Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 12 52 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 72 112  ... 最後
日本動漫畫討論版>TVアニメ「ドラゴンボール超」2015年7月放送開始!丨ストーリー原案:鳥山明
clie 08:29 PM 07-18-16
按現今科學,瞬間移動不過係量子跳躍,維斯唔識有啲講唔通
悟飯而家頂多都係斯路篇岩岩變超一既水平,魔童勁佢N倍
casio 09:40 PM 07-18-16
作者: clie:
按現今科學,瞬間移動不過係量子跳躍,維斯唔識有啲講唔通
悟飯而家頂多都係斯路篇岩岩變超一既水平,魔童勁佢N倍
其實我覺得當你有十幾廿萬歲命,飛廿分鐘同瞬移之間係冇乜分別
gingq7 09:50 PM 07-18-16
點會無分別, 你唔見呀破壞神成日因為要飛太耐而叫肚餓, 又要帶便當飛緊時食

就算有十幾廿億歲命, 只要一日都係要食三餐, 星與星的飛行時間就有分別
HON HON 10:00 PM 07-18-16
破壞神嗰隻肚餓係無聊就想食之麻..HAHA
gingq7 10:01 PM 07-18-16
其實有無提過點解悟空無教其他人瞬間移動?
我記得以前好似有提過原因?
HON HON 10:02 PM 07-18-16
作者: gingq7:
其實有無提過點解悟空無教其他人瞬間移動?
我記得以前好似有提過原因?
印象中無話會教佢地用...

最多都係可能嗰個星球既生物有特定條件所以唔可以任教.
qhxu 10:05 PM 07-18-16
某界王神跟班識上級版瞬間移動
維斯好似識好多野咁,就係唔識呢D
北条加蓮 05:34 AM 07-19-16
自行腦補,因為唔同宇宙之間有結界所以要慢慢行
而旅途和途中嗌肚餓對高位神級黎講係一種樂趣
clie 09:45 AM 07-19-16
唔記得乜水問維斯何方神聖,佢笑笑口唔答,似乎唔係有機生物,應該唔會老
但破壞神(界王神)要搵接班人,應該唔算長命
北条加蓮 10:55 AM 07-19-16
作者: clie:
唔記得乜水問維斯何方神聖,佢笑笑口唔答,似乎唔係有機生物,應該唔會老
但破壞神(界王神)要搵接班人,應該唔算長命
以前睇過資料話界王神壽命約七萬幾年
clie 11:33 AM 07-19-16
如果悟空比達真係接破壞神棒,去其他宇宙挑兩三年機就玩完
gingq7 12:08 PM 07-19-16
維斯姊弟對住全王都咁從容,
兩隻破壞神又唔敢得罪佢地 (雖然如果要打,破壞神應該唔夠維斯打)
應該係全王d直系人馬
nadleeh00 07:20 PM 07-20-16
其待。。。
Hello MiMi 05:46 PM 07-25-16
而家又話可能有人係全王之上。
仙班個咋由天神,界王 ,界王神,破壞神到全王 (唔知維斯點定位)
個框跟本無窮無盡。
強化人間ですの~★ 07:05 PM 07-28-16
作者: Rance:
我好有興趣知出左咩問題
https://www.techritual.com/2016/07/27/95554/
呢個?
Rance 07:17 PM 07-28-16
原來佢地咁努力保留香港文代
好啦買返本支持下啦
qhxu 07:37 PM 07-28-16
龍珠香港文代最少兩種(西爾人
次期Cekehe 08:00 PM 07-28-16
作者: qhxu:
龍珠香港文代最少兩種(西爾人
而家大家仍然習慣叫「超西」,都係因為西爾人呢個譯名,
我記得以前見過比達譯做「比之達」、「漢斯」、「卡樂B」......
gingq7 10:13 PM 07-28-16
老老實實, 我覺得莊子,亞樂呢d譯得差過台版
就如同我覺得亞寶譯得差過阿姆羅一樣
音譯又唔係, 意譯又唔係

比達vs貝吉塔, 兩者都係音譯, 但"比達"無左一個音, 其實我覺得台版會好少少

笛子魔童就意譯(港版)vs音譯(台版), 打和
Dangerous-boy 11:26 PM 07-28-16
我以前最鍾意明珠台的翻譯,覺得比較正宗,飲茶、烏龍、笛子、比志達...

可惜當時只播到斯路篇就停了,沒播布歐篇
casio 12:26 AM 07-29-16
真心,鍾意台版譯名多個港版
T.K. 02:16 AM 07-29-16
西爾人係無版權時代其中一個譯法
clie 01:14 PM 07-29-16
撒雅人音譯點都好過西爾人,不過叫超西又順耳過叫超撒
pet3 01:23 PM 07-29-16
出世到現在都是聽到撒雅人

撒雅人生於這地方 請.......
鈴蘭 08:42 PM 07-31-16
結論:大体ゴクウのせい
標籤:ドラゴンボール, 鳥山明, 龍珠
第一 ... 12 52 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 72 112  ... 最後

返回主題版面