Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-23-23, 02:04 PM   #76
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
成件事最令人費解既係

點解攤位會有人投
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-23, 02:24 PM   #77
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
成件事最令人費解既係

點解攤位會有人投
由手機版發出
唔投點做劏人嗰個
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-23, 03:37 PM   #78
Heaven
Game Master

註冊日期: May 2013
引用:
成件事最令人費解既係

點解攤位會有人投
由手機版發出
我覺得應該唔會太貴 食下頭啖湯 抵
由手機版發出
Heaven 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-23, 04:04 PM   #79
flpchoho
Ultimate Gamer

引用:
作者: Heaven 查看文章
我覺得應該唔會太貴 食下頭啖湯 抵
由手機版發出
睇直播見到,應該大部分消費者都係旅客
佢地點會識係7仔買10蚊7粒魚蛋?
20蚊4粒都會照殺(但係$20得4粒真係幾狼)

唔投呢啲攤位,點樣去劏旅客
(今日又有一堆遊輪客)
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-23, 04:45 PM   #80
Heaven
Game Master

引用:
作者: flpchoho 查看文章
睇直播見到,應該大部分消費者都係旅客
佢地點會識係7仔買10蚊7粒魚蛋?
20蚊4粒都會照殺(但係$20得4粒真係幾狼)

唔投呢啲攤位,點樣去劏旅客
(今日又有一堆遊輪客)
咁又唔同個d好似係酒樓 大粒燒賣嚟 20蚊都可接受
同場整體賣得貴就肯定㗎喇
由手機版發出

此篇文章於 09-23-23 04:48 PM 被 Heaven 編輯。
舊 09-26-23, 08:39 AM   #81
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
夜賓賓??
可惜娜娜已經上了岸

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-23, 09:49 AM   #82
Heaven
Game Master

又變左大媽阿伯樂園 活力香港
舊 09-26-23, 09:57 AM   #83
真!DC
Banned User
奉行我道

比d廢老消耗下精力都好唔使成日打交斬人
由手機版發出
舊 09-26-23, 11:38 AM   #84
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
咁其實大搞水商業都係一個辦法黎既,D死場拎晒去做架步,再叫晒一帶一路D仔囡黎,唔靚既包埋改裝分期貸款。
一野救晒黑社會、地產、美容、金融、晚市甚至旅遊,一石N鳥
三大秘技,毒要禁,賭澳門,係得返黃架啫。
問題就係偉大領導過唔過自己果關…

此篇文章於 09-26-23 11:47 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-23, 04:06 PM   #85
flpchoho

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁其實大搞水商業都係一個辦法黎既,D死場拎晒去做架步,再叫晒一帶一路D仔囡黎,唔靚既包埋改裝分期貸款。
一野救晒黑社會、地產、美容、金融、晚市甚至旅遊,一石N鳥
三大秘技,毒要禁,賭澳門,係得返黃架啫。
問題就係偉大領導過唔過自己果關…
你睇東莞十X式無晒就知唔得啦
舊 09-27-23, 06:40 PM   #86
flpchoho

From 獨立媒體

灣仔海濱「夜繽紛」出師不利電先斷 燒烤檔主:過萬元食材或報銷
https://bit.ly/3EVVooG

由發展局和其他機構主辦的灣仔海繽首場夜市「海濱藝遊坊」今(27日)起一連4日舉行。不過,距離夜市營業前3小時,現場仍未有電力供應。有燒烤檔主表示,雖然食材有保溫箱保溫,若晚上仍未有電,不但做不成生意,幾萬食材亦會報銷。他稱,曾參加工展會和美食節,「未試過做啲活動做到咁樣」。主辦方表示,昨晚已做好電力供應措施,不過與鄰近地盤出現誤會,「佢好心得濟就disconnect 咗」。主辦方指會加緊安排,為有需要的檔戶提供冰粒。

