Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版

主題工具 顯示模式
舊 02-04-08, 03:10 PM   #76
Game Master

註冊日期: May 2002
尋日上左Nike既長跑學堂, 個導師話比賽前10日左右唔好再練,比自己休息多D
就算再練都唔會有咩效甘話...所以我都係練到年30就唔練喇
16號再稍為跑20分鐘...

此篇文章於 02-04-08 03:17 PM 被 663 編輯。
663 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-04-08, 03:34 PM   #77
阿高
Ultimate Gamer
完美女神林志玲

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 663 查看文章
尋日上左Nike既長跑學堂, 個導師話比賽前10日左右唔好再練,比自己休息多D
好老實,tapering呢下野跑全馬先要既者
阿高 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-08, 01:58 AM   #78
GSX
Senior Gamer
吟遊詩人

註冊日期: Sep 2006
引用:
作者: 663 查看文章
引用:
作者: 阿高 查看文章
好老實,tapering呢下野跑全馬先要既者
Yes, 而且都唔會休10日咁多吓
last個week要減mileage但可keep住一啲speedworks去remain狀態
GSX 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-08, 10:31 AM   #79
ahleung
The One
Bannnned

唔好睇小人, 樓上可能跑全馬呢

我就好懶, 12月跑完廸廸尼之後都無跑過了. 本來諗住渣打前練下, 但又撞正呢排超凍, 結果都係打360渡日
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-08, 11:04 PM   #80
GSX
吟遊詩人

引用:
作者: ahleung 查看文章
唔好睇小人, 樓上可能跑全馬呢

我就好懶, 12月跑完廸廸尼之後都無跑過了. 本來諗住渣打前練下, 但又撞正呢排超凍, 結果都係打360渡日
廸廸尼我都有跑喎 , 呢排咁凍都攪亂哂我啲training schedule, 頭先出去跑完, 感覺上呢兩個月操到濕濕碎碎咁都好似無乜效
舊 02-11-08, 05:25 PM   #81
阿高
完美女神林志玲

出左禮拜日天氣13-15度本來做時間一流,問題係有機會落雨
認真既朋友一定係短褲,著咩衫就其次,要預備一件唔要既衣服warmup時保暖,跑就掉架啦
最緊要係一定要戴手套 如果唔係一定會後悔

今日跑多13k,左腳問題不大,可惜係之前停操浪費左訓練時間
星期四走多一day步速星期日見
舊 02-11-08, 09:08 PM   #82
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

註冊日期: Dec 2002
死,睇來果日都係會好凍,
最近咁凍,我又懶得去跑步,
來緊仲要係跑半馬,點好?

仲有,係未應該有信叫選手去領取選手包? 但我仲未收到喎。

如果你無買有睇,編輯曰:"又要插又要睇,你D人真係犯賤!你咁叻又唔見你出一本?";
如果你有買有睇,編輯曰:"比得果十皮,自然係得抄抄埋埋既料,你咁清高可以唔買,我本野係出比翻版仔睇既~"
裡.天人必勝法 :
編輯曰:"你寫過攻略乜?你出過GAME書乜?乜都無做過有乜資格評論GAME書?";無錯,所以影評人無資格評論電影,因為佢地冇拍過電影;政評人無資格評論政治,因為佢地冇從過政。但咁樣講,GAME書編輯有冇資格評論遊戲?佢地都冇製作過遊戲。
山王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-08, 10:10 PM   #83
阿高
完美女神林志玲

引用:
作者: 山王 查看文章
死,睇來果日都係會好凍,
最近咁凍,我又懶得去跑步,
來緊仲要係跑半馬,點好?

