Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-02-20, 07:00 PM   #1701
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
其實唔駛刻意打咗諸神先啦,hard mode頭幾個chapter可以話係送exp同技能書比你
用黎熟習最好
反而分分鐘以果個時點既火力/技能/技術,你會覺得有d boss/中boss打起上黎好似仲易過normal果時
我諗最多人卡既應該都只係初頭唔知hell house會放冬貝利同chapter17既boss車輪戰唔夠mp

引用:
作者: 野良猫 查看文章
思念體的話今集打死咗咁ac點出嚟
思念體哩樣嘢好似都係ac先出現嘅設定嚟?
不過思念體雷同地方又的確係三人主力用嘅武器
引用:
作者: 細路翔 查看文章
我覺得唔關個三條友事

因為今集最尾明顯母控係等到小雲一行人打爆隻守護者之後乘虛而入
奪權先干涉到命運

即係個三隻野應該就係影響原作世界命運最大嘅三人所代表嘅宿命
無黑人就唔會有tifa加入雪崩,tifa無加入就唔會拉埋小雲落火坑
無小雲基本上就直程全世界乜都唔使做

所以嗰3+1隻嘢應該係得主角群摸到
好似係Ultimania 度証實咗,我手頭上未有書暫時未confirm到
或者睇下會唔會有師兄解答

之前坊間推斷係首先根據外型同招式特性
刀既菲拉係左手揸劍,雲生係慣用右手,而且佢既招式動態比較似Kadaj
槍手菲拉係雙手揸槍而唔係單手
拳手菲拉其中一隻手係特別巨大,招式大開大合亦都唔似tifa既格鬥術

而且佢地融合出黎既又正好係bahamut
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 07:12 PM   #1702
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
HARD我都諗住唔會用黃昏去打一次先
其實睇番BOSS資料配好珠去打都還可以而且咁仲好玩

前日先打完屋仔
冇跟其他人嘅攻略法只係睇佢資料知可以落毒同時間停頓
都係魔法打弱點BREAK咗後用停頓削佢血

放卒出嚟我係用艾絲去打,因為儲力魔法一次就可以埋佢哋單,而且有範圍效果
放得好可以一次秒哂三隻,安全過雲哥上去打

係最後兩隻神羅機械打得較險
一路換血一路繼續打屋最後都無BREAK到唔知點解一下反擊技KO咗
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 07:31 PM   #1703
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
hell house其實如果你有回MP珠,同知道邊個時候用魔法整停佢....已經容易好多...再加上有艾利絲地上double casting.....大家想點呀....

hell house d屬性招得雷同火..... 佢出技硬直禁大...駁反擊招技

舊 05-02-20, 09:39 PM   #1704
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
收到收到
我都係遲下先玩HARD
對FF7唔夠愛

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 09:43 PM   #1705
darkvolver
頹冗

原來單車佬被我爆氣160%後,佢食我一下limit.....可以9999

舊 05-02-20, 11:34 PM   #1706
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
邊隻藍綠網紋
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-20, 03:27 AM   #1707
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 沙翁 查看文章
另外根據製作人既說法,今次既title “remake”唔係單純照字面咁解
第1個原因係當年公布果陣先掃除坊間驚又係一套影像作品既疑慮
第2個原因暫時見到d人估係玩野村最鐘意既食字
可能之後既title係remember/reunion etc.
至於今隻Remake呢個字解咩就真係下回分解

製作人話知道今次remake會同原作起衝突
原意係希望大家唔好剩係玩今作
而係會玩番原作去感受下點解佢會係一隻廿幾年黎咁多人推薦既作品
reunion應該點都用一次掛 話晒都FF7大橋黎

我都認為果三件菲拉唔關鍚生三個仔事
主要係鍚生其實本身並無辨法操控菲拉,如果佢可以控制或者有能力去干預菲拉根本唔駛做咁多大龍鳳去吸小雲既仇恨值
當然佢可以強行做出一定既干涉,例如殺害子彈叔等等,但佢似乎無辦法對付菲拉本體
因為佢本身並唔係特異點,特異點係所有野都圍著佢發生同轉動既小雲

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-20, 09:12 AM   #1708
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 雷火武 查看文章
邊隻藍綠網紋
https://www.youtube.com/watch?v=ZPuhfaS-eO0

1:14....打唔入佢....用魔法又冇用

另外,想問下大家第7章個final boss會抽走邊部份AI多?

