Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 14  ... 最後
<<繼續談情>>>寫我心情.分享區(新帖#592 by Ryokoryoko)
藍莓咖啡 11:29 PM 10-24-08
作者: A HoManTin Work:
為愛情受傷,無比動聽!!

大家覺唔覺得我好戇居?
本來都唔覺 睇完你簽名檔就有D覺
Augulist 11:14 AM 11-12-08
作者: HEAD_HUNTER:
有道理,
所以下一篇可能會出<<搭錯車>>,
又或者<<中途落/跳車篇>>......

亦有friend指出過,
追唔到公車,搭的士咪得囉,
又一次證明有$$的確係唔需要「追」呢個事實,唉~~
有時行下路
又幾唔錯
條條大路通羅馬..唔係咩?@ @
藍莓咖啡 09:45 PM 11-12-08
作者: Augulist:
有時行下路
又幾唔錯
條條大路通羅馬..唔係咩?@ @
話唔定仲有飛來艷福tim
Gundam MK-2 03:42 AM 11-15-08
對唔住,我忍無可忍,請借個位俾我發癲

好唔開心約人俾人死拖爛拖生日禮物過晒期都送唔到最熟嘅一班大學同學原來先最誤解我明白我了解我嘅又個個忙到無影想有人support俾人氹下就俾人當左我要意見然後又話我主觀再鬧多幾野同人相處不自覺令人唔高興就俾人送我一隻大飛機仲無得上訴理所當然諗住幫人諗計點知提十個意見就俾人用y理200%鬧番轉頭一心關心人地都可以俾人話唔應該問而變成我錯做義工教朋友書又俾人左批右評多謝都無半句仲要毫無尊重連番工都要俾同事發我皮4攪到我下屬反過黎氹番我轉頭打機打得唔好都可以係我唔啱俾人當眾鬧我唔知做乜仲理直氣壯2008果然犯太歲d黑仔野無停過仲要接二連三簡直福無重至禍不單行到底仲要忍到幾時呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀

完,打攪晒各位
loser 11:20 AM 11-24-08
由於專注於課餘活動的關係, 恭介幾乎沒有自己的私人時間.

這段日子, 周旋於兩個女子之間, 更讓他幾乎喘不過氣來.

若即若離的圓, 與及熱情主動的光, 各有優點.

可是, 恭介卻始終被圓深深的吸引著.

縱使光對自己千依百順, 腦海中卻總是浮現著圓的影子.

幾經波折, 歷盡艱辛, 終於與圓走在一起了, 卻總是捉不緊, 猜不透似的.

在圓的身上, 好像總找不到被愛的感覺.

總覺得, 圓在對待其他人時, 好像比對待自己還要好.

有時候, 真的很懷疑自己的身份.

雖然不停的付出, 卻仍然沒有任何突破.

拖延數月, 最終還是分手收場.

臨分手時, 還被冠以一大堆罪名.

實在令人莫不著頭腦.

恭介跟圓分開以後, 光把握機會, 努力熱情的追求著恭介.

仍然無法從圓的影子中走出來的恭介, 最初本來還是十分冷漠的.

然而在光瘋狂的攻勢之下, 卻開始慢慢被感動.

漸漸的, 便和光交往起來.

可是, 腦海中想著的, 依然是圓.

因此, 對於與光的這段關係, 始終沒法投入.

這天, 是光的生日, 恭介當天才在網上搜尋可供慶祝生日的餐廳.

訂了位, 以及向侍應草草的交待過後, 在臨見面前的半小時, 才到附近的酒鋪買了一支相信光會喜歡的餐酒.

在進餐以後, 侍應送上了刻著名字的生日蛋糕.

恭介繼而送上了那支酒, 以及一本在一星期前購買, 光所喜歡的課外書.

在蠟燭微弱的光輝之下, 光難掩她那燦爛的笑臉.

那是一個幸福的笑容, 一個發自內心的笑容.

離開餐廳之時, 光緊緊的抱緊恭介的臂膀, 俏俏的告訴他她有多高興.

這一刻, 恭介如給雷電擊中一般, 呆立當場.

片刻間, 腦海中閃過千萬個念頭, 繼而頓悟一切.

回想數月以前, 給圓慶祝生日之時, 在一個月前便已經開始籌備.

由尋找她喜歡的主題餐廳, 訂位, 安排進餐後送上生日蛋糕, 以致搜購禮物.....

一切一切, 皆耗盡心思, 全程投入.

同為慶祝生日, 無論時間上, 心思上, 或者是金錢上, 為圓所付出的, 對比起光, 最少多了一陪.

可是, 換來的, 卻只是平淡的, 毫無情感的一個微笑...

跟光的幸福燦爛笑容相比, 簡直是天壤之別.

恭介終於明白一切.

