Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-27-12, 03:26 PM   #76
Bigwater
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: ammms 查看文章
係, 因為每一屆都有 winner
都城攪呢個遊戲O既其中一個目的
就係要話俾咁多個區O既人聽
我地都城就係有權有勢想點都得
你地冇權話事只可以接受
如果 Katniss 可以憑自己意願
直播俾咁多區O既人睇
話原來大家都可以有自主權 (寧願死, 都唔順從, 就算都城都有事情控制唔到)
咁都城肯定有排煩
所以果陣有細細聲同 Peeta 講
叫佢一齊做戲
扮悲劇情侶一齊殉情
所以主角唔死呢一下舉動,就成為左呢本書最大的契機,轉捩點。

舊 03-27-12, 07:36 PM   #77
tcmchan
Junior Member

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
又講得幾啱,森林果D電腦特效根本美劇一定做得到
不過美劇打打下就下回分解可能會無癮
美劇更無癮o既係....做到一半個劇集cancel左, 爛左尾, 美劇爛尾閒過立秋呀!!
tcmchan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-12, 01:37 AM   #78
亞利古
桃太郎~~

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code5413 0864 7405
PSN  IDmomotarou112
XBox Live Gamertagmomotarou112
引用:
作者: HON HON 查看文章
呢幕我心入面覺得可以拍得好玩野, 例如女主角可以等人黎拎嗰時射鬼死佢, 或者攞埋人地個袋等等, 但最後佢只拎自己嗰個, 駛唔駛咁守規則呀, 悶左d啫.
呢度小說有講
因為袋野係唔同人既應急用品
攞埋人袋野反而會引人追殺

清理中遊戲(點解仲有咁多 ):
PS3: Demon's Souls
PSP:流行り神2
360: SSF IV,Lost Planet2
Wii: Disaster,朧村正
亞利古 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-12, 02:57 AM   #79
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: Bigwater 查看文章
第2,都係講hungry game,第3部係一講女主角點樣發現自己由頭到尾都只係別人的工具。

當然,佢地3個的愛情線都係重點之一。
睇wiki見第3部個標題我以為係以女仔為精神領袖嘅反都城革命....原來又係比人玩.....

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-12, 10:55 AM   #80
Bigwater

引用:
睇wiki見第3部個標題我以為係以女仔為精神領袖嘅反都城革命....原來又係比人玩.....
要留意的佢,佢係一個烈女,超S的,唔透咁多啦

舊 03-28-12, 02:40 PM   #81
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 亞利古 查看文章
呢度小說有講
因為袋野係唔同人既應急用品
攞埋人袋野反而會引人追殺
感覺上....唔駛咁pure掛

其實得1個可以生存, 拎埋都好正路

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-12, 10:38 PM   #82
亞利古
桃太郎~~

XBox Live Gamertagmomotarou112
老實講電影版改到咁真係無可厚非
因為小說版係以Katniss主觀視點描寫
好多描述都係Katniss個人感覺,唸法
用電影真係好難表達出黎,唔通下下都加獨白咩

引用:
感覺上....唔駛咁pure掛

其實得1個可以生存, 拎埋都好正路
正路上係咁唸
小說度黑人係攞埋Cato果袋
結果俾Cato追殺隊冧左
所以Katniss唔攞呢個決定絕對正確

舊 03-28-12, 11:36 PM   #83
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:

正路上係咁唸
咁睇法電影版真係........

仲好唔好睇埋2,3呢

舊 03-29-12, 02:28 AM   #84
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
正路上係咁唸
黑人電影裡面好似係比獵狗(?)隊冧wor??

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 03-29-12, 10:23 AM   #85
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
黑人電影裡面好似係比獵狗(?)隊冧wor??
冇講佢點死
佢死果陣O岩O岩放左狼出黎
之後聽到佢慘叫
反而電影版冇放炮
ammms 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-12, 12:05 PM   #86
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: ammms 查看文章
冇講佢點死
佢死果陣O岩O岩放左狼出黎
之後聽到佢慘叫
反而電影版冇放炮
電影版黑人死後有放炮ar....

舊 04-04-12, 08:11 PM   #87
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
睇完大家啲回覆,我覺得好多人都無專心睇到電影的細節
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-12, 08:24 PM   #88
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: 候鳥 查看文章
睇完大家啲回覆,我覺得好多人都無專心睇到電影的細節
例如呢

舊 04-04-12, 08:41 PM   #89
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 候鳥 查看文章
睇完 大家啲回覆,我覺得好多人都無專心睇到電影的細節

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-12, 10:05 PM   #90
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: B|WINS 查看文章

重有呢?

舊 04-04-12, 11:48 PM   #91
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
呢幕我心入面覺得可以拍得好玩野, 例如女主角可以等人黎拎嗰時射鬼死佢, 或者攞埋人地個袋等等, 但最後佢只拎自己嗰個, 駛唔駛咁守規則呀, 悶左d啫.
佢唔想特地去殺人吧
Detail上,你用現實社會的事去理解就明=)
候鳥 講得冇錯,大家仲未睇得透;P

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 04-04-12 11:51 PM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-12, 02:47 PM   #92
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
冇睇過原著,純以電影計,真係一般
緊張又唔係特別緊湊
最弊大家講嘅小說好處,電影完全感覺唔到
人物描述唔深入,政治背景又講得好皮毛

以電影計,大逃殺高佢好多
而且game入面嘅setting,好難唔令人覺得佢抄大逃殺

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-12, 12:43 AM   #93
NEAR
Ultimate Gamer
Majora's!?

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code3411 1648 1216
套戲同小說有冇宗教意味?

NEAR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-12, 11:42 PM   #94
singsingjai
Crazy Gamer

以電影計,完全無得同大逃殺比..

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-12, 10:05 PM   #95
憤怒火車頭

註冊日期: Jun 2012
DVD & BD好似今個月18號出
憤怒火車頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-12, 08:48 PM   #96
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:

其實小說係咪清楚解釋左點解11區會暴動?

此篇文章於 08-07-12 09:03 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-12, 12:30 PM   #97
亞利古
桃太郎~~

引用:
作者: wing 查看文章
其實小說係咪清楚解釋左點解11區會暴動?
印象中小說第一集係沒呢一幕
好似去到第二集先發生,都係離唔開不滿都城

舊 08-09-12, 12:45 PM   #98
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
印象中小說第一集係沒呢一幕
好似去到第二集先發生,都係離唔開不滿都城
I see..... 因為電影版睇呢幕, 好似好突然咁, 似乎畫面所見的情節唔足以構成暴動原因, 而且又冇咩點交代結果.

舊 08-17-12, 04:36 PM   #99
憤怒火車頭

註冊日期: Jun 2012
BD版 $165 @ 灣仔188
憤怒火車頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-13, 02:20 AM   #100
DevilElvis
The One
還我香港!!

飢餓遊戲:星火燎原

論壇跳轉

現在的時間是 03:49 AM

手機版 | APP版