Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-11-18, 01:02 AM   #1
Super Bus
God of Gamer
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
大埔公路九巴嚴重致命翻車事故 19 死 60 多人受傷

啱啱先至起身上 FB 至知道炒到咁金,
依家死左 19 人, 60 多人受傷,當中仲有多人危殆,
分分鐘仲恐怖過 2003 年汀九橋果單,
真係印象中咁多單翻車事故都冇好似呢次死咁多人,
仲要係喺臨新年前整單咁嘅野......

死者 R.I.P., 另希望果 10 個危殆嘅可以大步攬過...

https://hk.news.appledaily.com/break...80210/57817267

【04:50】巴士被拖走
【02:00】巴士被扶正,消防警員上車搜索
【01:43更新】死亡人數增至19人,死者疑為37歲姓陳男子,在聯合醫院搶救多個小時後不治;目前受傷人數為63人
【01:00】死者屍體陸續送葵涌殮房
【00:29更新】截至昨晚23時35分,政府新聞處更新大車禍資料,共有18人死亡,另外64名傷者中,9男1女情況危殆、20男情況嚴重、31男2女情況穩定、1男已出院
【22:44】涉事九巴車長涉嫌危險駕駛導致他人死亡被捕
【22:11】傷者送院資料:威爾斯親王醫院:7人;北區醫院:1人;大埔那打素醫院:7人;仁濟醫院:3人;瑪嘉烈醫院:3人;伊利沙伯醫院:5人;聯合醫院:4人;博愛醫院:3人;明愛醫院:4人;屯門醫院:2人;廣華醫院:4人;將軍澳醫院:1人
【21:55】政府新聞處指,傷者中有9男1女情況危殆、15人情況嚴重、29人情況穩定;另外7人情況未知,1人已出院
【21:50】警方設立熱線1878999,予家屬查詢死傷者資料
【21:13】九巴向每個死傷者家庭發放8萬元慰問金,並成立調查委員會調查,料一個月交報告
【21:05】警方更正死亡人數為18人,包括15男3女
【20:52】醫院管理局表示,車禍中共有47名傷者,分別送往12間醫院,其中19人傷勢嚴重,28人情況穩定
【20:38】動直擊live( http://bit.ly/2zkeLXo )及突發現場fb live( https://www.facebook.com/applecitycrime/ )正進中
【19:46更新】死亡人數增至19人(17男2女)
【19:45】新增動新聞
【19:29】增至13人死(11男2女)
【19:25】據知涉事九巴車長為兼職車長
【19:17】最新消息!9人(7男2女)當場死亡,目前救援人員仍在車廂內抬出傷者
【19:07】目前仍有10被困車內
【18:55】事件中5人當場證實死亡(包括4男1女),40多人受傷,其中2人昏迷(包括一名50多歲男子)
【18:45】巴士車頭嚴重損毀,車頂被削去,有傷者倒卧地上

大埔公路發生巴士翻車意外,下午6時許,一輛872號線九巴由沙田馬場開往大埔中心,當駛至大埔公路近大埔滘松仔園時,意外向左翻側。現場消息指,涉事巴士在馬場接載馬迷離開,據消息稱,現場多人受傷待救,亦有大批乘客爬出逃生。消防出動至少15部白車到場,救護員正將傷者逐一抬走,當中有人頭破血流。
現場所見,巴士翻車的位置是巴士站,疑失事時撼向燈柱,車頭嚴重損毀,車頂被削去。有傷者倒卧地上,現場留下大灘血迹。據知涉事九巴車長為一名兼職車長,九巴表示,公司人員正趕往現場了解情況。
目擊者劉先生當時乘坐72號九巴由沙田往大埔,其巴士途經意外現場時,他坐在上層車頭看到大批乘在車外等待救援,有人血流披面傷勢嚴重。其間涉事九巴車長一度行往車尾查看受傷乘客,有中年男乘客欲揮拳打向車長,怒斥對方「點樣揸車」。
運輸署於晚上10時49分宣佈,因交通意外,大埔公路–馬料水段來回方向介乎赤泥坪與松仔園之間的全線仍然封閉。 九巴路線第72及73A號(來回方向)須改經吐露港公路,然後返回原有路線行駛。雍怡雅苑至落路下各站暫停服務。 駕駛人士請考慮改用其他道路,例如吐露港公路。

