Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-13-17, 06:51 AM   #101
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
個個都想做好人既 >>「你地」<<

如果你地係我所講既偽善者,咁「你地」就係話緊你地

如果你地唔係偽善果批,咁「你地」咪唔係話緊你地囉

就咁簡單之嘛

同無QUOTE人、只用有人某人D人果堆人咪一樣,到底指邊個?咪對號入座果班人囉。

咁「你」唔會係對號入座果D人嘛?
「你地」同「某人」的意思都可以講成係一樣
照你的講法,咁我而家講「你真係低能冇極限」,「你」都可以唔係指你啦。
嗱,唔好投訴我侮辱你呀,我講的低能唔係指你,亦唔係指GAF的任何一個會員,唔好對號入座。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 08:46 AM   #102
FREDDY@o@
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
你和他說道理,他跟你耍流氓; 你跟他耍流氓,他跟你講法制; 你跟他講法例,他跟你講政治; 你跟他講政治,他跟你講國情; 你跟他講國情,他跟你講接軌; 你跟他講接軌,他跟你講文化; 你跟他講文化,他跟你講孔子; 你跟他講孔子,他跟你講老子; 你跟他講老子,他給你裝孫子; 你給他裝孫子,他說你是儍子; 當你真的成了儍子,他就跟你真的講道理
由手機版發出
FREDDY@o@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 09:32 AM   #103
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
社福醫既問題固然係要解決
但唔代表我要同情個犯
殺人解決唔到問題。當然,如果果個「人」就係「問題」既話,咁咪好似事主咁囉
傻啦,邊關社會事,係佢自己想求其搵人殺之嘛。
引用:
關壓力咩事 無膽匪類

殺人犯就殺人犯啦 佢應該諗左好耐添

無膽落街斬人 惟有斬佢自己無反抗之力既阿媽

呢D人渣不如
社會有問題咪即係佢冇問題囉。
引用:
搞到好似佢無錯咁,只會助長呢類事情發生
GAF好似好耐冇討論(?)得咁熱烈
話實,社會評風好D會助長殺人自殺COMBO?於在下而言就真係有D懷疑,自己都打算帶晒屋企人死咯,評風點仲關佢咩事…
嗱,所以都係夜神月說正確D,佢本人仲生存,評風就自然關佢事。

此篇文章於 10-13-17 09:52 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 09:55 AM   #104
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
(略)

殺人犯就殺人犯啦 佢應該諗左好耐添

(略)
[咬文齧字]
以現時看到的消息來說,他是「殺了人的人」,
但是不是「殺人犯」卻未有定案。
殺了人,不等於犯了罪、犯了法。
定罪,不是這裡 (GAF) 能做到/應該做的事。
[/咬文齧字]
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 10:17 AM   #105
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
個個都做好人,唔通個個都想做好人咩?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 10:36 AM   #106
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
GAF好似好耐冇討論(?)得咁熱烈
係囉仲講咗成晚(利申:無睇返講乜

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 11:05 AM   #107
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
講d野一塌糊塗,加上小學雞式辯駁
係你地先咁好心機同佢"討論"
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 11:16 AM   #108
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
呢度好多版友真係耐性爆燈. 我自問真係冇咁好心機同佢吹水.

舊 10-13-17, 11:43 AM   #109
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 十一月 查看文章
「你地」同「某人」的意思都可以講成係一樣
照你的講法,咁我而家講「你真係低能冇極限」,「你」都可以唔係指你啦。
嗱,唔好投訴我侮辱你呀,我講的低能唔係指你,亦唔係指GAF的任何一個會員,唔好對號入座。
我幾時話意思一樣?
我想表達既係你同我都無指名道姓同QUOTE人
你要講到咁,我都無辦法
你腦補太大
咁你既「D人」即係咩人?
十一月你既解釋先係解釋?<-我宜家指明係你啦
照你的講法,咁我而家講「好似你咁D人真係低能冇極限」,「D人」都可以唔係指你啦。
唔好投訴我侮辱你呀,我講的低能唔係指你,亦唔係指GAF的任何一個會員,唔好對號入座。

