Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-01-20, 10:18 PM   #1676
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
引用:
作者: cloud 查看文章
Barret vs. 3-C Soldier Candidates hard

最後果隻電怪堅煩, 唔擋既話一招死

有無巴打有咩方法易打

已經安左屬性加電 係武器同防具度
吸收/屬性得一個有效好似?
我裝埋魔法盾檔落去之後回滿血先繼續打

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-20, 10:29 PM   #1677
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: anyone 查看文章
吸收/屬性得一個有效好似?
我裝埋魔法盾檔落去之後回滿血先繼續打
如果兩種屬性珠都裝武器,只能有一個生效
如果兩種屬性珠都裝防具,只能有一個生效

但可以武器裝一套,防具裝一套
即係可以用電屬性武器之餘,防具可以吸收電既屬性攻擊為回復HP

我印象中個隻電鋸怪一招大技好似扣5000左右?
如果巴雷特是但裝兩粒HP珠都有成9000 HP啦

---------------------------------------
BTW
14章唔知點樣觸發巴雷特談心
LAST BATTLE 我打兩次都係巴雷特加Tifa...想試下一王雙后的說..

此篇文章於 05-01-20 10:32 PM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-20, 11:15 PM   #1678
anyone
The One
↘嫁

咁 吸左雷屬佢仲打得死人咩

舊 05-02-20, 12:10 AM   #1679
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
引用:
作者: 真!DC 查看文章
今日終於爆左
有"破>Q"先例對下集又驚又喜

唔見人估數字人係咩?
印象中原作冇
原作都有啊,每次去到唔同地方都見到1,2個
仲會好特別講埋咩編號
全部都係所謂既劣化戰士

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
SPOILER

如果照佢呢個講法 主要名場面其實都預算係要照做番
即係話其實故事整體發展唔會點大改變
或者應該咁講,原作做過既野,RE依然係要做,頂多係可能做完之後Zacks出黎再令件事有細緻變化
直到最後可能有變咁樣
好似已經係製作人口中確定咗基本之後唔會大改劇情
但係如果唔大改咁其實整菲拉/whisper出黎有咩意義?

另外之前坊間一路講到似層層,係命運之牆入面打既原來唔係未來/另一個時空既Cloud, Tifa & Barret
而係AC入面既三個錫生思念體

引用:
作者: darkvolver 查看文章
各位都老了....

另外,想問VR mission的怪難度是不是固定左?唔會因為我打easy/normal/hard而提高?

有沒有人用過幸運珠?是不是只加crit
固定的,你玩緊hard但係打番之前既mission都係normal難度
加crit同偷竊機率

此篇文章於 05-02-20 01:56 AM 被 沙翁 編輯。
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 01:55 AM   #1680
沙翁
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDSayonForPS
另外根據製作人既說法,今次既title “remake”唔係單純照字面咁解
第1個原因係當年公布果陣先掃除坊間驚又係一套影像作品既疑慮
第2個原因暫時見到d人估係玩野村最鐘意既食字
可能之後既title係remember/reunion etc.
至於今隻Remake呢個字解咩就真係下回分解

製作人話知道今次remake會同原作起衝突
原意係希望大家唔好剩係玩今作
而係會玩番原作去感受下點解佢會係一隻廿幾年黎咁多人推薦既作品

此篇文章於 05-02-20 04:27 AM 被 沙翁 編輯。
沙翁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 07:36 AM   #1681
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 沙翁 查看文章
原作都有啊,每次去到唔同地方都見到1,2個
仲會好特別講埋咩編號
全部都係所謂既劣化戰士

好似已經係製作人口中確定咗基本之後唔會大改劇情
但係如果唔大改咁其實整菲拉/whisper出黎有咩意義?

另外之前坊間一路講到似層層,係命運之牆入面打既原來唔係未來/另一個時空既Cloud, Tifa & Barret
而係AC入面既三個錫生思念體

固定的,你玩緊hard但係打番之前既mission都係normal難度
加crit同偷竊機率
思念體的話今集打死咗咁ac點出嚟
思念體哩樣嘢好似都係ac先出現嘅設定嚟?

不過思念體雷同地方又的確係三人主力用嘅武器
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 08:19 AM   #1682
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
我覺得唔關個三條友事

因為今集最尾明顯母控係等到小雲一行人打爆隻守護者之後乘虛而入
奪權先干涉到命運

即係個三隻野應該就係影響原作世界命運最大嘅三人所代表嘅宿命
無黑人就唔會有tifa加入雪崩,tifa無加入就唔會拉埋小雲落火坑
無小雲基本上就直程全世界乜都唔使做

所以嗰3+1隻嘢應該係得主角群摸到

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 10:14 AM   #1683
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
終於完成VR mission,現在lv46,綠珠齊哂.....準備打hard。

HP珠係唔係要升?另外幸運是不是有用?

舊 05-02-20, 10:30 AM   #1684
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
終於完成VR mission,現在lv46,綠珠齊哂.....準備打hard。

HP珠係唔係要升?另外幸運是不是有用?
hp要升

幸運我俾tifa用,因為佢手數多
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 11:05 AM   #1685
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
有無師兄一跳跳左去拎諸神黃昏先? 係咪未必做得到?(其實主要驚唔夠武器書)
好想拎左諸神黃昏, 再由頭玩返Hard Mode 屈BOSS

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 11:29 AM   #1686
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: anyone 查看文章
咁 吸左雷屬佢仲打得死人咩
佢放飛刀好似物理
大電先有屬

你講得啱呀
我裝左吸收冰屬打shiva真係爽死
舊 05-02-20, 12:04 PM   #1687
h0104788
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2003
Off topic 一下
請問街外仲有冇見到PS4 ff10/10-2 行中?
有的話大概幾錢?
h0104788 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 01:50 PM   #1688
darkvolver
頹冗

剛開始打hard第一章.......好明顯敵人強化左攻擊,中幾下都一節仔...