原來, 一個人是否感到幸福富足, 並不在乎對方為自己付出了多少.

更重要的, 是在於自己有多愛對方.

低頭看看正摟抱著自己的光, 恭介舒了一口氣.

本來還有一點點愧疚的, 現在終於釋懷.

在淡黃色的街燈之下, 兩人慢慢的步向巴士站....

在光的家門口, 恭介第一次吻了她的額.

他也不知道只己最終能否投入這段感情.

可是, 此刻能夠讓光感到幸福, 便已無憾.
>>>>>劉伯<<<<< 11:30 AM 11-24-08
很多人會說
"找一個她/他愛你多於自己愛她/他的人會幸福一點"
事實又真的會這樣嗎?
恐怕不是必然了
以感激之心去報答別人傾慕之意而成為一對
後果是難以預料的
但有一樣不應該做的事情是
"比較"
人, 只要有比較, 就容易破壞一件"事"
什麼事都一樣

*咦, 我幹嗎變了文縐縐的喇
Be With You 12:02 PM 12-02-08
作者: loser:
可是, 換來的, 卻只是平淡的, 毫無情感的一個微笑...
跟光的幸福燦爛笑容相比, 簡直是天壤之別.

恭介終於明白一切.
原來, 一個人是否感到幸福富足, 並不在乎對方為自己付出了多少.
更重要的, 是在於自己有多愛對方.
很有感情的一篇文章
令我很有共鳴
謝謝分享

其實愛情關係總有一個付出得多d,另一個付出得「冇咁多」
我贊同loser所講,最緊要是對方是否知道幸福非必然

如果兩個人心意相通,即使只是靜靜地坐在沙灘,互相依偎,也可以是浪漫的一回事
不相通的話,即使你籌備得再多再好,安排了燭光晚餐,對方還是會著眼於你做得不好的地方

有時不是你自己本身做得不好
而是對方有沒有那感恩的心
有沒有去用心欣賞對方為自己所做的事......

大家可以同樣享受相處的時光
聽來很容易
但卻不是每一對情侶也做得到
加瑪 09:35 PM 12-11-08
我只想看著妳如陽光般的笑臉

我和她認識了很多年,名副其實的一見如故,雖然興趣和嗜好相差很遠,話題也永遠不缺,
而且只要遇見她,哪怕是只談上一兩句話,也夠我樂一天的。
但我們永遠也不是熟朋友,旁人看來,應該只是一對普通的朋友,
因為我非常非常的喜歡她,她也很清楚我有多喜歡她,可是她只能接受我做朋友,
當她知道我喜歡她後,我們就永遠只能是普通朋友。
亦因為這樣,我們曾經疏遠了對方,即刻如此,每當我快樂或不快樂,我第一個也是想起她。
機緣巧合下,我們在大學裡重逢了,原來她和我現在是同校。
於是,我們偶有碰面和吃飯,我仍然是同樣的喜歡她,
只是,
現在我只想看著她如陽光的笑臉,已經夠了。

==========
因為佢, 我先明白愛一個人真係可以唔需要擁有

(不過le篇唔可以o係msn space度公開...)
加瑪 09:59 PM 12-14-08
果然大家都係鐘意睇言情(?)小說...(大誤)
Muji 01:20 AM 12-15-08
如果有一日,你真係搵到一個可以付託終生嘅人,希望你唔好忘記曾經有個人好中意你,而這個人會在遠處祝福你,希望你得到幸福快樂....
但如果有一日,你仍舊未尋找到合適的人,希望你唔好忘記亦都有個人會在遠處等候著你,等待著你再次向他揮手.....
stephen1980 04:03 PM 02-18-09
你雖然係我到家下最愛既女人,但因為客觀既原因,我地無辦法結合,係我無勇氣去放棄我家下既生活,係我無辦法去作出對你承擔,係我做左一個失敗既情人,但我依然愛著你,因為愛你,所以要放棄你,因為愛你,所以騙你,因為愛你,所以我做壞人,唔希望你可以明白,唔希望你可以知道,只希望你唔好對我有希望,只希望你可以好好生活,只希望你唔好再受傷,對不起,我愛你
Seppie 04:11 PM 02-18-09
呢排我既寫照
應該就係刻不容緩呢隻歌

情人節, 真失望
本身都好似ok既, 點知情人節果日開始, 就冇左下文lu
d人一直死都唔肯講情人節果日會/已經做左咩野
問x極都係咁, 我問佢n條問題, 永遠只會答n-1, 永遠唔答果日做咩野架wor

如果係當我普通朋友既, 情人節照直講做咩, 約左邊條女, 好難咩?
都唔知有咩好瞞!

我msn同佢講: sorry 我msn成日煩你, 我唔阻你喇
佢又話我唔阻佢
呢句話簡直令我更加光火!

