Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-23-06, 10:03 PM   #876
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: apache
個gif好噁心呀
只係惡搞一下姐......唔使咁高要求呀

舊 11-23-06, 10:25 PM   #877
N3-
Crazy Gamer
爆音人生

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: riceking
何謂曝光準確呢? 正常半按快門之後便會出現測光值, 一直半按便會固定.
但並不代表是你心目中想要的效果~

Rice
引用:
作者: KKH
不閃 = 照相機根據你選的曝光模式認為正確; 但當然不代表"正確".

米爺, 要 set 了 shutter = AE Lock 才會一直半按等於曝光值不變啊.
謝指點
<-睇完說明書都唔明的爛人

______\__-|
________Altair
N3- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-06, 11:51 PM   #878
嘖HEIHEI
Game Master
目標:08 TMAX

註冊日期: Apr 2004
3DS Friend Code3840 6388 1601
PSN  IDKamio-A KAMIO-H
引用:
作者: 嘿哈兒
毒發 ...........連電子放潮箱都買左......
真係唔差在支小小白..........一於下星期出擊/\

等陣開返個"我的疾與苦之買藥回憶錄"......
又係有米人士..
下星期出糧..加埋上個月儲左果d錢先o岩o岩買到部400弟

Chain Chronicle : 187,209,430
Diablo3 : KamioA#3363
嘖HEIHEI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-06, 12:12 AM   #879
Rosicky
God of Gamer
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
引用:
作者: 嘿哈兒
毒發 ...........連電子放潮箱都買左......
真係唔差在支小小白..........一於下星期出擊/\

等陣開返個"我的疾與苦之買藥回憶錄"......
真有為啊!!!

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-06, 08:48 PM   #880
嘖HEIHEI
Game Master
目標:08 TMAX

註冊日期: Apr 2004
3DS Friend Code3840 6388 1601
PSN  IDKamio-A KAMIO-H
K100D依家個價位點呀?依家心中多左個選擇..K100D同400弟

Chain Chronicle : 187,209,430
Diablo3 : KamioA#3363
嘖HEIHEI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-06, 09:13 PM   #881
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
引用:
作者: 嘖HEIHEI
K100D依家個價位點呀?依家心中多左個選擇..K100D同400弟
K100D 1鏡KIT SET 4780 連1g sd同 pentax袋
鏡係DA18-55
雙鏡 6400-6500左右
+DA50-200

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-06, 11:34 PM   #882
Rosicky
我愛攝影

我想問sigma 10-20 用在1.6世界上
d野會唔會迫埋一舊?

舊 11-24-06, 11:52 PM   #883
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: Rosicky
d野會唔會迫埋一舊?
真係一浪接一浪~
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-06, 12:46 AM   #884
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: 奸詐餅
真係一浪接一浪~
有為青年發為啦.....就變傑青啦

舊 11-25-06, 12:55 AM   #885
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 加賀KAGA
有為青年發為啦.....就變傑青啦
gaf既版友睇黎係識印銀紙的...

舊 11-25-06, 01:05 AM   #886
Rosicky
我愛攝影

我想係問下姐...唔使咁緊張

舊 11-25-06, 06:11 PM   #887
王龍
Game Master
天気

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRED_Kaito
今日上左sony style
見有部DSLR擺出黎俾人試玩
很不幸地
一拿上手中毒了.
我想了解一下dc&DSLR既分別
如果拎住DSLR周圍走會唔會好麻煩?

這一刻 最重要的事
是屬於你 最小的事

山窮水盡疑無路 柳暗花明又一村
王龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-06, 06:49 PM   #888
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
d野會唔會迫埋一舊?
我有呢個杯
正野黎

舊 11-25-06, 07:11 PM   #889
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 王龍
今日上左sony style
見有部DSLR擺出黎俾人試玩
很不幸地
一拿上手中毒了.
我想了解一下dc&DSLR既分別
如果拎住DSLR周圍走會唔會好麻煩?
Sorry的A100嗎?

DC與DSLR的分別...詳情請看本Topic第三十頁~

Rice

此篇文章於 11-25-06 07:46 PM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-06, 07:13 PM   #890
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:

DC興DSLR的分別...詳情請看本Topic第三十頁~

Rice

Ashley

仲唔捉返你一次

舊 11-25-06, 07:46 PM   #891
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: AshleyYan

Ashley

仲唔捉返你一次
打字打瞌睡的結果

Rice

舊 11-25-06, 08:43 PM   #892
Rosicky
我愛攝影

引用:
我有呢個杯
正野黎
我想問個成像會唔會迫埋一舊?
我都覺得是好野
但可惜閹左
12-24反而無閹..可以駁上full frame機到
嗯...

舊 11-25-06, 11:58 PM   #893
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
我想問個成像會唔會迫埋一舊?
我都覺得是好野
但可惜閹左
12-24反而無閹..可以駁上full frame機到
嗯...
呢個就係我唔帶五弟返屋企既原因

點為之迫埋一舊
個杯除左有少少變形+Sigma式偏黃外無乜問題.....
比兩張隨影你睇...真係好隨意下(兩張都街邊影)

Picasa resize 硬係會蒙左少少

舊 11-26-06, 12:10 AM   #894
Rosicky
我愛攝影

引用:
呢個就係我唔帶五弟返屋企既原因

點為之迫埋一舊
個杯除左有少少變形+Sigma式偏黃外無乜問題.....
比兩張隨影你睇...真係好隨意下(兩張都街邊影)

Picasa resize 硬係會蒙左少少
第2張點解個燈柱咁斜既?

舊 11-26-06, 12:17 AM   #895
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
第2張點解個燈柱咁斜既?
咁先有氣氛

其實係ultrawide下越接近邊沿變形越嚴重
查實可以就到既,不過話明隨影唔駛太認真

我就係比幾個閹杯搞到未上5D

舊 11-26-06, 12:18 AM   #896
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
兩張都不多覺WIDE

舊 11-26-06, 12:22 AM   #897
Rosicky
我愛攝影

sigma 12-24 或者會好d, 起碼無閹到
不過又想1740先...紅橡筋先決...orz

舊 11-26-06, 12:37 AM   #898
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:

其實都係那句啦....支鏡你想買來做咩先?
比到理由自己咪去買囉.....

ps...家父有點意欲都想買17-40紅橡筋,係就正囉

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-06, 12:39 AM   #899
riceking
一人前のダメ人間

引用:
1740 \/

Rice

舊 11-26-06, 12:57 AM   #900
王龍
Game Master
天気

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRED_Kaito
引用:

DC與DSLR的分別...詳情請看本Topic第三十頁~

Rice
好似係..
DSLR就算係乜都唔SET都可以影到一D平時DC影唔到既..

這一刻 最重要的事
是屬於你 最小的事

山窮水盡疑無路 柳暗花明又一村
王龍 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[GEAR]泥坑新DSLR:【D80】< 頭post 25-9-06更新詳細review> z_plus 照相館 56 09-25-06 08:02 PM
[GEAR] Sony Alpha DSLR-A100 KKH 照相館 72 08-01-06 06:22 PM
直接玩DSLR機定買部Canon Power Shot Pro1玩? majicman 照相館 21 03-18-04 05:54 PM
KONICA MINOLTA DSLR Dynax 7D cancerman 照相館 9 02-13-04 06:03 PM

現在的時間是 05:59 AM

手機版 | APP版