仲有,係未應該有信叫選手去領取選手包? 但我仲未收到喎。
http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/home/contact.jsp
聯 絡 我 們

香 港 業 餘 田 徑 總 會 竭 誠 推 動 本 港 田 徑 發 展 , 您 的 寶 貴 意 見 對 提 升 本 港 田 徑 的 整 體 水 平 及 我 們 的 服 務 質 素 , 尤 其 重 要 。 歡 迎 以 下 列 方 式 與 我 們 聯 絡 :

電 郵 :hkmarathon@hkaaa.com

熱 線 :(852) 2577 0800
郵 寄 : 香 港 業 餘 田 徑 總 會 馬 拉 松 秘 書 處
旺 角 郵 政 信 箱 79494 號

封信似寄失左啦,打電話去問啦
舊 02-12-08, 05:28 PM   #84
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
收到sms 提示取選手包

舊 02-12-08, 06:30 PM   #85
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

引用:
作者: IamO 查看文章
收到sms 提示取選手包
me too.

打左電話去問,就算收唔到信,
佢話帶身份證去嘉年華會都可以領取選手包。

老實的說,成大半個月無跑步,來緊星期日真係無乜信心。

如果你無買有睇,編輯曰:"又要插又要睇,你D人真係犯賤!你咁叻又唔見你出一本?";
如果你有買有睇,編輯曰:"比得果十皮,自然係得抄抄埋埋既料,你咁清高可以唔買,我本野係出比翻版仔睇既~"
裡.天人必勝法 :
編輯曰:"你寫過攻略乜?你出過GAME書乜?乜都無做過有乜資格評論GAME書?";無錯,所以影評人無資格評論電影,因為佢地冇拍過電影;政評人無資格評論政治,因為佢地冇從過政。但咁樣講,GAME書編輯有冇資格評論遊戲?佢地都冇製作過遊戲。
舊 02-12-08, 07:36 PM   #86
阿高
完美女神林志玲

引用:
me too.

打左電話去問,就算收唔到信,
佢話帶身份證去嘉年華會都可以領取選手包。

老實的說,成大半個月無跑步,來緊星期日真係無乜信心。
送個慢字俾你

21k分8k 8k 5k三段
頭8k保守地開始,中間有力就加快,vice versa,最後5k捱埋佢
舊 02-12-08, 07:58 PM   #87
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

引用:
作者: 阿高 查看文章
送個慢字俾你

21k分8k 8k 5k三段
頭8k保守地開始,中間有力就加快,vice versa,最後5k捱埋佢
我都係咁諗,我覺得最麻煩係最後果5k,因為剛跑完海底燧道,
又要上天橋,呢一part上落差勁大。

上年跑10k就係因為海底燧道呢part跑亂左節奏,結果一出燧道就已經半死。

裡.天人必勝法 :
舊 02-12-08, 11:37 PM   #88
syncmaster
六番隊副隊長

時間越近越擔心自己唔掂

各位兄弟努力呀

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-08, 11:42 PM   #89
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

引用:
作者: syncmaster 查看文章
時間越近越擔心自己唔掂

各位兄弟努力呀
互勉la,老實講,淨番四日,最重要既都係keep好身子,唔會再去長跑,最多跑下1公里熱下身。

裡.天人必勝法 :
舊 02-13-08, 08:20 AM   #90
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

http://www.hko.gov.hk/contentc.htm

天文台話星期日有望升返到13度,但可能有雨,呢下先死。

裡.天人必勝法 :
舊 02-14-08, 11:01 AM   #91
IamO
無聊人一號

周 日 跑 馬 拉 松   大 熱 產 品 推 出
日 本名 牌 跑 鞋 重 返 香 港

【 本 報 訊 】 本 月 17 日 舉 行 的 渣 打 馬 拉 松 , 參 賽 人 數 再 破 紀 錄 約 達 5 萬 人 , 跑 步 用 品 的 市 場 潛 力 不 容 忽 視 。 連 本 地 跑 友 愛 稱 「 Tiger 」 的 日 本 跑 鞋 品 牌 asics 也 來 個 「 虎 尾 腳 」 , 將 回 歸 本 港 市 場 重 推 行 貨 , 料 售 價 較 水 貨 便 宜 一 至 兩 成 。 另 外 , 保 護 腳 趾 的 跑 步 襪 、 可 進 口 袋 的 吸 汗 毛 巾 及 太 陽 帽 等 , 也 吸 引 跑 手 開 跑 前 「 留 下 買 路 錢 」 。   記 者 : 翁 煜 雄

