Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-07-14, 11:03 AM   #51
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 真!DC 查看文章
單純撞擊產生高溫同衝擊波吧
隻船無事…一開始已經話火星人有黑科技啦
英文SF戰爭小說統稱呢類撞擊做kinetic bombardment、原理係用撞擊物體本身既撞擊速度黎製造同核彈相若既破壞力。(上網可以好快查到)

至於點解隻船同入面D騎士冇事、應該係靠D外星科技黎將衝擊減到對入面既人冇害既程度
由手機版發出
Kinny Riddle 目前離線  
舊 07-07-14, 11:55 AM   #52
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
話係超機人但第一話入機戰既話都係一招:格闘(P) 1-3
頂盡分細D:パンチ、キック兩招
運動性同移動力起碼是對家兩倍以上(唔係佢快係起家太慢),對超真實系的對家來說,重唔係超機人?

舊 07-07-14, 12:24 PM   #53
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 東條希 查看文章
我都相信公主無死
班火星將領個個都雜碎臉,仲要行君主制
不過班諸侯貌似都各自為政,降落地球個個爭往搶人頭
暗殺公主基本都是火星人自編自導吧
感覺往後為左利益有機會鬼打鬼,惟速水應該對公主有忠誠心

入侵地球段bgm好正,震撼感十足
代入8國聯軍就明晒
由手機版發出
J+1 目前線上  
舊 07-07-14, 01:20 PM   #54
KARAS
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDrazgriz13ghost
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
兩套機設都是同一人來的

故事的歷史背景(轉自KOMICA,可能涉及劇透)

1、人類是在1972年於月球上發現火星文明的遺蹟的,隨後美蘇冷戰結束,雙方和地球其他國家主力開發火星;

2、讓火星獨立的君主是研究火星人技術的部門的副長(總之是頭頭的副官一類的),據說他接觸火星人的遺蹟時“被遺蹟認爲是火星人”。

3、火星在1985年獨立,隨後在1986年進入到了鎖國狀態。因此期間火星技術突飛猛進,而地球科技發展估計和現實一樣(預告中有出現類似F-22的飛機,和現實不會差太遠)。

4、1999年火星新皇帝(原皇帝因病退位)發動對地球戰爭,但並沒有打多久。結果無意間導致月球傳送門爆炸,炸掉半個月球。地球上的大坑都是月球碎片搞的。

5、由於失去了傳送門,火星的補給鏈受到打擊,新皇帝也戰死,火星和地球便停戰。由於戰爭的破壞都是月球碎片造成的(傳送門也非火星方故意破壞的),因此地球民衆整體對火星無太大仇恨。

6、但由於火星有主戰派,因此有37個火星騎士留在了地月軌道上監視地球。

7、地球受月球隕石損害很大(官方數據顯示,日本在月球爆炸後短時間死了八千萬人,美國也死了約兩億人),因此一直在進行災後重建。

8、地球因損害很大,開始內亂,開版圖中的機器人是地球方在2004年爲平定內亂而早出來的機體(非在與火星戰鬥中開發的)。機體高度爲13米,而火星的機體高度在20米左右。

9、“據說”有火星的騎士駕駛機體到地球單機進行攻擊(大致在日本的種子島區域,第一話有隱晦提到)。但地球方掩蓋了事實,火星方也聲稱“雖然有騎士下降到地球但未發生交戰”,因此地球的機體可能是研究火星機體得來的。

這樣看來地球方也不見得完全沒有勝算……吧?
火星人口....

火星得25年歷史 已經有咁多人口? (自己推算: 37位騎士 我諗個皇族都不少)
球人有咁溫馴咩

《 N  Music No Life》
KARAS 目前離線  
舊 07-08-14, 08:42 PM   #55
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
2話「地球の一番長い日-Beyond the Horizon-」

3話「戦場の少年たち-The Children's Echeion-」

4話「追撃の騎士-Point of No Return-」

5話「謁見の先で-Phantom of The Emperor-」

6話「記憶の島-Steel Step Suite-」

舊 07-10-14, 11:02 PM   #56
money
◆.西野司命.◆

舊 07-12-14, 03:56 PM   #57
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
事丫娃些 目前離線  
舊 07-12-14, 11:40 PM   #58
money
◆.西野司命.◆

舊 07-13-14, 12:37 AM   #59
money
◆.西野司命.◆

睇完第2集
好正

舊 07-13-14, 03:55 AM   #60
Game Master

OP好有Fate Zero影子,話晒係倉木作品。再加Kalafina

公主搵左個影武者所以未死得住,可喜可賀。但從OP見佢用槍指住鏡頭,唔排除佢詐死煽動戰爭嘅終極幕後黑手其實就佢。

主角你係何方神聖?你未免冷靜得濟啊?就算親眼目睹同學收便當都可以冇乜反應。虛淵你唔好同我講呢個設定唔係故意吓?
舊 07-13-14, 03:57 AM   #61
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
雖然影武者舊橋,不過唔咁早死先有機會虐老虛,我們都明的w
一周朋友男主就咁gg 同藤宮桑只同場坐左一陣著草車就退場lol

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線  
舊 07-13-14, 10:22 AM   #62
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
OP上星期播我已很喜歡,ED也很正

果然是RANCE 9的發展,只是這套的公主這麼好打的說

今集使我想起天煞了,先是切斷通訊,跟著是單方面超級系屈真實系(無視物理法質這點太屈機了,雖然在XENOSAGA已出現了)

愛之戰士就是愛之戰士,發便當不手軟,連遺言也來不及說就死了
鐵之侍 目前離線  
舊 07-13-14, 10:26 AM   #63
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
可能冇死只係去左另一次元?

