Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-15-13, 02:26 PM   #126
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
想問可唔可以同時買kansai wide area pass同kintetsu rail pass wide?
定每次入境只可買1次pass?
因為黎緊會去8日,plan完行程後打算買呢2個pass玩會便d

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-13, 03:24 PM   #127
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: delta 查看文章
想問可唔可以同時買kansai wide area pass同kintetsu rail pass wide?
定每次入境只可買1次pass?
因為黎緊會去8日,plan完行程後打算買呢2個pass玩會便d
一個jr一個近鐵,買晒無問題

不過去8日用呢兩張pass比較浪費....
一個係4日pass
一個係5日pass兼額外兩程唔計入果5日的來回機場車票
(所以呢張有d人會拉開7日用)

其實你大概咩路線?

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-13, 03:37 PM   #128
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
有冇樂天購物比較熟既師兄師姐呢?

我想訂D野,但第一次係樂天訂,唔見佢有指定日期送貨呢個選擇.....
淨係得時間簡..咁點搞
又唔係亞媽送,樂天係無架喎

所以日本訂佢野要一個禮拜前訂定,地址要打埋check in日子等酒店識做

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-13, 09:10 PM   #129
delta
Crazy Gamer

引用:
作者: Hitomi 查看文章

一個係4日pass

其實你大概咩路線?
搞錯左近鐵係4日pass
不過計個pass都係抵d,頭4日會玩名古屋,三重etc,
之後會去3日岡山,犬島,
雖然用唔哂張pass,但唔用pass重貴,都係買pass算

高橋優 / 福笑い
舊 10-15-13, 10:03 PM   #130
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: delta 查看文章
搞錯左近鐵係4日pass
不過計個pass都係抵d,頭4日會玩名古屋,三重etc,
之後會去3日岡山,犬島,
雖然用唔哂張pass,但唔用pass重貴,都係買pass算
其實得8日用呢兩張PASS~就意味住會比較東奔西跑...坐車時間佔唔少..
近鐵就算坐特急...有D站都幾耐下...始終唔係新幹線..
例如名古屋去京要兩粒幾三粒鐘
(坐JR急行果類AROUND 2粒鐘多D~新幹線半個幾鐘)
仲有近鐵車的班次不密~~坐車要用幾多時間同真係要計下同埋要夾時間..

舊 10-15-13, 11:37 PM   #131
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDWhaleBarca
XBox Live GamertagWhaleBarca
引用:
其實得8日用呢兩張PASS~就意味住會比較東奔西跑...坐車時間佔唔少..
仲有近鐵車的班次不密~~坐車要用幾多時間同真係要計下同埋要夾時間..
尋日我由名古屋去京都都係揀新幹線
近鉄呢條線班次太疏, 要轉車, 時間太長
新幹線呢程都係五千幾yen
所以都係用錢換時間

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.
Coquelicot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-13, 11:47 PM   #132
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
有冇人去過九州宮崎?
得半日時間 (下午12點開始) 去唔去到鵜戸神宮同青島晚上再食宮崎牛?
鵜戸神宮個邊d公車係咪好梳, 一個鐘得一班車?
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-13, 12:18 AM   #133
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Coquelicot 查看文章
尋日我由名古屋去京都都係揀新幹線
近鉄呢條線班次太疏, 要轉車, 時間太長
新幹線呢程都係五千幾yen
所以都係用錢換時間
如果坐自由席只要4930 YEN~黎緊我都有一程要名古屋去京都
打算去金劵店買~再平d

本來我都真係想買pass坐近鐵~有幾程都arm洗
名古屋->桑名, 桑名->名古屋->京都, 京都->難波

但係名古屋->京都呢下真係幾大鑊~差不多3粒鐘
鑑於黎緊呢次主力去中部北陸已經要坐唔少車~
名古屋->京都呢下真係要屈服新幹線之下...
就算只係坐jr 急行名古屋->京都(要轉車)...其實都只2千幾yen....2粒鐘多d

舊 10-16-13, 12:25 AM   #134
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDWhaleBarca
XBox Live GamertagWhaleBarca
引用:
如果坐自由席只要4930 YEN~黎緊我都有一程要名古屋去京都
打算去金劵店買~再平d