此篇文章於 05-03-20 09:51 AM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-20, 10:13 AM   #1709
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
1章隻大佬你唔打爛個罩點解可以殺到佢打到落去﹖XD

開罩唔中電,要用火先燒到護盾,爆護盾就冇左個罩,有罩果陣會彈刀又減傷

果隻大佬應該是但掉都得,我全掉PIG LEG炸彈佢都可以開左好多粒 XD 應該只係減機率出
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-20, 10:17 AM   #1710
darkvolver
頹冗

引用:
作者: ShinDou 查看文章
1章隻大佬你唔打爛個罩點解可以殺到佢打到落去﹖XD

開罩唔中電,要用火先燒到護盾,爆護盾就冇左個罩,有罩果陣會彈刀又減傷

果隻大佬應該是但掉都得,我全掉PIG LEG炸彈佢都可以開左好多粒 XD 應該只係減機率出
我印象中及後有個boss都係有禁的情況.....所以問下..

舊 05-03-20, 12:02 PM   #1711
cloud

終於到我玩到模擬器最後果場
一開波已經比濕婆屈

舊 05-03-20, 01:08 PM   #1712
Vincent_XIII
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2011
PSN  IDViVi-Vincent
引用:
作者: cloud 查看文章
終於到我玩到模擬器最後果場
一開波已經比濕婆屈
Aerith開魔法陣放ファイガ炸到佢heat,cloud tifa用加heat技,shiva臨起身aerith補多次ファイラ就burst到
然後tifa正拳同爆裂拳幾招推%,cloud就用第1招,aerith繼續炸,一次burst就殺到
重點只係唔比佢開到冰盾一次殺就可

肥陸行都係咁打,水蛇就雷魔電背都係一次burst殺,
其實係得巴哈比較難要速殺(都係雷魔打,伊弗利特無視),其他果隻都輕鬆,尤其最後果隻大廢鐵lol
Vincent_XIII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-20, 01:16 PM   #1713
cloud

引用:
作者: Vincent_XIII 查看文章
Aerith開魔法陣放ファイガ炸到佢heat,cloud tifa用加heat技,shiva臨起身aerith補多次ファイラ就burst到
然後tifa正拳同爆裂拳幾招推%,cloud就用第1招,aerith繼續炸,一次burst就殺到

其實係得巴哈比較難要速殺(都係雷魔打,伊弗利特無視),其他果隻都輕鬆,尤其最後果隻大廢鐵lol
我無用TIFA
覺得利維坦同巴哈可以用黑人遠射儲atb 不停PRAY

舊 05-03-20, 01:56 PM   #1714
cloud

想問下仲可以點拎多d 提升HP?

係咪要順返由HARD 開始玩就拎到?

我而家有3粒提升HP, 4粒提升MP

舊 05-03-20, 02:03 PM   #1715
darkvolver
頹冗

引用:
想問下仲可以點拎多d 提升HP?

係咪要順返由HARD 開始玩就拎到?

我而家有3粒提升HP, 4粒提升MP
我打hard去到第4章,發現HP係重要d,所以我現在都升緊。MP較次要因為打箱可以回魔...

暫時開始打慢左,因為想打慢小小欣賞下隻game...