男主比我感覺係另一種族望住一堆非我族類.........

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 07-13-14 10:28 AM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線  
舊 07-13-14, 11:16 AM   #64
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Kewellma 查看文章
雖然影武者舊橋,不過唔咁早死先有機會虐老虛,我們都明的w
一周朋友男主就咁gg 同藤宮桑只同場坐左一陣著草車就退場lol
老虛︰「做一週男主做得你咁爽吖嗱」

不過就咁消失唔多好睇
反正對面手拉手,櫻井應該一嘢摑埋去摑到得番上半身先係嘛
野良猫 目前離線  
舊 07-13-14, 11:46 AM   #65
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
呢D先係戰爭,唔好走部有乜乜超科技機體比男主角呀!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線  
舊 07-13-14, 11:50 AM   #66
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
我覺得後半段/或者出第二季會係火星人失勢要坐地球產垃圾一齊打外星人(誤

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線  
舊 07-13-14, 12:18 PM   #67
尼路
The One

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
OP上星期播我已很喜歡,ED也很正

果然是RANCE 9的發展,只是這套的公主這麼好打的說

今集使我想起天煞了,先是切斷通訊,跟著是單方面超級系屈真實系(無視物理法質這點太屈機了,雖然在XENOSAGA已出現了)

愛之戰士就是愛之戰士,發便當不手軟,連遺言也來不及說就死了
想起天煞x2
男主真係……唔好同我講佢有乜情感缺憾之類呀……
不過講到咁勁,男主要點用部量產機同對家打……

舊 07-13-14, 12:29 PM   #68
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 尼路 查看文章
想起天煞x2
男主真係……唔好同我講佢有乜情感缺憾之類呀……
不過講到咁勁,男主要點用部量產機同對家打……
甚麼量產,練習機嚟咋
野良猫 目前離線  
舊 07-13-14, 12:38 PM   #69
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: mikemike 查看文章
只不過是一部平時比學生練習用的機體嘛 當然入面有冇天才學生當功課魔改了下集先知

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線  
舊 07-13-14, 12:38 PM   #70
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
引用:
作者: mikemike 查看文章
無超科技,拍一下就扁左
傑斯特 目前離線  
舊 07-13-14, 12:48 PM   #71
東條希
Game Master
青春色の波紋疾走

註冊日期: May 2005
頭兩集都相當不錯
地球同火星科技差距太大..地球聯邦毫無勝算
男主太淡定,感覺有掛在身,希望唔好又係主角開無雙打爆火星人呢種套路

四十九年一睡夢,
一期栄華一盃酒。

TSUMUGI RHYME 薄桜鬼中毒中 今期1番好きな曲 希deきしめ
大好きって言うなら、大大好きって返すよ
忘れ物もうないよね? ずっと永遠に一緒だよ
東條希 目前離線  
舊 07-13-14, 01:08 PM   #72
Game Master

與其話係向天煞致敬,我覺得虛淵靈感來自【強戰世界】War of the Worlds,唔係講湯告魯斯部電影,而係講緊被改編成該電影原本19世紀由HG Wells寫既科幻小說。

該小說也係由火星人侵略地球為故仔,火星人一味撳住地球嚟打,地球人基本上係坐以待斃。但到最後,班火星人居然不敵地球嘅細菌而紛紛死去。

而家公主佢自己都話入黎地球後有D身體不適。可能班友仔住外太空太耐,水土不服會成為地球反擊嘅關鍵。
舊 07-13-14, 01:10 PM   #73
Game Master

引用:
作者: 野良猫 查看文章
老虛︰「做一週男主做得你咁爽吖嗱」
一周朋友關虛淵咩事?
舊 07-13-14, 01:12 PM   #74
尼路
The One

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
與其話係向天煞致敬,我覺得虛淵靈感來自【強戰世界】War of the Worlds,唔係講湯告魯斯部電影,而係講緊被改編成該電影原本19世紀由HG Wells寫既科幻小說。

該小說也係由火星人侵略地球為故仔,火星人一味撳住地球嚟打,地球人基本上係坐以待斃。但到最後,班火星人居然不敵地球嘅細菌而紛紛死去。

而家公主佢自己都話入黎地球後有D身體不適。可能班友仔住外太空太耐,水土不服會成為地球反擊嘅關鍵。
電影咪一樣係死係細菌手上……不用特意強調吧……
不過今時今日重用呢條橋會被人吐糟到暈,而且老虛應該唔會玩呢d,會玩更大先似佢作風

舊 07-13-14, 02:14 PM   #75
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
男主係咪火星人
Avelcain 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] ロボットアニメ「輪廻のラグランジェ season2」 #07「鴨川の誓い」 money 日本動漫畫討論版 373 01-08-22 10:50 AM
蛍たかな+ピロ式「アイリス・ゼロ」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 5 11-26-11 10:10 PM
[漫畫] 原來《Civil War》後還有《Civil War-drobe》 觀音將軍 日本動漫畫討論版 0 12-16-07 07:03 PM
【ゼロの使い魔】露易絲。口。 ww~ heco Cosplay同人MIX討論區 15 10-16-07 08:34 PM
US Bus (First time to upload pictures)--Pictures added Super Bus 照相館 8 05-23-04 05:57 PM

現在的時間是 01:04 PM

手機版 | APP版