Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-30-06, 09:46 PM   #1
jim Tsang
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2006
SONY官方承認PSP銷售敗於NDS

SONY官方承認PSP銷售敗於NDS

大根田伸行

根據Sony於今天(27日)發佈的06年第二季度(4-6月期)賬目總結報告,其在遊戲業上的營業額比前年同期下降了29.1%。原因是掌機PSP在日本和歐洲市場銷售情況不理想,加上家用機PS2的遊戲銷售量下降和價格的降低。

PSP主機出貨量為202萬台,比前年同期低了3%,PS2出貨量為254萬台,比前年同期下降了28%。在遊戲軟件出貨量方面,PSP為910萬款,增加了86%,PS2為3300萬款,下降了6%。

最高財務負責人(CFO)大根田伸行在發佈會上承認PSP的銷售額比預計的要差,在日本國內與NDS陷入苦戰。同時他也說到由於遊戲銷售高峰期是在年末,所以到時庫存問題應該可以得到解決。

而且大根田也表示由於PS2已經發售了6年了,所以需求會比較高,因此他預計06年度的出貨量為1100萬台。

jim Tsang 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 09:57 PM   #2
一小英口
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
其實係日本黎講呢個算唔算係一個正常現象?

畢竟老任出手提遊戲機都早佢唔知幾多年

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 10:21 PM   #3
Cucu
Game Master

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDcululu
希望sony可以一直同nitendo打落去
我地用家得益

U.C.0096 PROJECT UC / La+
Cucu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 10:30 PM   #4
煲機小王子
Game Master

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: Cucu
希望sony可以一直同nitendo打落去
我地用家得益
激D仲好 a_a"
千其唔好放棄.......
煲機小王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 10:40 PM   #5
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
Psp主要輸 唔係本身部機 係輸在軟件 唔夠人地創新~ 下次如果 $ony唔死得 可能真係會帶比玩家 小小樂趣~

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 10:46 PM   #6
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: 遊戲怪
Psp主要輸 唔係本身部機 係輸在軟件 唔夠人地創新~ 下次如果 $ony唔死得 可能真係會帶比玩家 小小樂趣~
PSP 仲輸左係UMD 到就真~
唔知PS3 會唔會敗於BR 了~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 10:49 PM   #7
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
PSP太少可以多人連線玩Ge game,NDS相反就好多,所以覺得好賣D

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 10:51 PM   #8
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: 紫亞
其實係日本黎講呢個算唔算係一個正常現象?

畢竟老任出手提遊戲機都早佢唔知幾多年
咁任記咪又係早Sony唔知幾多年出家用機......

不過PSP已經係o係任記手提機勢力下做到最多野o既一個o架啦
PSP2再努力吧
Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 10:58 PM   #9
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
始終PSP games太似PS2 games,實在俾唔到玩家太多新意。
NDS就唔同,隻隻Game都幾得意,更加吸引到一大批女性用家,實掂啦。

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 10:59 PM   #10
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
新力之前已經出左成一千萬貨,都唔知銷唔銷得晒…

舊 07-30-06, 11:01 PM   #11
shwl
Game Master

註冊日期: Mar 2006
Nintendo Switch ID745442910721
3DS Friend Code2234 8106 6594
引用:
作者: Metal Gear NT
咁任記咪又係早Sony唔知幾多年出家用機......

不過PSP已經係o係任記手提機勢力下做到最多野o既一個o架啦
PSP2再努力吧
係啦
之前d wonder swan, neo geo pocket都俾gba秒殺
今次psp可以同nds鬥咁耐都算係咁
shwl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 11:10 PM   #12
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
只要出晌psp度o既game係多d支持「2人/多人合作」的話,
我就一定好落力支持佢~~~~
(唔係獨樂樂就係對戰,實在提唔起興趣)

殘念~
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 11:14 PM   #13
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

