Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 02-29-08, 08:29 PM   #151
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: DCIP 查看文章
貓仙人講得出就一定要信!!
同意同意
明白明白

不過係咪18-70 + 定焦系列(24+35+50+85)最好??

舊 02-29-08, 08:49 PM   #152
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
我覺得24不如20
起馬wide多4mm

我覺得支18-70越用越麻麻
當我用左支35之後...

舊 02-29-08, 08:56 PM   #153
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: seetold 查看文章
我覺得24不如20
起馬wide多4mm

18-70乃標準Zoom, 點都要有支睇門口, 冇理由劑劑定焦嘛~

鬼唔知定焦靚咩~

Rice

舊 02-29-08, 09:05 PM   #154
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: riceking 查看文章
18-70乃標準Zoom, 點都要有支睇門口, 冇理由劑劑定焦嘛~

鬼唔知定焦靚咩~

Rice
講真依家出去
真係唔用支18-70

最多都係35加多支58
如果唔想換鏡就帶多部機
兩支基本上影到晒想影既野

當然近排入12-24,係因為唔夠錢買定焦勾差歪

舊 02-29-08, 09:22 PM   #155
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
講真依家出去
真係唔用支18-70

最多都係35加多支58
如果唔想換鏡就帶多部機

既然唔用
何不寶劍贈烈士

引用:
我覺得24不如20
起馬wide多4mm

20貴過24好多

舊 02-29-08, 09:27 PM   #156
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
既然唔用
何不寶劍贈烈士
過保+多塵+冇盒(kit鏡)
真係搵鬼買

舊 02-29-08, 09:32 PM   #157
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
過保+多塵+冇盒(kit鏡)
真係搵鬼買
有幾多先

舊 02-29-08, 09:43 PM   #158
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
講真依家出去
真係唔用支18-70

最多都係35加多支58
如果唔想換鏡就帶多部機

咁呢個係你個人嘅取向, 一般而言冇支Zoom係幾麻煩...

如果唔係我都唔會入支24-85來頹用開工

Rice

舊 02-29-08, 10:05 PM   #159
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
咁呢個係你個人嘅取向, 一般而言冇支Zoom係幾麻煩...

如果唔係我都唔會入支24-85來頹用開工

Rice
講真zoom,我唔係唔用...
只不過18-70用唔落手
當然鏡皇級唔計(我頹我無錢)

舊 02-29-08, 10:18 PM   #160
seetold
真貧窮堅冇錢....

講完
=del=

此篇文章於 02-29-08 10:25 PM 被 seetold 編輯。
seetold 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-29-08, 10:23 PM   #161
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
平時好粗用,野唔多講
請自行此確認
但可以肯定
- 用得(操作正常)
- 無毛
-無花
果然好頹

舊 02-29-08, 10:30 PM   #162
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
果然好頹
所以唔買有原因
同埋支鏡好有記念價值,有錢都未必賣 (有錢都唔買你啦 )
(第一支鏡+當年用晒成份暑假工錢買 )

舊 02-29-08, 10:49 PM   #163
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

引用:
所以唔買有原因
同埋支鏡好有記念價值,有錢都未必賣 (有錢都唔買你啦 )
(第一支鏡+當年用晒成份暑假工錢買 )
明白

舊 02-29-08, 10:57 PM   #164
riceking
一人前のダメ人間

引用:
講真zoom,我唔係唔用...
只不過18-70用唔落手
當然鏡皇級唔計(我頹我無錢)
希望你遲下會跳出呢個框框

Rice

舊 02-29-08, 11:07 PM   #165
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
希望你遲下會跳出呢個框框

Rice
其實鏡皇級zoom鏡已經用過
小黑5+d300對焦快到我唔信
雖然重少少(真係少少?!?)
但出黎d色又好又sharp
可惜..可惜最大問題係....
支鏡唔係我
同埋我冇錢買

舊 02-29-08, 11:20 PM   #166
riceking
一人前のダメ人間

你誤會了我的意思~

我是指器材先決呢個心理包袱

我自己都盡力跳緊出去~

Rice

舊 03-01-08, 12:20 AM   #167
seetold
真貧窮堅冇錢....

引用:
你誤會了我的意思~

我是指器材先決呢個心理包袱

我自己都盡力跳緊出去~

Rice
啊~原來你指依樣

當然平鏡唔係影唔到相,
而且我都認為影相,技術因素多於器材質素
但係如果負擔得到(財力&體力)
我覺得選擇比較好既器材,都係人之常情

以我黎講...
用定焦棄變焦既原因
除左35好過,18-70既35之外
最主要係用過35之後,我覺得35 arm我多d
用慣之後基本上,一拎起手就影得
相反有時用番支18-70,都好自然zoom去35左右既range
依個亦都係我長mount支35既原因

2,當然我認買支58,有一部份係虛榮心
二來就補完我冇既range

舊 03-01-08, 02:01 AM   #168
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: Strider 查看文章
m眼兄冇大礙嘛? (我相信呢次係真既睇醫生o掛)

我都有部長身機o係屋企...係p9
真人手術....我身上多了一個戰績(疤痕)了...

唔知係咪一直期待的5D後續機冇聲氣...
最近的心情有點down.......

此篇文章於 03-01-08 02:04 AM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 12:47 PM   #169
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: M-eye 查看文章
手術順利...
小弟回來啦....
明天要拆線啦......
我今天在工作時上司同我講....
"喂...你識影相架呵???我想將個現場影得大D...個畫面好D....同人多D..."
我答"........好..."
跟住上司俾了一部白色的Sony數碼相機給我...
係6年前400萬像的長身機.....=.=
引用:
作者: M-eye 查看文章
真人手術....我身上多了一個戰績(疤痕)了...

唔知係咪一直期待的5D後續機冇聲氣...
最近的心情有點down.......
怎麼搞的? 咁大鑊耶! 不過現在沒事就好~ 飲得茶未?
人說財多身子弱, 我說守財強忍不敗家也對身子不好的說!

我覺得你上司在觀念上有需要再教育地方啦 -
拍得好當然是因為器材強勁. 拍得不才是因為攝影師功力不足嘛~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 12:51 PM   #170
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
<--今天放第四天病假中

<--就算明日飲到茶我都要介口

舊 03-01-08, 01:21 PM   #171
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: KTN 查看文章
<--今天放第四天病假中

<--就算明日飲到茶我都要介口
乜哥哥又咁大鑊, 近排好多人病耶, 我都係剛病完...
咁一定唔飲茶啦, 免得病完又傳染再病...
黎緊花展o的假期, 我已經消假消到剩番兩日, 再病就剩低兩日都要消假... (冒煙)
舊 03-01-08, 04:17 PM   #172
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
飲茶?聽朝飲茶?

潛水太久Miss了開年飯....
每次潛完水都實會有過期已久的PM....

/\
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 05:55 PM   #173
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

你有冇病先?
舊 03-01-08, 07:14 PM   #174
riceking
一人前のダメ人間

我近排好病... 好死痕....

Rice

舊 03-01-08, 07:31 PM   #175
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我有野需要花展前買.... 不過你地咁"病", 我驚傳染, 都係聽日自己去買算啦...

論壇跳轉

現在的時間是 10:45 AM

手機版 | APP版