Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-29-08, 07:38 PM   #401
House
God of Gamer
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: chihangleung 查看文章
在無印第一季ED勇俠青春謳有一句歌詞(死亡並非終點)迷(まよ)いの一夜(いちや)に明星(みょうじょう)は誘(さそ)う
死(し)して終(お)わらぬ
夢(ゆめ)を焦(こ)がれども

可能暗示魯魯修沒死
OP夠有宇宙場面啦..不可以作準

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線  
舊 09-29-08, 08:18 PM   #402
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
無責任腦內補完:
紅雞o既避子彈反應速度...基本上熟佢地o既都唔難估到
首先以故事正史黎講....nnl,卡蓮已經知單野係佢兩個自編自導自演o既大龍鳳

zero殺lulu....知zero身份o既人都知道一定係lulu搞出黎的....因為除此之外根本唔會再有第二個zero彈出黎,而lulu o既共犯+一身好武功...都係得紅雞...
藤堂應該都估到,o個下俾卡蓮叫停左
扇咁雜碎應該唔會有腦的
以神樂耶o係劇中o既頭腦佢應該知道

最後....希望有忠犬尋主ova

舊 09-29-08, 08:20 PM   #403
dc999
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: kusee 查看文章
其實有小小野唔明,娜娜莉...
其實有小小野唔明,娜娜莉
點解最尾魯魯修死時,隻手摸一摸就知魯魯修既想法既?

同埋橙哥解左粉紅 GEASS 個度又無交代
最尾真係去左種橙
會唔會lulu真係有個code....
所以娜娜莉摸一摸就見到lulu既過去
就好似lulu第一次見cc既時候一樣

舊 09-29-08, 10:53 PM   #404
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: 3x3eye 查看文章
好像是說說謊的人
心跳比平時較快
而且娜娜莉是失明的
對感覺應該比其他人好得多
啊,咁失血咁多,心跳係應該愈跳愈慢既

舊 09-29-08, 10:59 PM   #405
Rotagen
Game Master

引用:
作者: Kain 查看文章
妹同C.C.唔講

朱雀果時戴住面具做俾邊個睇?
你意思係朱雀都唔知lulu計劃,要昆埋佢?唔明你意思

你唔明套野講乜
朱雀對外已經死左,佢同lulu嘅約定係一世戴住ZERO嘅面具做英雄
呢件工作絕對係豬頭骨
如果lulu無死自己做番zero就得(朱雀做同lulu做都唔可以俾人認出身份)
做咩要推俾自己嘅最好朋友做?

朱雀明知係豬頭骨,都親口應承魯魯修做,邊到有推畀佢先

舊 09-29-08, 11:06 PM   #406
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: Rotagen 查看文章
朱雀明知係豬頭骨,都親口應承魯魯修做,邊到有推畀佢先
lulu自己死左梗係做唔到,咪朱雀做囉
d人話lulu無死嘛,我咪分析如果lulu無死個case係點囉

睇晒上文下理先好唔好?
Kain 目前離線  
舊 09-29-08, 11:08 PM   #407
Rotagen
Game Master

引用:
lulu自己死左梗係做唔到,咪朱雀做囉
d人話lulu無死嘛,我咪分析如果lulu無死個case係點囉

睇晒上文下理先好唔好?
我有睇呀
但係魯魯修死唔死,呢個都係兩方同意既結果,都唔構成推喎
單方面塞個責任畀人先叫推吧

舊 09-29-08, 11:17 PM   #408
Kain

引用:
作者: Rotagen 查看文章
我有睇呀
但係魯魯修死唔死,呢個都係兩方同意既結果,都唔構成推喎
單方面塞個責任畀人先叫推吧
講多次

罪係lulu犯嘅,要贖罪嘅係佢,朱雀係幫佢唧
zero鎮魂曲呢件事入面,如果佢無死,
點解朱雀要受得多過lulu,佢淨係受完一刀就當贖左罪?
就係因為佢死左先做唔到,要朱雀代佢

要講嘅我上面講晒,唔認同就算
Kain 目前離線  
舊 09-29-08, 11:22 PM   #409
Rotagen
Game Master

我唔明點解兩方同意都構成推o者,唔好咁多心

舊 09-29-08, 11:59 PM   #410
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
好一個HAPPY END
今集無人死

種種明示馬伕一定係魯魯修
1.馬伕件衫記得某集魯魯修著過
2.近境都故意唔show樣
3.CC最後頭向後仰問魯魯修(馬伕方向)

王的力量會使人孤獨
兩個都有又唔同講法?

