Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 07-24-05, 04:46 PM   #76
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
引用:
作者: Strider
由身懷巨款變到身無分文既滋味...快門既聲音真係dc所不能相比...
嘩! 好熱鬧! 好熱鬧!! 多左好多兄貴一起上路線!!
快門聲....有機會的話請KKH大大錄起1仔D快門聲比大家聽下~ 真係清爽到~~~

BackPack....可以去新永X隔離果間沖印店睇下, 價錢都幾公道 or 深水步有樓上店都OK

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-05, 04:54 PM   #77
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 奸詐餅
我今日都搞掂了~
350D Kit Set+ultra II 1GB+UV鏡一枚+垃雜o野一堆
又犧牲多個... 恭喜~ 恭喜~

引用:
點樣可以試下部機d 對焦有冇問題呢?
成日聽人講350d有d走焦問題
網上留言不要儘信, 咪自己嚇自己嘛.
用高反差的主體 來 focus, focus 自然會準啊.
f/1.8 時 DOF 十分淺, 位置, 距離上少少移動就會出事, 值得留意.

引用:
我都用緊舊o個個, 好迫....
兩支鏡要放疊住咁放埋同一格
會刮花架! 信我... don't do this...
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-05, 05:00 PM   #78
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: DCIP
快門聲....有機會的話請KKH大大錄起1仔D快門聲比大家聽下~ 真係清爽到~~~

BackPack....可以去新永X隔離果間沖印店睇下, 價錢都幾公道 or 深水步有樓上店都OK
DCIP兄我地一齊上路
(去邊都好啦)

話時話你都好似間唔中放下劇毒...唔知有冇記錯...

舊 07-24-05, 05:01 PM   #79
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KKH
又犧牲多個... 恭喜~ 恭喜~

網上留言不要儘信, 咪自己嚇自己嘛.
用高反差的主體 來 focus, focus 自然會準啊.
f/1.8 時 DOF 十分淺, 位置, 距離上少少移動就會出事, 值得留意.

會刮花架! 信我... don't do this...

哎呀, 即刻拎左支閃出黎分返開兩支鏡

冇辦法, 個袋唔夠大的說

唔該KKH大!

舊 07-24-05, 05:11 PM   #80
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:

我覺得都係多得350D~
佢令到好多人轉玩單反~

舊 07-24-05, 05:34 PM   #81
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
引用:
...話時話你都好似間唔中放下劇毒...唔知有冇記錯...
嘩!! 唔好亂講呀!! 雖然小弟d gear都算ok, 但講到落毒小弟無呀~~

毒王級果d, 你都係睇呀米爺, KKH大大, 菜鳥哥哥...果d大哥先得!!!

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo

此篇文章於 07-24-05 05:45 PM 被 DCIP 編輯。
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-05, 06:09 PM   #82
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
-skip-
-skip-
好高難度 .... 或者下次買 earphone 順便買多個 microphone 試下...

引用:
嘩!! 唔好亂講呀!! 雖然小弟d gear都算ok, 但講到落毒小弟無呀~~
-skip-
你有 Carl Zeiss, 我冇 Carl Zeiss, 所以... 你覺悟吧!!
舊 07-24-05, 06:59 PM   #83
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
關於相機袋, 我用緊呢個Canon是在上年Canon Expo買的, $150
街應該有得賣

外觀:

裝填:

容納:

不錯的說, 可以一機三鏡, 一套環, 一個1.4x, Filters及一些小物如Remote, Shutter繩等.
小小白個位放多一支420EX都得

Rice

此篇文章於 07-24-05 07:02 PM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-05, 07:23 PM   #84
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
好高難度 .... 或者下次買 earphone 順便買多個 microphone 試下...

你有 Carl Zeiss, 我冇 Carl Zeiss, 所以... 你覺悟吧!!
之前好似有1DMkII的快門MP3在網上流傳

DCIP.....有証有據, 不容抵賴
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=113504
http://www.gaforum.org/showpost.php?...5&postcount=11

Rice

此篇文章於 07-24-05 07:38 PM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-05, 09:20 PM   #85
Strider
初段

引用:
作者: riceking
關於相機袋, 我用緊呢個Canon是在上年Canon Expo買的, $150
街應該有得賣
-skip-
Rice
米王
我o係成成睇到就係呢個
$350啊!!!!
好彩冇買

不過呢個好似唔錯喎....

