Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-25-18, 09:45 AM   #176
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: wing 查看文章
買完namco 返去都唔好好利用下. 我印象中真係只得ps2一隻one year war 有落名係由Namco整.
笨大D GAME咁密,隻隻用NAMCO啲人出既話,大概AC、SC同鐵拳都唔駛出,一個二個都過勞死晒

舊 06-25-18, 10:01 AM   #177
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Hunter 查看文章

我印象中呢個youtube channel 好少咁狠批一隻game
講真, 有砌模型都知, bandai出模型水準絶對係世界第一, 無論外形細緻度, 夾口準確度, 關節可動性, 甚至分色同一塊runner幾種色等, 其他廠真係車尾燈都睇佢唔到..........但一講到出game.........

越係有玩gunpla就越覺得呢隻game係垃圾.

舊 06-25-18, 10:07 AM   #178
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
笨大D GAME咁密,隻隻用NAMCO啲人出既話,大概AC、SC同鐵拳都唔駛出,一個二個都過勞死晒
不過呢, 用得新engine, 其實都真係要人幫下手的.

隻unreal 4唔係真係咁易舞得掂, 就算係namco主力的鐵拳team, 用unreal 4整鐵拳7街機時都只係可以當plug in咁用, 用唔盡功能.........呢D係原田自己講的...於是隻game的街機版個loading time極慢, 畫面同上代個改進唔算太大, 而且個engine整個個input lag好嚴重.....後來過左好耐, 再整console版時, 睇住佢前期build仲係loading好慢, 後期熟左好多, 先至可以改個用法然後減loading, 再到左console出街後半年先至可以Patch到減少input lag.

以bandai垃圾team來計, 舞唔掂unreal 4唔係出奇. 當然, 佢地除左用唔到掂unreal搞到出現低幀率甚至停2秒之後, 設計上的問題仲大, 呢D真就係冇野可以賴了.

舊 06-25-18, 10:16 AM   #179
神人ではない!新人だ

引用:
不過呢, 用得新engine, 其實都真係要人幫下手的.

隻unreal 4唔係真係咁易舞得掂, 就算係namco主力的鐵拳team, 用unreal 4整鐵拳7街機時都只係可以當plug in咁用, 用唔盡功能.........呢D係原田自己講的...於是隻game的街機版個loading time極慢, 畫面同上代個改進唔算太大, 而且個engine整個個input lag好嚴重.....後來過左好耐, 再整console版時, 睇住佢前期build仲係loading好慢, 後期熟左好多, 先至可以改個用法然後減loading, 再到左console出街後半年先至可以Patch到減少input lag.

以bandai垃圾team來計, 舞唔掂unreal 4唔係出奇. 當然, 佢地除左用唔到掂unreal搞到出現低幀率甚至停2秒之後, 設計上的問題仲大, 呢D真就係冇野可以賴了.
反正都係出垃圾,垃圾本身就算再垃圾D都仍然係垃圾,本質冇改變,冇問題
況且俾在下係NAMCO TEAM都唔介入啦,做得些少既改唔到幾多,結果都係垃圾,只會臭朵…

此篇文章於 06-25-18 10:20 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 10:22 AM   #180
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
買完namco 返去都唔好好利用下. 我印象中真係只得ps2一隻one year war 有落名係由Namco整.
問題戈隻大爆死左⋯搞到成個PROJECT停埋

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 10:26 AM   #181
wing
格鬥低手

引用:
作者: GN00508771 查看文章
問題戈隻大爆死左⋯

隻game應該係bandai重視的大game, 果時仲出左隻MG來配合

game本身我覺得其實好好玩, 不過有一個大缺點, 就係內容太短, 而且連自護方都冇得用, 雖然爆機後多左D機體都係冇用...同埋睇個title, 飛馬計劃....我有D覺得係高層想做系列化, 每隻飛馬級戰艦都出一隻game, 於是呢隻就只落少少內容, 終於搞到暴死.................

舊 06-25-18, 10:26 AM   #182
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Lamsze 查看文章
其實我等佢出返隻RPG
有無同志?
rpg+2,同龍珠一樣,出都唔識出。
既然冇技術,咪出返以D game: 自護之系譜HD, 自護前線reboot. 各Side story...etc.
唔係下下要跟Switch game 送呀?!
買sd gundam x 送ggen, 買超武送dbfz
估下下隻邊隻sw game 送超任 龍珠Z超級撒亞人傳說

此篇文章於 06-25-18 10:41 AM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 10:31 AM   #183
wing
格鬥低手

引用:
作者: holsety 查看文章
rpg+2,同龍珠一樣,出都唔識出。
既然冇技術,咪出返以D game: 自護之系譜HD, 前線任務reboot. etc.
我估笨大依家未必出得掂rpg了.

你睇佢近期出果堆game, 好多係gameplay design已經出哂事. 連系列式動作game都搞成咁, 仲點出更複雜更長篇更多內容的rpg?

舊 06-25-18, 10:40 AM   #184
神人ではない!新人だ

引用:
作者: holsety 查看文章
咁在下覺得買DBFZ既目標的確係DBFZ既
本身隻GAME就唔係笨大自家製
引用:
我估笨大依家未必出得掂rpg了.