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album

此篇文章於 02-11-18 05:55 AM 被 Super Bus 編輯。
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 01:43 AM   #2
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
估唔到身為「巴士迷」竟然當巴士係殺人工具

「口罩明」

九巴司機起底?

https://lihkg.com/thread/556458/page/1

https://hk.news.appledaily.com/break...80211/57818513

【大埔翻巴士】爆料!肇事車長WhatsApp群組留言:唔洗幫我賣廣告,聽朝會報紙A1

157,507
建立時間 (HKT): 0211 00:59

• 適中字型
  • 較大字型

大埔公路發生18人死64傷大車禍!《蘋果》收到有熱心讀者爆料,聲稱肇事的姓陳車長,在事發時一刻並不是全力協助救援,反而第一時間在巴士車長的WhatsApps群組內留言回應事件,答道「唔想討論,唔洗幫我賣廣告,聽朝會報紙A1」。
據消防接報車禍時為6時15分,而根據該讀者提供的車長群組WhatsApps對話時間可見,在6時28分有其他車長發放事故現場圖片,隨即引來其他車長熱烈討論,亦有車長擔心稱「大鑊」,而在6時34分,肇事的陳車長隨即回應稱:「唔想討論,唔洗幫我賣廣告,聽朝會報紙A1。」其他車長即關心問:「人有無事?」陳車長回答:「暫時冇,有心」,隨後有不少車長留言「明哥takecare」。此時,有車長向其他車長作出呼籲:「大家唔好再打擾佢!?現時應該比佢冷靜下來!!保重!!」之後就未見陳車長再作回應。不過該熱心讀者認為,車長在出事後可能未知事態嚴重,又形容他平日「鍾意上位」。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 02-11-18 01:48 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 02:13 AM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
19死新年前先攪單咁大,,,,rip

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 03:23 AM   #4
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
R.I.P.
每年過年前硬係有單大死傷車禍。
個車長仲有心情 WhatsApp,咩唔洗賣廣告,咁大鑊都唔嚴肅d。

舊 02-11-18, 04:21 AM   #5
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

條友喺 2014 年果陣已經炒過一次大鑊, 估唔到今次佢又炒鑊仲金嘅...

舊 02-11-18, 08:46 AM   #6
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
R.I.P.
三個比巴士砸住 可能唔只19

唔知邊個輸咗馬
不過大埔舊路又會冇車頂住比佢飛到咁"好彩"

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 08:56 AM   #7
Tano
嫑憅

引用:
作者: Super Bus 查看文章
條友喺 2014 年果陣已經炒過一次大鑊, 估唔到今次佢又炒鑊仲金嘅...
態度問題

咁鍾意識踩唔識收都要睇幾多負重/路面乾或濕

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 02-11-18, 09:01 AM   #8
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:
作者: Tano 查看文章
態度問題

咁鍾意識踩唔識收都要睇幾多負重/路面乾或濕
但係奇就奇在既然佢果陣已經炒過一次大鑊,
咁點解九巴仲請佢??
虧九巴個 PR 事後仲對啲記者講個 "口罩明" 駕駛紀錄良好...

舊 02-11-18, 09:14 AM   #9
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
咁點解九巴仲請佢??
虧九巴個 PR 事後仲對啲記者講個 "口罩明" 駕駛紀錄良好...
根本上次出事就不應再用

到現在也不信是香港發生,學我阿媽話台灣地震都沒這麼多人傷亡

Rip 還有希望傷者可以平安無事

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 10:54 AM   #10
Tano
嫑憅

引用:
咁點解九巴仲請佢??
虧九巴個 PR 事後仲對啲記者講個 "口罩明" 駕駛"紀錄良好"...
轉揸其他線會從新計

另外8字頭線一日一轉之前冇事,所以紀錄良好

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 02-11-18, 11:45 AM   #11
david
The One

揚威國際鳥...

