Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-04-12, 12:17 PM   #51
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
路過

其實我又唔覺得細路翔講野有咩問題.... 扮角色口吻話主角開外掛講下笑都唔得? 你地都叫佢外掛王啦...

我一路都覺得動畫同小說分開topic好d, 不如開過川原小說討論版啦
之前加速世界(依家好似好左少少...?)同依家sao個topic根本成個topic可以睇既post唔夠3-4個...
其他全部都係spoil同neta... 咁樣想回下post傾下動畫都好唔方便
有時唔好彩有網友唔記得spoil就仲大獲, 所以我依家(我相信仲有好多人都係)基本上都好少入呢兩個版...
引用:
作者: 小嘉 查看文章
根本就要分開啦
個個睇晒小說
改篇又話果樣唔好呢樣唔好
跟就係咁爆neta

有d睇左動想睇小說真係o咀

個人對neta無意見
無睇小說既我我覺得動畫做得好好tim
留番個空間比我地呢d只睇動畫既人得唔得

跟本唔係討論
似有睇小說既人公審就差唔多
兩位閣下講左我呢幾個禮拜既心聲。我個人對neta唔係點介意,但差唔多成十幾頁都係班睇小說既人兄將neta放入spoiler tag入面,搞到我地呢D只睇動畫既人完全跟唔到討論。

同埋呢也對睇小說既人都好辛苦,因為要下下顧住neta也要click多幾下去放spoiler tag。

此篇文章於 09-04-12 12:20 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線  
舊 09-04-12, 12:29 PM   #52
Leaf
God of Gamer
我有錯嗎

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 真!DC 查看文章
好少入+1

點解隻game咁多中年大叔(?)玩?
由手機版發出
到左202x年90後頭果批都30幾歲

引用:
劉表様はご自分を愛することにかけては最高の色情魔。この中原を遠く離れた土地からあのお方は戦という札をちらつかせるだけで乱世を動かす天下人の気に浸ってこられました。つまり劉表様は天下と性交せずともただ自慰にふけっているだけで恍惚を充分に味わえるお方。ですが袁と曹が天下を争っていた頃であればともかくこれより先は天下と交わろうとなさらないお方に乱世の生き場所はありません。

http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=12437
麻雀って楽しいよね

此篇文章於 09-04-12 12:34 PM 被 Leaf 編輯。
Leaf 目前離線  
舊 09-04-12, 12:42 PM   #53
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: casio 查看文章
睇髮型同粒淚痣應該係幸
話說原來無咗桐人玩投擲技,唔怪得硬係覺得少咗D嘢
另,總算明白點解圈內無團長,原來呢句真係大BUG,之前都唔記得咗
所以話戀人比正妻大就係咁樣

舊 09-04-12, 12:59 PM   #54
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
根本就要分開啦
個個睇晒小說
跟就係咁爆neta

個人對neta無意見

跟本唔係討論
你係唔係要睇XD....我借俾你...

LEO巨那段唔QUOTE啦.....其實你地可能覺得點解係禁要SP...主因係之前話過唔好透得禁勁.....

睇左動畫GE....其實我到E到都有唔小人解返點解禁點解禁...因為動畫有好多地方動畫做唔到....

不過講BUG真係冇咩好講=.=係要講套野有BUG...基本上套套都有.....係要禁講都冇用

此篇文章於 09-04-12 01:05 PM 被 ouki 編輯。
ouki 目前離線  
舊 09-04-12, 01:39 PM   #55
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
路過

其實我又唔覺得細路翔講野有咩問題.... 扮角色口吻話主角開外掛講下笑都唔得? 你地都叫佢外掛王啦...

我一路都覺得動畫同小說分開topic好d, 不如開過川原小說討論版啦
之前加速世界(依家好似好左少少...?)同依家sao個topic根本成個topic可以睇既post唔夠3-4個...
其他全部都係spoil同neta... 咁樣想回下post傾下動畫都好唔方便
有時唔好彩有網友唔記得spoil就仲大獲, 所以我依家(我相信仲有好多人都係)基本上都好少入呢兩個版...

