Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-22-20, 01:40 PM   #1376
darkvolver
God of Gamer
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: qwe 查看文章
真係唔難⋯
我調轉用雲爺多,賣花女中場放魔法陣儲滿atb, 雲爺打,有空位就兩個中間放魔法,出2舊鐵唔使理,等鬼屋飛高落地team kill就ok
所以防禦加氣珠係好有用家.......隻game好像只有2粒...

佢同祈禱都要升爆先....

舊 04-22-20, 01:52 PM   #1377
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Marco 查看文章
真係咁易? 我打到絕望
我就無諸神黃昏、連艾利絲limit 技星塵都無拎

Cloud用番破壞劍、HP 6千幾
艾利絲用全金屬杖、HP 39xx
兩個都有裝復活同埋回復、同埋防禦時傷害下降
艾利絲要學武器上面個根性(被打死剩1 HP)
兩個人都有裝雷魔法,因為是但一個比佢吸左就即時用來打佢、等佢嘔番出來
我就主控艾利絲、所以裝埋祈禱。同埋裝魔幻(魔力上升)

基本上頭兩階段都係用魔法打、提灯怪就用cloud殺、無咩特別
伸左龜頭出來之後都係艾利絲普攻為主
至於佢幾種攻擊我會以下應對方法

飛上天放追蹤炸彈-如果有信心就step避開,唔小心中一下有可能中多兩三粒,一粒扣幾百
想穩小小都可以硬擋、一粒扣幾十(我用既防具係物魔防都39、防禦時傷害下降粒魔石LV max )

地獄猛踩-無咩特別,睇住佢位置就好易避。有時會比佢踩中應該係比視點問題影響、所以我成日視點都係望上方)

發力狂追-呢下我有時見佢追一陣就停,有時就追耐d.建議見佢出呢招就盡量拉開距離
有時比佢追到太近避唔到,都係硬擋好過Step唔到。硬擋扣幾百,避唔到硬食扣千幾二千

噴射火箭-佢通常都會連撞幾下。我會每避完一下都即時出吸魔打佢
一來無護罩、二來佢呢招硬直大

臨尾我贏嗰次係留番哂召喚獸同cloud 既limit技來全力打嗰兩架機械

基本上殺到最後兩架機械就已經贏左9成9

此篇文章於 04-22-20 01:55 PM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-20, 02:08 PM   #1378
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Shadow 神 查看文章
係咪拎諸神黃昏先會易打啲??

我仲係一週目,岩岩去到 ch18
有呢樣野架咩?

引用:
真係唔難⋯
我調轉用雲爺多,賣花女中場放魔法陣儲滿atb, 雲爺打,有空位就兩個中間放魔法,出2舊鐵唔使理,等鬼屋飛高落地team kill就ok
引用:
作者: 雷火武 查看文章
我就無諸神黃昏、連艾利絲limit 技星塵都無拎

Cloud用番破壞劍、HP 6千幾
艾利絲用全金屬杖、HP 39xx
兩個都有裝復活同埋回復、同埋防禦時傷害下降
艾利絲要學武器上面個根性(被打死剩1 HP)
兩個人都有裝雷魔法,因為是但一個比佢吸左就即時用來打佢、等佢嘔番出來
我就主控艾利絲、所以裝埋祈禱。同埋裝魔幻(魔力上升)

基本上頭兩階段都係用魔法打、提灯怪就用cloud殺、無咩特別
伸左龜頭出來之後都係艾利絲普攻為主
至於佢幾種攻擊我會以下應對方法

飛上天放追蹤炸彈-如果有信心就step避開,唔小心中一下有可能中多兩三粒,一粒扣幾百
想穩小小都可以硬擋、一粒扣幾十(我用既防具係物魔防都39、防禦時傷害下降粒魔石LV max )

地獄猛踩-無咩特別,睇住佢位置就好易避。有時會比佢踩中應該係比視點問題影響、所以我成日視點都係望上方)

發力狂追-呢下我有時見佢追一陣就停,有時就追耐d.建議見佢出呢招就盡量拉開距離
有時比佢追到太近避唔到,都係硬擋好過Step唔到。硬擋扣幾百,避唔到硬食扣千幾二千

