Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 09-18-08, 11:32 AM   #1
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
作者: NetNetBoy 查看文章
$4.5@1 (6*6) 指什麼? 數碼出相?

如果是Slide.. 自己scan丫...
如是負片... 手放的價錢相約...

影多d...
應該係每張哂相既價錢

舊 09-19-08, 05:20 PM   #2
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
但 數碼放相 和 非數碼放相 不同...

如是數碼.. 我建議用Scanner... 或.. 另有要求再計...

引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
應該係每張哂相既價錢

舊 10-14-08, 01:28 AM   #3
Vice
Ultimate Gamer
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
新手發問~
想問各位大大有咩機種可以影出好似lc-a+ 色彩對比強烈的機種?
見過相片覺得好靚啊...
謝謝~

舊 10-20-08, 05:10 PM   #4
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
小餅..尋日兩筒片

一筒自捲放雪櫃4年RDP III
一筒原裝無放雪櫃 2年E100VS

結果
E100VS陣亡
RDP III生存

應該無放雪櫃的另一圈E100VS同RDPIII都已經陣亡
可以留返來做裝飾了..

証明雪櫃係你好朋友

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-08, 10:18 PM   #5
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: Rabbidas 查看文章
小餅..尋日兩筒片

一筒自捲放雪櫃4年RDP III
一筒原裝無放雪櫃 2年E100VS

結果
E100VS陣忙
RDP III生存

應該無放雪櫃的另一圈E100VS同RDPIII都已經陣忙
可以留返來做裝飾了..

証明雪櫃係你好朋友
咁快沖好?
a

查實我最死係影極都影唔完......
影完又唔沖......
/\
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-08, 12:00 AM   #6
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

話說響晚企圖去夜遊尖咀...
不過得返六格片...(40D仍然是一舊紙鎮)
尖咀有冇邊度可以買到片?
a
舊 10-21-08, 03:47 AM   #7
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
引用:
作者: ビスケット 查看文章
話說響晚企圖去夜遊尖咀...
不過得返六格片...(40D仍然是一舊紙鎮)
尖咀有冇邊度可以買到片?
a
加拿芬道 天祥影集

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-08, 02:03 AM   #8
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: Vice 查看文章
新手發問~
想問各位大大有咩機種可以影出好似lc-a+ 色彩對比強烈的機種?
見過相片覺得好靚啊...
謝謝~

可試正片負沖...

怕煩或不想找些沖曬店...
你試下用一般135機...但用Agfa 的 Vista 菲林
log on...city super都有

舊 10-23-08, 12:30 AM   #9
Vice
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
引用:
作者: M-eye 查看文章
可試正片負沖...

怕煩或不想找些沖曬店...
你試下用一般135機...但用Agfa 的 Vista 菲林
log on...city super都有
感謝大大回應...

想再問一下
我早排買了一卷正片,
用了普通的135機拍了照後是否去一般的沖曬店當負片沖可行嗎?
謝謝回答~~

舊 10-23-08, 03:45 AM   #10
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: Vice 查看文章
感謝大大回應...

想再問一下
我早排買了一卷正片,
用了普通的135機拍了照後是否去一般的沖曬店當負片沖可行嗎?
謝謝回答~~
要去找有正片負沖服務的店
一般都會有的...

舊 10-25-08, 07:44 PM   #11
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

拎咗兩筒返來了...
唔知天祥係俾邊間Lab做...
啲片剪得好肉酸,又貼晒邊又斜...
舊 10-22-08, 01:38 AM   #12
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
講起120..
我部tlr第一卷都未影完...
有無知我部海鷗120用咩快門線??

舊 10-22-08, 06:43 AM   #13
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
講起120..
我部tlr第一卷都未影完...
有無知我部海鷗120用咩快門線??
用扭鑼絲牙果種

舊 11-14-08, 02:51 PM   #14
Kitsilano
Junior Member

註冊日期: Jun 2004
各位好, 銀鹽新手為表誠意, 我scan咗九版二百二十個post... 有啲眼花.

我第一筒正片, 影咗差唔多成個月, 仲有幾張. 呢一兩日影埋佢.

想問攞去沖既時候應該點講... 係咪都係話 "直出加cd". 我喺中環, 應該會去彩六.

