Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-07-15, 10:10 AM   #176
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
其實所有野買實體安全
有D過版權期會下架
Marvel vs capcom 係大sample
簡單講Wii 龍之子 vs capcom 就永世都無
例如公司被收購

PS/MS 都無得信
Navism 目前離線  
舊 09-07-15, 12:42 PM   #177
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: X&Y 查看文章
個問題唔係eshop記錄跟唔跟nnid
而係如果你手上部機壞左, 你個nnid在個一個platform就byebye

我個case係, 舊3ds用nnid買左兩隻games
之後舊3ds壞左, 買左新版new 3DS, 但新機唔俾我用舊nnid登入
聯絡老任, 解決方法係俾部舊機佢整, 之後拎返整好既舊機再機過機既方式引越
除此之外無其他方法可以用新機登入舊nnid

我用另一個email試聯絡老任話舊機俾人偷左, 問佢地可唔可以強制deactivate舊機
佢地話無方法處理, 只能開新a/c, 放棄原有既nnid同原有nnid買左既野.

所以依家我好怕係老任e shop買野, 有得揀實體我一定揀實體, 數位content都要睇自己係唔係好想要先買.

pc/xb/ps我完全唔介意買digital content
引用:
作者: wsx360 查看文章
我之前講得唔清楚

佢既轉變係nnid + e-shop購買記錄唔再跟機
轉移資料唔需要兩部機對住黎過,可以係第二部直接登入nnid
而e-shop購買記錄會跟nnid
引用:
作者: wsx360 查看文章
已經講左遲下會將e-shop記錄會跟nnid
有可今年內攪抬掂
由手機版發出
任天堂真係慢人(最少)一個世代,
現世代終於有 NNID,不過購買記錄唔係跟 NNID。

下一代跟嗽卦,應該。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線  
舊 09-23-15, 08:55 PM   #178
安安

註冊日期: Jan 2002
http://wiiudaily.com/2015/09/nintend...khronos-group/
Nintendo joins open standards alliance, Khronos Group

http://www.openfoundry.org/tw/resour.../khronos-group
引用:
截至目前,Khronos Group提供有15套使用率頗高的API,包括較為人熟知的OpenGL、OpenGL ES,及納入
HTML5標準規格的WebGL等等。值得額外說明的是,OpenGL ES目前廣為各家智慧型手機和平板裝置採用,
尤其在Google Android和Apple iOS裝置中,更為系統元件裡不可或缺的一部分。
安安 目前離線  
舊 09-24-15, 02:29 PM   #179
仁魂
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2005
Wii U IDYanwin
3DS Friend Code1676 3830 1057
PSN  IDYanwin
XBox Live GamertagYanwin
引用:
作者: 安安 查看文章
其實任記用OpenGL, 唔係咩野, 本來Gamecube到依家, 已經係任記自家的OpenGL Based...
OpenGL ES都係舊聞黎, 舊3DS用緊粒Graphic Chip就係OpenGL ES 1.1
呢單新聞的重點, 應該係下一世代的API: Vulkan, 任記入左會, 就同Sony、MS一樣, 亦係有機會參與規範..

此篇文章於 09-24-15 02:32 PM 被 仁魂 編輯。
仁魂 目前離線  
舊 10-04-15, 12:58 AM   #180
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
https://twitter.com/serkantoto/statu...97227297865728

上午10:19 - 2015年10月2日
About that first Nintendo-DeNA mobile game:
Expect the unexpected, and soon.

neo2046 目前離線  
舊 01-29-16, 12:40 PM   #181
安安

註冊日期: Jan 2002
https://tw.stock.yahoo.com/news_cont...075857540.html
任天堂新機NX 旺宏搶進供應鏈
安安 目前離線  
舊 01-30-16, 04:08 PM   #182
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: 安安 查看文章
https://tw.stock.yahoo.com/news_cont...075857540.html
任天堂新機NX 旺宏搶進供應鏈
"儘管盧志遠不願說明供應NX的產品是否為唯讀記憶體(ROM),不過,他表示,期盼今年ROM業績能夠異軍突起。"

如果係用ROM作GAME媒體, NX可能係家用&手提2合1
lodoss 目前離線  
舊 02-29-16, 04:40 AM   #183
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
又有rumour
今次來自Geno(講中PokemonXY內容,ps4 DX11 機能,M$ Omni projection )

