Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-25-15, 05:13 PM   #351
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: david 查看文章
【無證童】認帶懷仔露面為施壓 陳婉嫻:無做錯

呢場戲假到呢...不過溫水港蛙好BUY就是了。

依然都只係死淨得隻手指,依然都係比唔到任何可行他法。

查實,講到口都臭喇,有人去佐報案告呢兩條疑似婆酸未O者?定又太文革唔做得?
引象中阿婆係自首完已經比警犬拉左(保釋出番黎),但警犬會唔會告/幾時先告就…
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 05:18 PM   #352
david
The One

註冊日期: Mar 2002
樓上堆公安犬做咩有兩條表證成立O既嫌疑犯唔拉,反而倒反轉頭做埋左右門神?真係痴X曬線...

引用:
俾肖友懷入嚟,成班土豪啃光香港! -- by martinoei 黃世澤

肖友懷呢類簡單過唔簡單嘅case,係即捕即解case,唔係1997年小若琳案,由於《基本法》24條不明朗因素,侷住留佢喺香港一年,所以左膠點死撐都係無point,但更大問題係,點解陳婉嫻赤膊上陣,搞單咁嘅case?

以上倍可親中文網報嘅奇案就明,呢件肖友懷,由衣著,戴嘅表,都唔似一個公屋家庭大,有可能佢係某位土豪嘅仔女,但依家俾佢落嚟香港,習近平睇反貪睇到咁實,實唔會批,所以原本用喺美國嘅怪招用喺香港。

俾肖友懷入嚟,不單大大折損特區護照嘅公信力,隨時一夜間令特區護照變番中國護照,而且更可能成為一大漏洞,任由土豪啃光香港。特別中國己經無晒錢果陣,無啦啦開放中國人投資香港基金,額度成三千億,唔係攞錢走佬又係乜?

http://blog.martinoei.com/2015/05/%E...8%AF%EF%BC%81/
呢單O野點睇都唔係表面咁簡單,背後一定有有勢力人士施壓,唔係點會多方面多部門一齊知法犯法?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 05:20 PM   #353
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
0岩0岩又話呢,有班人走左去順利邨,點知肥仔著左草喇
人就搵唔到喇,差佬就封晒出入口,搞著其他居民囉

好簡單一個問題
我唔係執著你應唔應該去
而係有無覺得搞著其他人唔係幾好,over左應該諗下辦法改善?唔好講到改善喇,少少過意唔去0既感覺有無?
定係其實咁就叫做到野,班居民唔捉肥仔出黎係港豬抵死?又或者為香港犧牲下ok?
二揀一,有第三個答案都得,但成日話政治會黎搵你,唔會答無意見架呵?

此篇文章於 05-25-15 05:23 PM 被 sugihara 編輯。
sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 05:32 PM   #354
柚原このみ
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 05:32 PM   #355
david
The One

【無證童】團體明辦「保法治反人蛇」大遊行

引用:
[報稱在港匿藏9年、逾期居留的12歲男童肖友懷(懷仔)日前到入境處自首後,獲發一張俗稱「行街紙」的擔保書,可申請入學,引起爭議。年輕人政團「青年新政」明日下午2時發起「保法治反人蛇」大遊行,由銅鑼灣行人專用區遊行至灣仔入境處,要求港府按法律嚴正處理事件。

青年新政擔心,入境處會濫用酌情權,批居留權給肖,此例一開,即等同重開當年之抵壘政策,令不法之徒可藉此壞先例肆意殖民,嚴重侵害香港人之權益。
明日天氣預告:由於一鼓夾帶低能氣壓為香港帶來一堆濕氣極重O既細路女,香港島中午過後將會有局部地區性淚雨,主要集中於銅鑼灣行人專用區至灣仔入境一帶,準備出外O既朋友請帶備紙巾同毛公仔作預防措施。

---
舊 05-25-15, 05:37 PM   #356
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
究竟係嫻姐幫忙搬遷, 定佢地本身就有幾頭住家...?

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 05:41 PM   #357
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我估啦,我估
應該真係幫忙搬遷,但會係嫻姐再之上既人物
肥仔同呀婆本身應該真係無咩錢,但肥仔咁多玩具(玩卡)同靚錶,又寫字係寫簡體,應該係內地財主接濟再間唔中搵人教下佢寫字計數咁:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 06:34 PM   #358
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
呢啲行動實際啲,公屋蝸藏人蛇點睇都係濫用

https://hk.news.yahoo.com/%E6%9C%89%...092800527.html

有團體向房署投訴懷仔疑濫用公屋

香港電台 1小時前 

有組織在網上號召,原定下午2時到據稱是日前獲發「行街紙」的男童肖友懷居住的順利邨,向房屋署辦事處遞交請願信,要求調查利恒樓濫用公屋情況,但在預定時間未有成員出現。

