Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-28-15, 04:46 PM   #901
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
嫻姐,機會黎啦
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-15, 05:43 PM   #902
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
差啲以為港女寫擇偶條件

男仔,0分
樣,0分
性格,0分
身家,0分
有人肯接受要求收養,聖人確

舊 06-28-15, 09:20 PM   #903
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: CSY 查看文章

肖友懷求港人領養 婆孫先開五大條件
http://www.post852.com/%E3%80%8A%E6%...2%9D%E4%BB%B6/
在港逾期居留9年後,在工聯會立法會議員陳婉嫻安排下「自願遣返」的大陸無戶籍男童肖友懷,
在今日《星島日報》的全版專訪中首次親口開腔,直指「除了香港,不知哪裏才是我家。」

他在專訪中更表示,接受外婆周紹璇建議,希望可有香港人收養,
但有三大條件:
一、「要疼我」
二、「一次都不能打我」
三、「要給我探婆婆,一年一次不夠,要三十次」
周紹璇另外再補充兩項:
四、「讓懷仔吃飽飯、有書讀」
五、「最好在本港生活,如在內地生活,收養人也要求是港人」

根據報道,有意領養大陸孩子的香港人,可向孩子居住地的民政局提出申請
若孩子在大陸有父母等親人,則要先跟對方簽署領養協議,交內地公證處公證,才可正式提出申請單程證。

由此看來,周紹璇似乎相當執業,怎也要為肖友懷得來一個「香港人」身份,即使要住在大陸,領養人也要是香港人。

說要給牠讀書的人機會來了, 班大支那愛唔好走數, 領養的機會送到你們臉前來了..
嫻姐機會來啦!!
快些去領養懷仔啦!!

舊 06-28-15, 09:24 PM   #904
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
平時好照顧同胞果D仲唔仆住去領養
真係發過肥仔水啦今次

舊 06-28-15, 09:48 PM   #905
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
一、「要疼我」
二、「一次都不能打我」
要庝有很多方法,不一定是打。

引用:
要三十次?一生嗎?

引用:
有飯沒有餸,也可以吃到很飽。
有書讀,也可以學不到半點兒。

引用:
不知在港生活的外地人又如何呢?

對不起,我是亂來的。

此篇文章於 06-28-15 09:55 PM 被 dark_ming_ 編輯。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-15, 10:51 PM   #906
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
他在專訪中更表示,接受外婆周紹璇建議,希望可有香港人收養,
但有三大條件:
一、「要疼我」
二、「一次都不能打我」
周紹璇另外再補充兩項:
肥仔身家好豐厚?
你想搵人收養你
收養條友轉頭成身屎日日見報
就真係多得你唔少

以肥仔既智商
遇上怪獸家長教極唔聽
到底會棄街定送走

我認我衰
入土為安仲要每年三十次
點解要30,100唔好仲好咩

送去特殊學校都只係浪費學位
送去堆田區都嫌臭

既然可以係內地生活
咁落黎香港仲有乜意思

========

搵爛姐收養你囉,反正佢地咁好心

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-15, 12:03 AM   #907
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
淨心BB起邊度,香港咁多愛國愛港人士,唔係唔領養下嘛

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-15, 01:18 AM   #908
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
深圳有福利機構可以收留佢

舊 06-30-15, 04:04 PM   #909
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
同梅媽一家好夾

舊 06-30-15, 04:28 PM   #910
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
打你…邊夠你個肥仔打
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-15, 04:51 PM   #911
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
請提出100大充份理由點解要港人領養牠

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-15, 05:02 PM   #912
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
請提出100大充份理由點解要港人領養牠
養大不能吃
養黎做咩

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, P3F(9月?)
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-15, 05:07 PM   #913
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
如果爺爺說:「有分加」呢?
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-15, 05:13 PM   #914
headphoneman
Junior Member

註冊日期: Jun 2015
想人接收佢好難,努力讀書啦
headphoneman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-15, 10:43 AM   #915
alexale

註冊日期: May 2015
其實爭取一周一行之後

本土派係咪應該驅逐個d有公屋既新移民?
alexale 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-15, 06:02 PM   #916
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: alexale 查看文章
其實爭取一周一行之後

本土派係咪應該驅逐個d有公屋既新移民?
痴線, 咁同隨意剝奪公民身無分別, 係真正既法西斯.

有好多一人來港五十人跟住團聚, 係唔岩.

但應該係查左先, 唔係乜鬼野驅逐囉
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 01:59 AM   #917
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

其實政府驅逐緊啦~(睇鉛水問題

定係幫緊佢地進化?

舊 07-13-15, 09:57 AM   #918
alexale

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

呢d吾係法西斯

公屋吾應該俾新移民

係俾香港人

只係想誰是莊

誰是閒
舊 07-13-15, 10:00 AM   #919
alexale

仲有

去科大睇下

基本上中國人仲多過香港人

大部份都是普通話
舊 07-13-15, 01:22 PM   #920
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: alexale 查看文章
呢d吾係法西斯

公屋吾應該俾新移民

係俾香港人

只係想誰是莊

誰是閒
我起本 po 從來唔回任何有關聯合國乜乜乜兒童公約, 支帝國一早就大把野唔跟, 佢肯既香港就唔係e+咁樣. 同野蠻人講任何形式既法律都係無意思既.

入境署要搵理據做肥仔, 我覺得只係當日主任或櫃位職員級別就可以解決既事, 佢唔 like 嫌肥仔乜乜乜踢佢走絕對可以. 我以前陪過朋友去澳洲某市既 immigration. 好多野要做你就做你, 你唔服既, 自己搵方法留低, 留得低大把野俾你 appeal. 澳洲夠民主未 ?

但隨意剝奪公民身, 我一直都有講, 絕對唔可以.
同樣有三粒星, 驅逐得新.香港人, 同樣驅逐得你同我.

文化價值觀係族群認同, 但唔可以成為法律依據. 咁樣正正就係法西斯.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 01:48 PM   #921
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
搞啲落左地嘅新移民呢啲法西斯就萛罷啦, 反而要關住下會唔會無啦啦又有班左膠定咩人又走黎好似上次新移民綜援案咁爭取新移民唔洗等7年即刻可以上公屋就真

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-15, 12:05 PM   #922
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
阿婆被正式落案起訴

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 04:51 PM   #923
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
懷仔外婆被判入獄四個月緩刑三年

在本港無證居留九年的十二歲男童肖友懷,他的外婆周紹璇,被控協助或教唆違反逗留條件,早前被裁定罪名成立,下午在沙田裁判法院被判入獄四個月, 緩刑三年。

六十六歲的周紹璇被控在零六年至一五年,協助或教唆肖友懷留在香港,她早前認罪,被判罪名成立。周紹璇和肖友懷,今年五月在工聯會安排下召開記者會公開事件,並到入境處自首,要求酌情處理。懷仔六月接受自願遣返,返回內地居住。

====================================================================
已完戲

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-15, 04:52 PM   #924
reiyaw
Crazy Gamer
絶望を焚べよ

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code4081 6920 1571
PSN  IDReiYaw
XBox Live Gamertag360已丟
嫻姨姨呢 出完鏡唔要婆婆?

reiyaw 目前離線   回覆時引用此篇文章