NX係手提機,
有無線HDMI,配一隻HDMI手指,用升級咗嘅WIiU streaming技術將遊戲畫面stream去電視
Analog菇有微形motor可以做haptic feedback(ex. 回彈)
機能接近XBox One (唔係360), ps4 + xbone 遊戲移植所需工程接近0
尤其係android 同unreal4 game
有藍芽可以同其他電子設備連接,可以同手機pair,用NX聽電話收message
以自家"NintendoOS",Nintendo OS超強大,附有大量手機有嘅feature
外形好friendly,但係同非常之唔同任天堂風格
外形同實用性有"Samsung + 2DS"感覺
喺Pokemon Go 度會睇到NX social gaming 嘅idea
NX 強項係實用同user friendly

=============
我諗2DS嘅意思係NX無3D功能

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 07:27 AM   #184
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
唔好掛,我想NX 係家用機多d
依家wiiu 咁弱勢,係咪應該要砍掉重練呢?
Terry仔 目前離線  
舊 02-29-16, 07:50 AM   #185
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
>NX 強項係實用同user friendly
之前出名最唔user friendly
不過佢做到PS4 機能
也就是玩得15分鐘就斷電的手提機?

雖然可以無線HDMI 很好
如果玩到寶可夢 我也應該會早買

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO,
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線  
舊 02-29-16, 08:48 AM   #186
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
引用:
作者: Terry仔 查看文章
唔好掛,我想NX 係家用機多d
依家wiiu 咁弱勢,係咪應該要砍掉重練呢?
我諗老任嘅計劃係今年年尾出手提NX取代3DS系列
出年先出家用NX(連不規形LED手掣)
咁家用機一推出時就唔會無Game跟

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 09:04 AM   #187
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
部NX 冇芒點做手提機
不過streaming 應該可以響手機/平板出啦,理論上咪同PS4 remote一樣
比較想知佢用新技術+xb1機能後會唔會仲可以support 4 play

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 02-29-16, 09:08 AM   #188
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: D.K. 查看文章
部NX 冇芒點做手提機
不過streaming 應該可以響手機/平板出啦,理論上咪同PS4 remote一樣
比較想知佢用新技術+xb1機能後會唔會仲可以support 4 play
Geno 無話NX無mon wor.....
Streaming 應該比較似NvidIa嘅shield

N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 09:12 AM   #189
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
作者: N0T51B 查看文章
Geno 無話NX無mon wor.....
Streaming 應該比較似NvidIa嘅shield
有我唔信佢唔提
XB1機能如果唔係單純數字遊戲,跟芒只會係多餘加重成本,一係出廢芒比你好冇?
唔好唔記得NX個定價係好平架

似 shield但冇芒我認同

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 02-29-16, 09:18 AM   #190
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
有我唔信佢唔提
XB1機能如果唔係單純數字遊戲,跟芒只會係多餘加重成本,一係出廢芒比你好冇?
唔好唔記得NX個定價係好平架

似 shield我認同
我之前睇rumor話老任仲諗緊用540p 或720p mon
我都好有興趣咁嘅spec佢可以買幾錢
不過如果佢無mon我未必會買

P.s. Geno 有提到NX應該係有雙mon不過無祼視3D

N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 09:37 AM   #191
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
我之前睇rumor話老任仲諗緊用540p 或720p mon
我都好有興趣咁嘅spec佢可以買幾錢
不過如果佢無mon我未必會買

P.s. Geno 有提到NX應該係有雙mon不過無祼視3D
其實我唔係著眼個芒質素, 而係機能
吹到近XB1但若果唔洗用到風扇+火牛+AV電源, 咁我只能信係數字遊戲
做到shield咁大牛龜又唔算user friendly.
似2DS 又用720p 芒, 咁連手機quailty都不如

要乜都有, 又要平, 即係點? 咁我信只有任天堂做得到好未?