舊 05-02-20, 02:18 PM   #1689
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: h0104788 查看文章
Off topic 一下
請問街外仲有冇見到PS4 ff10/10-2 行中?
有的話大概幾錢?
全新 $ 198
旺角地庫 好似重有貨賣。

PS系總共 6238隻GAME,PSN LV605
PSN HK暫時排名 318,365 全球最佳排名10771,12288
https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 04:23 PM   #1690
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
龜速HARD打到13章,之前打支柱D空中卒係幾煩,又得雲生1個,真係企定定擋子彈等佢飛埋黎斬我先開技反佢算,安全好多,平時打D散彈卒都可以開反技過去1閃幾正

RENO黑超易過1周果陣打,唔知係咪因為而家識打左

不過其實我都冇點打過黑超,只係係咁俾佢D地波搞到我擋唔到REMO再俾佢駁招屈左陣,之後1BURST到RENO之後就雲生TIFA輪流開LB,打打下原來黑超過左黎1齊食,之後打多佢幾野BURST埋就連死左 XD

終於打埋巴哈,試過俾佢開絕招之後全場0晒,我有谷血不過好似唔係滿血,有裝群盾但早左開冇左效果,唔夠ATB再出多次,試唔到有冇減傷,有學不屈但都冇淨1HP唔知係咪俾D火燒死左,再打多次個個轉全攻型谷攻,雲生成場擋反同開技反,佢儲就狂打,倒數1果陣搏下1齊開LB就連死左,都未BURST到佢 XD

此篇文章於 05-02-20 04:26 PM 被 ShinDou 編輯。
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 04:27 PM   #1691
anyone
The One
↘嫁

引用:
作者: 雷火武 查看文章
佢放飛刀好似物理
大電先有屬

你講得啱呀
我裝左吸收冰屬打shiva真係爽死
轉轉飛刀打幾百唔會死人啦 我直頭見佢出飛刀就回血魔法

我打諸神係裝屬性吸收打但係無裝屬性武器

舊 05-02-20, 05:26 PM   #1692
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
有無師兄一跳跳左去拎諸神黃昏先? 係咪未必做得到?(其實主要驚唔夠武器書)
好想拎左諸神黃昏, 再由頭玩返Hard Mode 屈BOSS
未必做唔到,不過應該會好地獄…

舊 05-02-20, 05:27 PM   #1693
anyone
The One
↘嫁

引用:
唔係咁先係正常玩法咩

舊 05-02-20, 05:35 PM   #1694
雷火武
ワールド・エンド

諸神難打過hard story ...
舊 05-02-20, 05:51 PM   #1695
Vincent_XIII
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2011
PSN  IDViVi-Vincent
引用:
我覺得主要係睇你練好左幾粒materia,因為打諸神黃昏好靠你撐高hp同mp,加魔攻石
因為呢幾粒係要升最耐既石,(不過我打諸神果時都未練滿哂)
當然都仲有幾種石要升,但相對快啲,
打諸神我覺得aerith既魔法輸出好重要,因為可以瞬間輸出最快又安全,
武器書反而對比下未係好緊要,而如果你想先打諸神黃昏先,再由頭打hard,
就代表你要花時間係度刷ap升,會比較悶(刷鬥技場升係最快)
刷完諸神先打hard咁之後拎既ap又會再浪費左,所以不如順序打返會冇咁悶,
其實normal打過一次又知道哂啲boss既招同弱點,同知道對應打法就唔會好難打的

此篇文章於 05-02-20 05:56 PM 被 Vincent_XIII 編輯。
Vincent_XIII 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-20, 06:05 PM   #1696
darkvolver
頹冗

剛回家,草草地打了第一章boss......想問一下是不是每次打boss都不能用item?

升爆綠珠打hard.....果然輕鬆很多。

現在集中升HP石便可以,回MP石是不是用屬性便發動?

舊 05-02-20, 06:06 PM   #1697
雷火武
ワールド・エンド

講真拎左諸神係方便快速清卒同埋中boss only
舊 05-02-20, 06:08 PM   #1698
雷火武
ワールド・エンド

引用:
剛回家,草草地打了第一章boss......想問一下是不是每次打boss都不能用item?

升爆綠珠打hard.....果然輕鬆很多。

現在集中升HP石便可以,回MP石是不是用屬性便發動?
Hard mode any time no item
回mp石你要link 左攻擊魔法再用該魔法打人
傷害值0.01轉換成MP
舊 05-02-20, 06:16 PM   #1699
anyone
The One
↘嫁

打chapter boss都好有用架
limit夾硬打出heat再追down

舊 05-02-20, 06:36 PM   #1700
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 雷火武 查看文章
Hard mode any time no item
回mp石你要link 左攻擊魔法再用該魔法打人
傷害值0.01轉換成MP
好在我有1-2粒爆星回復珠.......同升爆祈禱野村GJ

另外,想問一下.....個boss有藍綠網紋要點破解?

此篇文章於 05-02-20 06:52 PM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 12:20 PM

手機版 | APP版