Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-22-13, 11:03 AM   #76
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
希望長期維持係呢兩種兩大主機旗鼓相當的狀態,
咁我哋GAME迷先有最大得益~!
如果一台獨大就好似宜家香港電視台得爛劇你睇的情況咁…

另外,WiiU直頭好似被遺忘了一樣…做唔到以前行PS/XBOX唔一樣的路,"分工"的效果…

IGN News : Pre-Order Gap Dwindles Between PS4, Xbox One

While early data for console preorders from major online retailers in the U.S.

http://youtu.be/ffmdkZbQI24

ps3 360時代因為WII性能只有PS2級而無視WII

PS4 720 時代因為WIIU性能只有PS3級而無視WIIU

不是很合理嗎 ?

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 11:09 AM   #77
Pandahahaha
God of Gamer
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
引用:
作者: X&Y 查看文章
我自己個mon係2560*1440, 睇utube已經唔係點對點.
睇bf4段片感覺xbox one 好似無開AA, 圖像邊緣位sharp d
ps4就開左AA, 邊緣位無咁sharp, 柔和自然d

不過唔係咁樣side by side 比較自己真係分唔到分別
仲諗住720p同1080p比較分別會幾明顯 (pc games開厘兩個解象度分別真係算明顯)

可能因為自己都有玩pc bf4, GTX770出2560*1440
所以今代畫面完全無blow my mind既感覺
不過無得咁比既, 一張gtx 770 4gb已經夠錢買ps4淨機了
如果有玩開pc,跟本唔會再覺得而家d家用機畫面有幾靚
始終pc d 硬件升得太快,家用機冇可能跟到

不過upgrade真係好貴,所以先咁快訂ps4,upgrade pc 一次,真係貴過買晒ps4同xb1,重要3年左右你部機已經out,我玩家用機至少可以玩5年

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 11:10 AM   #78
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: pet3 查看文章

PS4 720 時代因為WIIU性能只有PS3級而無視WIIU

不是很合理嗎 ?
你只著眼於主機機能未有咁的睇法,
但實際Wii的Wii remote式體感操作帶來的衝擊,
係令到MS同SONY都要出KINECT及PS MOVE嚟抗衡喎。

而且實際上Wii亦都為任天堂帶來營利,
我諗GAF的GAME迷應該唔會無視咗Wii吧?

但WiiU我暫時就未睇到佢有乜非買不可的代表作了。

舊 11-22-13, 11:10 AM   #79
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:

不是很合理嗎 ?

咁當時都有呢D比較既

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 11:33 AM   #80
pet3
The One

引用:
只著眼於主機機能未有咁的睇法,
但實際Wii的Wii remote式體感操作帶來的衝擊,
係令到MS同SONY都要出KINECT及PS MOVE嚟抗衡喎。

而且實際上Wii亦都為任天堂帶來營利,
我諗GAF的GAME迷應該唔會無視咗Wii吧?

但WiiU我暫時就未睇到佢有乜非買不可的代表作了。
PS2的PS EYE 表示

另外
我有WII的
只是一直封塵到尾咋
體感都唔好玩既
要做運動我出街做就得啦
機械人流暢控制又做唔到

WII對我來說的感想就是騙錢的

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章

咁當時都有呢D比較既
可惜當時PS2無出這遊戲

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
舊 11-22-13, 11:38 AM   #81
IDGAF
The One

Lightbulb

引用:
PS2的PS EYE 表示

另外
我有WII的
只是一直封塵到尾咋
體感都唔好玩既
要做運動我出街做就得啦
機械人流暢控制又做唔到

WII對我來說的感想就是騙錢的

可惜當時PS2無出這遊戲
咁即係證明你自己都唔了解件產品特性,
唔理自己會唔會用就盲目跟風買ONLY…
唔代表Wii本身設計/策略有問題喎。

舊 11-22-13, 11:58 AM   #82
pet3
The One

引用:
咁即係證明你自己都唔了解件產品特性,
唔理自己會唔會用就盲目跟風買ONLY…
唔代表Wii本身設計/策略有問題喎。
真好笑

一開始官方說體感可以做到某玩法 ,能控制跟著動作打架

龍珠 做動作出龜波氣功.....高達可以用光劍斬之類

推出後原來是做不到的/效果超不理想
廣告和宣傳都呃人的...(廣告做到所有動作跟足做到...)

