Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-03-13, 02:01 AM   #1276
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
點都好,大家唔係敵人
無謂內耗

目的一致便可

只係唔想激進勇武個班人被視作敵人

舊 06-03-13, 03:57 AM   #1277
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: YHW 查看文章
所以我都講過睇佢FB啲野要落FILTER, 不過好明顯唔係個個認同
我都認同F君內耗很不好,不過亦都認同郁人話齋:「我們是為相同而團結,而不是為團結而相同。」是與非o既o野,都係要搞清楚。

講真陳國師呢種態度好有問題,佢本人呢幾年先開始見影,多D人知道佢o既主張,本來係好事黎。問題係,既然佢係往績唔多,又唔係身先士卒,主打係論述o既人,想知道佢o既主張係對定錯,就只可以「觀其言,看其人」。但佢個態度算點?又要made noise又要怕比人質?大佬佢講到自己一士諤諤,又咩一人對一國左幾十年,唔係o係自己個facebook講句野都要載頭盔下話?

而家佢係做緊論述,係一套價值觀,唔係求其寫篇文出黎比需要o既人去斷章取義。今日你用佢o既論點去講本土要香港人自主,我唔想聽日老共可以用同一篇文同我地講「西方o既自由民主人權係唔適合香港」,你叫人SUPPORT佢好定唔SUPPORT佢好?講真,今日如果有人同我地講「聽日上街抗共」,我可以善意地相信大家都係街頭見。問題係我地一定唔夠人。要讓更多o既「政治冷感」o既香港人行出黎,係需要有一套完整o既論述去support佢地建立一套凌駕係老共利益之上o既價值觀,或者最少現實D講,要有一套價值觀讓香港人相信靠向「本土」係可以令佢地獲益(EVEN生活/心靈etc上),所以陳雲「出山」的確可以彌補到本土派呢方面本來的不足。問題係,幾個月/一年落黎,我覺得呢個人套論述,愈走愈偏,愈講得多同具體,就愈前後矛盾同唔清唔楚,再唔係就一堆自由心證,成人話人立心不良。呢種混亂,唔係區區一句「帶起討論」就可以將功抵過。

仲有,唔該某F兄唔好將「普世價值」同包容蝗蟲劃上等號,而家香港政府o既政策,一d都唔尊重「普世價值」囉。

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-13, 06:02 PM   #1278
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
樓上的,希望你花少少時間睇友台呢篇文既論述,了解自己,了解敵人
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx...4027742&page=1

精景句語節錄
引用:
我們想要什麼樣的社會?
我們想成為什麼樣的人?

「香港人」知道香港是什麼,但其實不怎麼珍惜,看一看無線如此快淪陷,不由得令人訝然。而「人」嗎?恕我直言,絕大部分香港人無想過此一問題。究竟人是什麼?為什麼會殺人?為什麼會變得極權?為什麼人可以做出如此多醜陋的事情?

香港人花了無數心思在生活、營生、物質方面,論到衣食住行可謂樣樣精。對絕大部分香港人來說,他們的目標是由食美國牛肉跳升至食澳州和牛。香港人無望、絕望,不知道明天應該要怎樣,自己想成為一個怎樣的人,只能片面地追求「有」什麼。因為「有」是一種實在的東西,很容易獲得滿足感。

所以他們無花過一點時間在「人是什麼?」這個問題上。

絕大部分香港人總是抱着自己是什麼人,然後把自己的影像投射到整個社會,然後構想社會是怎樣。結果事實當然偏差得十萬八千里,而有趣的是因為社會是建基於個人幻想,當事實與自己幻想不同,那很自然就會「你錯」!

當你一問他「為什麼香港一定要靠大陸?」「為什麼香港不可以獨立?」

「係咁架啦!」

這是最簡單的答案,因為「為什麼」是世界上最難答的問題,香港人經常把「如何」當成「為什麼」。就以第二個問題來說:「為什麼香港不可以獨立?」往往會反問成:「香港無水無糧食,你唔怕香港被大陸斷水斷電!」

這不是「為什麼」的答案,而是執行上的問題,即是「如何」HOW TO DO?的答案。

正確的答法是什麼呢?