噴射火箭-佢通常都會連撞幾下。我會每避完一下都即時出吸魔打佢
一來無護罩、二來佢呢招硬直大

臨尾我贏嗰次係留番哂召喚獸同cloud 既limit技來全力打嗰兩架機械

基本上殺到最後兩架機械就已經贏左9成9
好,唔該哂兩位心得分享,一陣試下先

舊 04-22-20, 02:32 PM   #1379
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
等地獄屋team kill 嗰兩架機都幾睇運
如果佢唔出地獄踩就變左喺地面上有3個敵人追住你來打
仲要三個都有遠攻

我次次輸都係比嗰兩架死人機整死
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-20, 04:25 PM   #1380
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
引用:
有呢樣野架咩?

有呀,打 17 章 hard 的 battle mission, 拎左之後好似不斷自動儲 limit bar
即係可以不斷出 limit 技

應該係廢事 hard 太難打所以整呢個出黎幫人白金隻 game

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-20, 04:38 PM   #1381
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: padage 查看文章
佢係玩濃縮就唔洗midgar都玩咁耐,但我信佢會有少少爛尾
其實今集已經濃縮左好多本身後面先有既要素落去
所以先會搞到好似midgar好長咁
今集做左,我諗後面就會從簡番

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-20, 04:44 PM   #1382
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
要記得睇間屋隻窗顏色用啱屬性魔法先好打

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-20, 04:44 PM   #1383
skyED
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
請問如果想睇返FFVII Advent children Complete Edition可以去邊度搵?(中文字幕)

舊 04-22-20, 04:45 PM   #1384
darkvolver
頹冗

引用:
有呢樣野架咩?

引用:
有呀,打 17 章 hard 的 battle mission, 拎左之後好似不斷自動儲 limit bar

應該係廢事 hard 太難打所以整呢個出黎幫人白金隻 game
老友你玩下dark soul或者仁王,訓練下什麼叫無間死亡地獄...令個意志可以上升。

舊 04-22-20, 05:01 PM   #1385
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:

分分鐘o個隻嘢都打唔過

舊 04-22-20, 10:30 PM   #1386
darkvolver
頹冗

玩到第17章....所以寶條就係間接殺艾利絲阿媽的兇手?庫爺就係被寶條製造出來的人?禁紅狗又係寶條製造出來的實驗品?

另外,見番艾利絲好治癒

舊 04-22-20, 10:46 PM   #1387
anyone
The One
↘嫁

引用:
分分鐘o個隻嘢都打唔過
無得用藥打曬4隻召喚獸+隻隱藏boss(笑)je
過到巴哈真係等於贏左架喇

舊 04-22-20, 11:11 PM   #1388
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: darkvolver 查看文章
玩到第17章....所以寶條就係間接殺艾利絲阿媽的兇手?庫爺就係被寶條製造出來的人?禁紅狗又係寶條製造出來的實驗品?

另外,見番艾利絲好治癒
狗係族長黎,只係俾人捉左返去做實驗姐 XD
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-20, 11:32 PM   #1389
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
分分鐘o個隻嘢都打唔過
其實有本事拎到諸神黃昏, 正常打hard已經無問題

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-22-20, 11:57 PM   #1390
anyone
The One
↘嫁

真係
拎完打橫行到hard18章

舊 04-23-20, 12:44 AM   #1391
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
爆左二周,剛開始三周打hard
隻game 戰鬥hard好玩好多
更加瘋狂轉人加用多左檔好多,幾有挑戰性
爆機後睇返好多youtuber打,有某一兩個人用死cloud
得啖笑,呢隻game個戰鬥要狂轉人先好玩

二周睇啲對白有更深體會
好多事件過程唔同,但結果都係同原作一樣
但最唔明點解biggs同肥仔唔洗死
係因為佢地三個主角打敗左自己嘅菲拉攪到其他人命運都即時改寫埋?
即係好似Zack咁只改變到唔同時空嘅角色?