我連普通朋友都不如啦
到e家都ok 心淡, 死心啦
stephen1980 04:12 PM 02-18-09
我選擇你,因為你係客觀因數上最好既一位,有人講左,我既愛情太冷靜,太過去客觀既方向去睇愛情,因為我既愛情係一生一世,熱情冷卻之後會出現背叛,我的心係用玻璃做成,已經快破滅了,我要一個可以和和平平安安全全既人生去醫治我既傷口,你既可愛,你既溫暖,你既笑聲,足夠我可以好安心禁生活落去,對不起,你唔係我最愛,但係可以一生一世既女人
POKA 06:19 PM 02-18-09
作者: stephen1980:
我選擇你,因為你係客觀因數上最好既一位,有人講左,我既愛情太冷靜,太過去客觀既方向去睇愛情,因為我既愛情係一生一世,熱情冷卻之後會出現背叛,我的心係用玻璃做成,已經快破滅了,我要一個可以和和平平安安全全既人生去醫治我既傷口,你既可愛,你既溫暖,你既笑聲,足夠我可以好安心禁生活落去,對不起,你唔係我最愛,但係可以一生一世既女人
咁冷靜既愛,唔係應該下下有保留架咩
Middle 10:34 PM 02-18-09
作者: Seppie:

我連普通朋友都不如啦
唔係不如普通朋友,
只係你同佢已經唔再係普通朋友咁簡單ja ......
佢會瞞你,你又會嬲會心淡,
真係普通朋友又點會咁丫
Seppie 11:17 PM 02-18-09
作者: Middle:
唔係不如普通朋友,
只係你同佢已經唔再係普通朋友咁簡單ja ......
佢會瞞你,你又會嬲會心淡,
真係普通朋友又點會咁丫
唔明既?
stephen1980 11:19 PM 02-18-09
作者: POKA:
咁冷靜既愛,唔係應該下下有保留架咩
客觀冷靜係選擇對象到,用愛情以外既角度去睇愛情
POKA 11:32 PM 02-18-09
呢排我既寫照
應該就係刻不容緩呢隻歌

情人節, 真失望
本身都好似ok既, 點知情人節果日開始, 就冇左下文lu
問x極都係咁, 我問佢n條問題, 永遠只會答n-1, 永遠唔答果日做咩野架wor

如果係當我普通朋友既, 情人節照直講做咩, 約左邊條女, 好難咩?
都唔知有咩好瞞!

我msn同佢講: sorry 我msn成日煩你, 我唔阻你喇
佢又話我唔阻佢
呢句話簡直令我更加光火!

我連普通朋友都不如啦
死心咪仲好
你係死心先至好
Seppie 11:35 PM 02-18-09
作者: POKA:
死心咪仲好
你係死心先至好
好難架
不過我都冇野好做啦
Orage 11:44 PM 02-18-09
今晚,我終於見到一個充滿計謀既女性

完全咁明白到...可以利用一個人而去搵另一個人

然而用某些行動黎綁住個男人...

但佢諗都諗唔到個男人對佢冇興趣...

只因唔想一次錯誤而冇左個終生幸福...

更何況...個男人一開始都知位女性既目的

所以就離開佢就回家,

搵佢已認定的終生幸福。
Middle 11:55 PM 02-18-09
唔明既?
無呀,純粹覺得越care 係咪普通朋友,
就越唔可能真係普通朋友,
even 之前係咩關係

作者: Orage:
今晚,我終於見到一個充滿計謀既女性

完全咁明白到...可以利用一個人而去搵另一個人

然而用某些行動黎綁住個男人...

但佢諗都諗唔到個男人對佢冇興趣...

只因唔想一次錯誤而冇左個終生幸福...

更何況...個男人一開始都知位女性既目的

所以就離開佢就回家,

搵佢已認定的終生幸福。
果一位女性o既目的係?
Seppie 12:00 AM 02-19-09
無呀,純粹覺得越care 係咪普通朋友,
就越唔可能真係普通朋友,
even 之前係咩關係

...
我真係...唉r爆腦都唔明有咩咁神秘lor!!
口口聲聲話覺得同我係"熟"既
如佢心裡覺得同我係唔止普通朋友既, 又會係咁既態度嗎?

我以後都唔知同佢講咩野好
呢幾日都唔再msn佢了
Orage 12:01 AM 02-19-09
果一位女性o既目的係?
利用個行動control 個男人
c_fu 12:04 AM 02-19-09
...

....
<----

咁岩既

對方係舊愛
唔知點解就係唔想俾佢知咁多
Seppie 12:07 AM 02-19-09
作者: c_fu:
<----

咁岩既

對方係舊愛
唔知點解就係唔想俾佢知咁多
岩喇!!
咁你又咩野心態唔俾得人地知?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 14  ... 最後

返回主題版面