Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-01-18, 06:26 PM   #1
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
想要求管理員認真整頓有關劇透的規則

首先我表明我個人立場,以下幾種情況
1,在topic字句中包含了作品的內容
2,在完全無關的topic講其他作品的內容
3,在B作品topic講A作品的內容
4,在A作品topic講A作品的內容

1,2,3我覺得都要嚴禁。
但4,我覺得作品的topic就係要來講該作品的一切內容(包括劇透)。你唔想睇到的話,就應該自己克制一下,唔好入去該作品的topic。自己唔克制,卻要求別人克制,把資訊隱藏起來令你安心。然後想睇劇透的人又要逐個Spoiler Click開來睇,我覺得係過於霸道。

現有規則的灰色地帶,我覺得有必要修正。
假如管理員決定無論任何情況都必須把劇透內容隱藏的話,我沒有異議。
但假如管理員決定維持現狀,在某些情況下容許不隱藏劇透內容的話,我希望那些盲目反劇透的人,在鬧人之前,先睇清楚人地有否犯規。

以上,我想先在這處討論一下,稍後才正式post在申訴區。

利申,我不是那種喜歡進行劇透來自high的人。我純粹係對那些不理情況,盲目反劇透的人反感。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 01:05 PM   #2
十一月
Game Master

冇人想討論嗎?
咁我再講多少少。

我唔係反劇透的人,所以我好難完全明白佢地的心態。
在我看來,佢地反劇透的理據,不外乎是「覺得如果一早知道了劇情,在正式睇的時候就會沒有樂趣,甚至會唔想睇。」
然後,佢地將以上理據視為真理,覺得一切劇透都係天理不容,所以一見到劇透就歇斯底里咁鬧。

但「一早知道了劇情就會沒有樂趣」,呢一點我絕對相信唔係所有人都係咁諗。
無論日劇及動畫都有下集預告,電影亦有預告片,這些或多或少時都會包含一些劇情。如果劇透真係100%影響觀看意欲,咁預告片根本就不應該存在。
另外,我相信有唔少人,在睇每一季的動畫時,會因為急不及待想知道往後的劇情,而去找小說或漫畫來看。然後在睇動畫時,對比與原作的分別。而我自己,甚至會去wiki看個詳細。

(為易於閱讀,其他野在下一個post再講)
舊 06-04-18, 01:27 PM   #3
十一月
Game Master

劇透是否錯,我覺得要視乎場合。(#1已寫了我的見解,不再詳述)

雖然我不太擅長比喻,但也在此喻一下。
板規 = 法律
沒有講明不准劇透的topic = 泳池的更衣室
沒有隱藏的劇透 = 裸露

在公眾場所裸露是犯法。在公眾場所裸露,絕對係錯的行為。
而泳池的更衣室,雖然都係公眾場所,但更衣室就必定會有人裸露,是不可抗力。
你自己衝入泳池的更衣室,見到人裸露就發哂癲咁鬧人點解唔遮好,然後投訴,並覺得自己係正義使者,仲話如果自己如果係管理員就趕人走,我覺得根本係黐線。

雖然論壇係公眾地方,但topic的作用就係俾人講一切有關該作品的內容,包括劇透。
沒有講明不准劇透的topic,劇透就是合法。你自己手痕click入去,踏到地雷之後就鬧人,我覺得根本係黐線。

入去某電影的topic,在該電影上映之後,大約有一半或三份一的post,都係隱藏了的劇透。咁已經證明咗其實好多人都想講,及想睇劇透

(為易於閱讀,其他野在下一個post再講)
舊 06-04-18, 01:39 PM   #4
十一月
Game Master

維基對於劇透的方針

先睇重點。
劇透警告廢除理由
英語版2007年11月廢除;日語版2008年5月廢除;中文版2009年11月廢除。請勿以任何方式隱藏對作品劇情、角色介紹等的內容。

維基早就禁止隱藏劇透了,而GAF卻仍然停留在石器時代。
可能有人會話,維基的性質同forum唔同,但其實維基同forum有一點是共通的。
就是,你自己唔手痕click入去相關項目,即使人地成份劇本寫哂出來,你都唔會睇到。

最後
有人覺得劇透是天理不容,而我覺得反劇透是一種阻住地球轉的行為,兩者永遠對立。
所以最好是一切按規則處理,因此我打算提議管理員整頓版規。
舊 06-04-18, 01:40 PM   #5
真!DC
Banned User
奉行我道

