Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 03-29-06, 10:49 AM   #1
紫色螢火蟲
God of Gamer
討厭雨天~_~

註冊日期: Aug 2003
Photoshop 執相

請問難唔難?
photoshop好多人都識,但係用得叻嘅唔多.
我只係識d簡單嘅,咁請問處理呢張相要做d咩步驟?
thx.

舊 03-29-06, 11:03 AM   #2
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 紫色螢火蟲
請問難唔難?
thx.
唔難, 但好煩
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-06, 11:44 AM   #3
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: wing
唔難, 但好煩
以一個唔係太pro嘅人黎講,大概需要搞幾耐?

舊 03-29-06, 12:01 PM   #4
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
幾個字到啦
不過要執到好似你個example咁靚, 要高手先得喎

舊 03-29-06, 12:52 PM   #5
碧咸廿三
Game Master
史上最強最勁最型!

3DS Friend Code0023 0023 0023
PSN  ID碧咸廿三
XBox Live GamertagBECKHAMS23
呢d真係easy執啦~

★ 我敢想敢做、我有我超型態度 !!! ★

碧咸廿三 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-06, 12:56 PM   #6
wing
格鬥低手

引用:
執相唔同打字, 唔係話俾時間慢慢打就實會打到.

講番呢張相, 技術好的, 幾個字搞掂. 技術差的, 搞一年亦執唔到咁o既效果.
要落手做果個人先可以俾到確切答案你.
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-06, 01:17 PM   #7
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
兩至三個step...
level-> 局部blur / 補色

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-06, 02:33 PM   #8
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Xeroc
兩至三個step...
level-> 局部blur / 補色
補色 is a filter function or other?
if yes, 補色 in english is?

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 12:56 AM   #9
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
引用:
作者: AiStudio
補色 is a filter function or other?
if yes, 補色 in english is?
攞色/median->clone stamp, 好多方法
冇filter一個step就去暗瘡的

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 06:28 PM   #10
Ewin
小明

註冊日期: Nov 2003
引用:
請問難唔難?
thx.
心機野o者

舊 03-30-06, 07:56 PM   #11
ai.
RELEASED

引用:
作者: Xeroc
攞色/median->clone stamp, 好多方法
冇filter一個step就去暗瘡的
唔該.
不過我意思唔係指有個filter一個step去暗瘡,
而係想知補色係唔係filter裡面其中一個function.

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 08:00 PM   #12
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

由上面執到下面咁先叫勁喎
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-30-06, 10:12 PM   #13
=PANDA=
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
其實唔係好難...我既做法:
搵d皮膚仲見得人既部份(如臉側)define個pattern
之後用healing brush tool油皮膚唔靚既地方
要似上面張咁就拉下curve就得
=PANDA= 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-06, 02:15 PM   #14
氣體蛇
Crazy Gamer

PSN  IDfatboki
咁執法唔須太高技巧
一般業餘都做到
尤其是做咁柔焦
要做番d skin texture先考功夫

舊 04-01-06, 12:38 AM   #15
JJLAM
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2004
技術其一,時間先係重要...photoshop就算技術好都始終要用細心既角度去將圖片修改,有時候仲係一個個pixel咁來...好多時都只係慢慢搞,我見過一些高手作品,十幾個鐘做一幅都唔出奇架...
仲有你呢幅的唔知係邊個photoshop討論區見過,明明就已經係教學post黎,仲要係step by step...不過執呢類人樣通常既方法都係mask+layer duplicate+blur 再set 其他野(contrast/light/curve等等)而成...男變女都搞得到!(我見過呢類教學,又係stepbystep).
個討論區我冇左...如果你搵到請post上黎呀!

A pessimist thinks things can't be worse
An optimist knows they can
JJLAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-06, 09:23 PM   #16
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
http://www.fluideffect.com/

呢個site入面既相就真正係Pro既執相啦
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
photoshop >>奇怪問題<< freehand 湯馬 c 盤旋 照相館 17 05-20-04 12:56 AM
想學用photoshop執相 電車 照相館 11 05-12-04 06:43 PM
photoshop 7 同 photoshop CS有D乜function多左ga? majicman 手機資訊/電腦軟硬討論 5 03-13-04 06:47 PM
Photoshop難唔難用? i wanna buy GBA 手機資訊/電腦軟硬討論 7 11-14-03 06:23 PM
請問photoshop的path點用同有咩用? ai. 手機資訊/電腦軟硬討論 5 02-19-03 07:04 PM

現在的時間是 06:28 AM

手機版 | APP版