李 小 龍 在 電 影 《 死 亡 遊 戲 》 中 腳 穿 asics 跑 鞋 , 運 動 用 品 店 舖 「 運 動 國 」 負 責 人 Chris 稱 , 不 少 本 地 跑 手 是 asics 粉 絲 , 貪 其 較 耐 用 , 一 對 訓 練 鞋 最 少 可 跑 900 至 1,000 公 里 , 而 且 位 於 鞋 底 與 鞋 墊 間 的 中 底 也 較 堅 固 , 能 保 護 足 部 。 五 年 前 本 地 代 理 與 asics 約 滿 後 , 市 場 只 有 來 自 日 本 水 貨 , 尺 碼 款 式 也 不 齊 。

價 格 平 一 至 兩 成

他 透 露 , asics 已 覓 新 代 理 , 3 月 正 式 分 銷 全 港 運 動 舖 , 該 店 已 獲 配 部 份 首 賣 , 行 貨 售 價 較 水 貨 便 宜 一 、 兩 成 , 如 黑 色 的 Tarther 由 1,150 元 減 至 900 元 , 「 客 唔 使 去 日 本 旅 行 然 後 抬 幾 對 返 」 。 他 說 , Tarther 中 底 的 緩 震 物 料 SpEVA , 耐 用 性 高 , 回 彈 力 較 傳 統 EVA 大 20% 。 部 份 鞋 款 甚 至 較 日 本 還 要 早 推 出 , 例 如 售 780 元 、 鞋 底 紋 理 抓 地 性 更 強 的 Lyteracer HS 跑 鞋 。
他 指 , asics 回 歸 是 因 為 渣 打 馬 拉 松 令 更 多 人 愛 上 跑 步 , 跑 鞋 近 期 銷 量 上 升 ; 至 於 跑 步 初 哥 , 應 選 鞋 底 較 厚 保 護 性 較 強 的 鞋 款 。
另 外 , 「 十 公 里 跑 步 用 品 專 門 店 」 負 責 人 Mabel 稱 , 馬 拉 松 當 日 有 幾 陣 微 雨 , 跑 手 應 帶 備 吸 水 力 強 的 袋 裝 吸 水 巾 , 下 微 雨 或 清 時 也 可 改 作 圍 巾 , 並 可 摺 細 放 入 褲 袋 。 可 以 「 縮 龍 成 寸 」 的 超 薄 帽 則 能 保 護 頭 部 免 受 風 吹 日 曬 , 半 途 感 侷 促 也 可 摺 起 放 入 褲 袋 。
跑 步 襪 也 越 多 「 花 臣 」 , 除 襪 底 有 軟 墊 避 震 外 , 美 津 濃 的 更 可 保 護 腳 趾 , 免 因 磨 擦 而 起 水 泡 。 她 說 , 跑 步 後 可 浸 足 浴 劑 , 內 含 木 瓜 、 懷 牛 藤 、 海 藻 等 , 放 入 熱 水 浸 腳 有 紓 緩 作 用 。

做 足 熱 身 補 水 份

浸 會 大 學 體 育 系 副 授 雷 雄 德 說 , 渣 打 馬 拉 松 不 少 參 加 10 公 里 賽 事 的 跑 手 , 欠 參 賽 經 驗 , 他 們 宜 應 盡 早 練 習 , 這 幾 天 要 習 慣 清 早 起 床 , 開 跑 時 先 做 足 熱 身 , 並 定 時 補 充 水 份 。

