Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-12-10, 12:35 AM   #101
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: GN00508771 查看文章
有冇人知道 A'S 入邊 第3集 升騰之心 強化型 (?) 變身戈陣的BGM 叫咩名?

OST入邊好似冇-.- 菲特戈首就有
我唔知你指邊度, 因為第三集唔多覺有你講果幕...
但如果係指第四集入面的變身BGM的話, 就叫做「溢れるパワー・無敵の勇気」

舊 01-12-10, 12:38 AM   #102
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
我唔知你指邊度, 因為第三集唔多覺有你講果幕...
但如果係指第四集入面的變身BGM的話, 就叫做「溢れるパワー・無敵の勇気」
搵到了=-.- 以為係 A'S 的OST 點知原來係無印戈度-.-

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線  
舊 01-12-10, 12:46 AM   #103
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

既然係同一個 series 的動畫來, 咁 BGM 都可以互用o既

引用:
作者: casio 查看文章
關於イクス
イクス嘅固有技能係可以無限製造一種好似戰鬥機人,稱為屍兵器(マリアージュ)嘅人偶(但係唔係真係用「屍體」造不明),不過イクス本身並不喜歡戰爭所以於BELKA時亂後期選擇自我封印(沈睡)直到Nanoha嘅時代
至於會係StSX時代喚醒,原因係有位支持某蘿莉控博士行動革命家嘅有關,原本嗰位革命家打算係StS以マリアージュ支援某蘿莉控博士,不過嗰位革命家係JS事件一年前反而俾マリアージュ做低咗,之後イクス同マリアージュ就一直過住一個追一過走嘅生活--至於點解會咁,StSX並無詳細解釋,只係話イクス認為自己同マリアージュ係和平時代無存在必要,所以イクス就逃避マリアージュ嘅搜索
原本イクス係打算瞓一千年左右,不過因為「意外」被叫醒,所以除咗一般生存能力外,所有戰鬥能力--包括指揮命令マリアージュ嘅能力都失去,而イクス嘅機能不全亦係呢個原因
好似咁鬼複雜o既?! 難道要逼我補元隻 SoundStage X ?!

此篇文章於 01-12-10 12:49 AM 被 神秘過客 編輯。
神秘過客 目前離線  
舊 01-12-10, 01:25 AM   #104
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
既然係同一個 series 的動畫來, 咁 BGM 都可以互用o既

好似咁鬼複雜o既?! 難道要逼我補元隻 SoundStage X ?!
個人認為……如果對StS嗰四個新人無愛,SoundStage X其實聽唔聽都得

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線  
舊 01-12-10, 01:25 AM   #105
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:

A'S ~ SS 的所有SoundStage 補完中....(有字版MKV)

舊 01-12-10, 01:38 AM   #106
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
個人認為……如果對StS嗰四個新人無愛,SoundStage X其實聽唔聽都得
我就係對StS 四個新人無愛至無動力去聽
引用:
A'S ~ SS 的所有SoundStage 補完中....(有字版MKV)

一早聽哂啦, 睇得lee套野而唔聽 soundstage 係唔得o既啊
你唔聽埋無印時期? 無印 soundstage 2 + 小說好重要的啊, 看劇場版前建議補元

舊 01-12-10, 02:11 AM   #107
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
我就係對StS 四個新人無愛至無動力去聽

一早聽哂啦, 睇得lee套野而唔聽 soundstage 係唔得o既啊
你唔聽埋無印時期? 無印 soundstage 2 + 小說好重要的啊, 看劇場版前建議補元
無印soundstage 2 我搵唔到 (不論有 字 定係 冇) 小說? 角川出戈本中文版定係..?

舊 01-12-10, 02:25 AM   #108
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
無印soundstage 2 我搵唔到 (不論有 字 定係 冇) 小說? 角川出戈本中文版定係..?
我印象中都有出過字幕版的, 若果是冇字幕的CD版應該不難找吧?!
對, 就是那本, 是一個很好的補元
兩者加埋可以知道更多 fate 媽同山貓リニス的事~
我舊 post 都有講少少的....
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=828

舊 01-12-10, 02:34 AM   #109
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
我印象中都有出過字幕版的, 若果是冇字幕的CD版應該不難找吧?!
對, 就是那本, 是一個很好的補元
兩者加埋可以知道更多 fate 媽同山貓リニス的事~
我舊 post 都有講少少的....
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=828
冇字幕CD呢-.- 搵就搵到 但自問冇能力聽得明成隻

舊 01-12-10, 02:48 AM   #110
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
冇字幕CD呢-.- 搵就搵到 但自問冇能力聽得明成隻
我非常樂意荼毒他人 推廣這套動畫的....
所以便送佛送到西吧, PM 中有你想要的東西 /

舊 01-12-10, 02:51 AM   #111
Carmine
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2006
引用:
不聽的確是沒有什麼影響,畢竟X只是外傳性質的故事.
不過我覺得劇情不錯,最少比strikers那個垃圾本篇好多了.
特別是我個人廷喜歡昴和伊克斯最後那一段.