舊 07-24-05, 09:23 PM   #86
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
方才按捺不住衝o左出去買機袋~
同米王o個個一樣~
不過買成$280~
永成就賣$350~
聽日正式修行~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-05, 09:25 PM   #87
Strider
初段

引用:
方才按捺不住衝o左出去買機袋~
同米王o個個一樣~
不過買成$280~
永成就賣$350~
聽日正式修行~
果然忍唔住

我尋晚都睇中呢個
但係350...返黎知道米王兄150已得...更加令人汗顏

奸詐餅兄, 個袋o係邊度入手o架?

舊 07-24-05, 09:28 PM   #88
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

萬成~
即係新永成~
俾得起$350的話Nikon有個仲靚仔~
今日入裝修中的永成真係開心死......
舊 07-24-05, 09:38 PM   #89
我是菜鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
點解$280唔正正經經買隻lowepro呢?

Newbie Album

GAForum 門市部
旺角先達廣場2樓S56號舖
我是菜鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-05, 10:07 PM   #90
Strider
初段

引用:
作者: 我是菜鳥
菜鳥兄
請問lowepro呢隻牌子d袋貴唔貴?
唔好講外觀, 格隔方面請問實唔實用??
日內會買新袋, 請指教!!

舊 07-24-05, 10:09 PM   #91
Strider
初段

發問: 各位大大, 點解我個photoshop 7.01 開唔到 o個d .cr2既file既
一定要用canon 個eos program黎edit
係咪我個ps outdated 定係要裝d咩plug in咁呢?
thx!!

另...今日換鏡時唔小心...有一次唔記得熄機就換左...不過我諗部機o個時係sleep左
心驚膽跳...

舊 07-24-05, 10:24 PM   #92
我是菜鳥
Crazy Gamer

唔算貴~以280蚊一隻canon袋對比的話

GAForum 門市部
舊 07-24-05, 10:29 PM   #93
Strider
初段

引用:
唔算貴~以280蚊一隻canon袋對比的話
菜鳥兄你既唔算貴定義與一般人不同..... lll

舊 07-24-05, 10:44 PM   #94
我是菜鳥
Crazy Gamer

中型袋500蚊咁上下啦
我成3年無買過相機袋....唔好問我幾錢
一隻domke F2用左幾年無穿無爛...
另...換鏡要關機?

GAForum 門市部
舊 07-24-05, 10:47 PM   #95
Strider
初段

引用:
中型袋500蚊咁上下啦
我成3年無買過相機袋....唔好問我幾錢
一隻domke F2用左幾年無穿無爛...
另...換鏡要關機?
我唔知係咪要關機啊, 不過硬係覺得好危咁
始終係新手嘛

500...殘念...諗諗先....唔該菜鳥兄
因為我覺得canon o個個其實都幾靚

此篇文章於 07-24-05 10:55 PM 被 Strider 編輯。
Strider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-24-05, 10:50 PM   #96
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
發問: 各位大大, 點解我個photoshop 7.01 開唔到 o個d .cr2既file既
係咪我個ps outdated 定係要裝d咩plug in咁呢?
thx!!
-skip-
350D raw.... 你需要 Photoshop CS2 + Adobe Camera Raw 3.1............

試試 Canon Digital Photo Professional 嘛, 這個又好又不用錢.
舊 07-24-05, 10:54 PM   #97
riceking
一人前のダメ人間

引用:
thx!!

另...今日換鏡時唔小心...有一次唔記得熄機就換左...不過我諗部機o個時係sleep左
心驚膽跳...
我用Photoshop CS沒有問題, Photoshop 7.01好像沒有RAW Plugin耶....

另外, 我經常性Hot Swap Lens的, 沒有出過事
不過有沒有問題就不知道了

Rice

舊 07-24-05, 10:57 PM   #98
Strider
初段

引用:
350D raw.... 你需要 Photoshop CS2 + Adobe Camera Raw 3.1............

試試 Canon Digital Photo Professional 嘛, 這個又好又不用錢.
頭先試過
幾易用

(只計新手唔自己tune野)

舊 07-24-05, 11:12 PM   #99
Strider
初段

引用:
萬成~
即係新永成~
俾得起$350的話Nikon有個仲靚仔~
今日入裝修中的永成真係開心死......
點解咁開心呢?
好窄喎而家

舊 07-25-05, 12:07 AM   #100
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
唔知呢D牌子咩來頭嘛~

引用:
點解咁開心呢?
好窄喎而家
話說剛才放袋個位好多人~
因為唔想迫所以諗住行後兩步睇o岩款先埋去~
此時正好有個Staff經過聲都唔聲就一手推開呢個外表好蝦o既正太~
為避免發生意外我諗下次行入去之前都係貼張金牛響額頭度先~

論壇跳轉

現在的時間是 10:53 PM

手機版 | APP版