Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-23-12, 10:49 PM   #126
Hunter
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: leotam3 查看文章
NEX係可以一程過(新宿<->成田), 不過因為會去左東京先, 所以會行多左時間
中午既上野..........你小心冇locker...................................
用多左唔緊要, 第一日都唔預可以做到D 乜

上午去, 不過都驚, 我仲要用最大果隻locker

Hunter 目前離線  
舊 06-24-12, 12:20 PM   #127
leotam3

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: Hunter 查看文章
用多左唔緊要, 第一日都唔預可以做到D 乜

上午去, 不過都驚, 我仲要用最大果隻locker
你一個人?
你知唔知最大果隻locker幾錢a
新宿<->上野回來車費仲平過locker.................a

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線  
舊 06-24-12, 12:44 PM   #128
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
你一個人?
你知唔知最大果隻locker幾錢a
新宿<->上野回來車費仲平過locker.................a
好似最少3程JR價錢...?

--->唔捨得用

------------------------------

所以如果住新宿/池袋果邊~我最後果日會安排行酒店附近

而且好驚用大站D locker~我覺得我會搵唔番
同埋聽講d人勁早霸大locker~去到搵唔到locker真係會好頹..

我就試過差d乃野~~去到個站完全無我要ge size~
(櫻花祭日子改早左完~去到先知~~因櫻花祭已完觀光案內所亦唔提供keep行李服務)
同老公一人一個大行李果下即刻頹左~~
好彩車站附近間Lawson主動幫我地keep兩件大行李(我地原意係問店員附近有無locker)...
當日心情真係印象深刻....所以可以的話就盡量避免靠車站大locker啦

Hitomi 目前離線  
舊 06-24-12, 01:21 PM   #129
leotam3

引用:
作者: Hitomi 查看文章
好似最少3程JR價錢...?

--->唔捨得用
------------------------------

所以如果住新宿/池袋果邊~我最後果日會安排行酒店附近

而且好驚用大站D locker~我覺得我會搵唔番
同埋聽講d人勁早霸大locker~去到搵唔到locker真係會好頹..

我就試過差d乃野~~去到個站完全無我要ge size~
(櫻花祭日子改早左完~去到先知~~因櫻花祭已完觀光案內所亦唔提供keep行李服務)
同老公一人一個大行李果下即刻頹左~~
好彩車站附近間Lawson主動幫我地keep兩件大行李(我地原意係問店員附近有無locker)...
當日心情真係印象深刻....所以可以的話就盡量避免靠車站大locker啦
搵唔番?預先搵定先就得啦
親身經驗:上年係岡山5點幾番去拎行李時, 見到2x個最大size locker全滿
其實只要事先check有冇最大locker同係邊就ok...

不過如果係同一個城市內, 都係放酒店算啦a

都係果句:自由行唔係真係咁自由, 要做功課架

http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
舊 06-24-12, 01:38 PM   #130
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
親身經驗:上年係岡山5點幾番去拎行李時, 見到2x個最大size locker全滿
其實只要事先check有冇最大locker同係邊就ok...

搵唔番有幾出奇姐~~做左功課都有意外架嘛

我第一次自由行果次~都明知梅田條地下街都幾迷宮~~
臨走果日特登跟住指示牌朝早先行一次上車果個位(去機場)
朝早行果下好順利wo~行左十分鐘到左

點知到埋牙真係拉行李走果下~我地真係迷路~仲要俾車站職員老點
結果我地用左超過半個鐘先搵到上車果度~去到機場5點鐘(飛6點半)~嚇死我地
梅田地下街d指示不及東京果邊好(個人覺得)~我在新宿池袋東京上野呢d大站都未試過迷路

Hitomi 目前離線  
舊 06-24-12, 01:38 PM   #131
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
請問呢幾個站附近有咩行?

TOBU RAILWAY 1 day free pass
Unlimited Ride Zone:
i. Between Tobu Asakusa Sta. and Kitasenju Sta.
ii. Between Hikifune Sta and Kameido Sta.
iii. Between Hikifune Sta. and Oshiage Sta.