睇嚟連個天都唔鐘意?
舊 09-28-23, 02:06 PM   #87
flpchoho

From 獨立媒體

十一國慶灣仔夜市被飭令下午收檔 檔主嘆中伏:唔係刺激消費,係刺激檔主
https://tinyurl.com/2dmv243f

香港「夜繽紛」重頭戲之一的海繽夜市昨日在灣仔開幕,不過最引起市民討論的,卻是無電供應,部分檔主更在近日才得悉,十月一日國慶煙花匯演當日,因為「人流管制 」而被要求下午4時收檔。有售賣魚子醬的檔主今早在電台節目坦言「中咗伏」,諷刺活動是另類「繽紛」,「原來人流多,就唔係刺激消費,係刺激個檔主」。發展局雖然稱「供電大致無問題」,但有台灣人檔主笑言主辦方提供的1,000瓦特屬「細電」,「淨係攞嚟叉下電聽下歌啊,都ok嘅」。

「媽媽補給站」的檔主羅先生因為停電而損失最少6,000至7,000元的魚子醬,加上租用發電機和運輸費,未做生意已經額外要花約7,000元。他指灣仔海濱夜市免租,不過場地提供的電力只能使用1,000瓦特以下的電器,一般煮食用具例如電磁爐和電飯煲,已經超過1,000瓦特。由於場地一直無電供應,他昨日要買40包冰,並租用發電機「頂住啲雪櫃」。他指部分魚子醬「Total loss(報廢)」,部分亦失去鮮味而要減價發售。

對於十月一日只能營業至下午4時,羅先生指上星期才得悉消息,即時反應是「個夜繽紛都好繽紛囉」,政府稱要刺激市民出街消費增加人流,「但人流最多,就唔係刺激消費,係刺激個檔主」。他亦不滿主辦方公布消息有如「皇恩大赦」般,向檔主說「唔緊要㗎,你哋4點收咗咪唔使同人迫,坐喺度睇煙花咋嘛」,羅先生感到氣憤「我中秋國慶唔陪屋企人,就係為咗出嚟賺錢,我唔係為咗睇煙花嘛!」

他批評若說「危險」,主辦方要求攤檔在馬路雙黃線卸貨,「都已經足夠危險,關人流咩事啫」,以往除夕倒數有10多萬人排隊,但仍有攤檔可以賣水賣食物。羅先生指,今次灣仔海濱夜市有5個攤檔,因為有商會朋友問他「政府搞呢個,有無興趣」,他形容「拎咗5檔」是「中咗伏」,質疑主辦方「俾壇咁嘅嘢我,係咪整蠱我」。

當然要讓路
唔係中伏,係「無私奉獻」
舊 09-28-23, 02:44 PM   #88
野良猫
肥倫

一貫水準
舊 09-28-23, 04:08 PM   #89
flpchoho

海濱藝遊坊獲「寬鬆處理」國慶日開放時間至下午5時

發展局表示,警方經進一步評估情況後,認為可「寬鬆處理」灣仔「海濱藝遊坊」10月1日國慶日開放時間。

根據最新公布,日間開放時段為上午10時至下午5時,下午4時最後入場,市民需於5時前離開;而晚上開放時段,將為晚上10時半至最遲凌晨2時,確實閉場時間稍後公布。

另外,「海濱藝遊坊」昨日部分攤檔無電力供應。發展局說,政府承辦商早上在場地增加電力供應裝置,確保電源充足穩定,機電工程署人員亦有到場確保額外電力接駁妥當安全,並於今日傍晚6時前獲足夠額外電力,以配合運作。

當局說,聯辦機構已確認不會就額外電力供應收取費用,為此已收取的費用,會盡快退款;至於未來額外電力開支,將由發展局作為聯辦一方承擔。

皇恩浩蕩
舊 09-28-23, 04:23 PM   #90
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
他亦不滿主辦方公布消息有如「皇恩大赦」般,向檔主說「唔緊要㗎,你哋4點收咗咪唔使同人迫,坐喺度睇煙花咋嘛」,羅先生感到氣憤「我中秋國慶唔陪屋企人,就係為咗出嚟賺錢,我唔係為咗睇煙花嘛!」
想賺錢,行遠啲啦。