另外,其實我一直覺得不是SS的新角色沒吸引力,
而是SS的垃圾劇本浪費了這群角色...

題外話,其實我不是太喜歡這系列對於媒體分割的處理手法.
不是說不可以透過漫畫,CD drama等媒體補元,
但這系列把太多應該要在本篇交待的東西放到其他媒體上了.
無印時還好,AS時就已經有點問題了,到了SS時更加是變本加厲...
Carmine 目前離線  
舊 01-12-10, 03:10 AM   #112
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: Carmine 查看文章
不聽的確是沒有什麼影響,畢竟X只是外傳性質的故事.
不過我覺得劇情不錯,最少比strikers那個垃圾本篇好多了.
特別是我個人廷喜歡昴和伊克斯最後那一段.

另外,其實我一直覺得不是SS的新角色沒吸引力,
而是SS的垃圾劇本浪費了這群角色...

題外話,其實我不是太喜歡這系列對於媒體分割的處理手法.
不是說不可以透過漫畫,CD drama等媒體補元,
但這系列把太多應該要在本篇交待的東西放到其他媒體上了.
無印時還好,AS時就已經有點問題了,到了SS時更加是變本加厲...
聽 X 的話要花成兩個幾鐘, 時間太長了....
對新四人組又無咩愛, 故事再好都好難有推動力去聽....

沒有人說新角色沒吸引力(件正太除外), 只是上兩代的角色實在太出色了...
不管是人設還是角色背景, 所以很難再超越, 相較之下難免會被比下去...
而且SS 故事又爛, 新角色無好故事在背後加持下, 好難令觀眾產生共鳴~
不得不提, 成套SS最失敗的人設一定係那班 numbers

嘛, 無印時期係因為製作動畫的 budget 唔夠, 所以被逼刪減大量劇情, 繼而靠其他媒體去補元
A's 時期應該有一半原因是沿用無印時期的傳統慣例吧?
到了SS 時期, 好明顯是為了......騙錢吧!?

舊 01-12-10, 03:25 AM   #113
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
我非常樂意荼毒他人 推廣這套動畫的....
所以便送佛送到西吧, PM 中有你想要的東西 /
THX 但........

我好貪心...有冇無印剩下的

此篇文章於 01-12-10 03:40 AM 被 GN00508771 編輯。
舊 01-12-10, 09:24 AM   #114
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
聽 X 的話要花成兩個幾鐘, 時間太長了....
對新四人組又無咩愛, 故事再好都好難有推動力去聽....

沒有人說新角色沒吸引力(件正太除外), 只是上兩代的角色實在太出色了...
不管是人設還是角色背景, 所以很難再超越, 相較之下難免會被比下去...
而且SS 故事又爛, 新角色無好故事在背後加持下, 好難令觀眾產生共鳴~
不得不提, 成套SS最失敗的人設一定係那班 numbers

嘛, 無印時期係因為製作動畫的 budget 唔夠, 所以被逼刪減大量劇情, 繼而靠其他媒體去補元
A's 時期應該有一半原因是沿用無印時期的傳統慣例吧?
到了SS 時期, 好明顯是為了......騙錢吧!?
StS的話,與其話佢故事爛,我反而覺得係都築太貪心
唔係話佢貪錢,而係睇到戰記同Vivid就覺得都築一早想將魔砲發大嚟搞,不過StS就一次過加咗太多嘢--不論係人定係世界觀設定,結果加太多令好多嘢都有D高不成低不就,
只能話就結果而言,都築係為咗戰記同Vivid犠牲咗StS

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線  
舊 01-13-10, 11:00 PM   #115
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
gamers十分俾面
只有你一入gamers(全国咁多間都係)
整棟gamers既電視
全部都係播水樹PV
唔會播其他
即電視周圍貼住K-ON 但播緊既係水樹咁

水樹奈々さんのニューシングル「PHANTOM MINDS」が発売となったが、発売日の13日、
ゲーマーズでは全店舗・全モニタでのPV上映という前代未聞の企画が行われた。

同埋水樹大貨車再現

此篇文章於 01-13-10 11:03 PM 被 money 編輯。
money 目前離線  
舊 01-13-10, 11:17 PM   #116
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
13/1 orcion daily ranking

*1 15,302 水樹奈々 - PHANTOM MINDS
*2 *4,496 サカナクション - アルクアラウンド
*3 *4,112 清春 - LAW’S

今次沒有什麼強敵, 而且第一日就賣1.5万枚, 比「深愛」同「夢幻」的高!!
基本上細碟週間第一位係走唔甩的了!!!!
加上 nanoha 同紅白效應, 初動枚數好大機會過5万枚!!