反而說這是話用戶的錯
如果佢真的做到,點會咁多人鬧佢

政府: 你開電視台啦 我有意比牌你
開左
政府:我係唔批啊 你相信我的話是你的錯 ,唔代表策略有問題喎

不過現在竟然仲有幫wii 講好說話...

FGO 目標預算
舊 11-22-13, 12:03 PM   #83
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
某youtube節目

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 12:35 PM   #84
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
點解一件野咁失敗都有人去抄

wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 12:43 PM   #85
pet3
The One

引用:
作者: wsx360 查看文章

所以一樣失敗

FGO 目標預算
舊 11-22-13, 12:47 PM   #86
IDGAF
The One

引用:
真好笑

一開始官方說體感可以做到某玩法 ,能控制跟著動作打架

龍珠 做動作出龜波氣功.....高達可以用光劍斬之類

推出後原來是做不到的/效果超不理想
廣告和宣傳都呃人的...(廣告做到所有動作跟足做到...)

反而說這是話用戶的錯
如果佢真的做到,點會咁多人鬧佢

政府: 你開電視台啦 我有意比牌你
開左
政府:我係唔批啊 你相信我的話是你的錯 ,唔代表策略有問題喎

不過現在竟然仲有幫wii 講好說話...
有樣嘢,真係唔好意思要講的,
其實好多時我唔係好明你寫乜…
因為內容唔係好多完整句子,導致可能我理解錯你的本意。

你的意思係你覺得比任天堂的廣告迷惑了,做咗錯誤的決定,投資咗落佢部機或某遊戲度,
覺得被搵笨了,真的笨了。

所以就要遷怒Wii系產物及所有Wii的支持者,
而忽略了Wii其實都有推出交足功課的好遊戲。

同呢個主題有關嗎?

舊 11-22-13, 12:48 PM   #87
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
所以一樣失敗
由於銷量/知名度差天共地
所以按摩捧係 失敗中既失敗
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 01:02 PM   #88
pet3
The One

引用:
有樣嘢,真係唔好意思要講的,
其實好多時我唔係好明你寫乜…
因為內容唔係好多完整句子,導致可能我理解錯你的本意。

你的意思係你覺得比任天堂的廣告迷惑了,做咗錯誤的決定,投資咗落佢部機或某遊戲度,
覺得被搵笨了,真的笨了。

所以就要遷怒Wii系產物及所有Wii的支持者,
而忽略了Wii其實都有推出交足功課的好遊戲

同呢個主題有關嗎?
wii咁好賣
一定好多人對wii 讚多於鬧了
講到好似得我一人不滿咁

我又無鬧支持者

馬里奧車,馬里奧派對, 紙板馬.............嗎?

最後
你自己提任系先 之後話人仲咩講任系.........

FGO 目標預算

此篇文章於 11-22-13 03:50 PM 被 pet3 編輯。
舊 11-22-13, 02:06 PM   #89
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
算啦,任記有咁耐風流...
而家wiiU咁嘅樣,真係...