首先要知道「香港」是什麼,「獨立」是什麼,然後再把「香港獨立」這個概念套落到「獨立」這個概念裡,再逐一對應。

有無自己的文化?
有無自己的語言?
有無不同的生活背景?

當逐一對應之後就可以問第二個問題:「如何達致獨立呀?」

有無人想獨立?
多少人想獨立?
和平還是武裝?

再深一層才是「獨立後應該如何?」第四個問題才是:「如何維持獨立的問題。」換言之很多香港人是一種貌似理性實質腦袋有點兒問題的人,把問題混雜在一起,應當混雜時不混雜,應當分割時不分割。

這就是香港人現在的思考方式:

社會和我是分割的。
如何和為什麼是混合的。

不過這不是最大問題,最大問題是我們愈來愈無良心了。
最低既要求....各位
引用:
良心開始蒙塵

先是絕望、無望,轉向追求物質
接着冷漠,對世事毫不關心
接着就是名為妥協實為投降,嗯~這是香港黨派最喜歡的字詞。
接着是順從,美其名幹實事
最後就是虛偽,我愛祖國!即使食飯聽到都會起立!

香港人我們要負起一個人應有的責任

重新喚起說實話的能力

為下一代承擔責任

承認人力有所窮

理智地看自己

還有良心

成為一個有良心的人,然後才能真正根治問題,我們要成為一個有良心的人,有良心的社會。

現在的政府無時無刻地說謊,推翻他,才能撥開迷霧看清現實。我們才能夠真正有一個健康誠實社會。

嗯,對了,那你明白為什麼歷史是Hi Hi課吧?

此篇文章於 06-03-13 06:39 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 07:22 PM   #1279
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
劉嘉鴻主席於昨夜2013年6月19日向人力執委會請辭主席一職 。
劉先生將留任主席直至下次執委會選出新一任主席。

人民力量執委會謹啟

舊 06-20-13, 07:40 PM   #1280
神鋼重工
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
劉嘉鴻主席於昨夜2013年6月19日向人力執委會請辭主席一職 。
劉先生將留任主席直至下次執委會選出新一任主席。

人民力量執委會謹啟
比某神用完即棄
神鋼重工 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-13, 08:50 PM   #1281
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
暴民思潮?????????
要用到防暴盾

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...30623/51501817

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-13, 09:48 PM   #1282
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
暴民思潮?????????
要用到防暴盾

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...30623/51501817
俾人報假案姐
十幾個揸棍一定要防暴盾啦

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-13, 09:53 PM   #1283
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
如果真係接到有人報案至出動, 咁係唔係應該告果條友報假案?

舊 07-09-13, 06:56 PM   #1284
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

真.隱形凸手會見議員,個個臣子都出席.....?

http://thehousenews.com/politics/%E9...3%AF%E5%B1%80/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 07-10-13, 12:03 AM   #1285
23條
Junior Member

註冊日期: Jan 2013

甘地人與香港人
23條 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 12:16 PM   #1286
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
好似無邊張報紙有提過慢必(民主倒梁力量)絕食緊,已經進入第9日,超過 200 小時。

舊 07-10-13, 03:10 PM   #1287
Penny仔

PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: 2dn 查看文章
好似無邊張報紙有提過慢必(民主倒梁力量)絕食緊,已經進入第9日,超過 200 小時。
件事推唔郁,又或者冇推過.....總之結論就係冇咩人知
報紙唔提就梗,
但人力應該總動員配合既老老實實
出黎開街站派下傳單咩都好...至少話比人聽你做緊乜,點解要咁做
而家就變左孤軍作戰
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 07:25 PM   #1288
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

D100先頭有問候過佢...已經無聲無氣

其他媒體好似都冇講過......

