Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-28-16, 02:35 PM   #101
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
太突然了。RIP

之前睇完呢套仲諗住話啲CG無論幾逼真都冇乜可能可以取代真人,點知咁快就要諗要點樣用CG令佢可以完美地繼續喺最後第九集正傳度「亮相」。

幸好佢第八集戲份已經全部拍完,第八集將會成為佢嘅遺作。

如果唔用CG,咁就一係減少角色戲份,一係好似哈利波特嘅鄧不利多咁搵個新演員。

只不過舊鄧不利多Richard Harris只係4年左右出現咗2集先過身,而且餘下5集哈利波特都係由新鄧不利多Michael Gambon擔正,觀眾還可以接受到。

但Carrie Fisher身為公主嘅形象陪伴觀眾成40多年,要另起爐灶搵個新演員令觀眾可以接受真係有啲難度。
最後都應該會用番CG同要改劇本啦!

PS:原來carrie fisher已經拍晒SW8戲份啦!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-16, 02:45 PM   #102
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: hap3afrien 查看文章

有EP4前傳, Han Solo前傳, 但係就cut左Boba Fett前傳既1313
隻game好有UC Feel

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-16, 03:22 PM   #103
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
RIP

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
有人話點解女主角個阿爸唔直接炸咗個死星,要行咁大個圈

是咁的⋯⋯

本人以為阿爸佢首先唔係個工地做嘢,無得直接去自爆

咁佢設計個武器系統點解唔一用就自爆,本人唔係做工程,更唔係武器開發,但呢啲嘢唔係你整咗出嚟,無個正規嘅組織會唔試過先用,更無話唔畀好多人睇過設計有無行唔通嘅問題,更唔好話有無潛在風險,畢竟,成過死星project搞咗成19年,阿頭咁認真咁有決心要掂(認真到做完一個phase就將Genosis滅族),好多鑊嘢應該會執咗,所以有心破壞,一定係好細好難被察覺嘅bug先得

各位有何高見?
個project咁大, 肯定係每個主管負責一part咁, 主角老豆呃倒帝國果邊無佢完成唔到, 照陷阱所在應該佢主力負責動力部(當然另一個誇d睇法可以係:佢真係天才到飯飯掂,咩都識整)。但就算點叻亦無可能佢一個人負責晒所有設計,成個team一定都有叻人,而且組件都一定經過多輪測試,無可能明目張膽咁做一個重大缺點,會一睇就睇得倒被揪出嚟,or一下就試左出嚟被修正。
佢係總指揮應該對其他part設計走向都有影響力/話事權,咁唯有整個唔同組件組合埋,正式運作後,爆一part,就全毀嘅陷阱出嚟。因為正式時無可能故意試下去毀壞一part而睇下會唔會出事嘅測試,咁做應該最容易隱藏。

唯有係咁腦補啦?

相薄

此篇文章於 12-28-16 03:47 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-16, 10:30 AM   #104
不死身的出木杉
Ultimate Gamer
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
http://variety.com/2016/film/news/de...er-1201949432/

Carrie Fisher(星球大戰莉亞公主演員) 母親Debbie Reynolds去世
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-16, 11:24 AM   #105
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
Unhappy

阿媽跟埋阿女走。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-16, 11:38 AM   #106
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
因為正式時無可能故意試下去毀壞一part而睇下會唔會出事嘅測試,咁做應該最容易隱藏。
老豆條添係負責武器系統開發嘅,因為進度太慢所以被「召」歸隊,所以支大炮(雷神之鎚?)最後先裝。

咁大炮要好大支水喉,咁佢一定對個動力系統好有要求/話事權,所以老細你嘅推斷好合理。

況且成個死星嘅設計只係防戰艦光炮,無諗過單人戰機仔可以有機可乘。

只係無解釋到點解要排廢氣窿啫~ 

不過,以本有人有限所知,系統風險係可以模擬出嚟嘅,係可以假設一個部份爆咗有乜影響;呢樣有無做,做唔做足,做足咗有無上報,定係上報咗都無人理(好似最後Tarkin咁自大一心求勝),分別可以好大;加埋老豆有乜秘密作業最後全部畀死星炸鬼晒無得查,變成想理都無法