舊 11-22-13, 03:45 PM   #90
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: wsx360 查看文章

雖然你話失敗姐…

不如我講樣野你聽…曾幾何時,我細個玩小天才時(即紅白機的翻版機,我一度覺得小天才先係正版,紅白機係番版機)在玩好流畫面的賽車,仲要係一級方程式的,就覺得,點解轉灣唔係郁個手制轉,要按十字制…(可能好多小朋友都有咁諗過)

其實,對我來講,wii係完左我童年既想法……

舊 11-22-13, 05:06 PM   #91
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006

玩完天空剣我有一個諗法

真正次世代且獨特既act game只出現係480p主機

但更多人接受傳統手制+1080p畫面既震撼

Ms有心可以玩體感比老任好 但佢地仲未去融合核心遊戲

此篇文章於 11-22-13 05:09 PM 被 噹噹dondon 編輯。
噹噹dondon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 10:38 PM   #92
sephirothmk3
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDsephirothmk3tofu
XBox Live GamertagSephirothmk3
http://www.youtube.com/watch?v=bWxVPsyMs_0

呢個功能好正
可以善用xbox好正既party功能同其他friend玩xbox/ps game 仲可以玩埋steam的big screen mode
今次應該要買齊2部

sephirothmk3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 10:45 PM   #93
王小虎

用部one來chat,會唔會大才小用了?
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 10:47 PM   #94
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: sephirothmk3 查看文章
http://www.youtube.com/watch?v=bWxVPsyMs_0

呢個功能好正
可以善用xbox好正既party功能同其他friend玩xbox/ps game 仲可以玩埋steam的big screen mode
今次應該要買齊2部
這不是傳說中的哲學題, 如何應用XBOX ONE的萬能插菊花嗎
問題是部XBOX ONE可唔可以出返1080p 60fps....
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 10:52 PM   #95
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

XBox Live GamertagSephirothmk3
引用:
作者: 王小虎 查看文章
用部one來chat,會唔會大才小用了?
同班friend打完xbox game再轉去ps4唔洗轉chatroom堅有用
同埋我一向用xbox live個party當吹水房
呢feature M記整得堅好過索記

舊 11-22-13, 10:56 PM   #96
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:

呢個功能好正
今次應該要買齊2部
條片入面講到明會lag,叫使諗

PS.邊個會諗到開Party都可以比到個藉口自已買機 ,重要而家對家都開得XD

此篇文章於 11-22-13 10:59 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 10:57 PM   #97
王小虎

始終一部機有壽命,我覺得著住兩部機只為打一部機,唔係咁化算。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-13, 11:02 PM   #98
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

引用:
作者: liar 查看文章
條片入面講到明會lag,叫使諗

PS.邊個會諗到開Party都可以比到個藉口自已買機 ,重要而家對家都開得XD
兩面都有friend無計

舊 11-22-13, 11:07 PM   #99
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:
兩面都有friend無計
古語有云
"唔使射啦外邦佬,你打緊差佬既時侯,你既馬仔經已去曬我廣東話啦~"

(純搞笑,忽認真)

舊 11-23-13, 12:11 AM   #100
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
又講左去老任,不過都系要講

Wii系賣得,令到老任賺到好多錢系事實,但令好多機迷離棄老任都系事實

講創意距系有,但吾好否定其他廠既努力咯,我系gaf都講過好多次,PS2 eye點都早出現過Wii卦,wiiu既remote play當年location free+PS2+psp已經有呢個理念,不過以當年既技術同要求真系無咩人用倒,用倒都强差人意,我記得果時呢度都有師兄show過出黎

回正題,ps4同one好似PS360呢代鬥得甘激烈就真系機迷之福拉

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Mirror Edge Catalyst ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 38 06-06-16 02:00 PM
[業界] [投票]Xbox One vs. PS4 - IGN Versus,IGN互動Youtube影片投票,結果會在May 31st公佈 IDGAF 電視遊戲討論版 13 06-02-13 02:20 AM
[業界] Devs: PS4/Xbox 3 b4 Jan 2014, Xbox 3 easiest/best selling, Wii U "too complex" neo2046 電視遊戲討論版 24 06-04-12 10:59 PM
[PS4]久多良木健:PS4 將於10年之內推出 neo2046 電視遊戲討論版 50 11-18-05 11:50 AM
[Xbox]Microsoft Aims to Reverse Xbox's Japan Failure With Local Games Janus 電視遊戲討論版 0 06-29-04 09:41 AM

現在的時間是 06:08 PM

手機版 | APP版