Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-26-15, 10:39 PM   #476
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
你拿個自力更生無比到任何麻煩既伯伯同一個知法犯法,隨時引爆一個政治炸彈既婆婆同"12"歲肥仔比

拿 呢個世界(唔只中國)好多人等住我地幫架
不如叫哂佢地黎香港啦

如果政府唔把關、財團歡迎
你可以點?去羅湖口岸見一個踢一個呀

都係果句,香港係寧縱無枉既都市
你覺得呢個錯,出街去爭取寧枉無縱吧,大把建制歡迎

你爭取本土利益、核心價值時
搞清楚香港以前係一個咩城市先

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 05-26-15 10:43 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 10:42 PM   #477
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
即係咁
有個睇落成個男人咁既人話自己係女人,張證上面寫著係女人
咁你係咪唔駛查證就直接話佢100%係個男人黎?
就算係幾跨張、幾睇落已經覺得唔合理既大話
唔查,係唔會知道究竟事實係咩架
查,先係程序公義呀
當然你可以話,佢查都係hea查架啦
咁你咪等佢真係hea查果時篤爆佢囉,但唔可能係佢未查之前就話佢hea查架嘛

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 10:47 PM   #478
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
偽造文件印象中定左罪就點都要坐,唔理年紀或其他原因。最多坐少d
施伯七宗罪,有d最高判14碌
肥仔潛港9年,你告佢判監,我唔大意見,不過佢踎監你都要俾教育佢
潛港9年,你拉都要查有無其他人協助啦

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 05-26-15, 10:49 PM   #479
小特特
God of Gamer
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
教育可以,但無乜理由比正規學校佢
唔係每個區都彈d偷渡賊黎話要返學邊度黎有咁多學位
是但搵d社工臨時同佢上堂就夠吧

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 10:53 PM   #480
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: T.K. 查看文章
施伯七宗罪,有d最高判14碌
肥仔潛港9年,你告佢判監,我唔大意見,不過佢踎監你都要俾教育佢
潛港9年,你拉都要查有無其他人協助啦
一來我唔知究竟犯案果時佢本人未成年應該點判
二來又係果句,12歲就係佢自稱、藏9年又係佢自稱、佢來自大陸又係佢自稱,三個情報都係佢自稱
但就好似個個好似有Filter咁淨係識講話佢一睇就知唔係12歲啦、可能尋日先到香港啦、但又會好離奇地對佢來自大陸呢樣野堅信不移
成件事全部情報都係來自同一批人口中,但可以唔駛程序查就單方面咁相信前面兩樣係謊言但最後果樣係真既
唔岩自己心水既就認定係大話,岩自己心水既就認定係事實,其實又係一種思考停止

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 10:56 PM   #481
T.K.
很黃很暴力

http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/news/201...00822_001.html

呢單野,果11個細路逗留期間,好多都係受正規學校教育架
你事後發現漏動、不足,可以、應該堵截/修例,但途中彈弓手唔跟程序,叫:[唔算呀,呢次唔計呀]
一成慣例,將來惡果都係香港食返

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-26-15, 10:58 PM   #482
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
二來又係果句,12歲就係佢自稱、藏9年又係佢自稱、佢來自大陸又係佢自稱,三個情報都係佢自稱
但就好似個個好似有Filter咁淨係識講話佢一睇就知唔係12歲啦、可能尋日先到香港啦、但又會好離奇地對佢來自大陸呢樣野堅信不移
成件事全部情報都係來自同一批人口中,但可以唔駛程序查就單方面咁相信前面兩樣係謊言但最後果樣係真既
唔岩自己心水既就認定係大話,岩自己心水既就認定係事實,其實又係一種思考停止
第226章 第3條 刑事責任的年齡
現訂立一項不可推翻的推定,10歲以下兒童不能犯罪。
2009年前7歲

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-26-15, 10:59 PM   #483
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
老實講
去到最後查完時比佢過關的話大家都係繼續話係偏幫/查得hea

不過比入境處查時又真係唔知點驗証佢係點查
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 11:03 PM   #484
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
其實我都唔知咩事了

我一直都贊成要查清楚先
要查清楚先比行街紙,要查清楚先比學位
然後就被TK話我而家唔比學位係違反人權(我理解啦

而家又話TK係要求要查wo

我唔知發生咩事

隨便啦~

另一個問題是
而家有查緊咩?