你睇佢近期出果堆game, 好多係gameplay design已經出哂事. 連系列式動作game都搞成咁, 仲點出更複雜更長篇更多內容的rpg?
其實RPG應該易出D,反正都係動漫GAME,故事忠於原著就少好多人插。
完全驅除晒動作要素既RPG GAMEPLAY應該唔會出事既。

此篇文章於 06-25-18 10:43 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 10:44 AM   #185
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
引用:
講真, 有砌模型都知, bandai出模型水準絶對係世界第一, 無論外形細緻度, 夾口準確度, 關節可動性, 甚至分色同一塊runner幾種色等, 其他廠真係車尾燈都睇佢唔到..........但一講到出game.........

越係有玩gunpla就越覺得呢隻game係垃圾.
前排砌完RIOBOT 帝王萬能俠,bandai出模型真係世界級
就算HEA到唔整水口,唔上色,都已經可以玩下

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 10:55 AM   #186
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
以前都無咁垃圾
係唔知幾時開始係咁
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 10:56 AM   #187
wing
格鬥低手

引用:
其實RPG應該易出D,反正都係動漫GAME,故事忠於原著就少好多人插。
完全驅除晒動作要素既RPG GAMEPLAY應該唔會出事既。
其實rpg個戰鬥系統, 裝備/能力設計同埋升級要match番遊戲流程, 故事設計, 場景設計, 角色/對白設計, 世界觀等等等等, 係比依家gundam vs同gb複雜九萬幾倍, 如果bandai連gvs同gb都出成咁O既樣, 出rpg只會死得更難睇.

舊 06-25-18, 11:01 AM   #188
神人ではない!新人だ

引用:
其實rpg個戰鬥系統, 裝備/能力設計同埋升級要match番遊戲流程, 故事設計, 場景設計, 角色/對白設計, 世界觀等等等等, 係比依家gundam vs同gb複雜九萬幾倍, 如果bandai連gvs同gb都出成咁O既樣, 出rpg只會死得更難睇.
今時今日好多時都唔駛做,反正都係越易越好,故事場景對白世界觀全部忠於原著就搞掂晒

舊 06-25-18, 11:02 AM   #189
wing
格鬥低手

引用:
作者: mario0606 查看文章
前排砌完RIOBOT 帝王萬能俠,bandai出模型真係世界級
就算HEA到唔整水口,唔上色,都已經可以玩下
何只世界級, 好明顯直情係世界第一, 全世界冇任何一間模型廠(包括歐美同日本)的設計同造模水準係睇到bandai車尾燈, 全部都係落後bandai 好多好多.

唔駛講bandai呢幾年的新模, 又柔膚又盛, 甚至連人體都做得唔錯.....只講佢20年前果隻pg版元祖高達, 依家有幾多廠可以做得出?

不過一講到game....bandai依家衰過廿年前.

舊 06-25-18, 11:04 AM   #190
wing
格鬥低手

引用:
今時今日好多時都唔駛做,反正都係越易越好,故事場景對白世界觀全部忠於原著就搞掂晒
呢D野你真係唔好諗得太簡單

舊 06-25-18, 11:15 AM   #191
神人ではない!新人だ

引用:
呢D野你真係唔好諗得太簡單
終歸只係要做CHARA GAME,本身精確需求唔會高得去邊。
你要佢做隻PERSONA就話難啫。

舊 06-25-18, 11:18 AM   #192
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
乖乖地出返膠囊戰記、基利之野望咪好囉。
格鬥留返俾VS系列,動作就Battle系列。
就算將膠囊戰記嘅SD動作分析出嚟都好玩架。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 11:22 AM   #193
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
佢地仲有當年既水準既大概呢隻公佈DEMO之前已經宣佈延期一年。
佢以依家既水準出返當年名作大概只會好似SE堆REMAKE咁…

舊 06-25-18, 11:36 AM   #194
wing
格鬥低手

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
你唔記得ps4隻gundam vs出成點?

膠囊戰記個sd 動作果時已經分左俾pc game

就算再出都只會係手機重課game

舊 06-25-18, 12:22 PM   #195
神人ではない!新人だ

SO FAR,D資源去晒課金GAME,在下可以理解。
不過家用GAME試都唔試就出DEMO/正式版真係好神,佢近代D CHARA GAME個GAME PLAY真係分分鐘拎去COMPILEHEART既ACT部都唔會批。

舊 06-25-18, 12:27 PM   #196
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 12:49 PM   #197
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
SO FAR,D資源去晒課金GAME,在下可以理解。
不過家用GAME試都唔試就出DEMO/正式版真係好神,佢近代D CHARA GAME個GAME PLAY真係分分鐘拎去COMPILEHEART既ACT部都唔會批。
如果真係資源唔夠或者想hea做係會選擇沿用前作,最多係完成度不足
但今次個系統完全重做,真係有design過的,而且仲要design左一個唔係正常人可以想到的系統,很強

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-18, 01:20 PM   #198
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
最好玩既膠囊已經係gc... 真係唔明點解整唔返甘爽快既戰鬥系統,100問神好玩。
出係Sony ps d game 都重凈d

舊 06-25-18, 01:27 PM   #199
wing
格鬥低手

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
如果真係資源唔夠或者想hea做係會選擇沿用前作,最多係完成度不足
但今次個系統完全重做,真係有design過的,而且仲要design左一個唔係正常人可以想到的系統,很強
同無雙8一樣, 新造系統出哂事.

舊 06-25-18, 01:39 PM   #200
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
其實叫佢抄考下世奸隻BB已經得啦...20V20 搶地盤嗰邊玩得幾開心...?又係4 肢左砌右砌...地圖一個禮拜先一個,loop一次都幾個月包你唔怕冇新地圖
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:12 AM

手機版 | APP版