我好想扇死啊
出第三季啦XD
傑斯特 目前離線  
舊 09-30-08, 12:03 AM   #411
回到過去~Terry~
劍士

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
今集無人死

王的力量會使人孤獨
兩個都有又唔同講法?

我好想扇死啊
出第三季啦XD
1.邊集?
2.可能真係一個路人馬伕而已
3.你多心了, 睇多次都唔覺係後仰, 而係對個天講野
回到過去~Terry~ 目前離線  
舊 09-30-08, 12:05 AM   #412
VICT
Ultimate Gamer
什麼超有趣的?

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDvictorleung213
最後 cc 下魯魯修
我覺得佢只係同 c之世界 中既魯魯修對緊話

舊 09-30-08, 12:05 AM   #413
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
講多次

食左個code先係最大o既受罪呀....

舊 09-30-08, 12:07 AM   #414
邪教教主
Ultimate Gamer
bunchies

註冊日期: Jan 2002
有問題
唱op 時有一段是每個角色輪住飛出來
最後幾個出場是nnl 的maid => pizzahut 公仔 => 黃髮孖辮女
黃髮孖辮女是誰..好似o甘耐無出過埸

His might upholds the weak
His word speaks only truth
His wrath undoes the wicked
邪教教主 目前離線  
舊 09-30-08, 12:08 AM   #415
闇之大精靈

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 忍者 查看文章
無責任腦內補完:
紅雞o既避子彈反應速度...基本上熟佢地o既都唔難估到
首先以故事正史黎講....nnl,卡蓮已經知單野係佢兩個自編自導自演o既大龍鳳

zero殺lulu....知zero身份o既人都知道一定係lulu搞出黎的....因為除此之外根本唔會再有第二個zero彈出黎,而lulu o既共犯+一身好武功...都係得紅雞...
藤堂應該都估到,o個下俾卡蓮叫停左
扇咁雜碎應該唔會有腦的
以神樂耶o係劇中o既頭腦佢應該知道

最後....希望有忠犬尋主ova
[幻想中]我已經想好了故事了
終戰後一年
當齊諾同卡蓮一同遊玩橙哥的橙園時
意外發現魔女同疑似老馬修的人係一齊
當年的戀火從新點燃
苦苦追逐的卡蓮
痴心一片的齊諾
往事不堪回首的老馬修
不願放手的CC
再加上NNL天子神樂耶雅莉4人耍萌
扇中扇的人渣演出
交織出一段可歌可泣的愛情故事 [/幻想中]
闇之大精靈 目前離線  
舊 09-30-08, 12:15 AM   #416
闇之大精靈

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 忍者 查看文章
食左個code先係最大o既受罪呀....
我是這樣認為
人的死亡有生物性同社會性
假設魯魯真係無死
佢所受的苦不會比紅雞少
一來如忍者所講
不死是一種折磨
二來他餘生都要內疚
而且永遠失去了真正的名字
一生要隱姓埋名
這種社會性的死亡也不是好受的
當然如果可以晚晚同CC 又唔同
闇之大精靈 目前離線  
舊 09-30-08, 12:18 AM   #417
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 邪教教主 查看文章
有問題
唱op 時有一段是每個角色輪住飛出來
最後幾個出場是nnl 的maid => pizzahut 公仔 => 黃髮孖辮
黃髮孖辮女是誰..好似o甘耐無出過埸
那是黃色頸巾吧
那是閃忍

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線  
舊 09-30-08, 12:19 AM   #418
蘭格哈撒
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: darren 查看文章
自己識整又唔一定可以整到岩自己口味既PIZZA
都係要靠訂