舊 05-26-15, 11:09 PM   #485
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/news/201...00822_001.html

呢單野,果11個細路逗留期間,好多都係受正規學校教育架
你事後發現漏動、不足,可以、應該堵截/修例,但途中彈弓手唔跟程序,叫:[唔算呀,呢次唔計呀]
一成慣例,將來惡果都係香港食返
咁講明"酌情"....就即受正規教學先係冇跟既有程序, 我覺得你掉轉左
而家個民意(至少我接觸到既人當中), 就係唔想再酌情處理呢d case
尤其經歷搶奶粉,搶床位,搶學位....不少人覺得只會沒完沒了
點解今次咁多人反對, 唔係冇原因的
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 11:09 PM   #486
T.K.
很黃很暴力

俾教育同要查
原來係二元對立,不可並存的,good

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-26-15, 11:14 PM   #487
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: knight-philip 查看文章
其實我都唔知咩事了

我一直都贊成要查清楚先
要查清楚先比行街紙,要查清楚先比學位
然後就被TK話我而家唔比學位係違反人權(我理解啦

而家又話TK係要求要查wo

我唔知發生咩事

隨便啦~

另一個問題是
而家有查緊咩?
咁如果要查,行街紙就一定要俾,畢竟當事人唔係香港仲查嚟把鬼咩

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 11:14 PM   #488
Alata
Insane Gamer
紅髮少年

註冊日期: Oct 2006
其實千錯萬錯就係陳婉嫻搞大件事
明知個社會係唔會同情呢D case, 搞大佢咪只會令條肥仔無得留低, 雖然呢個係GOOD ENDING

Alata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 11:14 PM   #489
Penny仔

引用:
作者: sohippy 查看文章
老實講
去到最後查完時比佢過關的話大家都係繼續話係偏幫/查得hea

不過比入境處查時又真係唔知點驗証佢係點查
我講白d 啦, 而家根本冇人信政府
政府偏袒大陸人印象已經入骨, 根本冇人信府會堅係查
之前積落太多問題, 已經冇人再信政府會公平處理
舊 05-26-15, 11:18 PM   #490
カガミ

引用:
俾教育同要查
原來係二元對立,不可並存的,good
因為年齡方面會影響是否兒童,就會影響應否提供教育
而這方面政府好像一直都沒有在查

BTW
其實要寧縱無枉的話我完全贊成應該要立即請喬寶寶老婆返嚟住
(又是那句,政府搬龍門

ot一下:
嗯...不好意思的問一下
如果希望版大在言語上不要太暗藏攻擊性,可以以溫和一點的方式討論
算不算是對gaf利用規條的第6還是7條有不合意見?
如果是的話當我沒問過

舊 05-26-15, 11:19 PM   #491
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: Penny仔 查看文章
咁講明"酌情"....就即受正規教學先係冇跟既有程序, 我覺得你掉轉左
而家個民意(至少我接觸到既人當中), 就係唔想再酌情處理呢d case
尤其經歷搶奶粉,搶床位,搶學位....不少人覺得只會沒完沒了
點解今次咁多人反對, 唔係冇原因的
搞清楚,酌情審判調查途中佢有行街紙,即是合法居留中
根據國際人權公約,佢合法在港,香港承諾條例就應該俾教育<<你覺得不利既野唔應該遵守,唔退出只係想佔有利部分、提升香港地位,咁高尚人格我無野好講

教育局見你有行街紙,搬公約、人道出黎話有責任要跟進,程序上有無錯?<<定出黎遊行話跟公約、人道係賣港痴q線行為

無錯的話,而又唔希望肥仔留低,係未應該捉著入境處或更高層方面黎搞?

你地想搞果班,施既力去左邊道?
唔駛查,政府最想唔駛查,一見有異見就起個黑獄踢晒入去最好
你地就係度幫佢打開唔駛查既缺口

單純肥仔留港,當然香港無好處,有負擔
但不擇手段踢佢走,有無考慮過後果遺毒可能仲大

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 05-26-15 11:23 PM 被 T.K. 編輯。
舊 05-26-15, 11:20 PM   #492
T.K.
很黃很暴力

引用:

BTW
(又是那句,政府搬龍門

ot一下:
嗯...不好意思的問一下
如果希望版大在言語上不要太暗藏攻擊性,可以以溫和一點的方式討論
算不算是對gaf利用規條的第6還是7條有不合意見?
如果是的話當我沒問過
我可以話你知,我gaf已經好克制下,你見我fb直頭會bl我

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-26-15, 11:25 PM   #493
カガミ

引用:
根據國際人權公約,佢合法在港,香港承諾條例就應該俾教育<<你覺得不利既野唔應該遵守,唔退出只係想佔有利部分、提升香港地位,咁高尚人格我無野好講

教育局見你有行街紙,搬公約、人道出黎話有責任要跟進,程序上有無錯?

無錯的話,而又唔希望肥仔留低,係未應該捉著入境處或更高層方面黎搞?

