Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-17-15, 05:13 PM   #151
ammms
God of Gamer
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
小弟打算4月尾去大阪自由行,見到東瀛遊有套票,坐捷星航空
想問係咪同香港快運差唔多?
同埋有冇板友試過去買東瀛遊買呢類自由行套票,有冇要注意的地方?
基本上都冇咩野要注意
睇下 passport 到期未使唔使續期囉

舊 03-17-15, 06:23 PM   #152
ShinShiden
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDshinshiden
XBox Live Gamertagshinshiden
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
我試過一次冇收,我返香港之後就自己掉左佢,之後我又去左2次日本都冇野,但之後次次都有收走到
thx 咁就太好了 等我仲擔心咁多添 哈

ShinShiden 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-15, 06:38 PM   #153
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: leotam3 查看文章
求詳細
值唔值呢個價?
我係經香港JAL select 訂package. 原本最想搭twinlight express 但太難買票, 而且內子覺得車太舊...

カシオペア 新很多. 也有自已的厠所, 感覺很好.
正價和機票貴很多. 但慢慢走真不錯. 經過福岛也很深刻.....

http://www.jalselect.com.hk/uploads/...1417675768.pdf

我覺得這package 都OK平.
但唔係咁多位, 我第二次先訂到...

舊 03-17-15, 09:41 PM   #154
leotam3

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Squaresoft 查看文章
我係經香港JAL select 訂package. 原本最想搭twinlight express 但太難買票, 而且內子覺得車太舊...

正價和機票貴很多. 但慢慢走真不錯. 經過福岛也很深刻.....

http://www.jalselect.com.hk/uploads/...1417675768.pdf

twilight express 13年坐過, 覺得ok,
カシオペア 我好難搵朋友一齊坐....orz

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-15, 10:42 PM   #155
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: Squaresoft 查看文章

內子唔識貨喎
Twilight express 剛剛停駛,已經冇得坐
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-15, 11:08 PM   #156
leotam3

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
內子唔識貨喎
我果次坐冇食到DINNER, 好後悔

http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
舊 03-17-15, 11:19 PM   #157
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
twilight express 13年坐過, 覺得ok,
カシオペア 我好難搵朋友一齊坐....orz
一個人食兩倍價錢姐
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-15, 11:33 PM   #158
leotam3

引用:
作者: rorimoe 查看文章
一個人食兩倍價錢姐
4萬幾YEN架...........

あやかし陰陽録討論區
舊 03-18-15, 02:06 AM   #159
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
前晚玩完命返香港

其實三列夜巴真係好ok,成個人可以伸直仲有鬆動位
但佢地暖氣開得好勁,我熱到要除剩底衫訓

但四列夜巴真係不可一不可再,真係唔好、唔好、唔好

---

東京下午兩點落機六點開場九點live完十一點幾已經上車,略
神戶多少少時間但唯一亮點都係得食左個神戶牛Lunch,2500¥既cheap野但已經好好食
大圖

神戸牛焼肉 八坐和 YAZAWA
其實間野有D伏伏地,個拉客話1500羊有牛lunch都覺得無可能咁平,以踩雷心態一入
坐底,1500羊既係60g赤身,之後都係決定加多少少2500羊80g上級算
咁但係肉唔會呃人既,雖然係頹貨但都真係好食

福岡叫做真係有半日時間(1600上機前)行下街,而我發現天神已經行到去搵食時唔駛望地圖
可能因為福岡人少,無所事事咁周圍一路行一路食都好舒服,唔似東京咁四圍都係人
多圖+大圖

久留米 大砲ラーメン
tabelog幾前的店,之前幾次行過都食飽左,今次終於試到真係好食

博多一風堂
第一次係日本食一風堂,叫左白丸,係好食過香港既…但都係一般

訓醒係酒店樓下松橋街市買既魚排漢堡,¥360

博多まがない食堂
行緊去canelcity時見到有人排緊隊等開門,望一望電話差十分鐘,反正餓餓地就等埋一份
日替りset,750¥超好食

らーめん二男坊
肉肉油そば+味玉,每次到博多都必食的店

舊 03-18-15, 03:03 AM   #160
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: ammms 查看文章
你預 full day 啦
Thanks,第一次去一個人自由行....日文又苦手,有乜要注意??

