Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 17  ... 最後
日本動漫畫討論版>臼井儀人「クレヨンしんちゃん(蠟筆小新)」総合THREAD
irismong 11:48 PM 09-19-09
SO...
is it confirmed news?
月牙火介 11:53 PM 09-19-09

響我心目中,臼井既四格漫畫係無可取替的!
安息吧小新之父..
Seppie 11:55 PM 09-19-09
凶多吉少.....
超合Game魂 12:06 AM 09-20-09
未confirm重有希望...
irismong 12:06 AM 09-20-09
http://hk.news.yahoo.com/article/090919/4/eayy.html

即係... confirmed....?

RIP.....
古手神主 12:09 AM 09-20-09
都話左係未confirm 囉.
雖然係輸左九成
但係日本警方聽日先會去撈屍confirm
Eternal Wind 12:10 AM 09-20-09
作者: irismong:
http://hk.news.yahoo.com/article/090919/4/eayy.html

RIP.....
篇報導8點出

衣服同地點吻合,希望只是巧合
雙日 12:14 AM 09-20-09
似乎係行山失足.......

RIP.........
fourleaves112 12:29 AM 09-20-09
小新,賜我地一個奇跡啦
Super Bus 01:01 AM 09-20-09
雖然話D衣著裝束好似作者, 但係依家都仲未確定到係咪真係佢,我亦唔希望真係佢...

不過大家, 特別係小新 Fans 可能真係要有心理準備......
jaycom 01:07 AM 09-20-09

RIP.....
明報 係錯資料﹗
等明天吧
Super Bus 01:15 AM 09-20-09

RIP.....
人地日本果邊到依家都只係話懐疑係佢,
佢就寫到已經確定左咁, 咁同誤導有乜分別?!
總之一日仲未確定係佢, 我地都唔可以一口咬定住
A.Kazuma 01:18 AM 09-20-09
作者: Super Bus:
o的翻譯真係...."多分"就當有十成.... 睇得日劇多講故仔咩
蚊蚊 01:26 AM 09-20-09
剛剛係有線新聞睇到.....係山度搵到個人既死屍......
希望唔係小新爸爸啦....
metal snake 01:26 AM 09-20-09
我覺得小新呢套野特別之處係大人/細佬睇呢套漫畫會有唔同感覺
irismong 01:33 AM 09-20-09
作者: Super Bus:
Orz
我十萬個唔想呢一個係事實!
Fun_G 01:37 AM 09-20-09
作者: money:
小新作者失踪

クレヨンしんちゃんの作者が失踪、11日から

http://sankei.jp.msn.com/affairs/cri...0201001-n1.htm

「クレヨンしんちゃん」の主人公、野原しんのすけ 人気漫画「クレヨンしんちゃん」の作者、
臼井儀人(うすい・よしと)さん(51)=本名・臼井義人=が失踪(しっそう)し、
家族が埼玉県警春日部署に捜索願を出したことが15日、捜査関係者などへの取材で分かった。
県警は他県警とも連絡を取り、臼井さんを捜している。

関係者によると、捜索願が出されたのは12日。11日から姿が見えなくなったという。
真係咁大件事@@?
希望佢唔好有事啦
Super Bus 01:44 AM 09-20-09
Orz
我十萬個唔想呢一個係事實!
不過講真, 失蹤左成個幾禮拜咁耐, 好難講......
Sgodkyo 03:22 AM 09-20-09
日本方面的報導

唉..............................
DevilElvis 04:08 AM 09-20-09
希望唔係,不過...........
A.Kazuma 04:27 AM 09-20-09
座山都唔講得少o下, 點解會一個人去o架....
05:42 AM 09-20-09
縮小字體目前字體大小:1字體大小:2字體大小:3字體大小:4字體大小:5放大字體

尋獲屍首 《小新》作者墮崖亡

【明報專訊】瘋魔日本及港澳台的《蠟筆小新》漫畫,極可能成為絕筆。日本群馬縣警方昨稱,在一處山崖峭壁下發現一具男屍,按照衣著推斷,相信就是失蹤一周的《蠟筆小新》漫畫家、51歲的臼井儀人,當局將會在今日移走屍體及驗屍,暫未能斷定他是自殺還是失足墮崖。

自殺失足未能斷定

日本警方表示,一名登山男子昨晨10時半在群馬、長野兩縣交界處的荒船山,見到崖下有一具倒掛的屍首。警方接報後出動約50名警員,終於下午3時半左右,從喚作「艫岩」的地點北側懸崖下約100米處找到該男屍。

當時死者身穿灰色T恤配工人褲,帶帆布登山背囊,跟臼井儀人失蹤前裝束相似。死者的衣物因墮崖而甚為破爛,身體亦顯現嚴重損傷。由於發現屍體的懸崖險峻,斜面達到40至60度,兼時近傍晚,當局決定延至今晨再嘗試移走屍體和認屍。當地登山專家指出,艫岩基本上適合老人、孩子行走,但北部的岩尾屬於峭壁。

臼井儀人家住埼玉縣春日部市,素來喜愛獨自登山。本月11日早上,他向妻子表示要去海拔1422.5米的荒船山遠足,「傍晚就回來」,但出門後就失去聯絡。家屬翌日報警,警方遂沿登山線路搜索,但日來俱無所獲,推測可能已罹難。

根據日本傳媒報道,臼井與妻子信奉新興宗教,出錢出力,卻遭到母親反對;肇事前,母子曾生口角,不排除臼井儀人像小新一樣,是被母親責罵後離家出走。

臼井儀人原名臼井義人,1958年生於靜岡縣,在埼玉縣立春日部工業高中畢業後,念了半年專科學校就輟學,白天打工,晚上到夜校學設計。79年他轉職廣告公司,6年後開始發表四格漫畫,但直至1990年8月開始在成人漫畫雜誌《周末漫畫Action》推出《蠟筆小新》,始一炮而紅。

這個令他名利雙收的連載漫畫,圍繞就讀春日部市某幼兒園、「有點好色」的5歲男童野原新之助(即「小新」),借其日常生活故事,幽默地反映成人社會百態與人世辛酸。故事早期帶覑許多露骨的性暗示描述,到被改編成動畫、電影和舞台劇後,才逐漸轉變為老少咸宜,並長踞日本電視卡通收視率前10名。

自從傳出臼井失蹤的消息後,各地許多漫畫迷就擔心未來可能沒有新版《蠟筆小新》。出版社表示,《蠟筆小新》的存稿去到11月,電視台的動畫也難免面對停播命運。
fatraymond 09:47 AM 09-20-09
仲懷有一絲希望唔係佢
不過真係要奇蹟
都有定心理準備接受現實....
怪盜小G 09:50 AM 09-20-09
有乜理由會去果D位架
healchu 11:08 AM 09-20-09
唔會係自殺吧...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 17  ... 最後

返回主題版面