Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 09-25-02, 03:19 PM   #1
昏迷童子Sleepy
God of Gamer
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
Lightbulb 其實咁算唔算盜版?

之前我都講過
香港某唱片公司成日將其他歌手的歌改成輕音樂的純音樂版本
然後就當一隻音樂碟咁出
又或者隨便搵幾個冇人識的人
翻唱d英文歌日文歌韓文歌
咁又當一隻雜錦碟黎賣
其實咁做算唔算盜版?

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-02, 04:35 PM   #2
tamho
Account Locked
燒牒員,天天有空望天空

註冊日期: Aug 2002
版權有分唱, 作, 填
尼 d 多數有俾"作"個份版權費
有俾 = 正
tamho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-02, 04:40 PM   #3
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

明白
唔怪得之早排GiGi收到筆版權費啦......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
舊 09-25-02, 04:58 PM   #4
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
唔算架, 有俾番首歌既版權就得

舊 09-25-02, 05:08 PM   #5
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

To 小昭Teddy:
首歌既版權...to whom?
我唔係咁熟版權法...淨係識唔好買盜版......

死神Lv.3能力覺醒
舊 09-25-02, 05:28 PM   #6
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
Originally posted by 昏迷童子Sleepy :
To 小昭Teddy:
首歌既版權...to whom?
我唔係咁熟版權法...淨係識唔好買盜版......
作曲果個

舊 09-27-02, 08:59 PM   #7
卓羅
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2002
引用:
Originally posted by 小昭Teddy :

作曲果個
有時會係作曲果個人既所屬公司擁有
要睇佢地當時點簽約勒
卓羅 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:45 PM

手機版 | APP版