Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 10-30-17, 04:36 PM   #126
大破人間
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
仲有一問
電神果四位手下係咪死剩那位女?

因為檔期就唔到所以無演雷神, 所以亦都免了一死

Marvel Studios總裁訪談說可能會以被假扮奧丁的洛基放逐了來處理(即是有機會再登場)
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 04:53 PM   #127
王小虎

註冊日期: Apr 2002
另外有關漫畫內的Hela

漫畫內,Hela唔係Odin個女,而係Loki個女... 點解?因為Hela係源於北歐神話的Hel,而Hel喺北歐神話就係Loki個女。至於漫畫,好似都有提到,後來更有個故事係講Loki將個女穿梭時間送到古代,解釋左Hela點解年紀好似仲大過Loki。

至於漫畫的Odin又真係有個大女,叫Angela,呢個Angela的歷史好過癮。佢係源於Spawn再生俠漫畫,本來係天使之一,同地獄兵的Hellspawn係敵對。點解會來左Marvel,因為Angela並唔係Spawn創作者創作的,而係當時作客的作者所創作,後來兩人反面,搞到要打官司去爭奪Angela同其他幾個角色的出版權,而最後庭外和解,而原作者就得回Angela的出版權(條件係Spawn創作者亦得到兩個更加重要的角色肥瘦警探)。於是佢就將Angela帶入Marvel,而且一改就將佢改為Odin大女,話細細個已經比天使族捉左。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-17, 12:00 AM   #128
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
回應關於最後一戰
見版友們說最後一戰浪費了變形俠醫。但其實隻狼來頭都唔嘢少,可以咬到俠醫出血,咪當佢係狗仔!
隻狼在北歐神話中是洛基兒子、Hel的哥哥。戰績咬斷了戰神Tyr隻手和殺死奥丁。

火巨人之前唔夠雷神打,因為那時未有永恆之火。有永恆之火加火巨人個王冠就天下無敵!臨尾俠醫也給他一嘢打飛。
海拉仲要冇咗聖域加持,唔夠火巨人打,好正路!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-17, 01:38 AM   #129
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
單計電影

隊長1, 2, 3 都唔係

鐵甲1 唔算係, 2: 都唔多似, 3:??? 笑料 1>3>2。亦係多得鐵甲1嘅幽默戲路先為MCU後來嘅樂天世界觀定下基礎。相反DCEU就顯得太過死氣沉沉

蟻俠: ??? 當然係笑片。飾演蟻俠嘅Paul Rudd做Saturday Night Live走紅架,加上劇本佢有份寫

雷神1, 2 都唔係

復仇者1, 2 都唔係 笑料1>2

銀河1, 2, 當然係, 不過本人好多都唔識笑~ 星爵Chris Pratt亦係SNL度出道,搵佢主演當然劇本要有返啲喜劇根基

蜘蜘人HC: ??? 而家蜘蛛仔仲係細路,尚未經歷人生低點,所以目前喜劇成分6:4比。

Dr. Strange: 唔係 笑料一半半啦
紅字為我個人覺得嘅喜劇成分比

另外,喺第二度見到有人話Hela其實冇被火巨人劈死,而係臨俾人劈個一刻瞬間轉移逃走咗。

聖域被毀滅後,啲北歐神嘅能力應該會減弱唔少掛。不過無阻雷神同Thanos單挑,只係比以往更加吃力。冇咗聖域buff,Hela亦唔會再係無敵。

另外,有人指出,Thanos對「死」非常執著,而Hela剛好就係北歐死神,所以推測Hela會唔會投靠Thanos。

此篇文章於 10-31-17 01:42 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-17, 12:14 PM   #130
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
回上面某舖 -- 無得睇綠色大隻佬親手打殘隻巨獸, 感覺上硬係爭少少咁啫~

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
另外,有人指出,Thanos對「死」非常執著,而Hela剛好就係北歐死神,所以推測Hela會唔會投靠Thanos。
有笑位同笑片, 無謂拗, 睇得開心就得

(扮代表模)Thanos 同 Deadpool 爭「女」吖嘛
https://en.wikipedia.org/wiki/Death_(Marvel_Comics)

引用:
薩諾斯曾為追求死亡而獻出宇宙一半生命,然而相較薩諾斯,死亡鐘情於有超強自癒能力的死侍。

舊 10-31-17, 12:42 PM   #131
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
紅字為我個人覺得嘅喜劇成分比