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 07-10-13, 07:44 PM   #1289
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
主流媒體唔理點攪都冇咩人知

不過唔等如支持班自稱熱血實為冷血個班人
叫人不如去自焚, 話人扮偉大, X做, 飲糖水叫絕食

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 09:54 PM   #1290
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

我理解係,民主倒梁力量原本想做d野作為71既延續,嘗試打破一直以來「遊行完聽日記得返工」哩個話柄/笑柄,
跟住慢必就話想打破韓連山個絕食記錄,直到689答問大會,帶住絕食中議員既身份出席。(感覺佢聽日會做d野,可能係...一路發言一路剃光頭?佢以前講笑咁提過)
而家又好似多左樣接力絕食(每人最少50hrs)直至佔中日。
果目標似乎越來越大。

引用:
作者: Viper II 查看文章
主流媒體唔理點攪都冇咩人知

不過唔等如支持班自稱熱血實為冷血個班人
叫人不如去自焚, 話人扮偉大, X做, 飲糖水叫絕食
果邊就算吧啦,我完全理解唔到佢地,當然知道係針對人力,但係佢地咁講係咪否定埋韓連山、樓南光等人?都唔去到甘地咁遠喇。
直接話人力做咩野(或者唔做咩野)都係欺世盜名咪算囉,洗乜咁多「論述」...
(今次都真係過左我條底線先至響哩度講佢地)

此篇文章於 07-10-13 10:16 PM 被 2dn 編輯。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 11:54 PM   #1291
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
YM去左探慢必

睇住成班冷血人炒哂車急轉灣真攪野

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-13, 11:54 PM   #1292
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
由"人人熱"風波DAY ONE到而家, 一班我曾經支持過既人, 嗰種反轉豬肚既嘴臉, 一個又一個令我失望, 但唯獨慢必一個係無多發一言, 自己做自己應做既事. 對事不對人, 呢份厚道我係絕對欣賞.

至於今次絕食, 感性上我係尊重, 理性上我覺得唔值得.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-13, 12:36 AM   #1293
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011

在此謹祝民建聯一沉不起!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-13, 07:00 PM   #1294
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
先頭訓街怒cut d100 幾霸氣
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-13, 07:13 PM   #1295
婠婠

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: J+1 查看文章
先頭訓街怒cut d100 幾霸氣
由手機版發出
打電話應該無暴力
D100又應該無粗口
咁一定係非理性

D100原來都係非理性!
無得傾!!
婠婠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-13, 11:45 PM   #1296
Penny仔

PSN  IDair_penny2002

.......唔知佢做乜鬼
老老實實佢真係check 下好喎
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-13, 12:38 AM   #1297
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
民主黨
連意見都容不下bbbb

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-13, 11:34 AM   #1298
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

毛哥今晚接力無限期絕食。

舊 07-17-13, 10:14 PM   #1299
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

人 民 力 量 選 出 袁 彌 明 為 新 任 主 席
引用:
2013-07-17 HKT 21:52

人 民 加 量 執 委 會 晚 上 開 會 , 一 致 通 過 選 出 袁 彌 明 為 新 任 主 席 。
袁 彌 明 表 示 , 對 人 民 力 量 而 言 , 現 時 是 比 較 富 挑 戰 性 的 時 刻 , 但 她 會 看 成 是 契 機 , 希 望 日 後 能 吸 納 更 多 新 支 持 者 , 亦 藉 著 今 次 改 選 , 凝 聚 內 部 支 持 。

她 又 說 , 日 後 會 加 強 網 絡 及 社 交 網 絡 的 宣 傳 , 達 致 更 好 的 動 員 效 果 。 對 於 政 改 的 立 場 , 袁 彌 明 強 調 , 支 持 2016 年 立 法 會 選 舉 全 面 直 選 , 2017 年 行 政 長 官 選 舉 , 則 要 求 無 篩 選 的 普 選 特 首 機 制 , 她 亦 不 接 受 「 密 室 談 判 」 , 只 會 與 特 區 政 府 談 判 , 不 會 與 中 央 政 府 談 判 。

袁 彌 明 認 為 「 佔 領 中 環 」 可 以 團 結 泛 民 和 香 港 人 , 她 會 積 極 與 佔 中 發 起 人 協 商 , 如 果 雙 方 的 政 改 立 場 吻 合 , 人 民 力 量 會 全 力 支 持 佔 中 。
http://rthk.hk/rthk/news/expressnews...55_936125.htm#

一時間諗唔到要俾咩反應

舊 07-17-13, 10:24 PM   #1300
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

人 民 量 是 加 咩 量

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 04:54 PM

手機版 | APP版