本人都係諗得太多~

舊 12-29-16, 11:50 AM   #107
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 不死身的出木杉 查看文章
http://variety.com/2016/film/news/de...er-1201949432/

Carrie Fisher(星球大戰莉亞公主演員) 母親Debbie Reynolds去世

Rip

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-16, 12:25 PM   #108
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
其實丹爺點解無啦啦入咗隊,仲熟落得咁快

同埋機師開頭係扮嘢定真係俾captain一言驚醒洛克人

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-16, 12:51 PM   #109
Eking

註冊日期: Feb 2006
丹爺係原力祟拜者, 佢係因為原力指引而加入, 當然佢實力同埋近似JEDI身手令到好多人信佢, 同埋佢睇唔到野但係又可以知道女主角有件信物

舊 12-29-16, 01:12 PM   #110
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

係啫,但套戲表達出嚟好odd
captain同k又會咁順攤俾兩條蛋散上船無乜反應......軍機嚟架喎

舊 12-29-16, 01:23 PM   #111
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: sugihara 查看文章
係啫,但套戲表達出嚟好odd
captain同k又會咁順攤俾兩條蛋散上船無乜反應......軍機嚟架喎
戲入面有講, 帝國敵人就係自己盟友.....

舊 12-29-16, 06:11 PM   #112
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: Eking 查看文章
戲入面有講, 帝國敵人就係自己盟友.....
問題係其他嘢唔見captain咁順攤
加上兩pair(?)人互動好似太少,姜文同丹爺一直好似喺兩個人嘅bl世界入面咁
除咗丹爺表明撐jyn嗰幕深刻啲,好少參與其他key event

舊 12-29-16, 06:45 PM   #113
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
老豆條添係負責武器系統開發嘅,因為進度太慢所以被「召」歸隊,所以支大炮(雷神之鎚?)最後先裝。

咁大炮要好大支水喉,咁佢一定對個動力系統好有要求/話事權,所以老細你嘅推斷好合理。

況且成個死星嘅設計只係防戰艦光炮,無諗過單人戰機仔可以有機可乘。

只係無解釋到點解要排廢氣窿啫~ 

不過,以本有人有限所知,系統風險係可以模擬出嚟嘅,係可以假設一個部份爆咗有乜影響;呢樣有無做,做唔做足,做足咗有無上報,定係上報咗都無人理(好似最後Tarkin咁自大一心求勝),分別可以好大;加埋老豆有乜秘密作業最後全部畀死星炸鬼晒無得查,變成想理都無法

本人都係諗得太多~
多謝補完指正

Note7咁細部都話搵唔到爆炸原因啦, 死星咁大更難發現

hmm...可能老豆做嘅野係模擬唔到出嚟, 例如偷偷改用一D劣質會爆炸嘅原材料 反正只為報仇唔要錢, 將所有利益比晒物料供應商同採購員, 咁好搵邊個會爆出嚟, 搞掂

引用:
作者: sugihara 查看文章
其實丹爺點解無啦啦入咗隊,仲熟落得咁快
咁話晒幫過手,又有共同敵人,絕城又喺眾人眼前被毀,同仇敵愾下都好正常嘅

相薄
舊 12-30-16, 11:25 AM   #114
gingq7

其實我睇唔明丹爺究竟識唔識用force,
佢有接近Jedi的近戰能力和可以盲眼開鎗仲要好準, 但如果佢識用force又好似無需要自我催眠i am the force

可惜呢個角色係注定一集死, 如果唔係應該有好多野可以寫
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 03:35 PM   #115
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: gingq7 查看文章
佢有接近Jedi的近戰能力和可以盲眼開鎗仲要好準, 但如果佢識用force又好似無需要自我催眠i am the force

從冇講過話只有Force使用者先會受Force眷顧,雖然Force使用者識得用Force比較著數好多。

所以咁樣寫亦吹佢唔脹。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-16, 05:28 PM   #116
肉羊哩咖
griffin611

引用:
從冇講過話只有Force使用者先會受Force眷顧,雖然Force使用者識得用Force比較著數好多。

所以咁樣寫亦吹佢唔脹。
有!