你個簽名又幾正
講真,如果有人真係因為無睇小說而講出呢D,我反應都無咁大,但係依家係有人自稱睇過小說唔好睇,跟往亂插D無謂嘢……好在money大封咗topic,唔好話我亂屈人

引用:
睇過兩期我反而覺得小說超級yy

動畫反而睇得落"

可能因為小說字裡行間你可以睇出作者無乜常識,但動畫cut左d細節你反而唔會去問
引用:
之前外掛王話隻game好公平

望住佢裝多把刀開單手劍攻速增加就硬食對面,唔好意思,完全睇唔出

仲有招英雄技能當初居然無比官方擺去商城轉蛋,間廠肯定係開善堂既(?
隻GAME搞到咁仲有人敢搞D咁嘅嘢,俾小小邏輯嚟好嘛?間廠唔使「接埋」都偷笑啦----而以上只係一例
至於捏問題,記得似前money大佢地有試過分兩種,結果不可捏的得到最後只幾個留言,可能係因為咁再無咁做
一係好似FATE咁全程唔俾捏囉

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線  
舊 09-04-12, 02:50 PM   #56
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: Leaf 查看文章
到左202x年90後頭果批都30幾歲
就算去到204x年,我都唔認為有可能實現到

引用:
根本就要分開啦
個個睇晒小說
跟就係咁爆neta

個人對neta無意見

跟本唔係討論
好難照顧咁多人...分開動畫完左會死直冇人入
對唔打算睇小說都影響不大

只係覺得太多人好認真咁Debugs...
SAO 寫完第一本,後面單完故事補寫,bugs一定多
動畫修正返少少,有時覺得駛唔駛咁認真

此篇文章於 09-04-12 02:55 PM 被 CMS 編輯。
CMS 目前離線  
舊 09-04-12, 02:55 PM   #57
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>分開動畫完左會死直冇人入
咁全部原創動都唔洗開topic
由手機版發出
真!DC 目前離線  
舊 09-04-12, 03:08 PM   #58
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
由手機版發出
原創動畫 topic 只得一個出post只得一個地方

分開二個topic, 沉左底仲邊有人找返佢出來
CMS 目前離線  
舊 09-04-12, 03:24 PM   #59
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
由手機版發出
係囉
好正常者其他版都係咁啦, 動畫完左仲傾D咩
唔使真係討論到204x掛wwwww
6eo 目前離線  
舊 09-04-12, 03:28 PM   #60
石原夏織

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
其實大家認真去討論係好事
不過最後會變成睇左小說既人既討論區
淨睇動既我同其他淨睇動會自動無視尼個post
有好既都好正常咁有唔好既地方
因為本身就無為尼類野分類..
我覺得你地咁多野吹可以考慮落水區開post吹

此篇文章於 09-04-12 03:32 PM 被 石原夏織 編輯。
石原夏織 目前離線  
舊 09-04-12, 04:02 PM   #61
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
>>隻GAME搞到咁仲有人敢搞D咁嘅嘢,俾小小邏輯嚟好嘛?間廠唔使「接埋」都偷笑啦----而以上只係一例

其實我都潛左水兩日費事出聲

不過我剩想吐糟MMO出GAME前唔係已經計劃好商城賣乜架咩

邏輯黎計既話一間咁大既公司出貨前會唔check清楚基本介面,然後茅場大大一個人可以包晒成隻game黎搞?

不過"二次元的天才都能無視質量守恆定律"依個問題都唔剩係依套先有,好似你話齋我的確係挑骨頭

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-04-12, 10:35 PM   #62
金屬史萊姆
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: 細路翔 查看文章
>>隻GAME搞到咁仲有人敢搞D咁嘅嘢,俾小小邏輯嚟好嘛?間廠唔使「接埋」都偷笑啦----而以上只係一例

其實我都潛左水兩日費事出聲

不過我剩想吐糟MMO出GAME前唔係已經計劃好商城賣乜架咩

邏輯黎計既話一間咁大既公司出貨前會唔check清楚基本介面,然後茅場大大一個人可以包晒成隻game黎搞?

不過"二次元的天才都能無視質量守恆定律"依個問題都唔剩係依套先有,好似你話齋我的確係挑骨頭
想忍口唔話人都唔得.
邊個話mmo一定要有商城mode唔可以玩月玩年?
定係細路仔未經靂過日/月/年費年代?早兩年monster hunter online好似都係玩月費喎.
俾著你係矛叔,做隻game又唔係為賺錢,困住人後都冇人可以洗錢買點買道具.
咁為咩要做商城?要講邏輯概唔該你自己先要有邏輯先好講.

另外茅叔身為開發者.絕對有能力隨時修改程式.
程式運行中要修改係難.但絕對唔係做唔到.
特別係log out呢類有指定位置數據概功能.(做唔到就唔會有cheat code出現)

叫外掛王係因為佢做到好多其他人唔敢想像概[系統外技能],
而且實用性太強.並唔係指佢用bug.
其他人肯比心機都可以學到.不過冇人肯花心力去做者.
金屬史萊姆 目前離線  
舊 09-04-12, 10:43 PM   #63
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
呢隻係月額制mmo...aaa

Blog

pixiv
小特特 目前離線  
舊 09-05-12, 11:02 AM   #64
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
這不應該算是劇透吧

GGO裡桐子都說過SAO沒有商城制真是太好了

SAO應該係好似初代PSO咁
買機(我買部DC差唔多就玩佢一隻GAME)+買遊戲蝶+上網費
kev00269270 目前離線  
舊 09-05-12, 11:29 AM   #65
RPG之鬼

引用:
作者: 金屬史萊姆 查看文章
想忍口唔話人都唔得.
定係細路仔未經靂過日/月/年費年代?早兩年monster hunter online好似都係玩月費喎.
俾著你係矛叔,做隻game又唔係為賺錢,困住人後都冇人可以洗錢買點買道具.