馬 拉 松 部 份 用 品

可 放 四 個 水 樽 腰 帶 ( 179 元 )

‧ 足 浴 劑 ( 30 元 )
‧ Nike 有 軟 墊 避 震 襪 、 美 津 濃 護 腳 趾 襪 等 ( 59 至 89 元 )
‧ 袋 裝 吸 水 巾 ( 149 元 )
‧ 可 放 四 個 水 樽 腰 帶 ( 179 元 )
‧ 超 薄 帽 ( 199 元 )
‧ asics Lyteracer HS 跑 鞋 ( 780 元 )
‧ asics Tarther 黑 色 跑 鞋 ( 900 元 )
‧ asics Gel-DS Trainer 跑 鞋 ( 1,099 元 )
資 料 來 源 : 運 動 國 ( 2831 0070 ) 、 十 公 里 跑 步 用 品 專 門 店 ( 2893 7990 )

舊 02-14-08, 02:09 PM   #92
阿高
完美女神林志玲

小弟是tiger忠實fans
舊 02-15-08, 06:03 PM   #93
IamO
無聊人一號

仲有2日
大家準備好嗎

舊 02-15-08, 07:10 PM   #94
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
因為太凍已經有3個星期停左練習.點算?!
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-15-08, 08:09 PM   #95
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
早排上去運動國買鞋時, CHRIS已經話會引入TIGER~~
可惜我係新手, 同我冇太大關係~

舊 02-16-08, 08:01 PM   #96
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

仲有11個鐘就半馬
老實講,at this moment我覺得意志力仲未夠。
一來少左練習,二來無左上年果份執著,三來好凍。

預計五點鐘起身,再搭火車出尖咀。

附送天氣報告

本 港 地 區 今 晚 及 明 日 天 氣 預 測

多 雲 , 有 幾 陣 微 雨 。 晚 間 天 氣 寒 冷 , 市 區 最 低 氣 溫 約 12 度 , 新 界 再 低 一 兩 度 。 明 日 最 高 氣 溫 約 15 度 。 吹 和 緩 至 清 勁 東 北 風 , 明 日 離 岸 間 中 吹 強 風 。

裡.天人必勝法 :

此篇文章於 02-16-08 08:05 PM 被 山王 編輯。
舊 02-16-08, 08:16 PM   #97
GSX
吟遊詩人

剛才返屋企時真係洒唯左啲兩, 希望聽朝冇事
而家會hub陣先, 一兩點起身四點領鐘打的出去
(地鐵居然就係唔開將軍澳綫 , 跟大會講遊果程車河仲奈過我跑10k!)
舊 02-16-08, 09:58 PM   #98
JACKY
Moderator

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagkeijackyhk
引用:
仲有11個鐘就半馬
老實講,at this moment我覺得意志力仲未夠。
一來少左練習,二來無左上年果份執著,三來好凍。

預計五點鐘起身,再搭火車出尖咀。

附送天氣報告

本 港 地 區 今 晚 及 明 日 天 氣 預 測

多 雲 , 有 幾 陣 微 雨 。 晚 間 天 氣 寒 冷 , 市 區 最 低 氣 溫 約 12 度 , 新 界 再 低 一 兩 度 。 明 日 最 高 氣 溫 約 15 度 。 吹 和 緩 至 清 勁 東 北 風 , 明 日 離 岸 間 中 吹 強 風 。
今年操唔夠, 抱住志在參與參賽
明天跑半馬, 到時一齊加油!!依家訓。

btw, 10k 全馬的版友都要努力

舊 02-16-08, 11:08 PM   #99
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
聽日跑半馬。
大家無論跑乜都要努力、加油呀!

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-08, 02:51 AM   #100
GSX
吟遊詩人

Just wake up & waiting for the event, everybody Gambare
Does anybody know is there any rain in HK island??

論壇跳轉

現在的時間是 01:42 AM

手機版 | APP版