Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版 > 攻略心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 09-08-05, 10:13 PM   #276
景*
Crazy Gamer
..........

註冊日期: Sep 2005
覺唔覺得好多人用山治呀?

在日本...很多人在比賽都用4格山治的必勝技(恋構)黎+攻
景* 目前離線  
舊 09-08-05, 10:48 PM   #277
~繪~
Crazy Gamer
SONY哥哥

註冊日期: Mar 2005
Nintendo Switch IDSW-8478-3947-6670
引用:
作者: 景*
覺唔覺得好多人用山治呀?

在日本...很多人在比賽都用4格山治的必勝技(恋構)黎+攻
唔覺....香港的話就好多人用悟空(呢個係非正式統計.... )
係一個好唔健康o既對戰環境....

每次四人對戰....總會有個悟空o係左近,亦都試過四打入面有三個用悟空。
(我都已經唔係點樣用悟空,每次聚會只會用過一、兩次,明知個情況已經係非常之濫。 )
由起初用悟空o既係咁放龜波發展到而家放龜波之餘仲要撈埋電磁銃....光線系攻擊進化史。

當見到呢個情況....與其用悟空同人地玩Mirror Match,
不如自己練熟多幾個角色去殺悟空仲爽。
起碼以前用開山治落場,都開始令人留意到山治o既魅力。
(本來係用開五格山治,四格o既厲害都係後期先發覺。 )

所以而家手上十副Deck都冇悟空,同之後都唔會用悟空。

要改善呢個唔健康o既對戰環境,避免演化成為四打版o既「超武鬥傳」,似乎仲需要一段時間。

此篇文章於 09-09-05 06:55 AM 被 ~繪~ 編輯。
~繪~ 目前離線  
舊 09-09-05, 03:38 PM   #278
景*
Crazy Gamer
..........

引用:
作者: ~繪~
唔覺....香港的話就好多人用悟空(呢個係非正式統計.... )
係一個好唔健康o既對戰環境....

每次四人對戰....總會有個悟空o係左近,亦都試過四打入面有三個用悟空。
(我都已經唔係點樣用悟空,每次聚會只會用過一、兩次,明知個情況已經係非常之濫。 )
由起初用悟空o既係咁放龜波發展到而家放龜波之餘仲要撈埋電磁銃....光線系攻擊進化史。

當見到呢個情況....與其用悟空同人地玩Mirror Match,
不如自己練熟多幾個角色去殺悟空仲爽。
起碼以前用開山治落場,都開始令人留意到山治o既魅力。
(本來係用開五格山治,四格o既厲害都係後期先發覺。 )

所以而家手上十副Deck都冇悟空,同之後都唔會用悟空。

要改善呢個唔健康o既對戰環境,避免演化成為四打版o既「超武鬥傳」,似乎仲需要一段時間。
想問悟空好強咩?

可否指教下^^
景* 目前離線  
舊 09-10-05, 12:46 AM   #279
~繪~
Crazy Gamer
SONY哥哥

Nintendo Switch IDSW-8478-3947-6670
引用:
作者: 景*
想問悟空好強咩?

可否指教下^^
之前唔係已經有人好落力咁「歌頌」七格悟空,仲講到點勁點勁....

悟空勁唔勁....我覺得見仁見智,
用悟空的話....只會全場唔駛用B制同Y制(但例如用哂超必Bar呢D就係例外情況)....
我只會話「悟空只係比較深入民心,企o係封面企得最前咁解之嘛。
結果多人用悟空,就會少去留意 / 忽視其他戰鬥角色,
更甚者....就會係用悟空o既情況下會零舍勁D,但用其他角色就....

以上呢D....純綷經驗之談,定係真係要開番個Post專講角色連技,個情況先至會有好轉?

雖然某「遊戲手錶」曾經「深入」評論過JSS,文章唔係差但內容一般。
好神奇,我係同個位「電車男」編輯係抱持住完全相反o既意見
呢D o野....可能係因為人o既素質有唔同咁啦....