發起行動的「勇武前綫」表示,由於溝通問題未能準時到達現場,已將投訴信投入順利邨房屋署辦事處的信箱。

數名香港本土力量成員曾到場打算聲援行動,但由於未見有參與者出現,逗留了一段短時間便離開,未有任何行動。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 05-25-15 06:37 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 06:40 PM   #359
Hunter

註冊日期: Jan 2002
一條龍服務, 你投訴邊個部門都無用

下次黎個細路女喊下, 可能逾期居留1年都即刻有身份證了
唔洗排每日150名額, 方便又快捷

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 06:52 PM   #360
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
繼「個別事件」之後,今次有「酌情處理」,
不知下次輪到甚麼呢?
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 07:02 PM   #361
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

某程度上個肥仔打人段片反而幫左個肥仔
因為段片證明左佢唔係近日先落黎:o)
希望起底組可以起到有無d身光頸靚既人間唔中就去拜訪呢家人:o)
由手機版發出
舊 05-25-15, 07:13 PM   #362
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
呢啲行動實際啲,公屋蝸藏人蛇點睇都係濫用

https://hk.news.yahoo.com/%E6%9C%89%...092800527.html

有團體向房署投訴懷仔疑濫用公屋

香港電台 1小時前 

有組織在網上號召,原定下午2時到據稱是日前獲發「行街紙」的男童肖友懷居住的順利邨,向房屋署辦事處遞交請願信,要求調查利恒樓濫用公屋情況,但在預定時間未有成員出現。

發起行動的「勇武前綫」表示,由於溝通問題未能準時到達現場,已將投訴信投入順利邨房屋署辦事處的信箱。

數名香港本土力量成員曾到場打算聲援行動,但由於未見有參與者出現,逗留了一段短時間便離開,未有任何行動。
呢樣冇乜大作用
1,正常情況係房署自己查到有晒紀錄至會告佢(如水電紀錄,家訪紀錄)
呢單case特別情況唔知房署會否skip呢埋程序直接做野

2,就算真係做佢,點都要跟程序做
先出信,然後有1個月時間比佢執野而頭14日可申請上訴

3,申請上訴後等排期(一般2個月左右)

4,上到庭上訴委員會 會以房署提供的證據/社工報告/議員求情信之類而影響判決
如冇提供水電/家透報告情況下濫用公屋的程度去到邊(當然我地都知冇名住左幾耐,但上到庭就睇證據)

5,而且有埋社工/議員求情信,到時自己話唔會再犯之類就9成冇事

6,重有,上到庭都3,4個月後ge事,到時分分鐘已經呃埋居港權可以正式加埋名入公屋名籍,到時亞婆去埋就直接做戶主

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 08:15 PM   #363
david
The One

【無證童】入境處:現階段不會行使酌情權

引用:
多個團體今日遊行到灣仔入境處大樓,要求當局遣返匿藏香港9年的12歲男童肖友懷(懷仔)。入境處傍晚回應指,現正就事件展開調查,並以一般程序向懷仔簽發俗稱「行街紙」的擔保書,但不代表他已獲得居留身份,強調現階段入境處處長不會行使酌情權,讓懷仔合法留港。

入境處發言人指出,一般入境處處長行使酌情權時會按每宗個案相關的特殊情況作出考慮,包括個案本身是否具備充分強烈和有力的人道或恩恤理由,過往亦只會在非常特殊的情況下方會批准相關人士留港。處方重申現階段會先核實兒童身份,並透過內地機關以聯繫兒童的內地父母及查核其他涉案人士所提供的內容是否屬實。

處方重申任何家庭成員不應為逃避法律責任或其他家庭原因,而使兒童在港匿居多年,此舉除了違反香港法例外,亦剝削了兒童接受正規教育的機會,並對其身心造成深遠影響,有關行為不應被社會接納。

對於示威者促請入境處勿受政黨和港府影響協助「非法殖民」,入境處強調在處理有關個案時,一直按照相關法例和既定程序進行,任何人士的協助或介入皆不會對案件處理造成任何影響。
明日出師無名了,皆大歡喜。

---
舊 05-25-15, 08:22 PM   #364
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
【無證童】入境處:現階段不會行使酌情權

明日出師無名了,皆大歡喜。
咪放心住, 野蠻人係無道理可言, 網上討伐唔可以咁快停
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 08:29 PM   #365
david
The One

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
咪放心住, 野蠻人係無道理可言, 網上討伐唔可以咁快停
這不就是港蛙最期待O既畫面了嗎?又有得手指指了。

入境處玩拖字訣,等你班友互砌個飽,消耗曬O的彈藥就殺個措手不及,一個屈尾搭就批個身份象徵O既一粒星俾條肥人蛇。

---
舊 05-25-15, 09:12 PM   #366
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
現階段b