本來我都真係想買pass坐近鐵~有幾程都arm洗
名古屋->桑名, 桑名->名古屋->京都, 京都->難波

但係名古屋->京都呢下真係幾大鑊~差不多3粒鐘
鑑於黎緊呢次主力去中部北陸已經要坐唔少車~
名古屋->京都呢下真係要屈服新幹線之下...
就算只係坐jr 急行名古屋->京都(要轉車)...其實都只2千幾yen....2粒鐘多d
近鉄要經大和八木轉車
6:30起程差不多9:30先到
呢程轉車得三分鐘, 如果要拖gip啦喎
尋日我8:02坐新幹線8:38就到京都

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.
Coquelicot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-13, 12:43 AM   #135
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Coquelicot 查看文章
近鉄要經大和八木轉車
6:30起程差不多9:30先到
呢程轉車得三分鐘, 如果要拖gip啦喎
尋日我8:02坐新幹線8:38就到京都
大和八木轉車我試過~鳥羽->京都
個月台一上隔離條梯一落就係~拖gip都無MUD問題~前後1分鐘~時間好夠
不過就坐左兩粒幾鐘...
名古屋->京都~近鐵條線其實係遊車河勁兜路
幸好我上次係名古屋入大阪走~所以就算坐近鐵都無咁side時間~~

舊 10-16-13, 10:29 AM   #136
delta
Crazy Gamer

引用:
其實今次主要去名古屋,伊勢神宮,岡山,犬島,
行程唔係太密,京都今次唔再去住,大阪都只係臨走前會住1晚,
暫時坐車都唔算太耐,今年年頭去四國就真係差唔多有一半時間都係坐車...
不過四國既景真係好靚,好舒服~

高橋優 / 福笑い
舊 10-16-13, 10:32 PM   #137
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
我又有關西pass問題
將會去6日 但係亦會去名古屋
會去 嵐山,天橋立/城崎溫泉,名古屋/長島樂園, (諗緊會唔會去埋岡山)
我其實係咪焗住要買JR WEST PASS WIDE同 KANSAI THRU PASS/近鐵5日WIDE PASS?
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-13, 10:58 PM   #138
二階堂青丸
Game Master
世界和平

註冊日期: Dec 2002
去完先覺得其實都唔好篇太多地方~因為真係太好行~成日都行唔曬
所以我去東京到都係得一日買pass

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-13, 11:06 PM   #139
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: minekaoru 查看文章
我又有關西pass問題
會去 嵐山,天橋立/城崎溫泉,名古屋/長島樂園, (諗緊會唔會去埋岡山)
我其實係咪焗住要買JR WEST PASS WIDE同 KANSAI THRU PASS/近鐵5日WIDE PASS?
呃.

其實PLAN行程最好先望一望GOOGLE MAP....你個行程極不順路....
WELL~~~
其實點解個個一扔到中部就買近鐵張PASS?
KANSAI張wide pass~
本身其實可以COVER 機場出市區(plan行程可以考慮埋呢點~一日可以考慮先)
但近鐵WIDE PASS已經又有2張來回機場劵~~呢度已經Repeat左

另...除非你要坐三重縣d bus~~否則...已無需要買wide pass...
另外~買近鐵pass係為左來回名古屋京都同埋去長島?

舊 10-16-13, 11:09 PM   #140
Alata
Insane Gamer
紅髮少年

註冊日期: Oct 2006
引用:
我又有關西pass問題
其實好簡單咁諗, 你唔用幾多錢先做到, 用左又會唔會省到先
你提到既地區有京都名古屋, 當你唔去岡山, 當你選擇平d用高速巴士
關西到京都坐巴士要2300, 京都到名古屋要2500,
如果你之後仲會返一返大阪就一定pass平d

Alata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-16-13, 11:18 PM   #141
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Alata 查看文章
你提到既地區有京都名古屋, 當你唔去岡山, 當你選擇平d用高速巴士
關西去京都我諗買2000 yen 果張jr west pass吧
一程回本有突

舊 10-16-13, 11:30 PM   #142
Alata
紅髮少年

引用:
關西去京都我諗買2000 yen 果張jr west pass吧
一程回本有突
係喎, 唔記得左有一日pass, 只係記得用開既4日pass

舊 10-17-13, 07:59 PM   #143
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
引用:
呃.

