Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-24-10, 12:49 PM   #26
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
我最鍾意係玩卡卡城

噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 01:56 PM   #27
團子~o~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDLuke365
引用:
作者: Areios 查看文章
嗯…我覺得包野食o既boardgame cafe唔多抵…
玩得來又要食…食得來又玩唔到咁…orz
唔包野食的cafe我就唔係太識去,有無推薦?
但其實捉得耐咪又係要買野番黎食…

個本講棋的書仔我都有本,「高仿Game」對於初入門想淺嘗的玩家,又唔係無存在價值既…

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:
http://www.youtube.com/playlist?list...moG1KUp3YSbgzP

團子~o~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 01:57 PM   #28
小明
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2004
去開都係旺角太子,what is, 屋棋, 集中營咁,都係睇book都邊就去邊
返工之後就好少玩lu,都係舊同學一兩個月約一次先玩
最愛都係Power grid, 波多黎各,Agricola之類
玩card就dominion, 種豆,bid 就modern arts, Ra啦
上星期試玩過 Tales of the Arabian Nights,如果喜歡玩trpg,應該會鐘意玩呢隻game
Settlers, 卡卡城之類當然係用黎吸引新人黎玩啦
小明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 02:11 PM   #29
Areios
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
我最鍾意係玩卡卡城
呢個計分計死人(doh)
不過上youtube睇人示範ipad版好勁@@""

引用:
作者: 團子~o~ 查看文章

個本講棋的書仔我都有本,「高仿Game」對於初入門想淺嘗的玩家,又唔係無存在價值既…
其實我都唔識xdd我第一次上已經係去荃灣果間了
買野食就通常都係叫外賣share或者食杯麵咁囉@w@""

果本書仔都有d興趣想睇…唔知邊度重有得睇呢

不過既然而家都多左人玩, 又有人專門教棋的
自己就對「高仿Game」冇咩好感了…

引用:
作者: 小明 查看文章
去開都係旺角太子,what is, 屋棋, 集中營咁,都係睇book都邊就去邊
返工之後就好少玩lu,都係舊同學一兩個月約一次先玩
最愛都係Power grid, 波多黎各,Agricola之類
玩card就dominion, 種豆,bid 就modern arts, Ra啦
上星期試玩過 Tales of the Arabian Nights,如果喜歡玩trpg,應該會鐘意玩呢隻game
Settlers, 卡卡城之類當然係用黎吸引新人黎玩啦
有冇興趣去荃灣玩下呢?

此篇文章於 08-24-10 02:23 PM 被 Areios 編輯。
Areios 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 03:52 PM   #30
臭氏
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2002
引用:
唔知你指邊一間呢?_?
會唔會就係我上去果間?_?
就係你講果間喇
不過我都未有時間去參觀下

9月中元朗都會開一間
臭氏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 04:14 PM   #31
臭氏
Crazy Gamer

引用:
呢本我見fb有專頁, 原本去漫節都諗住睇下(不過後來人太多冇入…>>我cosplay緊入唔到去-_-"" )
原來竟然係講呢d野…
真係有d失望添…orz
我諗個個人睇法唔同啦
板友引用的,我又覺得有少少斷章取義
原文大意係「如果咁你咁都仲接受到以高仿為樂,我給你幾個忠告」
然後下面的都是帶點恐嚇性的
出發點應該都是希望人遠離高仿
未睇過的話,睇下都無妨
舊 08-24-10, 04:16 PM   #32
臭氏
Crazy Gamer

引用:
作者: 團子~o~ 查看文章

唔包食的可以去Chess Eden,0係太子
旺角警署對面(彌敦道),日本城樓上16樓
舊 08-24-10, 05:30 PM   #33
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
我都想玩boardgame, 但呢d場係米要自己組團去? 定還是單丁去到時join人地group都得?
即係好似d card game咁?

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 06:13 PM   #34
Areios

引用:
作者: 臭氏 查看文章
就係你講果間喇
不過我都未有時間去參觀下

9月中元朗都會開一間
喔喔~你好像收風收得好快呢@口@?!
唔知元朗果間係club形式定係cafe來呢?

