Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-01-13, 11:28 PM   #51
ammms
God of Gamer
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
買 head porter 果 d 都冇得退
不過驚佢幅射地震爆火山多過佢 d 稅啦

舊 10-01-13, 11:46 PM   #52
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: ammms 查看文章
買 head porter 果 d 都冇得退
不過驚佢幅射地震爆火山多過佢 d 稅啦
轉買PORTER囉
PORTER有得退~

唔係果個老翻 international就得啦

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-13, 01:34 AM   #53
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Hitomi 查看文章
其實舊年已經講左~仲要好順利咁通過加稅
2015年10%

不過前排日本方面計劃緊為遊客安排退稅/免稅之類事宜(宜家只係局部地方可以退)~
希望佢地快D有policy出黎啦~
望就望佢可以做到外國咁,可以係機場一次過搞退稅
而家係日本玩一次退稅快則15分鐘,慢則半粒鐘,加埋佢地精美包裝,真係分分鐘磨左你粒鐘

舊 10-02-13, 10:43 AM   #54
walker3600
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
來緊11月頭會第一次去秋葉原, 想去一去maid cafe. 想問有冇邊間推介?
我見@home好似好出名, 但好似較多限制, 有冇伏? 同埋駛唔駛book位?
walker3600 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-13, 11:09 AM   #55
天哈7
Game Master
大塚小愛

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDpokman7
XBox Live Gamertagpokman7
plan緊11中至尾去關西, 暫時太多資料,好混亂
想問下大家:

1. kansai wide area pass係咪已經包晒機場去和歌山, 和歌山去白濱既jr?
2. 我見kansai wide area pass包奈良唔包神戶?
3. 三重縣值唔值得去呢?

thx

舊 10-02-13, 12:18 PM   #56
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 小草 查看文章
望就望佢可以做到外國咁,可以係機場一次過搞退稅
而家係日本玩一次退稅快則15分鐘,慢則半粒鐘,加埋佢地精美包裝,真係分分鐘磨左你粒鐘
我通常都盡量揀有得退稅的百貨公司先買野(土產店就無辦法啦)
機場可以搞一次過退稅~我可以唔洗刻意揀去某D百貨公司先買野
韓國果D好似都可以機場退稅~日本係都唔肯搞呢樣野

引用:
作者: 天哈7 查看文章
plan緊11中至尾去關西, 暫時太多資料,好混亂
想問下大家:

1. kansai wide area pass係咪已經包晒機場去和歌山, 和歌山去白濱既jr?
2. 我見kansai wide area pass包奈良唔包神戶?
3. 三重縣值唔值得去呢?

thx
1+2. 睇呢張圖就清楚晒~
http://www.westjr.co.jp/global/tc/tr...s/kansai_wide/

3. 三重縣早排去左~值唔值見仁見智啦~要睇下果D 地方是不是自己杯茶~
例如10個有8/9個都會去的鳥羽水族館/真珠博物館/二見夫婦岩~我就真係無興趣~所以無去

去三重縣我覺得要去 : 松阪食松阪牛~伊勢神宮出面果幾條商店大街~
11月中一定要去なばなの里睇冬季限定點燈!! 呢個真係幾無敵~好靚!
下年2月我都會去
http://www.nagashima-onsen.co.jp/nab...on/index.html/

寫緊遊記中 : 三重縣 : 松阪 + 伊勢神宮 + 鳥羽

舊 10-02-13, 12:42 PM   #57
天哈7
Game Master
大塚小愛

引用:
3. 三重縣早排去左~值唔值見仁見智啦~要睇下果D 地方是不是自己杯茶~
例如10個有8/9個都會去的鳥羽水族館/真珠博物館/二見夫婦岩~我就真係無興趣~所以無去

去三重縣我覺得要去 : 松阪食松阪牛~伊勢神宮出面果幾條商店大街~
11月中一定要去なばなの里睇冬季限定點燈!! 呢個真係幾無敵~好靚!
下年2月我都會去
http://www.nagashima-onsen.co.jp/nab...on/index.html/

寫緊遊記中 : 三重縣 : 松阪 + 伊勢神宮 + 鳥羽
個點燈好吸引喎
三重縣/神戶/名古屋/和歌山/京都/奈良 都想去
暫定7晚, 想問下點樣group埋一齊好?
煩緊酒店點安排

舊 10-02-13, 01:41 PM   #58
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
個點燈好吸引喎
三重縣/神戶/名古屋/和歌山/京都/奈良 都想去
暫定7晚, 想問下點樣group埋一齊好?
煩緊酒店點安排
呃...........去7日但係....
你果堆地方講緊橫誇1府5縣........
1府5縣wo....
睇住個google map然後最少要cut走一半...

