor / weapon 嘅 bandit 同埋射四十幾五十箭都唔死嘅 goblin. (雖然我仍然覺得 creeps scaling 直程應該消失 as an RPG game)

本身個 gameplay mechanic 攪唔掂的話 畫面靚到曉飛都係假.

此篇文章於 02-22-11 04:21 AM 被 someday 編輯。
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-11, 08:18 AM   #3
BlackWing
World Order
↘本氣度0

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code3480 2495 6871
PSN  IDgafkalut
唔mod的話,都唔會玩佢啦
商店系統都要落mod修正,佢有限制商人有幾多錢
但d錢就唔會扣既,又要用mod修正成佢有500蚊就真係得500蚊伯一直咁扣
npc會經過時過同npc第d貿易令到金錢有增減,唔會一直維持係500
BlackWing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-11, 08:54 AM   #4
darren

個升級系統真係好雷人,
major skills 只要揀左D 常用既就會keep 住你係咁lv up, 但係其他技能又跟唔上,
升級個時又要睇你邊種skill 練得多而決定你既stat 係+1~5, 所以冇計好數既話,
最後d stat 同skill根本冇辦法同出面既野怪對抗, 當然捱到去lv max既話就冇乜點影響...

不過當入到去附魔祭壇同埋法術祭壇既時候, 我真係想野怪可以再勁D,
武器同法術整得好既話真係game breaking....變色龍Set更加唔在講sosad

此篇文章於 05-08-11 08:06 AM 被 darren 編輯。
舊 02-23-11, 12:02 AM   #5
someday

註冊日期: Mar 2007
最弊睇佢個 description 好似仲想玩 major skills 配點升級同 creeps scaling 呢家野..
如果真係搞到好似 oblivion 咁, 我真係玩下 demo 當睇風景算
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-11, 02:31 PM   #6
darren

官方宣傳片↑
暗殺終於有動作了

玩家反應↑

此篇文章於 02-28-11 02:34 PM 被 darren 編輯。
舊 03-23-11, 12:34 PM   #7
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
唔係話改左用fallout 3果種leveling system 咩?

舊 05-06-11, 07:13 PM   #8
LAMR

註冊日期: Apr 2011
本來很想玩的~~
但看到大家的回覆...
我最討厭練等了Q_Q
還要這麼麻煩...
但我朋友說這是他玩過最好玩的遊戲耶...
他好像把可以玩的單機遊戲都玩過了..
LAMR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-11, 07:46 PM   #9
BlackWing
World Order
↘本氣度0

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code3480 2495 6871
PSN  IDgafkalut
fallout同oblivion都未聽過有人會刻意練lv...
你話原版oblivion要計好點樣升lv果陣+5點就有
不過有mod就無呢個問題,安左mmm之後周街都係敵人
敵人只會多到你唔想打,升lv根本唔係問題
----------------
不過有樣野就真,無耐性既人唔推薦玩mod
成日見到d人咩readme都唔睇,咩都拉駛入去就算
之後到開game出錯果陣就怨天怨地
BlackWing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-11, 10:46 PM   #10
johnlam
神殺し

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: BlackWing 查看文章
fallout同oblivion都未聽過有人會刻意練lv...
你話原版oblivion要計好點樣升lv果陣+5點就有
不過有mod就無呢個問題,安左mmm之後周街都係敵人
敵人只會多到你唔想打,升lv根本唔係問題
----------------
不過有樣野就真,無耐性既人唔推薦玩mod
成日見到d人咩readme都唔睇,咩都拉駛入去就算
之後到開game出錯果陣就怨天怨地
多數港仔都係鍾意爽快呀, 快餐game果類.
果陣我玩morrowind 玩到查哂字典 仲要特登係外國訂guide返來慢慢刨架...不過d fd會話 洗唔洗打機打到咁辛苦呀...我唔覺得好辛苦wo, 我好enjoy人地咁有心機編寫咁宏大既內容. 話雖main story line好短. 不過可做既sub quest好多好多. 你可以幫兄弟會做野, 你幫邪神又得. fable? 彈開十萬丈啦
johnlam 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Elder Scrolls V: Skyrim (PS4/XB1版發售中 | NS版對應Amiibo ) ahleung 電視遊戲討論版 378 06-11-18 04:07 PM
The Elder Scrolls IV: The Shivering Isles圖片及影片,美3月27日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 57 02-18-12 06:50 PM
The Elder Scrolls IV - Game of the Year Edition kevinltb PC電腦遊戲討論版 6 03-26-08 12:07 PM
Elder Scrolls IV Oblivion Video 電視遊戲討論版 26 03-27-07 08:36 PM
The Elder Scrolls 4 Oblivion畫面公開 Orphan PC電腦遊戲討論版 4 10-03-04 01:51 PM

現在的時間是 03:54 PM

手機版 | APP版