戲上左睇左之後出po討論劇情唔代表未睇既人想睇劇透喎
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 01:43 PM   #6
十一月
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
戲上左睇左之後出po討論劇情唔代表未睇既人想睇劇透喎
由手機版發出
唔想睇的人咪唔好入去那個topic囉。

此篇文章於 06-04-18 01:51 PM 被 十一月 編輯。
舊 06-04-18, 01:47 PM   #7
真!DC
Banned User
奉行我道

有時係對套戲有興趣想睇下相關情報同口碑決定睇唔睇架

或者學game版咁情報同攻略分開兩個topic
由手機版發出
舊 06-04-18, 01:54 PM   #8
十一月
Game Master

引用:
有時係對套戲有興趣想睇下相關情報同口碑決定睇唔睇架

或者學game版咁情報同攻略分開兩個topic
由手機版發出
先生,板規有講可以另開不准劇透的topic。
你D人懶另開topic,但又要人地就哂你。係皇帝定公主呀?
舊 06-04-18, 01:58 PM   #9
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實在下覺得現狀OK。
劇透討論就SPOIL咗就得,有人唔鍾意SPOIL,不過又有人睇唔順眼咪叫管理員幫手SPOIL囉,
既唔係BAN咗出文既人亦唔係強迫要佢自己加SPOIL…

當然,明確要求劇透者SPOIL會比較好D。

此篇文章於 06-04-18 02:01 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 02:01 PM   #10
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 十一月 查看文章
先生,板規有講可以另開不准劇透的topic。
你D人懶另開topic,但又要人地就哂你。係皇帝定公主呀?
本來平心靜氣討論下做乜回得咁悔氣
利申好少入電影版
由手機版發出
舊 06-04-18, 02:02 PM   #11
十一月
Game Master

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實在下覺得現狀OK。
劇透討論就SPOIL咗就得,唔鍾意SPOIL不過又由起他人不快既叫管理員幫手SPOIL囉,
既唔係BAN咗出文既人亦唔係強迫要佢自己加SPOIL…
就係現狀有問題。
我出呢個post的導火線係,板規話新片7日內才必須隱藏劇透,然後有人在大約13日後沒有隱藏劇透,之後有人把自己的感受凌駕板規去投訴劇透者。
舊 06-04-18, 02:04 PM   #12
神人ではない!新人だ

引用:
就係現狀有問題。
我出呢個post的導火線係,板規話新片7日內才必須隱藏劇透,然後有人在大約13日後沒有隱藏劇透,之後有人把自己的感受凌駕板規去投訴劇透者。
THEN?有人被處分?
定係個POST俾ADMIN刪咗?

此篇文章於 06-04-18 02:07 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 02:07 PM   #13
十一月
Game Master

引用:
本來平心靜氣討論下做乜回得咁悔氣
利申好少入電影版
由手機版發出
sorry,語氣重了兼錯了對象。
其實我係指桑罵槐。
我針對的係那個以自己的感受為優先,無視版規,胡亂投訴,「認為劇透乃原罪的原教旨主義者」。

此篇文章於 06-04-18 02:10 PM 被 十一月 編輯。
舊 06-04-18, 02:11 PM   #14
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
sorry,語氣重了兼錯了對象。
其實我係指桑罵槐。
我針對的係那個以自己的感受為優先,無視版規,胡亂投訴,「認為劇透乃原罪的原教旨主義者」。
你係唔係講緊依單野??? LINK
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 02:18 PM   #15
Eking

註冊日期: Feb 2006
戲上左, 除左劇情重有乜可以討論 ?

舊 06-04-18, 02:20 PM   #16
十一月
Game Master

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
THEN?有人被處分?
定係個POST俾ADMIN刪咗?
冇刪除,但強行改了為隱藏囉。咁係唔係侵犯了出post者的自由呢?
當然,假如出post者真係違反版規,我會覺得管理員做得好。
但事實係人地冇違反喎。而從出post者的回應睇得出佢都覺得係無理投訴。

所以我覺得板規應該清晰列明邊D情況一定要隱藏劇透,邊D情況可以不隱藏劇透。
而在可以不隱藏劇透的情況下,投訴沒有隱藏劇透,不應該成立。

此篇文章於 06-04-18 02:25 PM 被 十一月 編輯。
舊 06-04-18, 02:27 PM   #17
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
其實可以咁睇:
劇透者因為已經睇咗戲,所以係既得利益者(未被人劇透), 而投訴劇透者因為未睇戲,如果被劇透而買飛睇戲會因此有損失,因為係討論區要Click入去先知有劇透,公平原則當然有人投訴要spoil劇透啦.