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 11:55 AM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 11:47 AM   #110
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: iamleoluk 查看文章
係邊個小學雞式先架,小學雞到連"我代你答"都出埋喎
佢要小學雞玩法咪同佢玩囉
佢鐘意玩回力鏢嘛,我咪學歌絲˙暮斯板友對付5毛既方式對付佢囉
成效唔錯丫,仲搞到佢「你低能無極限」到出埋,睇怕真係怒火中燒啦
不過唔緊要,一貫歌絲˙暮斯板友既方式,原句奉還
一堆塘邊鶴係度抽水
我係唔同情事主呀,咁有咩問題?
跟住就一堆又kf又涼薄之類既話
係既,你地大愛丫嘛
我唔同情佢,咁咪涼薄無情無義囉(笑

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 12:04 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:00 PM   #111
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

隨左抽水同話我涼薄無情無義之外
無野好講拿?

回到我#83先算啦

郁下D貓狗都話人冷血虐蓄啦
何況係斬死佢自己阿媽
重要係斬頭喎
咁認為個殺人犯係冷血先係常理吧?
你地個個為個犯護航,甚至有人同情佢,希望佢判少D,咁呢D唔係擺明偏坦係乜?
個兇手唔係冷血係乜野?溫情洋溢?
同情個殺人犯先令我覺得奇怪
上面話我無情無義涼薄,我都係話佢地咁係偽善姐
點知一句偽善就引咁多人出黎,個個玻璃心乎?
唔同情個犯就叫無情無義涼薄
認為個殺人犯係冷血就係無情無義涼薄
我反而認為應該重判,始終係殺人,你都唔想有個斬到佢自己阿媽就黎甩頭既人周街走架?

歌絲˙暮斯板友
如果第4句改為 "大家同情呢個殺人兇手"
第5句改為 "甚至想將件事賴落社會既錯到"
咁會重接近我對呢件事既想法

閣下所言 "雖然, 死, 從來都係最終極既逃避手段, 但對大部分人黎講, 應該都係最後最後先會考慮既."
同我想法不謀而合,犯左罪殺左人,又唔想入去,途窮末路,唯有奮身一躍,終極一跳
點知死唔去咁解之嘛

醫生有醫生既責任,就算係殺人犯,都要救
警察有警察既責任,就算明知兇手係佢,都要比個官判
官有官既責任,點淒點慘都好,犯左法就要按刑責判罰
之後剩低果D,咪搵社福界人士幫手囉。因為呢D係佢地既責任
同唔同情個犯,根本唔關事

社福醫既問題固然係要解決
但唔代表我要同情個犯
殺人解決唔到問題。當然,如果果個「人」就係「問題」既話,咁咪好似事主咁囉

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 12:14 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 10-13-17, 12:12 PM   #112
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
你和他說道理... ...他就跟你真的講道理
由手機版發出
我唔同情個事主就話我涼薄;
我不齒事主所為就話我無情無義;
我話兇徒冷血就話我有前設、預設立場;
明明係殺人兇手
咁有咩道理可講~~

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 12:12 PM   #113
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
好多字,不過我唔會睇
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:17 PM   #114
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: ZeroChow 查看文章
好多字,不過我唔會睇
哇好威威啊!不過係既,你先知黎嘛!