如果我去5日4夜,大阪玩一日環球片場,仲有乜景點好行?去京都好唔好?

另有冇人去過大阪買game,邊度多?

Thanks~~

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-15, 08:05 AM   #161
ammms
渣根懦夫

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
Thanks,第一次去一個人自由行....日文又苦手,有乜要注意??

如果我去5日4夜,大阪玩一日環球片場,仲有乜景點好行?去京都好唔好?

另有冇人去過大阪買game,邊度多?

Thanks~~
你住邊頭?
如果難波附近行過去電電城果邊好多動漫野睇
Game 好似都有
有間中古連 FC game 都有好多

京都 ok 啊
你望下 d 網上介紹再揀一兩個景點去睇
唔好諗住一日睇得哂成個京都

舊 03-18-15, 09:02 PM   #162
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: maxwaver 查看文章
前晚玩完命返香港

其實三列夜巴真係好ok,成個人可以伸直仲有鬆動位
但佢地暖氣開得好勁,我熱到要除剩底衫訓

但四列夜巴真係不可一不可再,真係唔好、唔好、唔好

---

東京下午兩點落機六點開場九點live完十一點幾已經上車,略
神戶多少少時間但唯一亮點都係得食左個神戶牛Lunch,2500¥既cheap野但已經好好食
大圖

神戸牛焼肉 八坐和 YAZAWA
其實間野有D伏伏地,個拉客話1500羊有牛lunch都覺得無可能咁平,以踩雷心態一入
坐底,1500羊既係60g赤身,之後都係決定加多少少2500羊80g上級算
咁但係肉唔會呃人既,雖然係頹貨但都真係好食

福岡叫做真係有半日時間(1600上機前)行下街,而我發現天神已經行到去搵食時唔駛望地圖
可能因為福岡人少,無所事事咁周圍一路行一路食都好舒服,唔似東京咁四圍都係人
多圖+大圖

久留米 大砲ラーメン
tabelog幾前的店,之前幾次行過都食飽左,今次終於試到真係好食

博多一風堂
第一次係日本食一風堂,叫左白丸,係好食過香港既…但都係一般

訓醒係酒店樓下松橋街市買既魚排漢堡,¥360

博多まがない食堂
行緊去canelcity時見到有人排緊隊等開門,望一望電話差十分鐘,反正餓餓地就等埋一份
日替りset,750¥超好食

らーめん二男坊
肉肉油そば+味玉,每次到博多都必食的店

福岡真係人少咩
我覺得市中心好熱鬧

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-15, 11:27 PM   #163
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
內子唔識貨喎
我都知. 但睇好多BLOG 架車真係幾舊下. 官site好多圖都汁過....
我自己就好鍾意Twilight express慢行個感覺.
不過始終都係訂唔到. 找朋友幫手都買唔到.....

引用:
我果次坐冇食到DINNER, 好後悔
你那次點買到的?
使唔使炒價入手?

舊 03-18-15, 11:31 PM   #164
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: Hitomi 查看文章
福岡真係人少咩
我覺得市中心好熱鬧
博多站前同天神區實熱鬧wor
最多人既博多站前都無新宿個邊一半咁多人啦…
而且大約十分鐘路程就分隔開繁華街同住宅區我覺得係大城市黎講幾難得

星期一個朝大約咁樣由下面酒店行去canel city(由下面紅線開始行)
風和日麗(堅)真係好舒服好好行,行過住吉順手打個圈出黎就見到間まがない排緊隊

星期一正午canel入面無咩本地人,遊客都少,兩條友係入面遊左兩個幾鐘聽得幾句普通話算好好架啦
行到大約兩點,再行十分鐘番去博多站前食二男,之後落一落阪急地下買d野食就搭地鐵入機場岩岩好