3800YEN SkyTree local tour

Metal Gear NT 目前離線  
舊 06-24-12, 01:42 PM   #132
leotam3

引用:

點知到埋牙真係拉行李走果下~我地真係迷路~仲要俾車站職員老點
結果我地用左超過半個鐘先搵到上車果度~去到機場5點鐘(飛6點半)~嚇死我地
梅田地下街d指示不及東京果邊好(個人覺得)~我在新宿池袋東京上野呢d大站都未試過迷路
print地圖->mark定 d locker係邊
除非好似我咁上次行行下張地圖俾風吹走左

あやかし陰陽録討論區
舊 06-24-12, 02:36 PM   #133
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:

哈, 真係無諗過錢問題
因為上次去日本成日用LOCKER, 習慣左

KING SIZE LOCKER 800 YEN
check out 擺酒店, 搭車返去池袋酒店160 YEN, 又真係差好遠
可以諗諗, 不過時間又係另一個問題
THX

此篇文章於 06-24-12 02:45 PM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線  
舊 06-24-12, 04:01 PM   #134
大笨象
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDtouchris
想問下, 3條麻甩佬打算去京阪神8日純影遊, 請問有冇乜野好影點介紹? 因有國際車牌所以想去D唔係咁大路O既地方 (書仔果D基本上都唔會去

另外, 星期六晚打算上山通宵影星順便慳一晚酒店錢, 唔知日本係唔係唔可以露宿架? 不過果晚基本上都係訓車入面,應該OK吧?

又另外, 8月1-8有冇ACG EVENT係大阪果邊? 可以順便去埋

魔法少女 Generator
大笨象 目前離線  
舊 06-24-12, 04:40 PM   #135
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 大笨象 查看文章
想問下, 3條麻甩佬打算去京阪神8日純影遊, 請問有冇乜野好影點介紹? 因有國際車牌所以想去D唔係咁大路O既地方 (書仔果D基本上都唔會去

另外, 星期六晚打算上山通宵影星順便慳一晚酒店錢, 唔知日本係唔係唔可以露宿架? 不過果晚基本上都係訓車入面,應該OK吧?

又另外, 8月1-8有冇ACG EVENT係大阪果邊? 可以順便去埋
想去D唔大路景點就唔好揀京阪神(京阪神本身已經俾人去爛左)
就算係叫做稍為遠的大原鞍馬貴船比叡山等等都已經唔少人去
(不過呢堆地方無紅葉的話我又覺得無mud好睇)

有d熱門地區真係值得去影wo~~例如清水寺~宇治等等
(大阪諗唔到有mud特別野好影~神戶更加唔係我杯茶~呢一世都唔打算再去神戶)

同埋京阪神交通太太太方便...D交通景點真係幾乎door to door...
自駕分分鐘不及自己坐車好...

我覺得去四國沖澠北海道東北等等呢類車的班次疏地方又大的地方比較適合自駕

Hitomi 目前離線  
舊 06-24-12, 05:05 PM   #136
leotam3

引用:
想去D唔大路景點就唔好揀京阪神(京阪神本身已經俾人去爛左)
就算係叫做稍為遠的大原鞍馬貴船比叡山等等都已經唔少人去
(不過呢堆地方無紅葉的話我又覺得無mud好睇)

有d熱門地區真係值得去影wo~~例如清水寺~宇治等等
(大阪諗唔到有mud特別野好影~神戶更加唔係我杯茶~呢一世都唔打算再去神戶)

同埋京阪神交通太太太方便...D交通景點真係幾乎door to door...
自駕分分鐘不及自己坐車好...

我覺得去四國沖澠北海道東北等等呢類車的班次疏地方又大的地方比較適合自駕
去就去北陸/山陰呢d仲未俾強國人估領既地方啦

あやかし陰陽録討論區
舊 06-24-12, 06:15 PM   #137
大笨象
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDtouchris
謝指教
清水寺果D點都會去一去, 但應該唔會留太耐, 所以要PLAN多D遠距離行程

本來想租車上比叡山通宵影星過一晚同環琵琶湖一週, 聽完你地講好似車都可以慳返?

魔法少女 Generator
大笨象 目前離線  
舊 06-24-12, 06:44 PM   #138
leotam3

引用:
謝指教
清水寺果D點都會去一去, 但應該唔會留太耐, 所以要PLAN多D遠距離行程

本來想租車上比叡山通宵影星過一晚同環琵琶湖一週, 聽完你地講好似車都可以慳返?
琵琶湖同比叡山應該仲係比較少人去吧?

あやかし陰陽録討論區
舊 06-24-12, 07:35 PM   #139
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
去就去北陸/山陰呢d仲未俾強國人估領既地方啦
強國人應該未可以隨便在日本自由行GE~~
通常大陸旅行團去日本暫時都係最最最大路果D地方~
即係香港人十幾年前去緊果D(e.g. 東京的話 - 淺草銀座果d)

平時遇到比較多果D普通話人應該係台灣人居多

引用:
謝指教

比叡山果邊我覺得值得一去WO~~~不過玩京阪神租車真係唔太需要

另清水寺如果第一次去~閒閒地都影到幾粒鐘架~~
清水寺唔係真係得舞台影~佢周邊附近好多野值得影~~
特別係三年坂果PART area~~除左條主路大把野影~佢仲有d橫街小巷影相勁正

Hitomi 目前離線  
舊 06-24-12, 07:52 PM   #140
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:

勾起我回憶丫,想當年第一次去大阪,
每日都要經過地下街,5日都行唔到同一條路,搞到每次最後都係快快趣上路面返酒店
我一早已經print 好地圖,用實景望過一次都係失敗左
最後去機場係last check in 我應該仲驚過你

舊 06-24-12, 07:58 PM   #141
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
之前幾次去大阪都係住梅田~
梅田地下街勁好行~~ 好多野行 @w@!!