特別係log out呢類有指定位置數據概功能.(做唔到就唔會有cheat code出現)

X 2

一個系統首日就畀人highjack之後仲要講商城,仲要話內容需要符合邏輯,咁邏輯究竟係乜嘢黎
平衡度方面,動畫都有講過越高層所發生的事情就越難估到,即使有新力量也不等同變成一面倒的地步
就算以單機遊戲來說,好多都係買到新裝備時都變得易打咗一陣,然後就變難打或正常難度,之後又要玩家去學新招買新裝,呢樣嘢有打機既都知,又或者對於現在的玩家不知道,因為近10年的遊戲確實易玩咗很多,原因是為了一群玩家可以更輕鬆地去進行遊戲

如果以現實黎講:
1. 好多MMO尐人物被卡住郁唔到之類,都是由GM修改遊戲將人物搬到正常地方,所以GM一定有修改能力,BAN ACC又是甚中之一,某些仲有各種POLICY可以進行實時測試
2. 有好多ROBOT之類外掛裝置去搞個系統,所以只要有能力者就有能力去搞個遊戲,而且更是即時修改
3. 係電腦上有一樣嘢叫做加密,而加密同演算法(Algorithm)有關,其實SAO裡要破解唔係問題,仲一定可以,而問題係需要幾多時間同埋搞事者(茅叔)有冇不定時更新加密系統同證書,唔好認為了解一個Algorithm咁容易

此篇文章於 09-05-12 11:49 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線  
舊 09-05-12, 11:45 AM   #66
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 金屬史萊姆 查看文章
想忍口唔話人都唔得.

引用:
作者: 小特特 查看文章
呢隻係月額制mmo...aaa
我諗起以前UO 同MMO game 初發展時期..............

其實如果隻game 真係做得好可以長期發展同keep 住有人比月費, 根本就唔需要搞商城

唔洗好似中 / 港 / 台果堆垃圾online game 要靠商城賺營運資金

不過聽講台灣WOW 都好似想搞商城....................

至於茅叔....................

營運公司同其他程式員真係完全無發現茅叔開game 後搞小動作又真係過份左d

還是係茅叔一早用暗號方式修改過程式, 開game 兩小後自動執行運作?

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 09-05-12 11:51 AM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線  
舊 09-05-12, 11:55 AM   #67
RPG之鬼

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
我諗起以前UO 同MMO game 初發展時期..............

其實如果隻game 真係做得好可以長期發展同keep 住有人比月費, 根本就唔需要搞商城

唔洗好似中 / 港 / 台果堆垃圾online game 要靠商城賺營運資金

不過聽講台灣WOW 都好似想搞商城....................

至於茅叔....................

營運公司同其他程式員真係完全無發現茅叔開game 後搞小動作又真係過份左d

還是係茅叔一早用暗號方式修改過程式, 開game 兩小後自動執行運作?
簡單黎講係可以做到
就像正常一般軟件的更新一樣,假設PRAGRAM.EXE是已CRACK,但經過官網更新後雖然FILE名同是PRAGRAM.EXE,但內容唔同左,咁樣先前的CRACK就會冇用
當然故事中冇講呢尐,讀者點諗都冇問題。不過如果以現實黎講,係咪一定要停咗個EXE先可以做更新?答案當然係可以做到唔駛停

舊 09-05-12, 11:58 AM   #68
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章

只可以講有錢冇咩人會唔賺, 理想幾尚高都好. 會變質都係遲早0既事

舊 09-05-12, 12:07 PM   #69
Leaf
我有錯嗎

註冊日期: Jun 2003
真係要搞野的話我寧願會講點解茅叔咁都可以仲未俾人拉到

引用:
劉表様はご自分を愛することにかけては最高の色情魔。この中原を遠く離れた土地からあのお方は戦という札をちらつかせるだけで乱世を動かす天下人の気に浸ってこられました。つまり劉表様は天下と性交せずともただ自慰にふけっているだけで恍惚を充分に味わえるお方。ですが袁と曹が天下を争っていた頃であればともかくこれより先は天下と交わろうとなさらないお方に乱世の生き場所はありません。

http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=12437
麻雀って楽しいよね
Leaf 目前離線  
舊 09-05-12, 12:17 PM   #70
細路翔
The One