舊 09-28-23, 06:35 PM   #91
野良猫
肥倫

引用:
海濱藝遊坊獲「寬鬆處理」國慶日開放時間至下午5時

發展局表示,警方經進一步評估情況後,認為可「寬鬆處理」灣仔「海濱藝遊坊」10月1日國慶日開放時間。

根據最新公布,日間開放時段為上午10時至下午5時,下午4時最後入場,市民需於5時前離開;而晚上開放時段,將為晚上10時半至最遲凌晨2時,確實閉場時間稍後公布。

另外,「海濱藝遊坊」昨日部分攤檔無電力供應。發展局說,政府承辦商早上在場地增加電力供應裝置,確保電源充足穩定,機電工程署人員亦有到場確保額外電力接駁妥當安全,並於今日傍晚6時前獲足夠額外電力,以配合運作。

當局說,聯辦機構已確認不會就額外電力供應收取費用,為此已收取的費用,會盡快退款;至於未來額外電力開支,將由發展局作為聯辦一方承擔。

皇恩浩蕩
當日會唔會再跳多次電呢
舊 09-28-23, 07:32 PM   #92
Heaven
Game Master

政府割你韭菜 是常識吧
由手機版發出
舊 09-28-23, 08:14 PM   #93
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
名乎其實的
事故港香
嗎?

此篇文章於 09-28-23 08:18 PM 被 dark_ming_ 編輯。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-23, 08:27 PM   #94
flpchoho

引用:
作者: 野良猫 查看文章
當日會唔會再跳多次電呢

唔使等個日,今晚都來料
舊 09-28-23, 09:28 PM   #95
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:

唔使等個日,今晚都來料
信政府,唔怕

舊 09-28-23, 10:50 PM   #96
flpchoho

灣仔海濱夜市有熟食檔主稱完全恢復供電後對生意有信心

灣仔海濱市集「海濱藝遊坊」舉行的第二日,入夜後人流漸多。有熟食檔的檔主說,早前花費一萬元向大會購買額外電力即場煮食,但一直無電供應,煮食爐耗電量太大,原有的基本電力不足以應付,未能製作小食,不少市民到場後撲空感失望,直至今日傍晚6時許開始陸續有電,夜晚已完全恢復可以開爐即場煮食,他對生意有信心。

有熟食檔自備發電機,萬一電力再有問題也可以繼續開檔。負責人說,理解相關方面經驗可能不足,但明白已盡力處理。

有手信區檔主說,大會今日重新鋪設電力系統,傍晚手信區電力一度暫停,需時搶修,又指今日是市集舉行的第二日,電力供應未暢順,對此有少許不滿,每日會準備十包冰處理冷藏食物,但見到人員已盡力修復,會包容相關情況。

發展局表示,聯同政府承辦商在場地增加電力供應裝置,確保熟食區及每個攤檔電源充足穩定,又說聯辦機構不會就額外電力供應收費,已收取的費用,會盡快向攤檔退款。

舊 10-18-23, 08:27 AM   #97
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
渋谷居民咁就唔啱啦,這是引來夜賓賓最好助力啊(?

由手機版發出

此篇文章於 10-18-23 08:31 AM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-23, 03:51 PM   #98
神人ではない!新人だ

引用:
作者: J+1 查看文章
渋谷居民咁就唔啱啦,這是引來夜賓賓最好助力啊(?

由手機版發出
咁澀谷年年都係重災區,反感好正常。

舊 10-18-23, 04:01 PM   #99
真!DC
Banned User
奉行我道

萬聖節班後生總要出尼玩
有冇其他地方疏道選擇先
由手機版發出
舊 10-18-23, 07:32 PM   #100
神人ではない!新人だ

引用:
萬聖節班後生總要出尼玩
有冇其他地方疏道選擇先
由手機版發出
東京其實大把不夜城,同埋出黎玩都算,次次玩完都好似個戰場咁居民店舖唔火就鬼,有次好似推翻成架七人車…
真係唔知佢地係狂歡定示威。

論壇跳轉

現在的時間是 10:38 PM

手機版 | APP版