舊 05-03-20, 02:18 PM   #1716
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
HP MP珠都有得買2千蚊粒,我1周就完果陣已經買定幾粒開始升定HP珠,而家都未爆,都係34星度

MP珠我都冇用,渣MP回速50%UP既武都夠MP用,不過打人細力D

基本上升爆晒D加ATB珠裝晒上身狂出就易打好多,爆BURST果陣真係禁指令禁到手軟
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-20, 02:22 PM   #1717
darkvolver
頹冗

引用:
作者: ShinDou 查看文章
HP MP珠都有得買2千蚊粒,我1周就完果陣已經買定幾粒開始升定HP珠,而家都未爆,都係34星度

MP珠我都冇用,渣MP回速50%UP既武都夠MP用,不過打人細力D

基本上升爆晒D加ATB珠裝晒上身狂出就易打好多,爆BURST果陣真係禁指令禁到手軟
BURST我會按圓圈停一停......找人開大再講.....

Limit加速器很好用.......一消2條ATN鬆d就滿最小一半limit

舊 05-03-20, 02:49 PM   #1718
cloud

搵到
係Chapter 6 有得買, 一周目無買
而家買多幾粒去升
準備覆卓
上網睇左D攻略, 其實打果場召喚獸連戰都係鬥血量多

此篇文章於 05-03-20 02:51 PM 被 cloud 編輯。
舊 05-03-20, 02:55 PM   #1719
darkvolver
頹冗

引用:
搵到
而家買多幾粒去升
準備覆卓
你帶2個祈禱加1個全復活......你已經廚緊對面....再加上你有心同佢磨.....

舊 05-03-20, 03:02 PM   #1720

引用:
搵到
而家買多幾粒去升
準備覆卓
要買石的話,揀17章一開始附近就有部神羅vending machine可以買,
或者係行到去打神羅vr隔離都有部,應該都齊哂,
Mp石主要係打神羅vr時每一場可以多啲mp用同下一場回多啲,主要係aerith不停放魔法耗mp,
其他角色都係用黎出全體補血同復活或輔助魔法(必要打heat輸出時都會用下屬性魔法既)
舊 05-03-20, 03:05 PM   #1721
cloud

引用:
要買石的話,揀17章一開始附近就有部神羅vending machine可以買,
或者係行到去打神羅vr隔離都有部,應該都齊哂,
Mp石主要係打神羅vr時每一場可以多啲mp用同下一場回多啲,主要係aerith不停放魔法耗mp,
其他角色都係用黎出全體補血同復活或輔助魔法(必要打heat輸出時都會用下屬性魔法既)
妖, 係喎......部機有提升HP
咩石都有

我頭先仲走左去CHAPTER 6一轉

舊 05-03-20, 04:18 PM   #1722
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:

其實條水蛇有無乜正確打法? 見條有背"旗"又無血量, 隨便打就過左
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-20, 05:13 PM   #1723
黃昏之魔彈
Ultimate Gamer
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh
Off Topic問一問
我之前已經買左FF15
如果我想玩最新和整全的版本
應該要買哂ROYAL PACK和季票?

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-20, 05:48 PM   #1724

引用:
作者: qwe 查看文章
其實條水蛇有無乜正確打法? 見條有背"旗"又無血量, 隨便打就過左
我都其實有D亂咁黎..
個背同尾算係部位,但唔會打得爆,佢本體係個頭,用CLOUD同TIFA呢D近戰打頭要下下JUMP..會好慢好唔安定.
所以都係LOCK背黎打, 同埋感覺上係會快D 打到heat出黎同burst到, burst左就打尾
用魔法都係咁既原理打, 我都唔知我呢個係咪正攻法
舊 05-03-20, 06:31 PM   #1725
遊雲gspirit
Game Master

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDgspirit_
引用:
作者: 黃昏之魔彈 查看文章
Off Topic問一問
我之前已經買左FF15
如果我想玩最新和整全的版本
應該要買哂ROYAL PACK和季票?
廣志(亞汀)篇Season Pass/ Royal 唔包嘅,要另外買 ....
遊雲gspirit 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 10:58 PM

手機版 | APP版