---
補多幾張酒店房相先
5800¥ 23㎡ Twin 頂樓轉角窗房:404:

紅格個位已經canel city,柳橋市場直頭係酒店門口對面

另一邊

此篇文章於 03-19-15 12:04 AM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-15, 12:29 AM   #165
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: maxwaver 查看文章
博多站前同天神區實熱鬧wor
最多人既博多站前都無新宿個邊一半咁多人啦…
而且大約十分鐘路程就分隔開繁華街同住宅區我覺得係大城市黎講幾難得

星期一個朝大約咁樣由下面酒店行去canel city(由下面紅線開始行)
風和日麗(堅)真係好舒服好好行,行過住吉順手打個圈出黎就見到間まがない排緊隊

星期一正午canel入面無咩本地人,遊客都少,兩條友係入面遊左兩個幾鐘聽得幾句普通話算好好架啦
行到大約兩點,再行十分鐘番去博多站前食二男,之後落一落阪急地下買d野食就搭地鐵入機場岩岩好

---
補多幾張酒店房相先
5800¥ 23㎡ Twin 頂樓轉角窗房:404:

紅格個位已經canel city,柳橋市場直頭係酒店門口對面

另一邊

5800¥ 一間twin 房 仲要有23㎡真係好抵
我舊年11月去睇紅葉~千山萬水先搵到間博多酒店9500 YEN/night有31㎡
5800YEN呢個價位 12/13㎡果d迷你房...

舊 03-19-15, 03:12 AM   #166
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: ammms 查看文章
你住邊頭?
如果難波附近行過去電電城果邊好多動漫野睇
Game 好似都有
有間中古連 FC game 都有好多

京都 ok 啊
你望下 d 網上介紹再揀一兩個景點去睇
唔好諗住一日睇得哂成個京都
我未買機票、酒店呀

上Groupon見到個package唔知好唔好?
http://getaways.groupon.hk/en/deals/719878548

酒店
Arrow Hotel (大阪神箭酒店)
or
Shin-Osaka Conference Center

其實大阪有乜酒店係近地鐵又會質素好D?

仲有...想問下香港快運果D廉航飛日本有冇試過delay好耐?

Thanks!!!!

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....

此篇文章於 03-19-15 03:19 AM 被 DevilElvis 編輯。
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-15, 08:55 AM   #167
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
我未買機票、酒店呀

http://getaways.groupon.hk/en/deals/719878548

酒店
or

仲有...想問下香港快運果D廉航飛日本有冇試過delay好耐?

Thanks!!!!
準時率Hkexpress在香港是位列第一(舊年啦)
我坐過3次,去程不是早到就是準時,回程3次都早到
我妹舊年又係坐左3次,從未遇上delay
http://hitomi-kong.blogspot.hk/2014/...press.html?m=0

反而非常唔好彩難得坐過一次JAL竟然遇上delay粒幾鐘

所以呢d野平常心睇彩數啦

舊 03-19-15, 09:28 AM   #168
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
快運其實Delay唔嚴重,只要你上得到班飛機其實服務唔錯,
個個話唔再買佢既原因係overbooking同埋機票錯漏百出但又安排不良,
明明俾左錢自選座位去到機場check in時就冇左個位甚至連機位都冇左叫你等下一班機,
但又冇乜補償跟著掉你一二邊等你屈服。(呢個網上睇既),
我自己就試過回程變成消失的航班(係成班機冇左),冇任何通知同補償,
又冇e mail官網又冇講,唔係個個都會上佢個Facebook既。
最後上哂報紙先至免費幫你改航班(之前係要俾手續費&補「差價」,但差價呢度要補千幾蚊,同你買過張機票差不多)
另一次就話我冇買到行李,好彩我有印定份E Mail ,但都係掉我去一二邊等左幾個字,見我企硬先至理我,
明明俾左錢但好似欠左你咁,先至令人反感。

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...