舊 10-02-13, 02:05 PM   #59
天哈7
Game Master
大塚小愛

引用:
呃...........去7日但係....
你果堆地方講緊橫誇1府5縣........
1府5縣wo....
睇住個google map然後最少要cut走一半...
哈哈一開頭道道都想去
其實主要想睇紅葉,所以京都一定會去
奈良睇鹿, 和歌山/白濱都會想去
係咪cut走三重縣/名古屋會好d?

PS: 你個blog 好正

舊 10-02-13, 03:11 PM   #60
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
哈哈一開頭道道都想去
其實主要想睇紅葉,所以京都一定會去
奈良睇鹿, 和歌山/白濱都會想去
係咪cut走三重縣/名古屋會好d?

PS: 你個blog 好正
我都明第一次ge心情ge

11月中尾京都一定係主力~
就算淺遊我覺得起碼留3日俾京都(對我黎講京都睇紅葉3日其實唔夠~當然要視乎鐘唔鐘意睇紅葉)...
剩係揀去京都近郊定市中心附近景點已經令你(其實係我自己XD) 難以取捨....
奈良大半日啦~和歌山縣果邊~only白濱就兩日一夜~去埋和歌山市周邊就要加多一晚...
所以7日有D蚊~~以上未計出入機場當日時間...坐爛桃最強出發回程時間另當別論..

BTW~~yahoo blog最近全面關門大吉執笠~最近先搬去google blogspot~
某d舊遊記會有d亂 e.g. 部份死link/錯link / 死圖...etc~正在修理中...

舊 10-02-13, 05:31 PM   #61
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
白濱我覺得1日就夠,主要景點1日睇哂(白沙灘,千層疊果2個岩,円月島,呑拿魚市場),熊貓大世界同錯視世界好伏......
上次去2日一夜,
如果唔係有特別事應該分開1日白濱1日和歌山咁玩。

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-13, 06:23 PM   #62
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
白濱我覺得1日就夠,主要景點1日睇哂(白沙灘,千層疊果2個岩,円月島,呑拿魚市場),熊貓大世界同錯視世界好伏......
上次去2日一夜,
如果唔係有特別事應該分開1日白濱1日和歌山咁玩。
白濱,遠,一般都expect訓一晚,白濱住溫泉酒店走唔甩
(住溫泉酒店通常唔會太晚回酒店吧)
就未必會玩足兩日full days
所以我覺得和歌山+白濱三日兩夜
可以係第一日早去第三日早走或者其他
唔洗3日full day

當然,第二日妟點離開都可以,不過影/睇紅葉,最好預多點時間

舊 10-02-13, 09:40 PM   #63
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:

就算淺遊我覺得起碼留3日俾京都(對我黎講京都睇紅葉3日其實唔夠~當然要視乎鐘唔鐘意睇紅葉)...
剩係揀去京都近郊定市中心附近景點已經令你(其實係我自己XD) 難以取捨....
奈良大半日啦~和歌山縣果邊~only白濱就兩日一夜~去埋和歌山市周邊就要加多一晚...
所以7日有D蚊~~以上未計出入機場當日時間...坐爛桃最強出發回程時間另當別論..

BTW~~yahoo blog最近全面關門大吉執笠~最近先搬去google blogspot~
某d舊遊記會有d亂 e.g. 部份死link/錯link / 死圖...etc~正在修理中...
blogspot 很棒喔~最近我都轉了
重點是可以用手機app update~唔一定要回到酒店先開始打blog
唯一問題是我唔識解決佢冇中文fonts set 而令D中文字有時出來有D怪
我的Blog: http://blindergeist.blogspot.hk/

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist

此篇文章於 10-02-13 09:42 PM 被 PTX-003C 編輯。
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-13, 12:01 AM   #64
二階堂青丸
Game Master
世界和平

註冊日期: Dec 2002
hitomi姐有無買過Les Merveilleuses LADURÉE既花瓣嫣脂?