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 09:21 PM   #367
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
「一直按照相關法例和既定程序進行,任何人士的協助或介入皆不會對案件處理造成任何影響。 」
「既定程序」是甚麼程序呢?不知道。

可能是要先向上級請指,並依其指示;
也可能是由上級作最後決定;
又可能是…

就可能而言,那個「任何人士」就未必如想像般一樣。
可能又會出現這樣的情況:
「老子已經決定了,不到你們來說三道四」
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 10:02 PM   #368
CSY
Ultimate Gamer
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
有條著住「Holy Shit」件衫嘅支那肥婆,揸住張行街紙係香港居留讀咗十幾年書,最後仲比埋張香港身份證佢。
有行街紙根本就同有香港居留權沒分別。呢隻肥仔完全係件肥婆嘅番版事件黎。

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 10:53 PM   #369
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: sugihara 查看文章
好簡單一句,衰左唔好打飛機
明明學校門口貼大字報俾人印象就係差
咩ur都係周街貼,咩細路女都係做戲,咩間學校係左派
包括埋你,數下有幾多人有講做得過左火要改善
吓?你一路叫人話唔好連累其他人,咁問返你點解唔對準返散佈個個,你就叫人唔好鬧藍絲(事實上我好似無鬧過藍絲,最多當笑話笑下,你係咪又認錯人?我認係鬧周容得啦,收錢藍絲鬧來把鬼。完全唔明你想表達d乜。),依家又衰左唔好打飛機?想點呀?
其他人唔知,我一早講明未到我底線,咁你想我講乜?依家世界一言堂,凡事以你作標準?你覺得過火要鬧,我覺得還可接受唔鬧,就我錯呀?
咁我講明啦,佢真係捉條肥仔出來打我會出聲。依家咁,我真係唔覺同ur時貼大字報有乜分別,更唔明點解ur時唔文革咁就文革,講畫面ur似十倍啦。(影響到的更是百倍以上,唔好雙重標準ur時就得依家就唔得,依家會咁最大原因都係ur後遺症,無得唔拉埋講根本係因果關係,你要否定除非ur時你係出來話阻住晒個班,唔係身為個陣有份阻咁多人的一份子,我自問無資格去質疑同樣性質的行為,佢比ur更過火就有啦。)

此篇文章於 05-25-15 11:00 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 12:06 AM   #370
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
尼路
david
女裝少年

仲有無其他人支持,我一次過出手永久ban唔駛煩

另我的確提過成個清談館摺埋

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 05-26-15 12:15 AM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 12:18 AM   #371
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 12:23 AM   #372
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
順帶一提,幾位話異見者道德高地
我就提高道德標準,你地既言論我判斷係挑動民族仇恨
故ban的

藍絲五毛、喪心式勇武,我覺得留在gaf咁多港豬既地方,真係浪費雙方時間
我又唔想其他會員俾呢兩方同化
咁做都係為大家好,係未?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 05-26-15 12:27 AM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 12:40 AM   #373
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
del---

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛

此篇文章於 05-26-15 12:42 AM 被 大山椒魚 編輯。
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-26-15, 01:06 AM   #374
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

睇怕所謂既人道理由就係睇下大陸搵唔搵到邊個係佢老豆老母
搵唔到既就即係無人接頭->人道立場下接受

講真,我今日諗到既劇本係,到最後個肥仔都係無得留低,但已經成功進一步分化同加劇泛民內部分裂
咁樣香港政府一來可以又執著話拿我地唔係__做架唔係保皇黨出手我地就做架!咁「加分」
二來嫻姐其實彩已囉 佢呢單衰左佢既實力都係唔會減少:o) 但泛民同中間選民之間既矛盾已經被加劇左,係正宗既以本傷人之法

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 05-26-15, 01:29 AM   #375
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
睇怕所謂既人道理由就係睇下大陸搵唔搵到邊個係佢老豆老母
搵唔到既就即係無人接頭->人道立場下接受

講真,我今日諗到既劇本係,到最後個肥仔都係無得留低,但已經成功進一步分化同加劇泛民內部分裂
咁樣香港政府一來可以又執著話拿我地唔係__做架唔係保皇黨出手我地就做架!咁「加分」
二來嫻姐其實彩已囉 佢呢單衰左佢既實力都係唔會減少:o) 但泛民同中間選民之間既矛盾已經被加劇左,係正宗既以本傷人之法
其實, 搵唔搵到, 其實都唔會俾身份證佢.
佢地要安插人入黎, 有每日150名額, 又有投資移民, 又可以用國企名義申請工作證.
而且就算係, 都唔會係選舉前玩野.

所以目標, 根本唔係俾唔俾人蛇攞身份證

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:50 PM

手機版 | APP版