另外,喺第二度見到有人話Hela其實冇被火巨人劈死,而係臨俾人劈個一刻瞬間轉移逃走咗。

聖域被毀滅後,啲北歐神嘅能力應該會減弱唔少掛。不過無阻雷神同Thanos單挑,只係比以往更加吃力。冇咗聖域buff,Hela亦唔會再係無敵。

最近漫畫Hela已和Thanos組隊,關係還挻親密(kiss)

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-17, 01:01 PM   #132
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
講開又講
其實無啦啦多左個親戚呢個已經係基本技能
Marvel漫畫同真情一路都係咁玩
最出神入化係舊角色都變左你親戚
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-17, 10:31 PM   #133
Game Master

Thanos周圍尋找嘅終極兵器,六粒「無限寶石」(Infinity Stone)現今已經出現咗五粒。

當雷神喺《復仇者2》話佢亦開始搜尋整個銀河系喺Thanos之前搵到呢啲寶石,大家都滿分期待第六粒寶石會係呢集出現。不過最終都仍然係冇,得Tesseract出嚟客串下。

喺Infinity War之前得返《黑豹》一套電影,所以大家都估最後一粒寶石其實係收埋喺Wakanda度。

六粒寶石正式名稱分別為:

1.空間寶石 Space Stone - AKA 《Tesseract》,能夠創造無限能源。最後一次喺今集客串

2.現實寶石 Reality Stone - AKA 《Aether》,能夠扭曲同塑做周身嘅現實空間(即《雷神2》所見到嘅唔同世界并合一齊)。雷神打敗黑精靈後交由Collector (即Grandmaster細佬)保管,但Collector嘅收藏室喺GotG1發生爆炸後下落不明。好大機會已經落入Thanos手中。

3.時間寶石 Time Stone - AKA 《Agamotto之眼》操控時間。由Doctor Strange保管

4.力量寶石 Power Stone - 令使用者控制及釋放具毀滅性嘅能量,但如果使用者本身力量不足,亦會自招滅亡。GotG交咗畀Xander聯盟嘅Nova星際警察保管。

5.心靈寶石 Mind Stone - 操控人心。原本由Thanos擁有,以魔杖形態送咗俾Loki。Loki入侵地球失敗後,魔杖落入Hydra手中,以此力量令Quicksilver同Scarlet Witch兩兄妹超能力覺醒。同時亦間接製造Ultron呢個「Malware」。Ultron原本想用呢塊石頭為自己身軀體嘅力量基礎,可惜最後失敗,變成由Vision戴喺額頭上。

6.靈魂寶石 Soul Stone - 用途不明。但從名字可以推測係同令死者起死回生,或與死者靈魂溝通嘅能力。

剛巧Wakanda地底有個「亡者之都」(Necropolis),歷代黑豹國王都係葬於此地。每位新任國王必須去此地接受試煉,與黑豹之神Bast定下契約,成為新一任黑豹並「接管」上一任黑豹嘅能力。估計Bast嘅存在會同「靈魂寶石」有莫大關係。

舊 11-03-17, 07:05 PM   #134
神風@AMD
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899

諗依個計劃出黎既人一定痴左線www

舊 11-04-17, 12:00 AM   #135
h0104788
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: 神風@AMD 查看文章

諗依個計劃出黎既人一定痴左線www
勁好笑! 中間 Cate 想走最搞鬼!
h0104788 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-17, 08:38 PM   #136
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: 大破人間 查看文章
沒這相剋, 單純實力問題.
最後火巨人明顯都唔夠有聖域BUFF的大姐打,只是火巨人有永恆之炎BUFF,大姐無辦法係火巨人捅爆聖域之前殺死火巨人.
我睇完又覺得係咁wo
諸神黃昏本身算係一種聖域自毀機制,火魔王响得到永恆之炎既時候就會發動。所以大姐幾勁都冇用,再強既pc都唔可能中止強制event
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-17, 09:50 AM   #137
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
演員Thor諗咗一陣會唔會係徐錦江,點解咁似樣嘅
上網睇返原來係Chris Hemsworth阿哥Luke

另外題外話,查過wiki,世界各地嘅戲名大部份都係照原版叫Ragnarok,唯獨以下三個國家個名有d唔同:

日)Thor: Battle Royal
https://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83...83%A4%E3%83%AB