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-13, 01:07 AM   #65
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: PTX-003C 查看文章
blogspot 很棒喔~最近我都轉了
重點是可以用手機app update~唔一定要回到酒店先開始打blog
唯一問題是我唔識解決佢冇中文fonts set 而令D中文字有時出來有D怪
我的Blog: http://blindergeist.blogspot.hk/
BLOGSPOT不是不好~以用黎講~佢不錯

不過佢實在太自閉....這方面不OT了...

引用:
作者: 二階堂青丸 查看文章
hitomi姐有無買過Les Merveilleuses LADURÉE既花瓣嫣脂?
我其實好少化妝~所以無
我諗我手上用緊果盒胭脂最少係4-5年前買落用到宜家

BTW~LADURÉE果個系列買左都唔捨得用
我都係去LADURÉE 食tea食左佢吧啦

舊 10-03-13, 09:04 AM   #66
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
有冇人坐過Hong Kong Express?有冇伏GA?
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-13, 10:15 AM   #67
二階堂青丸
Game Master
世界和平

引用:
作者: ouki 查看文章
我朋友delay到燥左!

舊 10-03-13, 10:17 AM   #68
二階堂青丸
Game Master
世界和平

我見愛麗斯主題餐廳真係幾靚~不過真係好多網評價食物真係麻麻地
我見仲有d忍者居酒居,花魁居酒居,vampire cafe等好多奇怪餐廳

舊 10-03-13, 10:18 AM   #69
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
我朋友delay到燥左!
詳細可能?
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-13, 10:41 AM   #70
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
我見愛麗斯主題餐廳真係幾靚~不過真係好多網評價食物真係麻麻地
我見仲有d忍者居酒居,花魁居酒居,vampire cafe等好多奇怪餐廳
無錯,幾靚,不過食物真係唔得
但係,我依然想繼續去其他分店

引用:
作者: ouki 查看文章
下年2月坐完話你知

BTW, 本來就應該有伏
以前delay出名,上半年真係以為佢就笠,勁多投訴又狂摺飛日本的航線

不過暫時宜家餘下的沖繩線已經無再點聽到有人投訴delay

有幾個blog友最近都坐佢去沖繩,最劣果個情況係遲左15分鐘起飛
我妹剛剛坐完都準時起飛

當然佢轉廉航後會點真係唔知

引用:
已投HK Express懷抱(兩星期前)~年初7出發~11 days~來回大阪~~~

一人$2605(連稅)~去程一件15kg行李~~回程20kg~
農曆新年前後黎講抵玩~仲平過坐轉機一大截~

唔洗好似peach咁死等爛等都等唔到兩程$888(等到都貴過人地...)
宜家仲衰~$888多數係回港早上8點半果個時段.....
又唔洗走去佢個網頁chok yen價出黎...
果d百幾蚊顛桃價又永遠輪唔到我

行李選擇亦較彈性~15kg $80~20kg $100~30kg $200
爛桃一律$260一件($20kg)~真係爭好遠...

HK Express 價錢暫時好stable ~今日手痕check番自己出及同回程日子~
只係買貴左一舊水 ($2500 包行李)~如果唔係農曆新年前後出發仲可以再平多兩舊水

報告完畢...

就算fanfare有平機票都可以唔關我事~反正唔會有11日的票

舊 10-03-13, 10:58 AM   #71
天哈7
Game Master
大塚小愛

引用:

我琴日改埋機票, 坐爛桃最強出發回程時間,玩足8日
暫時訂左2晚和歌山5晚大阪酒店
想問下白濱個adventure world正唔正?因為佢27/11休息,如果要去的話我就要26/11一落機就去

我見kansai wide area pass 包埋岡山, 有冇ching分享下?

舊 10-03-13, 11:19 AM   #72
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
坐爛桃既俾個忠告你

見佢本catalog有1000YEN坐鐵人去難波

絕對唔好買

你出到車站要半粒幾鐘後先會有車

坐普通特急就OK

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-13, 02:34 PM   #73
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
沖繩無問題丫,坐過準時去準時回,5月去過
1244蚊來回連稅

買左樂桃先黎跳海樓,SHIT

此篇文章於 10-03-13 02:36 PM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-13, 02:44 PM   #74
二階堂青丸
Game Master
世界和平

引用:
無錯,幾靚,不過食物真係唔得
但係,我依然想繼續去其他分店
其實我都有點想去~不過又覺得好似唔多抵~
有錢留返去品川食自助餐仲好

舊 10-03-13, 04:51 PM   #75
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
啱啱買咗快運12月30飛東京,但未收到email,伏味濃

安東尼さん 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 03:49 AM

手機版 | APP版