其實PLAN行程最好先望一望GOOGLE MAP....你個行程極不順路....
WELL~~~
其實點解個個一扔到中部就買近鐵張PASS?
KANSAI張wide pass~
本身其實可以COVER 機場出市區(plan行程可以考慮埋呢點~一日可以考慮先)
但近鐵WIDE PASS已經又有2張來回機場劵~~呢度已經Repeat左

另...除非你要坐三重縣d bus~~否則...已無需要買wide pass...
另外~買近鐵pass係為左來回名古屋京都同埋去長島?

引用:
作者: Alata 查看文章

行程來講,我會係大阪住(除左城崎果日),所以都係一日去一度來回大阪
其實個問題都係去名古屋果part
新幹線太貴,坐近鐵特急來回都要8千幾yen
jr張pass又要用來坐特急去京都同去城崎(如果想去岡山都有用)
去京都同嵐山果日又要諗下坐阪急的話 好似kansai thru pass好d
要再度度佢...

minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-13, 09:56 PM   #144
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
行程來講,我會係大阪住(除左城崎果日),所以都係一日去一度來回大阪
其實個問題都係去名古屋果part
新幹線太貴,坐近鐵特急來回都要8千幾yen
jr張pass又要用來坐特急去京都同去城崎(如果想去岡山都有用)
去京都同嵐山果日又要諗下坐阪急的話 好似kansai thru pass好d
要再度度佢...

其實我會建議放棄名古屋果邊集中番少少玩
既可以善用PASS又唔洗咁頻撲~東又去DD地方西又去DD地方...

舊 10-20-13, 11:44 AM   #145
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:

一個係4日pass

其實你大概咩路線?
我想去姬路,奈良,京都,字治,四日pass應該最佳?
京都係咪買bus pass 定地鐵pass好d方便d?

舊 10-20-13, 01:15 PM   #146
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
我想去姬路,奈良,京都,字治,四日pass應該最佳?
京都係咪買bus pass 定地鐵pass好d方便d?
姬路,奈良,京都,字治~

用5000 yen 果張3 days kansai thur pass就得了~
呢張可以坐埋京都bus同埋地鐵~唔洗連續日子用 (除非你買2 days pass)

舊 10-20-13, 02:35 PM   #147
PTX-003C
God of Gamer
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
姬路城好似重未修理好(印象中預計14年完工)…果頭重有乜野特別有趣的嗎?

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-13, 05:45 PM   #148
Alata
紅髮少年

引用:
作者: PTX-003C 查看文章
姬路城好似重未修理好(印象中預計14年完工)…果頭重有乜野特別有趣的嗎?
無錯, 我10月去仲未得, 個頭除左個城之外都冇咩野好睇

舊 10-21-13, 12:04 AM   #149
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
姬路,奈良,京都,字治~

用5000 yen 果張3 days kansai thur pass就得了~
呢張可以坐埋京都bus同埋地鐵~唔洗連續日子用 (除非你買2 days pass)
E 係喎
唔該你

舊 10-29-13, 01:52 PM   #150
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
啱啱買咗快運12月30飛東京,但未收到email,伏味濃
轉型為廉航的香港快運航空有限公司昨首航,但在公司facebook專頁上,
續有顧客投訴訂購機票後未收到確認,或電子機票資料有誤等,又指致電香港快運熱線求助不果。
香港快運解釋,因電腦軟件出現故障所致,牽涉乘客資料眾多,故未能趕及處理所有個案,
對造成顧客不便致歉,公司已增聘人手接聽熱線,
承諾所有已購票乘客都可獲機位及陸續收到確認通知。

出發前夕仍未確認機票

香港快運昨首航,逾千名乘客由本港出發至泰國、馬來西亞、中國及台灣等地。
在香港快運櫃台所見,乘客辦理登機手續大致順利,大部分不消半小時便完成手續,
但有顧客對航空公司早前處理票務問題的手法感不滿。出發到昆明的陳先生表示,
本月初全數付款七百多元購買機票,惟出發前夕仍未收到機票確認,幾次致電熱線又沒人接聽,
感到十分徬徨:「差啲要去報警!」他昨預早三小時到機場辦理登機手續,成功上機。

香港快運航空有限公司副行政總裁Andrew Cowen昨到機場解釋,
訂票問題是因電腦軟件出現漏洞所致,雖然在幾周前已發現,但公司需花大量時間將乘客資料
逐一修正,故有客人至今未獲確認。他強調,已集中人手跟進,呼籲已買機票的乘客可放心。
他續稱,公司將增購六架A320客機擴展機隊,料明年可投入服務。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 07:11 AM

手機版 | APP版