Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 
~清談館~>AI 人工智能 (AlphaZero制霸圍棋、西洋棋、日本將棋)
qwe 10:26 AM 05-23-17
作者: 112914:
薄瓜瓜已經令我傻眼

之前被中共內部"飛起"那兩兄弟 -- 令政策 、 令計劃,更是令我印象深刻

你想像不到是什麼教育的人會改這種名字
毛澤東個曾孫叫毛東東
Freddy 10:28 AM 05-23-17

[Live] The Future of Go Summit, Match One: Ke Jie & AlphaGo
亍 ◣ 10:47 AM 05-23-17
薄瓜瓜已經令我傻眼

之前被中共內部"飛起"那兩兄弟 -- 令政策 、 令計劃,更是令我印象深刻

不是什麼教育,而是身處什麼年代
強化人間ですの~★ 10:56 AM 05-23-17
Cao Cao
歌絲˙暮斯 11:00 AM 05-23-17
薄瓜瓜已經令我傻眼

我 Form 1 男校,有個大幾歲既大陸插班生,叫X鉅斌。

佢廣東話無乜鄉音,估計父母都係母語廣東話,無理由唔知 鉅斌 => 巨賓周

每次有校內廣播,“X鉅斌同學請到操場/禮堂!!”

必定令全校失控
由手機版發出
亍 ◣ 11:16 AM 05-23-17
唔講棋...已經20分鐘時差...
112914 11:31 AM 05-23-17
作者: 歌絲˙暮斯:
我 Form 1 男校,有個大幾歲既大陸插班生,叫X鉅斌。

佢廣東話無乜鄉音,估計父母都係母語廣東話,無理由唔知 鉅斌 => 巨賓周

每次有校內廣播,“X鉅斌同學請到操場/禮堂!!”

必定令全校失控
由手機版發出
他該不會姓"李" 或 "吳"吧??
Rance 11:49 AM 05-23-17
姓周?...
歌絲˙暮斯 12:01 PM 05-23-17
他該不會姓"李" 或 "吳"吧??
陳李張王何五大姓之一

作者: Rance:
姓周?...
如果姓周讀英文先好笑

英文係 given name 行頭, surname 行後

Kui Bun Chow 名副其實巨賓周 XD
由手機版發出
DevilElvis 12:32 PM 05-23-17
唔識睇,剩係知道柯仔諗好耐
亍 ◣ 01:33 PM 05-23-17
https://www.youtube.com/watch?v=3TlhWCdkZEM

呢個有開chat rm可以睇下d討論....
AshleyYan 01:33 PM 05-23-17
根本搵笨既,就算贏得到,返去update完同一套路對佢又完全無用.
sai都死啦
Freddy 03:09 PM 05-23-17
柯潔捉到唔錯, Alpha Go只係嬴半目
神龍 03:20 PM 05-23-17
3日都係贏半目(確信
Kain 10:33 AM 05-24-17
作者: Freddy:
柯潔捉到唔錯, Alpha Go只係嬴半目
新聞有講,program只係set要贏,唔在乎贏幾多
好似話贏越少既步法越低risk
由手機版發出
liar 07:36 PM 05-24-17
作者: Kain:
新聞有講,program只係set要贏,唔在乎贏幾多
好似話贏越少既步法越低risk
由手機版發出
我所理解係背後有幾千萬/億盤棋,machine learning 係統計下步棋所有可行棋步係庫入面所有紀錄中,到終局時平均得分(或者有加其他關連性),落得分最高果步。
因為係攞平均分,所以步數越多總比例越接近50%。
亍 ◣ 10:04 PM 05-24-17
作者: liar:
我所理解係背後有幾千萬/億盤棋,machine learning 係統計下步棋所有可行棋步係庫入面所有紀錄中,到終局時平均得分(或者有加其他關連性),落得分最高果步。
AlphaGo個理論好似唔係咁喎,,,,,....
Kain 11:10 PM 05-24-17
唔理點都好
就係因為只贏半目所以先顯得電腦係勁好多班
即係佢根本完全係睇住對手黎食
歌絲˙暮斯 11:42 PM 05-24-17
我諗支那人都係做足功課做晒對策先輸得少 d(當佢贏啦),不過見輸左 cut 直播真係3條7囉
由手機版發出
liar 12:42 AM 05-25-17
作者: 亍 ◣:
AlphaGo個理論好似唔係咁喎,,,,,....
錯都唔奇,我只閒時睇過睇過scikit-learn,未用過,同未睇過AlphaGo個Github.
Freddy 10:09 AM 05-25-17

[Live] The Future of Go Summit, Match Two: Ke Jie & AlphaGo
大覺屋師真 11:06 AM 05-25-17
作者: liar:
有興趣可以睇依度:
http://news.sina.com.tw/article/20160204/16118247.html

初期佢的確係靠人類好多盤棋嘅記錄去學
但佢已經學過就唔駛再記住
捉棋途中靠咁樣去搵最佳步法會好慢(普通棋類game嘅AI應該係依種),亦如文中所說,就算全部係職業棋局,D記綠可能平均嚟講得五段,去唔到頂峰

D棋局只係用嚟比佢初步學下一步棋點行先係好,為每步評分,越高分越傾向捉棋時會下依步棋。但都只係初步,之後會自己同自己捉,不斷學習改進點結合一連續步法行先會係好棋,贏左果局就幫果局嘅步法加分,日更傾向咁樣落子。學習途中,可能好多棋局嘅走位都比佢篩走lu,因為唔會係最佳步法。再學埋點嘅佈局對取勝有利,引導棋局走向勝率較大的局面

所以最後AI係記錄住每步(點)、一連串步法(線)、不同局面(面)嘅評分數據,再喺實戰時運用 (當然我依個都係好概括咁講,太深層果D我都睇唔明啦
( ゚ω゚)? 02:10 PM 05-25-17
恭喜棋聖阿法狗棋力超越人類,
dragonwing84 05:19 PM 05-25-17
D人成日話棋局如戰局~AI/機械人統治地球既日子不遠了
大覺屋師真 06:00 PM 05-25-17
作者: ( ゚ω゚)?:
恭喜棋聖阿法狗棋力超越人類,
人類同鬼魂都唔夠佢鬥
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 

返回主題版面