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線  
舊 06-24-12, 08:01 PM   #142
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
終於係海外試左簽白金銀聯~
係百貨買野~返左黎打去問換返HKD係幾多
跟貼牌價~

舊 06-24-12, 08:39 PM   #143
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
終於係海外試左簽白金銀聯~
係百貨買野~返左黎打去問換返HKD係幾多
跟貼牌價~
看你找數時個牌價,網上找時可以查當時匯率,見好價就好找數啦
無其他費用勁好

舊 06-24-12, 08:41 PM   #144
leotam3

引用:
強國人應該未可以隨便在日本自由行GE~~
通常大陸旅行團去日本暫時都係最最最大路果D地方~
即係香港人十幾年前去緊果D(e.g. 東京的話 - 淺草銀座果d)
2年前係弘前蘋果公園撞到大陸團,
我坐果架車既司機仲問我係唔係中國人(d人好x嘈), 我即刻話唔係

あやかし陰陽録討論區
舊 06-24-12, 09:57 PM   #145
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 小草 查看文章
勾起我回憶丫,想當年第一次去大阪,
每日都要經過地下街,5日都行唔到同一條路,搞到每次最後都係快快趣上路面返酒店
我一早已經print 好地圖,用實景望過一次都係失敗左
最後去機場係last check in 我應該仲驚過你
我有4日在梅田出入~~我又係4日都行唔到同一條路
完全理解你情況

引用:
作者: irismong 查看文章
之前幾次去大阪都係住梅田~
梅田地下街勁好行~~ 好多野行 @w@!!
梅田地下街唔係唔好呀~不過佢迷宮咋嘛
東京果邊D大站D指示清楚得多

引用:
2年前係弘前蘋果公園撞到大陸團,
我坐果架車既司機仲問我係唔係中國人(d人好x嘈), 我即刻話唔係
咁我唔可以話完全無大陸團去其他地方
(大陸都好興自己成條村包團~唔一定個別跟旅行社)
不過青森呢D地方點都唔算係俾強國人佔據掛...
我STAY左4日3夜青森縣~
只在新青森+弘前車站撞過2次香港人同埋便利店門口遇過版友
普通話真係唔覺

Hitomi 目前離線  
舊 06-25-12, 01:02 PM   #146
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
其實想問下大家去東京住咩地方又平唔叫太差...上次去完發覺基本自己只有起身沖涼SLEEP 先係酒店到...其他9成時間都唔會=.=...同埋我9成坐車都係坐地鐵有冇問題?
ouki 目前離線  
舊 06-25-12, 01:17 PM   #147
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
上次去京都CHECKIN...我地址一寫到HONG KONG個經理好禮貌左好多ORZ...
仲同我傾左幾句...

舊 06-25-12, 01:41 PM   #148
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: 忍者 查看文章
上次去京都CHECKIN...我地址一寫到HONG KONG個經理好禮貌左好多ORZ...
仲同我傾左幾句...
我記得有FD係日本交流時得知.....現在日本人眼中....仲布不少人係分開睇香港人同中國人
ouki 目前離線  
舊 06-25-12, 02:41 PM   #149
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
難波都算,梅田果條根本就係地下迷宮黎

日本港航職員見我係香港人都係同我講煲東瓜

此篇文章於 06-25-12 02:47 PM 被 怪盜小G 編輯。
怪盜小G 目前離線  
舊 06-25-12, 02:58 PM   #150
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
難波都算,梅田果條根本就係地下迷宮黎

日本港航職員見我係香港人都係同我講煲東瓜
梅田上次有個當地朋友帶住都無咩野, 只不過到左目的地都唔知係邊度黎
第2地下街最底層有間吉列豬幾好食
麪豉汁淋上king size吉列豬x2, 都係1100 yen

關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「マクロス」新作TVシリーズ始動 Vol.5 money 日本動漫畫討論版 1315 06-04-23 06:12 PM
6/7 angela Live Tour 2015 in 香港 開催決定 money 日本動漫畫討論版 160 06-08-15 09:38 PM
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
林達永.金光鉉「FREEZING VIBRATION」#12 (終)「Shaft of Light」 supermanlady 日本動漫畫討論版 290 02-04-15 01:05 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 10:08 PM

手機版 | APP版