Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-27-07, 05:35 PM   #1
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
未滿18歲人仕畫18禁漫畫,有咩法例可以扯上關係?

我真係唔覺有 所以問下
EZ-8-HWC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 05:47 PM   #2
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: EZ-8-HWC 查看文章
我真係唔覺有 所以問下
畫完之後,自己不看??

舊 08-27-07, 05:48 PM   #3
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: IamO 查看文章
畫完之後,自己不看??
矇眼畫圖

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 05:49 PM   #4
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
法例好似係 18歲以下唔准三級漫畫 而唔係唔准

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 05:49 PM   #5
男
わーい(^ωq)♪

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
未滿18歲人拍18禁片片, 犯罪啊!!!

|・∀・)              \\∧∧ :・:∵
|⊂ノ彡シュッ  =====○ =====○)Д´>
| /   シュッ            .∨/つ つ
|             , ...,.. ~(,,(~),(~)...,...
男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 05:51 PM   #6
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 男 查看文章
未滿18歲人拍18禁片片, 犯罪啊!!!
演員謝霆鋒拍的第一套電影《古惑仔之少年激鬥篇》是一套被評定為第三級的電影,但拍攝的時候他只有16歲。因此根據法例,電影完成後他亦不能觀看這套電影,直至一年多後他年滿18歲才可以。

不...

舊 08-27-07, 05:54 PM   #7
Hayato
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
咁未滿18歲人仕畫完18禁漫畫然後攞去賣又唔知得唔得呢
Hayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 05:55 PM   #8
男
わーい(^ωq)♪

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
引用:
作者: IamO 查看文章
演員謝霆鋒拍的第一套電影《古惑仔之少年激鬥篇》是一套被評定為第三級的電影,但拍攝的時候他只有16歲。因此根據法例,電影完成後他亦不能觀看這套電影,直至一年多後他年滿18歲才可以。

不...
香港d18禁都唔係18禁黎既

|・∀・)              \\∧∧ :・:∵
|⊂ノ彡シュッ  =====○ =====○)Д´>
| /   シュッ            .∨/つ つ
|             , ...,.. ~(,,(~),(~)...,...
男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 05:57 PM   #9
macross7ra
Ultimate Gamer
FireBomber!

註冊日期: Aug 2002
只準16歲以上中出,不準18歲以下睇片

18歲以下睇真人Show

舊 08-27-07, 05:58 PM   #10
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
未滿18歲強姦都冇事,畫18禁漫畫點會有事?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 07:08 PM   #11
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
取材0個陣唔俾人知道咪無事囉

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 07:36 PM   #12
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
你望下放工之後義無反顧咁衝紅燈既交通警就會諗到答案囧

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 07:39 PM   #13
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
但而家就算光明正大畫都好似完全冇問題...-﹏-||
1:創作竹漫,唔係拍片,而且唔涉及任何實際人物,亦冇辦法佢有實際體驗...
2:法例話唔俾賣竹漫俾18歲...而冇話唔俾睇...
3:斷估唔會有條法例話作者不準管有自己原創作品...掛...(我淨係聽過自己侵犯自己版權 )
4:佢賣俾啲18歲以上嘅人,都算合法,冇咩問題

...真係 ...用哂啲腦漿都諗唔到
EZ-8-HWC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 10:49 PM   #14
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
畫完之後自家用,唔好俾人知應該無問題
如果拎去賣,差人將本野送去"淫審處"(哩個名真係正 )
話本野有問題,咁就可能有事

(我自己估o既姐)
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 10:56 PM   #15
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
我真係唔覺有 所以問下
一直都冇話畫係有問題.畫完之後點處置先係問題.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-07, 11:49 PM   #16
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
一直都冇話畫係有問題.畫完之後點處置先係問題.
可送去淫審處評級或自入膠袋推出市場。

舊 08-28-07, 12:52 AM   #17
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

最緊要有報會考/AL

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-07, 12:54 AM   #18
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
呢樣野等同, 法例上唔俾賣煙, 酒俾18歲以下既人, 但係18歲以下既人可以飲酒食煙, 18歲以下既人都一樣可以賣煙酒俾18歲以上既人

舊 08-28-07, 10:04 AM   #19
h.c.
Crazy Gamer
GF尋找中

註冊日期: Oct 2002
請求專業人士解答
(雖然唔關我事)

舊 08-28-07, 10:40 PM   #20
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
但而家就算光明正大畫都好似完全冇問題...-﹏-||
1:創作竹漫,唔係拍片,而且唔涉及任何實際人物,亦冇辦法佢有實際體驗...
2:法例話唔俾賣竹漫俾18歲...而冇話唔俾睇...
3:斷估唔會有條法例話作者不準管有自己原創作品...掛...(我淨係聽過自己侵犯自己版權 )
4:佢賣俾啲18歲以上嘅人,都算合法,冇咩問題

...真係 ...用哂啲腦漿都諗唔到
唔準賣 , 唔準租 , 唔準傳閱 , 唔準展示 ...

睇清楚 d (十八禁)包裝先講啦 .

而自己畫 , 應該係定為"未審查"吧 ? 未審查應該唔算十八禁 ...
不過如果比人見到 , 例如比差佬搵到 , 而又比有關當局定位十八禁就 ... 嘿嘿 .

舊 08-28-07, 11:56 PM   #21
Shing
Game Master
Break Out

註冊日期: Sep 2004
最實際將成人年齡的18歲改左佢

改成10歲好了。

Shing 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:08 PM