我做過MMO開發公司半年都唔知原來整一隻GAME,主程式開發人員每次開會時原來唔洗比野上頭/團隊睇既

樓上D大大令我獲益良多

好老實講,一單咁大既事,我唔信日本政府唔會搵MIT班程式專家黎搞,然後班神人會解兩年都解唔掂囉

不過依個根本係包住網遊外皮既金庸小說,要佢搞到個科技同社會設定好似攻殼咁又過份左

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 12:27 PM   #71
RPG之鬼

引用:
我做過MMO開發公司半年都唔知原來整一隻GAME,主程式開發人員每次開會時原來唔洗比野上頭/團隊睇既

樓上D大大令我獲益良多

好老實講,一單咁大既事,我唔信日本政府唔會搵MIT班程式專家黎搞,然後班神人會解兩年都解唔掂囉

不過依個根本係包住網遊外皮既金庸小說,要佢搞到個科技同社會設定好似攻殼咁又過份左
畀嘢當然會畀,但問題係畀尐乜嘢
原來老闆同PM等會睇主程式員既CODE,果然冇做過MMO公司唔知佢地原來有咁多時間去睇
通常一個大型程式都唔會一個人寫,有能力都唔會,因為太花時間,但核心程式就會只有特定人/小組去寫。
OOP其中一個特色唔係咁樣?

小說有好多種,雖然都鍾意攻殼,但原來只要稍有要求或複雜等,甚至是同樣是上網咁就走咗去固定方向,咁果然是過份咗
有要求係好事嘛

就小說而言,MIT存不存在成疑,可能有提過存在吧
另外就算存在,搵唔搵又係另一個問題

引用:
除咗空境的荒耶中途掛掉外,都好少最終BOSS會係中途離場

此篇文章於 09-05-12 12:40 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線  
舊 09-05-12, 12:39 PM   #72
細路翔
The One

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
原來老闆同PM等會睇主程式員既CODE,果然冇做過MMO公司唔知佢地原來有咁多時間去睇
開發過程中程式員本身都要開會

所以茅場大大就算成功搞起個頭無可能其他程式員會棟晒係度唔知點入手掛

其實將茅場代入面書個老細咁一開始乜都一腳踢就可以處理晒d bug

茅場:我就係老細當然可以隨便搞(誤

英國說大家抱團死

此篇文章於 09-05-12 12:44 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線  
舊 09-05-12, 12:45 PM   #73
RPG之鬼

引用:

所以茅場大大就算成功搞起個頭無可能其他程式員會棟晒係度唔知點入手掛
單是紅字就知冇睇內容就回

程式員開會係正常,但唔係一開會就有嘢出
乜唔係MILESTONE後編製作時間,然後每次開會做報告,當每完成一個PHASE後就拎出黎做交待嗎?
原來唔係咁做既,可以中途出家都得,咁個PROGRAMMER都好勁

另外都有公司係老闆畀完錢就等收錢
還有有些程式會做成可以輸入或輸出,但冇辦法可以睇到裡面既嘢,小說冇講到咁深入,但Black-box testing是存在。

此篇文章於 09-05-12 01:02 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線  
舊 09-05-12, 12:46 PM   #74
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:

你覺得d程式員要係開會時同老細咁講?
「老細,依d係我今個月寫o既code,你拎去睇睇啦」

開會一定係講
「老細,仲有邊part邊part要做,比我xx個月我/deadline前一定攪掂」

偷偷地加d野入去一d都唔難喎
一般都係分工做,就算係程式員之間開會,冇bug冇問題都唔會check對方d code啦
kev00269270 目前離線  
舊 09-05-12, 12:48 PM   #75
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
其中一個理由係因為茅叔有人包庇
……另一個理由係我睇完UW嘅感覺---對策組未必有心拉茅叔,反而只當班受害者係白老鼠

至於有人懷疑茅叔做手腳問題……其實本身隻GAME同自動DEBUG系統係無問題,不過問題係茅叔有個神ID,所有系統都似呢個ID嘅指令為第一優先……

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 09-05-12 01:03 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「THE IDOLM@STER CINDERELLA GIRLS」7月17日(金)より2nd SEASON放送開始!! 丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1140 06-13-19 03:32 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM
[廣告 - CW] [CW34-day1][V8][墮落願望]IB、SAO、まどマギ新品 淨湖+ Cosplay同人MIX討論區 0 08-24-12 06:00 PM
川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」#13「Violation;侵入」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1002 07-09-12 05:33 PM

現在的時間是 11:56 PM

手機版 | APP版