好多人/生物係 Force-sensitive, 啫係可以用原力, 但未受過訓練, 唔會用得好似Jedi/Sith咁叻啫

Leia 咪一個人版你見咯 (Remember: The Force is strong with your family)

另一個咁EP7, 漢鬚佬個friend, 朱伯加個「老相好」,橙皮星人 Maz 都係

舊 12-31-16, 10:18 AM   #117
Game Master

引用:
有!

好多人/生物係 Force-sensitive, 啫係可以用原力, 但未受過訓練, 唔會用得好似Jedi/Sith咁叻啫

Leia 咪一個人版你見咯 (Remember: The Force is strong with your family)

另一個咁EP7, 漢鬚佬個friend, 朱伯加個「老相好」,橙皮星人 Maz 都係
Leia同佢阿哥Luke一樣有Jedi血統,本身就能夠感應到Force,其實都係Force sensitive,但由於冇受過正規訓練,所以好耐都未覺醒。

但宇宙最強就已經確實唔係Force sensitive

此篇文章於 12-31-16 10:22 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 12-31-16, 12:10 PM   #118
大覺屋師真
The One

引用:
作者: gingq7 查看文章

或都類似hunter x hunter咁,
普通人都可以去某個階段都用到念,不過未經訓練佢自己唔知,亦唔識控制&再強化

我覺得丹爺以盲人都有咁敏銳嘅觸覺嚟講, 已經係原力嘅體現, 最後果幕亦好明顯受到原力眷顧
只不過無人教佢無再進一步下去, 可惜

相薄
舊 12-31-16, 07:05 PM   #119
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: 不死身的出木杉 查看文章

唉…R.I.P. Episode II
老人家受唔住刺激

舊 12-31-16, 07:15 PM   #120
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
終於都睇左套戲,超好睇。
我唔覺得悶喎。有睇過原作會認到好多舊人。
CG整番個人出黎都幾勁。
http://nyti.ms/2hpjspW

舊 02-06-17, 01:22 PM   #121
david
The One

註冊日期: Mar 2002
O的信用卡積分飛就到期,無得揀之下入場睇呢套,唔夠半個鐘就瞓著...

之後又比爆炸聲嘈聲,原本只係半滿O既場走淨三分一滿...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-17, 09:40 PM   #122
Game Master

引用:
作者: david 查看文章
O的信用卡積分飛就到期,無得揀之下入場睇呢套,唔夠半個鐘就瞓著...

之後又比爆炸聲嘈聲,原本只係半滿O既場走淨三分一滿...
朋友,你係咪入錯討論串呀?SW都可以悶到訓著??

舊 02-06-17, 10:08 PM   #123
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
朋友,你係咪入錯討論串呀?SW都可以悶到訓著??
佢一向都係反潮流指標
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-17, 02:22 PM   #124
肉羊哩咖
griffin611

碟/數碼下載好似三月廿五號出, 香港 iTunes 上個禮拜訂咗(應該更早開始咗,不過唔見宣傳)

舊 02-28-17, 05:35 PM   #125
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
碟/數碼下載好似三月廿五號出, 香港 iTunes 上個禮拜訂咗(應該更早開始咗,不過唔見宣傳)
知唔知今次有無出4K版碟?
上次SW VII無買BD,只係去戲院睇了3D版,就係諗住等佢出4K BD先買,
費時買日後又要買多次…

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Assassin’s Creed ︱刺客教條 (26,Dec,16) 信長 電影版 30 01-05-17 03:04 AM
[Pearl]戇男索女 16 Dec 8:30pm Metal Gear NT Neo Entertainment TREND 20 01-20-06 08:18 PM
[HK][16 DEC] 謝安琪 ~ Kay One+(plus) W!LL Neo Music UNIVERSE 2 12-13-05 11:51 PM
[HK][16 DEC] 官恩娜 ~ Ellacadabra (CD+DVD) W!LL Neo Music UNIVERSE 1 12-13-05 06:17 PM
GC隻Star Wars:Rogue Squadron III pmk 電視遊戲討論版 5 01-26-04 12:53 PM

現在的時間是 03:05 AM

手機版 | APP版