Same here
我都覺得RE=Requiem
我反而覺得回應既意思比較多,當然亦唔排除有requiem既意思在內
因為成個requiem就係對lulu之前做過既事
包括對人用geass,成立黑騎,反老豆,之後既獨裁
這一切所帶來的好及壞的後果的回應
他做的一切就係要重新造一個更美好,有著明天的世界出來
這正是requiem的目的,也是lulu對所有有關係的人的一個回應
蘭格哈撒 目前離線  
舊 09-30-08, 12:24 AM   #419
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

註冊日期: Dec 2004
引用:
講多次

有件事要提提
贖罪同適唔適合係兩回事~LULU佢知道自己係難做得好~
紅雞又人知佢無乜腦,LULU咩留左隻小二比佢囉~小二無心做事都玩中立,比LULU好勝好好多~

就算唔理上述~交比朱雀做那是RE;計劃的共識,朱雀佢雖腦及LULU但理念無錯,交比佢有乜問題?
古來皇帝都會禪讓啦~自己做錯的事,自己想贖罪都好但係咪真係做得好係另一回事~
grxgr 目前離線  
舊 09-30-08, 12:24 AM   #420
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
今集無人死

王的力量會使人孤獨
兩個都有又唔同講法?

我好想扇死啊
出第三季啦XD
你睇返ending最後幅圖
得CC一個人的

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線  
舊 09-30-08, 12:36 AM   #421
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
總算追完, 但除了頭幾集外已沒了追既衝動, 因為覺得幾爛下
FREDDY@o@ 目前離線  
舊 09-30-08, 01:03 AM   #422
Kain

引用:
作者: grxgr 查看文章
有件事要提提
贖罪同適唔適合係兩回事~LULU佢知道自己係難做得好~
紅雞又人知佢無乜腦,LULU咩留左隻小二比佢囉~小二無心做事都玩中立,比LULU好勝好好多~

就算唔理上述~交比朱雀做那是RE;計劃的共識,朱雀佢雖腦及LULU但理念無錯,交比佢有乜問題?
古來皇帝都會禪讓啦~自己做錯的事,自己想贖罪都好但係咪真係做得好係另一回事~
你又話唔講嘅?
咪quote我d野啦,我都話左唔再講囉,算啦我唔想再回

我做番多過3行唔睇算數
Kain 目前離線  
舊 09-30-08, 01:26 AM   #423
grxgr
Crazy Gamer
畫畫的好學流浪漢真竜

註冊日期: Dec 2004
引用:
你又話唔講嘅?
咪quote我d野啦,我都話左唔再講囉,算啦我唔想再回

我做番多過3行唔睇算數
另一回事,我唔係針對你(我根本就無留意個POST者係邊個= =)~我係幫人解畫~唔明你點解一定要贖罪=掌權~ (似係你一廂情願想法多)

話說,我又再留意多一次馬車C.C.的對話

>GEASS這份王的力量,會令人孤獨
>但有一點錯了
>是吧 ルル-シュ
(頭的動作稍稍向上前傾)

C.C.指LULU不是一人的意思~咁點解呢?因為C.C.同佢一齊
C.C.個個向前傾動作都係令人耐人尋味,假設我地自己係C.C.,向做呢個動作主要原因係同頭部前方的人說話~當然也有機會是說跟紙鶴說話,C.C.有咁詩情畫意~?

純粹個人見解,不喜勿插~呢個結尾實在太多自由度,LULU死唔死對個當時世界觀都無乜特別改變~
大家各自各腦內補完~
grxgr 目前離線  
舊 09-30-08, 02:06 AM   #424
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
個人見解:

C.C. 通常咁講野ge時候都係自言自語多
對上V.V.死果陣又係咁講野方式
亦有可能佢同 C之世界 ge 魯魯講緊野
所以個人覺得魯魯生唔生存里個真係一個謎

(值得留意ge係毛死果陣C.C.叫佢話C之世界見,
魯魯瓜左去左C之世界?
而有王之力ge可能先可以係C之世界同C.C.溝通??)