此篇文章於 09-10-05 12:54 AM 被 ~繪~ 編輯。
~繪~ 目前離線  
舊 09-10-05, 12:51 AM   #280
elmond
God of Gamer
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
悟空真係唔勁
我都冇咩用佢

舊 09-10-05, 01:18 AM   #281
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
只可以說悟空係比較易用d的~
我比較喜歡用eve同d 格雷 (因為合体招靚~)... 不過實戰中用佢地真是9死一生....

之前見人用山治~ 大家都係打對方咁多hit~ 打佢就打唔死~ 佢打我幾乎一連技ko (來來去去都係心心然後用死一套連技...佢唔悶我都悶...) ~

仲有人係實戰用晒dio的必殺魂出無限時間攻擊...(好彩佢唔知合体技中係唔會俾人打到扣hp的...笑死~)

後來見個個都用屈機組合~ 於是有幾次唔用eve~ 玩野用7格悟空死用上x就算~ 結果幾乎全部win晒~ 最好果一次係擊墜數10~ 被 擊墜數0 ~ 太神奇~ 明明上x 咁易擋都打中...(當然我有描準時機唔係亂發必殺~ 始終必殺bar有限)

證明隻game的平行可能唔係太好~

舊 09-10-05, 01:20 AM   #282
elmond
女權主義信奉者

引用:
作者: P.Hope
只可以說悟空係比較易用d的~
我比較喜歡用eve同d 格雷 (因為合体招靚~)... 不過實戰中用佢地真是9死一生....

之前見人用山治~ 大家都係打對方咁多hit~ 打佢就打唔死~ 佢打我幾乎一連技ko (來來去去都係心心然後用死一套連技...佢唔悶我都悶...) ~

仲有人係實戰用晒dio的必殺魂出無限時間攻擊...(好彩佢唔知合体技中係唔會俾人打到扣hp的...笑死~)

後來見個個都用屈機組合~ 於是有幾次唔用eve~ 玩野用7格悟空死用上x就算~ 結果幾乎全部win晒~ 最好果一次係擊墜數10~ 被 擊墜數0 ~ 太神奇~ 明明上x 咁易擋都打中...(當然我有描準時機唔係亂發必殺~ 始終必殺bar有限)

證明隻game的平行可能唔係太好~
eve+d 格雷招合體技好勁,可惜佢地2個都係知同埋少血

舊 09-10-05, 01:23 AM   #283
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

引用:
作者: elmond
仲有d普通招多幾好用~ 又靚~ 連技又多hit~ 不過真係俾人打幾野就~

舊 09-10-05, 01:43 AM   #284
elmond
女權主義信奉者

引用:
作者: P.Hope
仲有d普通招多幾好用~ 又靚~ 連技又多hit~ 不過真係俾人打幾野就~
佢玩偷襲勁lor

舊 09-10-05, 01:58 AM   #285
~繪~
Crazy Gamer
SONY哥哥

引用:
佢玩偷襲勁lor
知屬性角色D招式玩法比較過癮,所以我都唔太計較多血少血。
(但用多o左Help角色就係。 )
識得用,其實好好用。
因為D格雷普攻單係平時玩炮都好好用
第時有機會的話試下D格雷 + Eve係唔係真係講到咁難贏先。
隻Game本身就係欠平衡度,唯一解決方法就只有靠個人技術。

此篇文章於 09-10-05 02:00 AM 被 ~繪~ 編輯。
~繪~ 目前離線  
舊 09-10-05, 02:11 AM   #286
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

引用:
佢玩偷襲勁lor
可惜我比較喜歡強襲多~
以前打格斗game俾人話打得太保險太被動 (其實呢d先係戰術嘛...)
所以打jss都唔敢係咁走... 所以成日由第一位俾人追打到臨尾變左第2位...

eve 的連技好爽~ d格雷的 必殺攻擊力不錯 ~ 打到上面果層~ 又防守不能~
俾人圍時用無敵+ 必殺 = 必中 ~ 好過隱... ( 不過必殺魂就.... )

舊 09-11-05, 01:16 PM   #287
q^__^p
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: ~繪~
悟空勁唔勁....我覺得見仁見智,
用悟空的話....只會全場唔駛用B制同Y制(但例如用哂超必Bar呢D就係例外情況)....
我只會話「悟空只係比較深入民心,企o係封面企得最前咁解之嘛。
no喇,睇你點用
比古達劍連技 + 心心攻擊 = 一擊必殺
當然,其他角色都可以,但唔及悟空快 (識連的話)

太霸道,最近封印左

P.S. 尋晚又一次同卯riends打到零晨三點
q^__^p 目前離線  
舊 09-11-05, 05:10 PM   #288
景*
Crazy Gamer
..........