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 02-29-16, 09:51 AM   #192
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
其實我唔係著眼個芒質素, 而係機能
吹到近XB1但若果唔洗用到風扇+火牛+AV電源, 咁我只能信係數字遊戲
做到shield咁大牛龜又唔算user friendly.
似2DS 又用720p 芒, 咁連手機quailty都不如

要乜都有, 又要平, 即係點? 咁我信只有任天堂做得到好未?
Agree
不過我又唔係好明
我同你一樣對成本存有懷疑
又唔係想挑戰你嘅論點
點解要好似要pick fight咁

N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 09:54 AM   #193
D.K.
Game Master
こなみきりえ

引用:
Agree
不過我又唔係好明
我同你一樣對成本存有懷疑
又唔係想挑戰你嘅論點
點解要好似要pick fight咁
sorry囉. 下次注意番

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 02-29-16, 09:58 AM   #194
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
sorry囉. 下次注意番
唔係我問下姐
我以為我講錯野令你誤會

N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 10:00 AM   #195
Alucard_Lam
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2009
有XB1性能嘅handheld我真係好期待! 電池持航力相信任記有黑科技解決呱,畢竟任記向手提機上有咁多年經驗...而我亦要為我部只有一隻專用game嘅new 3DS默哀...
Alucard_Lam 目前離線  
舊 02-29-16, 10:04 AM   #196
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
唔係我問下姐
我以為我講錯野令你誤會
因為得你兩個不斷發表意見先有呢種錯覺姐
睇返你地d内容都係交流下姐
隔n咁耐都仲要捉住你講過咩來窒你就叫pickfight lol

舊 02-29-16, 10:13 AM   #197
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: JMi 查看文章
因為得你兩個不斷發表意見先有呢種錯覺姐
睇返你地d内容都係交流下姐
隔n咁耐都仲要捉住你講過咩來窒你就叫pickfight lol
因為我從來都唔會爭論所以怕被人誤會我想挑戰人
發表意見姐,我唔會幫老任死因為俾佢玩過太多次
我都唔信老任可以咁自殺式出部咁強嘅手提機

此篇文章於 02-29-16 10:21 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 10:23 AM   #198
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
因為我從來都唔會爭論所以怕被人誤會我想挑戰人
發表意見姐,我唔會幫老任死因為俾佢玩過太多次
我都唔信老任可以咁自殺式出部咁強嘅手提機
其實老任次次都係用返舊世代SPEC硬件去靠生產成本賺錢架啦 XD
睇NDS進化左咁多代個下MON都無改過就明咩事...

唔討論又其他CDROM又得唔到咩新觀點既
其實GAF都咁多年 邊個只係熱心討論下 邊個係FANBOY係度死撐 大家都有眼睇
留得低都好少惡意挑人機架啦

舊 02-29-16, 10:45 AM   #199
N0T51B
Game Master
非中國藉

引用:
作者: JMi 查看文章
其實老任次次都係用返舊世代SPEC硬件去靠生產成本賺錢架啦 XD
睇NDS進化左咁多代個下MON都無改過就明咩事...

唔討論又其他CDROM又得唔到咩新觀點既
其實GAF都咁多年 邊個只係熱心討論下 邊個係FANBOY係度死撐 大家都有眼睇
留得低都好少惡意挑人機架啦

老任其實係岩田上任之後先鐘意用過期spec
N64,GameCube機能其實唔差
3DS同wiiu 就無奈地要就嗰啲高成本gimmick
我唔介意老任要"創新"玩gimmick
不過玩到要用過期Spec真係有啲無謂
真係唔知呢幾年老任想點

講真自從3DS之後d fanboy仲邊夠膽死撐呀
岩田上任後老任的確係好成功,不過佢亦行錯好多步
講創意我覺得佢都係50/50(唔好打面)

Gaf呢幾年相比DS vs psp 已經好好多ga la
Wii 之後呢度已經少咗老任fans
難得咁和平我真係好怕俾誤會我係高登俠

此篇文章於 02-29-16 10:54 AM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 02-29-16, 11:56 AM   #200
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
若果真係手提,
其實, 所謂xbox one級數, 會唔會係指在540p/720p下做到同xbox one d 特效同等既程度
(因為記得當初老任都好似講過DS定3DS做到上一代console既特效既程度)
而powerVR 7系gpu raw performance好似追到/追過左xb360 (望向ipadpro A9X, 但同時我都唔信老任會咁落重料)
如果今年年尾或下年出, 老任肯用最新既mobile gpu加540p/720p, 畫面效果應很好
雖然細膩度係一個問題, 依家手機郁d都1080p甚至2k更甚4k都有,
但低少少解象度換黎畫面效果同流暢比全高清但lag緊要(望向今代console AAA超大作出1080p/900p@30fps)

當然都只係我亂up下

此篇文章於 02-29-16 12:01 PM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 07:05 AM

手機版 | APP版