仲有個紙鶴係代表願望ge意思
(之前閃忍教NNL摺千隻紙鶴就能實現願望)
即係話C.C.有自己願望想實現 (係乜又係個謎 )

咁岩亦對應番今集魯魯同雀講過"願望"一詞

個人覺得魯魯死左同未死ge機會都大
真係好open end

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線  
舊 09-30-08, 03:38 AM   #425
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
一直都無上開o黎睇討論,但係今次個結局真係好震撼(對我o黎講)
所以都想講下d感想...

一直以o黎,我都無追開d咩動畫,最主要原因係唔想睇到最精彩o既地方要等一個禮拜,
但係Code Geass R2我係追足成套(雖然有一半原因係睇完第一季而中伏...)
不過吸引我追o既最主要原因係劇情總是有很多意想不到o既發展.
(雖然我係果種唔會諗跟住會發生d乜o既人,因為覺得如果估中左會影響睇o既心情,
就好似買飛入戲院睇戲但隔離有人係咁劇透咁...
但係有幾幕真係幾意想不到,好似シャーリー同Lulu啱啱成為情侶就俾阿橙解左geass...)
雖然見到唔少人話呢套野劇情暴走,但對我o黎講都係接受得到o既...
好似講得太遠,講返今集o既感想先.

一開始見到NNL果陣真係以為lulu唔會用geass...
(其一佢口硬心軟,其二NNL好似可以自己解開geass...)
但係當知道NNL同自己想法一樣果陣就自己攬哂上身...(果然係兩兄妹...)
跟住見到朱雀同卡蓮打完,諗住朱雀終於都死得啦掛(咁短時間應該走唔甩啦掛)
之後見到lulu出巡都好唔明,全世界人都想攞你命你仲周街行?
跟住Zero出場!邊個咁勇o係真Zero面前扮Zero?
唔通就好似lulu咁講Zero係一個象徵,有人想做人民英雄?
仲未諗到係邊個o既時候...d身法咁熟口熟面ge...?
朱雀!!(謎之聲:你仲未死咩?)
跟住睇返佢同lulu o既約定...真係估唔到原來Zero之鎮魂曲係一個自殺計劃...
最初只係以為lulu係為左洗清yufi o既污名同統一世界o黎終止鬥爭,
但係原來lulu係咁偉大的...我仲一直都對佢無乜好感tim...
(由最初當其他人係棋子,去到欺騙lolo感情,我真頭係想佢不得好死...
之後lolo為佢死左,失去一切都仲要同世界為敵果陣我先對佢有d好感...)
為左令所有人有一個共同o既憎恨目標而攬哂一切罪名上身,最後以死o黎化解眾人o既怨恨,
雖然我唔認同佢o既做法,但就結果而言,佢的確係好偉大...
跟住睇到NNL咁喊法...T_T
之後o既劇情都無乜心機研究了...

其實lulu有無死對我o黎講唔重要(反正編劇留左白,要死要生睇佢點講o既je)
因為個結局已經算係好好...(雖然我想要大團圓,最起碼希望NNL可以同lulu o係埋一齊...
lulu想實現NNL心目中o既世界,NNL只想同lulu一齊,兩兄妹都咁愛對方...)
講到呢度,我諗返起lulu第一集同臨死講過同一句話:
"我是破壞這個世界,與及創造世界的男人"
真係俾佢做到了...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
ロザリオとバンパイア money 日本動漫畫討論版 432 02-18-14 12:14 PM
09/10英超(恭喜 車路士 成為本年度足總盃/聯賽雙料冠軍) 龍寶寶 體育版 1019 05-19-10 12:03 AM
羅君左截肢換新生 Busconcamp Neo Entertainment TREND 7 10-13-09 01:30 AM
[漫畫] 島本和彥的新生漫畫狂戰記 GN00508771 日本動漫畫討論版 9 01-18-09 01:36 AM

現在的時間是 08:15 AM

手機版 | APP版