我諗新力點估都估唔到…
機又型過你,機能又勁過你,個勢又勁過你!
竟然比任記少少橋就跑贏咁多…

舊 07-30-06, 11:14 PM   #14
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
psp係可造之材黎, 係輸左game陣容,
畫面上nds同psp真係冇得比, 而psp d game又唔係唔好玩, 但玩上手, nds係有趣d
頭先表弟黎我屋企玩, 1隻炸彈人dl play好開心咁玩左幾粒鐘, 依點psp做唔到

同埋nintendo今次個marketing做得好好, 好有部署, 由nintendogs, jss, 新顏色主機, x'mas之役, ndsl.....仲有腦練意外的成功

冇psp, 就逼唔到nintendo出部咁正o既nds

舊 07-30-06, 11:22 PM   #15
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
篇野好似冇講過PSP銷售敗於NDS喎.....=.=
但係講真, 點到sony唔認丫......

再講真, 正如大家所講, 冇PSP, 一定唔會咁快見到NDS....

再再講真, 呢部PSP一定有排玩, PSP2一定有排先出, 因為依家既PSP仲未做到SONY所預期既野~

再再再講真, BR同UMD除左都係新媒體之外有咩相同之處?! 點可以拉埋一齊講?! 真係唔該你啦...
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 11:23 PM   #16
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
其實PSP 都唔算失敗

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 11:25 PM   #17
alexc
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: ELT
psp係可造之材黎, 係輸左game陣容,
畫面上nds同psp真係冇得比, 而psp d game又唔係唔好玩, 但玩上手, nds係有趣d
頭先表弟黎我屋企玩, 1隻炸彈人dl play好開心咁玩左幾粒鐘, 依點psp做唔到

同埋nintendo今次個marketing做得好好, 好有部署, 由nintendogs, jss, 新顏色主機, x'mas之役, ndsl.....仲有腦練意外的成功

冇psp, 就逼唔到nintendo出部咁正o既nds
PSP 其實都有好多好玩作品,但始終就無自家有實力既遊戲
而且game方面大多都只得單人遊戲,唔似得nds 可以多人同時一齊玩
alexc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 11:25 PM   #18
惡魔X魔鬼
Game Master
[=" o "=]

註冊日期: Sep 2003
PSP部機唔失敗(我覺得真係幾好ga )
失敗係Sony吸引唔到d大廠幫部機出dgame
惡魔X魔鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 11:28 PM   #19
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: jim Tsang
由於PS2已經發售了6年了,所以需求會比較高,

有沒有睇錯?

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 11:29 PM   #20
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: A HoManTin Work
我諗新力點估都估唔到…
機又型過你,機能又勁過你,個勢又勁過你!
竟然比任記少少橋就跑贏咁多…
機又型: NDS lite 出之前, 都仲可以咁講...
機能又勁: NDS 獨有o既觸控同 mic 功能, psp 冇喎....
個勢又勁: HK only?

NDS 贏, 並唔係意外

舊 07-30-06, 11:32 PM   #21
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: loser
機又型: NDS lite 出之前, 都仲可以咁講...
機能又勁: NDS 獨有o既觸控同 mic 功能, psp 冇喎....
個勢又勁: HK only?

NDS 贏, 並唔係意外
個勢既意思,我係話現在是PS盛勢麻……………………………

舊 07-30-06, 11:32 PM   #22
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: 玄武
只要出晌psp度o既game係多d支持「2人/多人合作」的話,
我就一定好落力支持佢~~~~
(唔係獨樂樂就係對戰,實在提唔起興趣)

殘念~
你買左幾多隻PSP GAME丫?
可以連線既又有幾多丫

真係少到冇野講

舊 07-30-06, 11:32 PM   #23
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: 八仙果
有沒有睇錯?
D人壞左,再買麻…

舊 07-30-06, 11:33 PM   #24
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: neo2046
其實PSP 都唔算失敗
只係對手太強(由遊戲設計到宣傳都係)

舊 07-30-06, 11:36 PM   #25
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:
作者: 八仙果
有沒有睇錯?
因為多左人買左機~ 所以壞PS2 的人亦相繼增加~ 再買多部的人亦會增加~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:02 PM

手機版 | APP版