引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
我都想玩boardgame, 但呢d場係米要自己組團去? 定還是單丁去到時join人地group都得?
即係好似d card game咁?
組團就可以確保有一定數量o既人囉, 可以玩d多人game咁
多數boardgame都係4~6玩較佳
單丁去到join都可以架~~
你近荃灣的話可以上我講果間, 果度通過都有3個人係度等腳xdddd
舊 08-24-10, 06:14 PM   #35
Areios

引用:
我諗個個人睇法唔同啦
原文大意係「如果咁你咁都仲接受到以高仿為樂,我給你幾個忠告」
未睇過的話,睇下都無妨
哦哦~原來係咁o既…
不過我唔知邊度可以搵到番來睇@_@?!
舊 08-24-10, 07:04 PM   #36
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
引用:
呢個計分計死人(doh)
不過上youtube睇人示範ipad版好勁@@""
其實NDS都可以玩卡卡城
(另外仲有卡坦島、蘇格蘭特警、大富翁)

見有人提起,就順手貼下兩個介紹boardgame既blog
兩個都有一D boardgame既玩法介紹:
http://heyjude0929.pixnet.net/blog
http://bghut.pixnet.net/blog
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 08:02 PM   #37
Kaiser
God of Gamer
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
呢間BE.... 由我屋企搭車一個站就到...

仲有TRPG?有冇人知開邊隻TRPG?我對呢個興趣大d wo~~~ 好少有boardgame cafe打正旗號有TRPG玩

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 08:35 PM   #38
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
引用:
我諗個個人睇法唔同啦
未睇過的話,睇下都無妨
佢個篇野根本就唔似係「如果咁你咁都仲接受到以高仿為樂,我給你幾個忠告」咁簡單
如果係想人遠離高仿
駛唔駛將個地址畫出腸同貼埋間舖張相出黎呀
簡單講下邊度有正版賣同點樣係翻版就得啦
有中文化0既代理正版有幾多唶
事實上有jt 有戰棋會有siumui 我唔知點解唔介紹,
雖然我唔知siumui 賣個d oem 係唔係老正
但係點睇都「正」過個幾間野啦
個句咩高仿黑點不如寫做「老翻推介熱點」啦
仲要話作者本人自己接受到高仿
真係完全出賣晒自己0既意圖

佢之前個度仲要講三國殺, 哩d 係唔係叫首尾呼應? 唔係唔知三國殺咩來頭呀哇

此篇文章於 08-24-10 08:44 PM 被 古手神主 編輯。
古手神主 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 10:04 PM   #39
Areios

引用:
作者: Kaiser 查看文章
呢間BE.... 由我屋企搭車一個站就到...

仲有TRPG?有冇人知開邊隻TRPG?我對呢個興趣大d wo~~~ 好少有boardgame cafe打正旗號有TRPG玩
佢果度唔算係cafe啦~係俱樂部形式經營的cccc
屋企搭車一個站就到係唔係即係行過來都好近呢xdd??

店主擅長開TRPG
我玩過佢開o既 d&d 3e 同world of darkness
故事都非常之正xd
不過佢話店剛開, 所以未有時間SET故事
遲d可能會開d一日完o既game等有興o既人來試玩咁cccc

同埋都有其他人開緊D&D 4e, 進行中...<<呢個詳情就唔知了^^|||

得閒去支持下啦~~~
玩boardgame之餘交流下TRPG心得都好啊~~
我諗如果她可以識到TRPG同好的話, 一定會覺得很高興呢
舊 08-24-10, 10:05 PM   #40
Areios

引用:
作者: kcf1201 查看文章
其實NDS都可以玩卡卡城
(另外仲有卡坦島、蘇格蘭特警、大富翁)

見有人提起,就順手貼下兩個介紹boardgame既blog
兩個都有一D boardgame既玩法介紹:
http://heyjude0929.pixnet.net/blog
http://bghut.pixnet.net/blog
原來NDS都有啊~
我昨晚見你介紹的那個網有TICKET TO RIDE o既online版
想試下添xddd
舊 08-24-10, 10:11 PM   #41
Kaiser
God of Gamer
ドウケシ

引用:
佢果度唔算係cafe啦~係俱樂部形式經營的cccc
屋企搭車一個站就到係唔係即係行過來都好近呢xdd??

店主擅長開TRPG
我玩過佢開o既 d&d 3e 同world of darkness
故事都非常之正xd
不過佢話店剛開, 所以未有時間SET故事
遲d可能會開d一日完o既game等有興o既人來試玩咁cccc

同埋都有其他人開緊D&D 4e, 進行中...<<呢個詳情就唔知了^^|||

得閒去支持下啦~~~
玩boardgame之餘交流下TRPG心得都好啊~~
我諗如果她可以識到TRPG同好的話, 一定會覺得很高興呢
唔...... 間野對區外人黎講唔算就腳,呢個問題幾大....