唔該晒先.
Kitsilano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-08, 08:42 AM   #15
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Kitsilano 查看文章
各位好, 銀鹽新手為表誠意, 我scan咗九版二百二十個post... 有啲眼花.

我第一筒正片, 影咗差唔多成個月, 仲有幾張. 呢一兩日影埋佢.

想問攞去沖既時候應該點講... 係咪都係話 "直出加cd". 我喺中環, 應該會去彩六.

唔該晒先.
直出? 你想晒相?

只沖片的話..........話正常沖 E6 就可以了

話埋唔駛 mount 都ok

CD? 要黎做乜?

正片............就o甘睇就ok了.........

已曝光的菲林.......好快起變化........唔好放成個月才沖......

舊 11-15-08, 05:49 PM   #16
Kitsilano
Junior Member

註冊日期: Jun 2004
明白。我估我對“直出”一詞有誤解,但而家明白。

要CD只係便同朋友分享,因為我冇scanner,亦冇數碼單反做番拍。

唔該晒
Kitsilano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-08, 02:24 PM   #17
initial
God of Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
荃灣熊貓酒店對面, 創意無限商場有間 kodak express 沖菲林包cd $4x, only 出底片 and cd $20, 不過佢冇 e 沖 c . 幾抵玩

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-09, 12:31 AM   #18
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
有問題想請教各位。

我手頭上忽然有一部Nikon FM連28mm 3.5同50mm 1.4,但係都發左"毛"。

我應唔應該搵人清潔返佢地?定係試影下先再決定呢?

舊 06-30-09, 12:49 PM   #19
initial

引用:
作者: beagleflash 查看文章
有問題想請教各位。

我手頭上忽然有一部Nikon FM連28mm 3.5同50mm 1.4,但係都發左"毛"。

我應唔應該搵人清潔返佢地?定係試影下先再決定呢?
d "毛" 大唔大"撻" 先? 唔大就梗係先試影la~ 影一筒連沖都係 under $40, 比人抺就要幾舊.

2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
舊 07-06-09, 10:48 AM   #20
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: initial 查看文章
d "毛" 大唔大"撻" 先? 唔大就梗係先試影la~ 影一筒連沖都係 under $40, 比人抺就要幾舊.
啲"毛" 分得比較散,成塊鏡都有,同時部機都有。
試左影,都可以。不過係睇觀景器朦左啲。
咁長遠講,係唔係都要比人抺呢?

ps. 又多左部Minolta 7s,好似都有啲"毛" ,依家搵緊電池,預備試影。

舊 07-06-09, 01:20 PM   #21
initial

引用:
作者: beagleflash 查看文章
啲"毛" 分得比較散,成塊鏡都有,同時部機都有。
試左影,都可以。不過係睇觀景器朦左啲。
咁長遠講,係唔係都要比人抺呢?

ps. 又多左部Minolta 7s,好似都有啲"毛" ,依家搵緊電池,預備試影。

1. 你手上o既裝備係二手市場上值幾錢.
2. 拎你要抺o既裝備去問下價

睇下邊樣平d.

舊 07-25-09, 03:03 AM   #22
M-eye
菜鳥蛋

請問有冇人試過富士隻NATURA 1600...
如果我唔用在部富士NATURA上...可否用在別的機種...
我最近想試佢呀....
是否ISO 1600的..???
我見有兩隻...請問有冇人知有咩分別呢...
成成做緊58元一卷...好貴...XD

舊 07-30-09, 12:27 AM   #23
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
Fujifilm SUPERIA PREMIUM 400 評價如何?
我見香港好似無得賣?

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-09, 06:10 PM   #24
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
簡單點... 貴的會好d...

平的一款是Superia 400? $1x的?

但今時今日.. 如要出相片...高ISO的菲林不及數碼...
菲林還是Slide吧...

引用:
作者: 安東尼さん 查看文章
Fujifilm SUPERIA PREMIUM 400 評價如何?
我見香港好似無得賣?

舊 02-12-10, 12:33 PM   #25
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
我想問下大家知唔知除左x-pan,tx-1可以影panorama之外有無d平d都係可以影都兩格菲林做panorama ga??
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:07 PM

手機版 | APP版