Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 01-12-08, 07:37 PM   #1
佳佳里
Advance Moderator
綿花白兔仔

註冊日期: Jul 2002
XBox Live GamertagBirdan
你有冇做過預知夢?

自己做的預知夢不一定是跟全世界生死有關,有時候一些片刻或人物是從來沒見過的,發夢後過了一年半載在某時某地某段說話會令你好像有以曾相識的感覺!

舊 01-12-08, 08:33 PM   #2
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
有~ 細個發夢去學校旅行~ 高中之後真係去同1 個地方~
(之前未去過)
發夢係同樣的地方~ 但到高中真係去旅行就已經無印象發夢同咩人去...

仲有幾次發的預知夢都係d 郊外地方多~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-08, 08:34 PM   #3
Bahamut
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
有深刻印象的有2個
第一個是多年前夢到九龍塘火車站大堂內開了多1條通道樓梯往羅湖方向, 幾年後真的開了(即係現在往羅湖方向閘口旁有條樓梯上去又一城)
不過呢個夢都幾無厘頭

第2個是夢到乘車去到一處地方, 有1個1個涼亭般的建築物, 下面貼滿1個個人的相片, 跟住去到1處好似教堂的建築物,但樓高比一般西式教堂矮.
半年至1年後我婆婆去世, 後來去到鑽石山火葬場送殯, 當地的建築物同發夢見到的一致. 涼亭其實是靈位, 教堂是火葬場.
我是第1次去火葬場的
Bahamut 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-08, 12:13 AM   #4
jocker
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
deja vu....??

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?...&variant=zh-hk

我細個果陣以為自己真係有預知能力....點知問親個個都話試過~~
原來係deja vu現象~~

舊 01-13-08, 12:54 AM   #5
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
我都有試過,不過情況有o的唔同。
前半部份會同"預知"既一樣,但係後半部份一定唔會同"預知"一樣。
例如︰
打機中途升Lv,然後樓下有一o音樂響起,我記起"預知"係有人返o黎開屋企門,事實係冇人返。

舊 01-13-08, 01:04 AM   #6
Rv250

註冊日期: Aug 2002
很多但都不是重要的事, 一般都係隔好耐至”實現”
比較有趣是有一次夢見自來雀(相思)->捕獲, 第二日就發生, 雖然過程並非同夢境完全一樣, 不過都係相思
同埋年紀大左發生次數少左( 其實而家都少發夢 )
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-08, 01:08 AM   #7
edman27
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
叫deja vu
幾有趣
edman27 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-08, 11:47 AM   #8
二伍

註冊日期: Sep 2002
時不時都會發生
但係發夢O個時又唔當係一回事
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-08, 02:32 PM   #9
會員帳號:lok
Junior Member

註冊日期: Oct 2007
以前也有試過差不多的經驗
明明沒有到過的地方
但好像發夢時曾經到過
會員帳號:lok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-08, 06:22 PM   #10
Bigwater

註冊日期: Aug 2003
周不時都會發呢d夢,感覺係做緊的野,之前係做過一次,好有印象。

我記得有一集x-file講過,片入邊的解釋係,其實人的每一日都係不斷咁重複。點解要重複呢,係因為你同你的人生劇本唔match,錯左少少野,就要reset果一日,重頭黎過。如果reset得多,仲有你就會有d似曾相識的感覺囉
Bigwater 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-08, 10:36 PM   #11
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: Bigwater 查看文章
周不時都會發呢d夢,感覺係做緊的野,之前係做過一次,好有印象。

我記得有一集x-file講過,片入邊的解釋係,其實人的每一日都係不斷咁重複。點解要重複呢,係因為你同你的人生劇本唔match,錯左少少野,就要reset果一日,重頭黎過。如果reset得多,仲有你就會有d似曾相識的感覺囉
豈不是永遠loop?

舊 01-13-08, 10:53 PM   #12
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
我就覺得是假的記憶,在某個時刻腦內將身處環境記錄在記憶區塊裡面,產生似曾相識或夢中見過的感覺,有點像是貼錯出產日期的記憶。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-08, 05:33 AM   #13
Bigwater

引用:
作者: 怪人 查看文章
豈不是永遠loop?
可以咁講啦,loop到你行o岩晒個劇本,你咪可以去第二日囉
Bigwater 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-08, 02:47 PM   #14
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
發過比喪B追咬的惡夢.....即刻醒左!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-08, 06:32 PM   #15
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
近排成日夢到自已在做的事
係預知就好

正常d ge日常生活又有時會夢到...

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-08, 10:49 PM   #16
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: KIM 查看文章
發過比喪B追咬的惡夢.....即刻醒左!
我發夢見個自己將自己斬件,從腳到手,最後是頭......
最後都係訓咗12,3個鐘頭...

舊 01-16-08, 12:13 AM   #17
Carlsberg
Senior Gamer

完全唔識分預知夢同既視感
以前有諗過發夢既話就寫日記去記低,但最後發現可行性不大而放棄

"Kanon"
Carlsberg 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-08, 01:11 AM   #18
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
經常..

舊 01-16-08, 01:29 AM   #19
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
有,最近經歷發現某件事好似一兩年前夢過

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-08, 09:38 PM   #20
tigerj
Crazy Gamer
讓我舔舔你的血~

註冊日期: Sep 2003
一種與預知夢有點類似而令人容易混淆的現象,叫「似曾相識」或是「既視感」(Deja vu)
http://hk.knowledge.yahoo.com/questi...=7007022704627

舊 05-02-08, 11:19 PM   #21
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
試過好多次發夢既事未來真係成真
有d 係在某間店見到某product (在現實時係new arrival!)
又試過在某處真係發生某d事

舊 05-03-08, 01:37 AM   #22
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
我經常都有呢d事發生喎,原來真係有個term架
成日講既野同做既野,會係現實既同一場景中發生 "

舊 05-03-08, 01:57 AM   #23
Game Master

註冊日期: Sep 2006
XBox Live Gamertagsiu11281984
成日都有@@之前~
不過e家冇咩了-﹏-
係咪人大左會冇嫁@@?
11281984 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-08, 06:29 AM   #24
boss

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDboss_manchun
引用:
作者: 11281984 查看文章
成日都有@@之前~
不過e家冇咩了-﹏-
係咪人大左會冇嫁@@?
發夢同年齡應該冇直接影響吧?
boss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-08, 03:54 PM   #25
NARC
Game Master

註冊日期: Apr 2003
ce前夢見我ce history考得好差,比我班主任狂鬧,
reality佢係超級好人從來唔鬧人,而我hist成績不嬲都ok算係咁

而我科hist就真係仆直左,因為讀果d佢冇出
算唔算預知夢丫依d..

心愛的男人還是要用鎖鏈綁住喔
NARC 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:31 AM

手機版 | APP版