不過有TRPG呢樣真係好意外,搵日真係要同班FD去交流下先得...

又或者.... 如果我一條友就咁踩上去有冇問題架... (好似好怪

但真係好少上去board game cafe了,每次上去都最少燒你一舊水其實幾肉痛...

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 08-24-10 10:18 PM 被 Kaiser 編輯。
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 10:30 PM   #42
Areios

引用:
唔...... 間野對區外人黎講唔算就腳,呢個問題幾大....

不過有TRPG呢樣真係好意外,搵日真係要同班FD去交流下先得...

又或者.... 如果我一條友就咁踩上去有冇問題架... (好似好怪

但真係好少上去board game cafe了,每次上去都最少燒你一舊水其實幾肉痛...

一個人都ok丫, 佢果度通常都有2~3人係度打等xd
而家佢新開, 平日40任玩, 六日都係60就任玩, 包野飲任飲, 唔使過百啦~

的確區外人真係唔多就腳呢…hmmm||||

此篇文章於 08-24-10 10:46 PM 被 Areios 編輯。
舊 08-24-10, 10:33 PM   #43
PiroPiro
Crazy Gamer
變種哈士奇

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagpirotase
搭單問下~呢度有問人玩 Magic the Gathering? 係邊度玩多?
因為我成十年冇玩...近排考慮緊玩返~ Thank you
PiroPiro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-10, 10:47 PM   #44
Areios

引用:
作者: PiroPiro 查看文章
搭單問下~呢度有問人玩 Magic the Gathering? 係邊度玩多?
呢個我中學時都有接觸過@_@|||
不過真係唔覺有人玩呢…
舊 08-24-10, 10:57 PM   #45
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
引用:
原來NDS都有啊~
我昨晚見你介紹的那個網有TICKET TO RIDE o既online版
想試下添xddd
呢隻未玩過喎

其實我都唔係玩過好多種boardgame
都係卡坦島、卡卡城、蘇格蘭特警、Condottiere咁

之前又玩過隻幾好玩既boardgame
(不過呢隻game運氣成份都幾高下,同埋主要考驗玩家既拉攏能力)
http://tw.myblog.yahoo.com/pacers921...ev=-1&next=173

此篇文章於 08-24-10 11:00 PM 被 kcf1201 編輯。
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 09:41 AM   #46
Areios

引用:
呢隻未玩過喎

(不過呢隻game運氣成份都幾高下,同埋主要考驗玩家既拉攏能力)
http://tw.myblog.yahoo.com/pacers921...ev=-1&next=173

啊~呢隻我都有玩過啊~~都真係唔錯玩xddd
運氣真係好重要, 不過我玩過兩局都係主要企係4號位(停車場)霸住狂拎item就會冇事@_@|||
可能真係果兩局都冇咩機會抽中4號位有喪屍來, 來都係1, 2隻咁
企兩個自己人係度, 就可以投票推其他人出去死@口@|||
自己抽中武器又可以護身咁…

不過倒是睇人玩就好好笑xddd
咩野恩怨情仇都出晒來xddddd
舊 08-25-10, 10:29 AM   #47
sonic
Game Master

引用:
呢隻未玩過喎

呢隻我覺得唔好玩,玩過一次後都唔想再玩....跟本係比運氣

發覺自已越玩越重口味...
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 10:42 AM   #48
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
我近排淨係玩過一次agricola, 都唔係好熟
玩得屎會唔會比人怒視架......
有冇人上到去先學玩新game
(上到去咁arm滿晒人米好慘?)

Lost In Paradise

此篇文章於 08-25-10 10:59 AM 被 藍莓咖啡 編輯。
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-10, 12:41 PM   #49
臭氏
Crazy Gamer

引用:

TRPG的話,其實最直接係埋TRPGC堆
或者BU Game Soc老鬼都幾經常有局
TRPGC就玩得幾hardcore,唔係個個受得住
雖然佢地久唔久都有D新手mod
睇你preference啦
舊 08-25-10, 12:43 PM   #50
臭氏
Crazy Gamer

引用:
作者: PiroPiro 查看文章
其實都係集中0係card舖
最近轉左屯門league castle做代理
佢地線果幾間舖都旺(屯門總店、皆旺26樓)
如果唔係長沙灣天悅都有間

要多D資料可以去hkmtg.com睇睇

論壇跳轉

現在的時間是 06:01 AM

手機版 | APP版