引用:
187 149 ***,241 *60,766 13 深愛 水樹奈々 2009/04/27付
188 *** ***,312 *61,078 15 深愛 水樹奈々 2009/05/11付
106 *** **1,126 *62,204 16 深愛 水樹奈々 2010/01/18付

237 250 ***,548 100,445 *9 ULTIMATE DIAMOND 水樹奈々 2009/08/10付
250 *** ***,525 100,970 10 ULTIMATE DIAMOND 水樹奈々 2009/08/31付
170 *** **1,730 102,700 12 ULTIMATE DIAMOND 水樹奈々 2010/01/18付
另, 應該是紅白效應~
「深愛」同「ULTIMATE DIAMOND」銷量回升左

舊 01-14-10, 12:42 AM   #117
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
今次沒有什麼強敵, 而且第一日就賣1.5万枚, 比「深愛」同「夢幻」的高!!
加上 nanoha 同紅白效應, 初動枚數好大機會過5万枚!!

另, 應該是紅白效應~
「深愛」同「ULTIMATE DIAMOND」銷量回升左

題外...過日本睇一定冇可能-.- 通常係咪約3個月後 先出BD?

舊 01-14-10, 01:01 AM   #118
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:

題外...過日本睇一定冇可能-.- 通常係咪約3個月後 先出BD?

唔一定

只要你肯餐餐松屋便利店

無野無可能

怪盜小G 目前離線  
舊 01-14-10, 01:04 AM   #119
アンディ
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDandy07hk
引用:

通常係咪約3個月後 先出BD?
TV動畫通常就係既

電影 ← DVD/Blu-ray化一定冇咁高效率

保守都大半年吧

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
唔一定

只要你肯餐餐松屋便利店

無野無可能
來回機票先係重點 /
有人跌/送~黎個兩日一夜團又點話

\ 老鄉在日本 /

此篇文章於 01-14-10 01:06 AM 被 アンディ 編輯。
アンディ 目前離線  
舊 01-14-10, 01:05 AM   #120
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
唔一定

只要你肯餐餐松屋便利店

無野無可能
父母都係一個大大大問題

舊 01-14-10, 11:49 PM   #121
money
◆.西野司命.◆

引用:
第2日都係第1位
萬5銷量
高過尋日少少
週間第1已經可以確定

1/13付
1(1) PHANTOM MINDS 水樹奈々 15,686

另LIVE BD/DVD銷量突破3萬
總銷量32011枚
係水樹過去LIVE 碟中最高銷量

2010/01/18付 DVDTOP100
*3,485 *16,392 NANA MIZUKI LIVE DIAMOND×FEVER

2010/01/18付 BDTOP30
*2,540 15,619 NANA MIZUKI LIVE DIAMOND×FEVER

舊 01-15-10, 01:10 AM   #122
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

http://www.suparobo.jp/srw_lineup/sr...eed/index.html

無限のフロンティア EXCEED 第2弾 promotion movie,
可以聽到成首的 UNCHAIN∞WORLD, 雖然夾雜住D角色對白 Orz
不過要俾D 耐性, 條片都幾長下....這首暫時聽落唔算好神

舊 01-15-10, 01:27 AM   #123
money
◆.西野司命.◆

引用:
http://www.suparobo.jp/srw_lineup/sr...eed/index.html

無限のフロンティア EXCEED 第2弾 promotion movie,
可以聽到成首的 UNCHAIN∞WORLD, 雖然夾雜住D角色對白 Orz
不過要俾D 耐性, 條片都幾長下....這首暫時聽落唔算好神
我聽完覺得好正
好期待

舊 01-15-10, 02:10 AM   #124
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

出自上松範康手筆的你都話正架啦

舊 01-15-10, 10:54 PM   #125
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

田村ゆかり 「My wish My love」PV, 果然好好聽

關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Soul Calibur the movie (anotehr movie base on video game) GimGim 電影版 9 04-21-06 08:03 PM

現在的時間是 12:14 PM

手機版 | APP版