引用:
作者: q^__^p
no喇,睇你點用
比古達劍連技 + 心心攻擊 = 一擊必殺
當然,其他角色都可以,但唔及悟空快 (識連的話)

太霸道,最近封印左

P.S. 尋晚又一次同卯riends打到零晨三點
咁真係好霸道
景* 目前離線  
舊 09-11-05, 11:13 PM   #289
亞飛
Moderator
野人生活中

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code5086 0979 5484
引用:
即係邊個
我冇留意這漫畫

舊 09-12-05, 12:45 AM   #290
elmond
女權主義信奉者

引用:
作者: 亞飛
即係邊個
我冇留意這漫畫
黑貓果個(金髮女仔)同驅魔少年果個(巨爪男仔)
合體技好似重炮手高達咁開火

ps:驅魔少年我都冇睇

舊 09-13-05, 10:20 PM   #291
中秋節 先生
Insane Gamer

想問下''xxxxxxxx超越xx''係邊個??

舊 09-15-05, 11:24 PM   #292
06仔
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
想問下首頁係唔係冇講到放浪沙漠3-1點過關呀?
06仔 目前離線  
舊 09-18-05, 01:00 AM   #293
EricET

註冊日期: May 2003
PSN  IDEricet83
XBox Live GamertagEricet83
請問決戰大地1-4
5 只使用屬性攻擊
用乜角色先有屬性攻擊?
EricET 目前離線  
舊 09-19-05, 06:53 PM   #294
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
放浪砂漠1-10 衝擊!!!
攻擊! (不能被對手以及炸彈攻擊到)

3.使用支援角色攻擊對手10次以上
4.使用必殺技(X鈕)攻擊對手30次以上

呢兩個條件點達成呀?
因為其實佢果關時間好短....
支援同必殺技又唔係可以狂出
都唔夠時間出到咁多下?

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線  
舊 09-19-05, 07:01 PM   #295
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: 是但
放浪砂漠1-10 衝擊!!!
攻擊! (不能被對手以及炸彈攻擊到)

3.使用支援角色攻擊對手10次以上
4.使用必殺技(X鈕)攻擊對手30次以上

呢兩個條件點達成呀?
因為其實佢果關時間好短....
支援同必殺技又唔係可以狂出
都唔夠時間出到咁多下?
hit
唔係

3用爆炸頭bobobo怒掟實有10hit
4狂放龜波夠啦

舊 09-20-05, 11:22 AM   #296
是但
Game Master

引用:
作者: 勃勃
hit
唔係

3用爆炸頭bobobo怒掟實有10hit
4狂放龜波夠啦
原來如此
終於過了^^
謝謝

BLOG
是但 目前離線  
舊 09-20-05, 05:31 PM   #297
阿妙

註冊日期: Feb 2005
我想問隻 game 有冇得 reset 由頭打過?

即是由頭開始儲卡

此篇文章於 09-20-05 06:16 PM 被 阿妙 編輯。 原因: 對問題作補充
阿妙 目前離線  
舊 09-20-05, 09:50 PM   #298
xdcck

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 阿妙
我想問隻 game 有冇得 reset 由頭打過?

即是由頭開始儲卡
有, 去 option 有得 save data 初期化

舊 09-21-05, 02:46 AM   #299
是但
Game Master

其實d連技係點連的?
個個人唔同ga?

BLOG
是但 目前離線  
舊 09-21-05, 11:05 PM   #300
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
sony哥哥,我成功喇~!

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NDS] Nintendo Wi-Fi Connection 交流區 2 GimGim 手提遊戲機討論版 147 07-08-08 01:04 PM

現在的時間是 03:11 PM

手機版 | APP版