至於Wiki目的唔係討論,而係詳細說明劇情,所以睇親都知係100%劇透,所以反而可以選擇睇定唔睇

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 02:27 PM   #18
十一月
Game Master

引用:
作者: rinxlun 查看文章
你係唔係講緊依單野??? LINK
冇錯,就係呢單野。
舊 06-04-18, 02:31 PM   #19
神人ではない!新人だ

引用:
冇刪除,但強行改了為隱藏囉。咁係唔係侵犯了出post者的自由呢?
當然,假如出post者真係違反版規,我會覺得管理員做得好。
但事實係人地冇違反喎。而從出post者的回應#4睇得出佢都覺得係無理投訴。

所以我覺得板規應該清晰列明邊D情況一定要隱藏劇透,邊D情況可以不隱藏劇透。
FORUM上面既ADMIN基本上係可以自行EDIT,出POST者既自由係可以唔出POST。
畢竟FORUM唔係真正公共地方,實際有OWNER既。
其實真係唔駛同你講法治。

當然,出師無名就好易玩殘自己,一切都先小人後君子,遊戲會易玩好多。
比起版規,在下覺得加返聲明就夠,例如:
建議「劇情討論」使用隱藏內容又或者另外劇情討論主題,為保持良好討論氣氛,本區不排除會因應狀況而作出酌情處理。
之類…其實開FORUM都係想大家有地方HEA傾幾句,有共識就夠。

BTW,在下冇興趣為投訴人解話,不過
「套戲出咗只係一星期,就已經有人唔加tag將劇透赤裸裸地展示出嚟。」
係唔係大話就真係見仁見智,首先佢唔係講「未夠一星期」而係「出咗一星期」,唔夠兩星期之下又好似唔係太大問題。
當然,可以肯定佢冇參詳過劇透指引…
脷伸:在下都冇留意過

此篇文章於 06-04-18 02:51 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 06-04-18, 02:37 PM   #20
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
其他地方出香港冇得睇就話劇透姐 上左/播左仲透乜鬼野
當年gaf一向都係想冇劇透就自己開個TOPIC 係TITLE 講明
係某d會員覺得spoiler 係必然成日係到唔比人講姐
有時成個page都係spoiler 非常影響觀感

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 02:37 PM   #21
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

其實去開香討都知"隱藏"係家常便飯,有乜咁緊要 ~~

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
舊 06-04-18, 02:38 PM   #22
十一月
Game Master

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
至於Wiki目的唔係討論,而係詳細說明劇情,所以睇親都知係100%劇透,所以反而可以選擇睇定唔睇
你錯了,那些反劇透的人無孔不入,佢地覺得自己唔想睇到的就要遮。當初維基都曾經被反劇透派搞到烏煙瘴氣。係經過咗一段時間的爭論之後才得出現在這個結果。

學#15話齋,戲上映了,唔講劇情講乜?
你唔想踩地雷咪自己克制一下,唔好入去topic囉,點解要全世界為你設想?
不過,我都明白有D人就係上網成癮,唔睇唔安樂。所以我覺得最好設一個絕對要隱藏劇透的期限。過了期限之後,一切不用隱藏。
在絕對隱藏劇透的期限內,不隱藏者要罰。
在過了絕對隱藏劇透期限之後,禁止無理投訴。
舊 06-04-18, 02:45 PM   #23
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

引用:
在過了絕對隱藏劇透期限之後,禁止無理投訴。

期限呢啲唔可以一概而論,有啲hit嘅戲未必可以一星期內買到飛睇

舊 06-04-18, 02:46 PM   #24
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
小學雞....

樓主好似教書 ga ho?

加聲明 or 分隔線仁至義盡啦,呢度又有 spoiler 功能仲想點。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-18, 02:58 PM   #25
十一月
Game Master

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
期限呢啲唔可以一概而論,有啲hit嘅戲未必可以一星期內買到飛睇
所以咪要討論囉。
電影版主講的7日係太短。
我覺得至少兩星期,甚至一個月更好。
呢度我已經提議過一個月

此篇文章於 06-04-18 03:02 PM 被 十一月 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:01 AM

手機版 | APP版