咪繼續做你既先知囉

你除左識話人kf之外,諒你都寫唔出D咩文章,唔怪你

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 12:18 PM   #115
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
告訴大家, 訓練邏輯思考真的真的真的很緊要(因為真的真的真的很緊要, 要講3次)

http://philosophy.hku.hk/think/chi/whatislogic.php

§2完全中晒
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:21 PM   #116
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實唔係打得多字就叫文章

景委彤罕布料布昭肌3吊炎肚壯同弁塋芽4位宙旺彤巴冉犬圔4彤芝冢芣冉妯河冉當汪腦永啖肘氾累#

舊 10-13-17, 12:27 PM   #117
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: Thaws 查看文章
告訴大家, 訓練邏輯思考真的真的真的很緊要(因為真的真的真的很緊要, 要講3次)

http://philosophy.hku.hk/think/chi/whatislogic.php

§2完全中晒
由手機版發出
咁我又唔係好同意,佢嘅問題源頭唔係邏輯,雖然都唔方好。
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:28 PM   #118
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

邏輯真理既野太高深

我只循常理去諗

有個仔斬到佢阿媽就黎頭頸分離,跳樓自殺未逐,不過死唔成

腦海中即時湧現既係「殺人兇手畏罪自殺」

將自己既想法寫出黎有咩問題?

你有你既大愛,同情佢

我有我不齒佢冷血所為

但點睇之後既post都係唔同意我既睇法,甚至出言不遜

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 12:33 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 10-13-17, 12:29 PM   #119
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:

景委彤罕布料布昭肌3吊炎肚壯同弁塋芽4位宙旺彤巴冉犬圔4彤芝冢芣冉妯河冉當汪腦永啖肘氾累#
你要咁都無辦法, 呢D咪iamleoluk講既小學雞式辯駁囉

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 12:35 PM   #120
dark_ming_
Crazy Gamer

引用:
(略)
明明係殺人兇手
咁有咩道理可講~~
[咬文齧字.續]
究竟是「殺人兇手」還是「殺人犯」?

因為「咁有咩道理可講」,所以所說的都不需要/沒有道理?
[/咬文齧字.續]

引用:
(略)

但點睇之後既post都係唔同意我既睇法,甚至出言不遜
同一道理,
也可說成「點睇之後佢既post都係唔同意其他人(對佢)既睇法,甚至出言不遜…」

此篇文章於 10-13-17 12:42 PM 被 dark_ming_ 編輯。
舊 10-13-17, 12:36 PM   #121
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
咁其實都係觀點與角度問題既
正正就係站係兩個對立點上面

就好似有人慶祝若蓮之子然後比人話涼薄一樣

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:45 PM   #122
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:

你 up 乜春

暗碼?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:52 PM   #123
dark_ming_
Crazy Gamer

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
你 up 乜春

暗碼?
由手機版發出
他應該在表示文章不應以只以字的多少來定義。
若然是一大段沒有意義/意思的文字,那還是文章嗎?
舊 10-13-17, 12:56 PM   #124
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: dark_ming_ 查看文章
[咬文齧字.續]
究竟是「殺人兇手」還是「殺人犯」?
得得得,你咁堅持
我惟有用番你覺得ok既字眼
事主係「殺了人的人」ok?

字眼變左,咁改變到佢斬死佢阿媽既事實?
咪一樣係殺左人
講起上黎好聽D但不過是精神自慰而已

引用:
因為「咁有咩道理可講」,所以所說的都不需要/沒有道理?
我有咁講過咩?你腦補太大?

引用:
同一道理,
也可說成「點睇之後佢既post都係唔同意其他人(對佢)既睇法,甚至出言不遜…」
我一開始個post係話個事主
但之後既post quote埋我話我kf話我涼薄又盛喎
邊一邊出言不遜先

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 01:12 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 10-13-17, 01:08 PM   #125
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
他應該在表示文章不應以只以字的多少來定義。
若然是一大段沒有意義/意思的文字,那還是文章嗎?
文章有無意義有無意思,係睇寫同讀既人

同一道理,班人同情個殺人兇手,在我眼中也是沒意義沒意思

但我覺得沒意義沒意思,不代表果班人覺得沒意義沒意思

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

論壇跳轉

現在的時間是 06:18 PM

手機版 | APP版