舊 04-23-20, 01:18 AM   #1392
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: シェンムー 查看文章
爆機後睇返好多youtuber打,有某一兩個人用死cloud

二周睇啲對白有更深體會
係因為佢地三個主角打敗左自己嘅菲拉攪到其他人命運都即時改寫埋?
肥仔生死未卜,但最後鏡頭唔似會死

想問舊作巴爺個女瑪琳有無咩特別戲份?
佢俾賣花女係酒吧摸完係知啲野,見返老豆想講但欲言又止,而且唔似係好野⋯
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 01:30 AM   #1393
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
劇情都已經同人天馬行空到冇野想再講,有生之年疊埋心水等新作算
而家對7R剩低既都係吹下GAME玩法/系統之類

HARD地獄屋真係冇乜特別,我打3次最差果次都係5分幾未到6分鐘
有冇諸神都差唔多,重點都係屬性克制同識唔識睇准時機幾時應該打
識打既會發覺呢隻BOSS其實整得好有心思,而亂打一通既可能只會覺得呢隻野極煩

===

狂轉人除左係戰術上需要,對打TA都有奇效
佢每次轉人都會叫停內部個TIMER(停得比肉眼見到既要更加長)

舉例我7星5連戰 :
正常咁打,現實耗時約10分鐘,GAME RESULT 9:20
有意識地狂換人去打,現實耗時約11分鐘,GAME RESULT 5:15
呢個設計TA要呃時間實在太容易,D人鬥起黎都冇意思

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 01:37 AM   #1394
anyone
The One
↘嫁

最後錫生火墻我1邊巴叔1邊艾麗絲係咁轉佢就係咁衝比我任打

而打完全hard最討厭都仲係空中兵

舊 04-23-20, 01:38 AM   #1395
Kello820
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1035-4401-7443
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
其實有本事拎到諸神黃昏, 正常打hard已經無問題
又唔係咁講
同你吹住水果陣我完全感覺到比幾隻魚人一齊上到底會有幾煩
至少下水道我係全靠諸神先可以全程無腦過,好明顯如果冇既話肯定難過乜鬼HARD地獄屋先,唔係講笑

舊 04-23-20, 01:40 AM   #1396
anyone
The One
↘嫁

魚人硬到有病
最初normal 寶條第三研究所我無乜珠啱用 tifa比6-7隻狗溶左好耐

舊 04-23-20, 01:43 AM   #1397
Kello820
Crazy Gamer

引用:
作者: anyone 查看文章
最後錫生火墻我1邊巴叔1邊艾麗絲係咁轉佢就係咁衝比我任打
你咁講起我就忍唔住要講一講,鍚生最後個場個AI真係傻西黎
連街邊卒都有腦過佢

===

主要魚人個龍騎士式JUMP可攻可守又夠大力,幾隻輪住咁跳都唔好話唔麻煩
訓先,睇朝早起打MH更新

舊 04-23-20, 01:47 AM   #1398
anyone
The One
↘嫁

我入ch18仲比巴叔拎住諸神未拆又未上返範圍搞到之後斷曬mp
最後打錫生之前先比返雲哥帶
但係都係舒舒服服打完

舊 04-23-20, 08:15 AM   #1399
ShinDou

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: シェンムー 查看文章

二周睇啲對白有更深體會
引用:
肥仔生死未卜,但最後鏡頭唔似會死

想問舊作巴爺個女瑪琳有無咩特別戲份?
佢俾賣花女係酒吧摸完係知啲野,見返老豆想講但欲言又止,而且唔似係好野⋯
係喎,本身都唔覺得偽拉老夫咁都可以唔駛死,唔通直頭改變埋佢地命運﹖

印象中瑪琳好似有係FF7AC出過,好似唔少戲份,但太多年前睇過1次已經唔記得講乜 XD
ShinDou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-23-20, 08:33 AM   #1400
darkvolver
頹冗

艾利絲接觸過的野都可以改變命運.....

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[PS4] 當日的期望,今日的誓言 **Final Fantasy VII リメイク 攻略區** darkvolver 攻略及心得交流區 18 04-18-20 09:13 PM
[PS2]FINAL FANTASY X 七曜武器/其他問題討論區 草薙さん 攻略及心得交流區 160 11-06-05 05:44 PM
[FC]Final Fantasy X 移植決定 !! neo2046 電視遊戲討論版 14 07-19-05 11:29 PM
[PS2]Final Fantasy XXL 發表!! neo2046 電視遊戲討論版 27 04-06-04 08:38 AM

現在的時間是 07:58 PM

手機版 | APP版