清楚了

其實為什麼
>係未應該捉著入境處或更高層方面黎搞?
會飛左去
>你地想搞果班,施既力去左邊道?
然後更加飛左去"你地班唔反對佢地既都係錯"(以我理解)?

搞小學<>搞入境處
不罵本土<>支持捉著入境處或更高層方面黎搞
是二元分別的嗎?

我一直捉住"單野好假"LI個PT
卻變成我唔尊重人權
又變成我就係"搞屎棍"既人?

隨便啦
都係我錯

舊 05-26-15, 11:25 PM   #494
T.K.
很黃很暴力

引用:

BTW
(又是那句,政府搬龍門:
搞清楚,佢老婆無既係中國籍,1997已經有身份證
網上新聞既野,查一下先講,太多斷章取義勒
\
http://thehousenewsbloggers.net/2015...7%B1%E6%96%87/

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-26-15, 11:31 PM   #495
T.K.
很黃很暴力

肥仔單野好假,我無質疑喎
假都係要查,查要逗留,逗留要俾教育
有邊一點錯勒

點解可以跳去查果part先?
無戶口、來源拒收,你唔俾佢逗留係違反國際人權法的

好似前幾版,肥仔搬左
佢有咩利益出現?
順利村唔通唔係佢阿婆登記既
定搬果度係肥仔升級做戶主
叫你臨急搬,唔好講錢先啦,真係驚你上去搞佢呀
有人覺得咁係著數既,我俾個讚佢

再係頭幾版,幫肥仔講幾句,d人講咩呀,道德高地呀
果d人權法、國際人權公約、無罪推定
原來唔係基本野黎,係我道德太高,定有人道德太低,想下啦

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 05-26-15 11:43 PM 被 T.K. 編輯。
舊 05-26-15, 11:59 PM   #496
Penny仔

引用:

教育局見你有行街紙,搬公約、人道出黎話有責任要跟進,程序上有無錯?

咁好明顯大家對件事理解有分別
基本上我理解係非法居留就必然要遣返
只係未成年的兒童要搵返親人"接頭"咁解
然後大家都心照, 就算肥仔有冇親人都好...結果都必然係會搵唔到

其實有行街紙即是合法居留呢個說法.......我係有保留既
有行街紙係咪一定要搵學校收, 我亦有保留
接受教育, 係咪一定要去正規學校又係有得嘈

你睇政府1x年前又一個說法, 今日又有另一個說法, 聽日又唔知會點講
畢竟官方答案任佢up 係常識
我唔敢話你錯, 但"程序"究竟係咪如你所說....我就唔敢肯定

有時我覺得人地唔係視乜乜公約無物
只係大家都驚會比大陸煲爆廠
因為上面真係唔係講笑的說
今日返工個個都係講呢個題目.....然後每個人都話:"放得呢個落黎, 之後個個都咁落黎咪死?"
然後大家都相信政府一定會批居留權比肥仔
舊 05-27-15, 12:10 AM   #497
T.K.
很黃很暴力

簡單問一句,大家信香港每日只得百五落黎嗎
放幾十萬落黎,係商家政府頭痛,定香港市民仲頭痛

中共殖民都會睇數量,有方法掉一百萬人黎,對佢有咩好處先

果d咩標準,唔單只係一個約束,仲係一種普世價值
你跟唔到,出去講一萬次我係香港人,我比蝗蟲文明,外地人都唔會信、認同

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 05-27-15 12:17 AM 被 T.K. 編輯。
舊 05-27-15, 12:20 AM   #498
CSY
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
係支那都大把人沒戶籍架喎,佢地都照樣係支那好好生活住緊喎,只係沒福利攞啫。
即時送佢返支那祖蟈收容所,再話之你慢慢查番十年八載,再叫錢多送百億他國的強蟈比書佢讀,完全沒抵觸架喎。

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 12:24 AM   #499
T.K.
很黃很暴力

你覺得法律程序可以「方便」「有益」而隨便修改,呢個係你既自由
但你既自由,就俾建制、藍絲借口破壞法治
呢種想法同為實行一地兩檢,而提出可修法既建制無分別

我都無謂再同你講,大家落眼既利害關系都唔同

唔好搞錯果d程序係我訂,亦唔好認為你覺得無抵觸,就真係合程序
一係你出去舉牌抗議政府依程序辦事,我都好想欣賞

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 05-27-15 12:37 AM 被 T.K. 編輯。
舊 05-27-15, 12:44 AM   #500
CSY
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
吓?即捕即解乜黎?
唔係話大公報都話咁樣做係破壞法治咩?
究竟家下為邊個有利害關係,咩方面邊個留港而去破壞法治?

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:52 AM

手機版 | APP版