連我呢邊小鎮電視新聞都有報...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 11:55 AM   #12
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
根本上次出事就不應再用

到現在也不信是香港發生,學我阿媽話台灣地震都沒這麼多人傷亡

Rip 還有希望傷者可以平安無事
錯誤對比
流感殺人多過沙士 黑死病

2017年台灣國道車禍33死
2016年台灣火燒車26死0傷 (100%全滅)
2010年蘇花公路26死0傷 (100%全滅)

用數據去比較香港交通安全都算世界前列
巴士意外只係個別事件

此篇文章於 02-11-18 11:57 AM 被 沒名字的?君 編輯。
沒名字的?君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 12:02 PM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
“真係印象中咁多單翻車事故都冇好似呢次死咁多人,
仲要係喺臨新年前整單咁嘅野......”
今日先報印尼旅巴溜後翻側...27死...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 01:18 PM   #14
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:
作者: Busconcamp 查看文章
“真係印象中咁多單翻車事故都冇好似呢次死咁多人,
仲要係喺臨新年前整單咁嘅野......”
今日先報印尼旅巴溜後翻側...27死...
海外發生嘅就唔計啦, 淨係計香港發生嘅呢單仲唔夠杰!?
以前啲 "雞車" 勝利二型出名成日翻, 炒過咁多單大鑊,
架 G440 喺 1982 年坐左過百人喺屯公翻左都係死左一個咋,
但係今次係一下子就冇左成廿條人命呀陰功...

舊 02-11-18, 01:20 PM   #15
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
好似上年小巴又係錦田一炒又死幾件

舊 02-11-18, 01:24 PM   #16
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
年年過年前都有單杰嘅……

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 01:49 PM   #17
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
ごめんなさい。こういう時、どんな顔をすればいいのか、わからないの。

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 02:23 PM   #18
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
佢本人唔死真係冇天理
危險駕駛導致他人死亡,好似最多都係判10年監,便宜咗佢
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 02:36 PM   #19
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

引用:
作者: 十一月 查看文章
佢本人唔死真係冇天理
危險駕駛導致他人死亡,好似最多都係判10年監,便宜咗佢
我反而會咁諗,
如果以呢單事故死者嘅數目判個車長一項 "危險駕駛導致他人死亡" 嘅罪名,
依家十九個即係一共十九項同列罪名,
都應該夠佢喺花廳踎到下半世,
當然都要睇警方點落 Charge 同最後法官會點判...

舊 02-11-18, 02:45 PM   #20
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
一定係有野要避啦
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 03:22 PM   #21
Hunter

https://hk.news.appledaily.com/local...80211/57819204

【大埔翻巴士】「畀三分半鐘我哋」 TVB記者做Live大過天?

CCTVB

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 04:41 PM   #22
Tano
嫑憅

引用:
作者: Sar8 查看文章
好似上年小巴又係錦田一炒又死幾件
引用:
我反而會咁諗,
如果以呢單事故死者嘅數目判個車長一項 "危險駕駛導致他人死亡" 嘅罪名,
依家十九個即係一共十九項同列罪名,
都應該夠佢喺花廳踎到下半世,
當然都要睇警方點落 Charge 同最後法官會點判...
上次阿伯15年錦上路攔腰撞小巴

美國就話會分開執行香港唔會跟.....
最終都只係判監三年都冇

https://news.now.com/mobile/local/player?newsId=191590

https://hk.news.appledaily.com/local...60831/19755288

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 02-11-18 04:44 PM 被 Tano 編輯。
舊 02-11-18, 04:53 PM   #23
Tano
嫑憅

引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
一定係有野要避啦
現今服役巴士成10個轆6個鼓
有心剎最多咪有幾件飛埋去車頭大銀幕

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 02-11-18, 05:37 PM   #24
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
RIP
又係要講.臨過年先大鑊野.....真係

大埔公路嚴重車禍 警方循多方向調查包括誤殺
http://news.now.com/home/local/playe...31&refer=Share

告誤殺嘅話心吾同講法?

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-18, 06:59 PM   #25
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
【死亡九巴】肇事車長曾涉嚴重撞車 月前買「熱狗」炫耀

年約卅歲的肇事車長姓陳,在其社交網站Facebook自稱是巴士迷,活躍於多個網上巴士討論區,曾自我介紹稱「冇樣、冇身材、冇車、冇樓,有信用卡,月入唔過兩萬」,又指「放假無嘢做,不如開工搵多日錢。」而早前則購入一駕舊式的「熱狗」巴士,更以其英文名命名,不時在各討論區上載圖片「晒命」。
https://hk.mobi.yahoo.com/home/%E3%8...011337525.html

呢位人兄枉為巴士迷 用喜歡既野作殺人工具
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:37 AM

手機版 | APP版