此篇文章於 03-19-15 09:38 AM 被 clanyuen1 編輯。
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-15, 10:48 AM   #169
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

一overbook其實間間公司會,唔係只係廉航
旺季旅行遇公眾假期真係要執生
我黎緊回程係4月7機位應該好緊張
不過如果佢有新年果時的offer我又唔區XD
(賠3000蚊港紙+一晚酒店+回程坐CX)

至於其他問題我未遇過所以我唔評論
亦唔會俾錢揀位...坐咁多次都可以同老公一齊坐

舊 03-19-15, 11:14 AM   #170
ammms
渣根懦夫

引用:
我未買機票、酒店呀

酒店
or

Thanks!!!!
兩間都冇住過
但我上 google map 睇過
Arrow Hotel 近難波, 心齋橋果邊
同地鐵站距離唔遠
地理上好過另一間

舊 03-19-15, 11:17 AM   #171
carychow
Crazy Gamer
自定頭銜

註冊日期: Dec 2006
Nintendo Switch ID4912 7594 2308
3DS Friend Code1693 0391 8181
PSN  IDcarychowhk
XBox Live Gamertagcarychow
引用:
一overbook其實間間公司會,唔係只係廉航
旺季旅行遇公眾假期真係要執生
我黎緊回程係4月7機位應該好緊張
不過如果佢有新年果時的offer我又唔區XD
(賠3000蚊港紙+一晚酒店+回程坐CX)

至於其他問題我未遇過所以我唔評論
亦唔會俾錢揀位...坐咁多次都可以同老公一齊坐
揀位呢樣坐香草可能要, 上個月回程時坐我側邊窗口個男人跟前一行坐另一面窗口嘅女人係夫婦.
同佢傾計得知佢地已經早我半個鐘 check in 都咁.

舊 03-19-15, 11:25 AM   #172
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: carychow 查看文章
揀位呢樣坐香草可能要, 上個月回程時坐我側邊窗口個男人跟前一行坐另一面窗口嘅女人係夫婦.
同佢傾計得知佢地已經早我半個鐘 check in 都咁.
可能佢地唔夠早XD?

Btw, 如果許可情況下唔會特登拆散?

我地從來唔會開口叫地勤安排孖位,因為明知無得揀都廢事開聲

反而對方有時會問番我地坐埋一齊有無問題

舊 03-19-15, 11:53 AM   #173
carychow
Crazy Gamer
自定頭銜

註冊日期: Dec 2006
Nintendo Switch ID4912 7594 2308
3DS Friend Code1693 0391 8181
PSN  IDcarychowhk
XBox Live Gamertagcarychow
引用:
可能佢地唔夠早XD?

Btw, 如果許可情況下唔會特登拆散?

我地從來唔會開口叫地勤安排孖位,因為明知無得揀都廢事開聲

反而對方有時會問番我地坐埋一齊有無問題
班機 20:55. 我 18:30 到櫃檯未有人, 乘客多人到排到去南韓間公司.
當佢地 18:00 去到都算早掛. 香草太少人分享經驗真係唔知咩事.
我自己一個人拎細喼只有去程有揀, 但發現其實 T2 落仲要轉巴士唔揀都冇所謂.
要等巴士滿左先走, 最多只係可以揀個方便落車位. 改左 T3 後可能先值得揀.

舊 03-19-15, 01:15 PM   #174
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
叫到hk express 打來話大阪返Hk overbook左
話賠錢轉第二班機(佢賠個數好大有D驚)
有冇人試過?
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-15, 01:18 PM   #175
ammms
渣根懦夫

引用:
作者: rorimoe 查看文章
叫到hk express 打來話大阪返Hk overbook左
話賠錢轉第二班機(佢賠個數好大有D驚)
有冇人試過?
由手機版發出
你唔講個數有幾大
我諗大家都答你唔到

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 06:22 PM

手機版 | APP版