德)Thor: Day of decision
https://de.wikipedia.org/wiki/Thor:_...r_Entscheidung

泰)Battle of the gods.
https://th.wikipedia.org/wiki/%E0%B8...B9%89%E0%B8%B2

泰國版個名最貼切

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-17, 10:41 AM   #138
Eking

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
回應關於最後一戰
見版友們說最後一戰浪費了變形俠醫。但其實隻狼來頭都唔嘢少,可以咬到俠醫出血,咪當佢係狗仔!
隻狼在北歐神話中是洛基兒子、Hel的哥哥。戰績咬斷了戰神Tyr隻手和殺死奥丁。

火巨人之前唔夠雷神打,因為那時未有永恆之火。有永恆之火加火巨人個王冠就天下無敵!臨尾俠醫也給他一嘢打飛。
海拉仲要冇咗聖域加持,唔夠火巨人打,好正路!
......
隻狼係超勁, 係MCU入面, 第一名敵人係真係可以係HULK表面做成創傷
(唔計IM 打甩牙....XD)

舊 11-06-17, 11:03 AM   #139
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: Reishin 查看文章
演員Thor諗咗一陣會唔會係徐錦江,點解咁似樣嘅
上網睇返原來係Chris Hemsworth阿哥Luke

另外題外話,查過wiki,世界各地嘅戲名大部份都係照原版叫Ragnarok,唯獨以下三個國家個名有d唔同:

日)Thor: Battle Royal
https://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83...83%A4%E3%83%AB

德)Thor: Day of decision
https://de.wikipedia.org/wiki/Thor:_...r_Entscheidung

泰)Battle of the gods.
https://th.wikipedia.org/wiki/%E0%B8...B9%89%E0%B8%B2

泰國版個名最貼切
日版個名無厘頭到日本人勁吐槽
改果個好明顯冇睇哂套野
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-17, 01:26 PM   #140
Game Master

引用:
作者: PatrickNo42 查看文章
日版個名無厘頭到日本人勁吐槽
改果個好明顯冇睇哂套野
諗出Battle Royale嗰條友仔好明顯未玩開RPG或睇開動漫。Ragnarok諸神黃昏明明好多次喺FF等經典RPG都有提及,完全當佢日本人同胞流嘅。
舊 11-08-17, 02:04 PM   #141
肉羊哩咖
griffin611

引用:
諗出Battle Royale嗰條友仔好明顯未玩開RPG或睇開動漫。Ragnarok諸神黃昏明明好多次喺FF等經典RPG都有提及,完全當佢日本人同胞流嘅。
最近有鐵血的孤兒

舊 11-08-17, 02:20 PM   #142
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
係咩,以套戲入面既內容睇唔叫ragnarok我覺得仲貼切喎
反而覺得改名果個真係睇完套戲
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-18, 08:21 AM   #143
肉羊哩咖
griffin611

Grandmaster 落咗嚟地球~ 搵邊個? 當然係阿 Darryl......

舊 02-28-18, 05:46 PM   #144
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011

https://twitter.com/MarkRuffalo/stat...13091427614720
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-19, 11:35 AM   #145
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
https://www.netflix.com/hk/title/80186608

係Netflix睇咗Thor: Ragnarok(雷神奇俠 3: 諸神黃昏)
變做搞笑動作喜劇都幾睇,
但考慮到Avengers: Infinity War一開場就被Thanos KO成船人的情況之下,
放棄家鄉Asgard發動諸神黃昏的代價實在太大,
到Avengers: Endgame得返個小漁村保護區,
比一小撮Asgard難民生活有點悲哀…

不如比"雷家姐"Hela蹂躪好過,最少都係自己人先…
或者乜都唔做,都係被Thanos秒一半人,可能清埋惡家姐添。

舊 08-07-19, 11:42 AM   #146
Eking

冇乜關係吧,唔放棄都會俾海拉/thanos殺架啦,冇分別

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Thor 2 The Dark World (2013) ahleung 電影版 115 07-20-14 04:35 PM
[3DS] Thor God Of Thunder shodanng2 手提遊戲機討論版 1 09-19-11 12:40 PM
[NDS] Thor: God of Thunder DS neo2046 手提遊戲機討論版 0 05-22-11 02:28 AM
[西片] Thor (香港 28 Apr 2011) 小白熊 電影版 153 05-17-11 02:21 PM
[分享] THOR THE GAME, 死士少少分享! maxy2k 電視遊戲討論版 6 05-04-11 07:14 PM

現在的時間是 02:25 AM

手機版 | APP版