Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 12 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 32 72  ... 最後
Neo Music UNIVERSE>樂器討論區(P.1有一個統計)
新堂愁一 01:57 AM 01-15-06
作者: frankieccc:
其實所謂free jam.......係咪即係佢地可以隨意用唔同key, 唔同scale 去jam一首已經有原曲gei歌? e.g. 最近睇到G3重玩經典gei "Smoke on the water"
所謂free jam係解用樂器黎吹水講野
半熟蕃茄 02:20 AM 01-15-06
作者: 新堂愁一:
所謂free jam係解用樂器黎吹水講野
即係自己發揮........再加多d野上去?
HaKu 04:13 AM 01-15-06
即係自己發揮........再加多d野上去?
我唔識free jam,不過識吹水
吹水嘛..要先有個話題..人地吹完,你咪再吹落去咯

呢度都有段free jam短片睇睇..有我最愛的Syu
http://www.youtube.com/?v=s-fDnZm_fH8
吹水吹到發脾氣
半熟蕃茄 12:15 PM 01-15-06
作者: HaKu:
我唔識free jam,不過識吹水
吹水嘛..要先有個話題..人地吹完,你咪再吹落去咯

呢度都有段free jam短片睇睇..有我最愛的Syu
http://www.youtube.com/?v=s-fDnZm_fH8
吹水吹到發脾氣
多謝你條片.......正呀.....
同想問下.......其實呢兩年黎我斷斷續續咁玩(玩電先, 而家變左玩木多.......只係識好少野.....大約只係按得實bar chord同玩下少少chord solo 歌).....但因為疏於練習.....阿sir教d野又麻麻....所以而家如果轉老師........我都唔知應該由何處學起(不過如果以工聯會course計.....因我好耐以前上過初級......我估而家如果我直去高班應該問題不大.......因為0個度個進程算慢.....我估....不過唔會再上la.....都係like私人教授多)........可以比d意見ma? thx
其實你地係咪玩左好耐.........以前係咪都有攪過d指導meeting.......如果會再攪......係咪會租band房?我真係有d興趣......
HaKu 03:10 PM 01-15-06
其實我都係初學者 ~程度應係低過你dd添
只係我鍾意識小小扮代表..唔好盡信我講d野

真係會有指導meeting嗎!?我都好有興趣呢
新堂愁一 03:58 PM 01-15-06
係咪有高人黎指導我先?
半熟蕃茄 07:22 PM 01-15-06
我係想知有無人攪過/會攪類似gei meeting je
唔好咁緊張.........
我都係識好少野......等緊高人出現賜教
鎖鏈怪 07:23 PM 01-15-06
係咪有高人黎指導我先?
你係教我地個個高人
半熟蕃茄 07:24 PM 01-15-06
作者: 鎖鏈怪:
你係教我地個個高人
原來愁一兄好勁ka?
不死game神 07:31 PM 01-15-06
我都曉viola,drum
鎖鏈怪 07:31 PM 01-15-06
原來愁一兄好勁ka?
純粹猜測
鎖鏈怪 07:32 PM 01-15-06
作者: 不死game神:
我都曉viola,drum
Drummania唔計
不死game神 07:35 PM 01-15-06
作者: 鎖鏈怪:
Drummania唔計
我以前學左打鼓成五年,有鼓棍去新蒲崗band朋友間房jam架 ,中提琴就4年
HaKu 08:46 PM 01-15-06
原來愁一兄好勁ka?
係有高人就好咯~~快d搞meeting指導下我地
半熟蕃茄 09:42 PM 01-15-06
係有高人就好咯~~快d搞meeting指導下我地
係就真係好lu........我自己係好懶gei人......可能真係多人一齊研究先有心機練.....
p.s. 頭先又練左陣.......只係彈首好簡單又練左好耐gei歌仔都彈到成pat野咁
半熟蕃茄 09:45 PM 01-15-06
作者: 不死game神:
我以前學左打鼓成五年,有鼓棍去新蒲崗band朋友間房jam架 ,中提琴就4年
又有勁人.......仲要鼓佬...正..有無bass佬呀呢度?
p.s. 我都識個frd有小提琴八級.....不過係細個0個時被迫學........而家無玩真係可惜......如果係我實攞黎揾食
HaKu 11:16 PM 01-15-06
又有勁人.......仲要鼓佬...正..有無bass佬呀呢度?
p.s. 我都識個frd有小提琴八級.....不過係細個0個時被迫學........而家無玩真係可惜......如果係我實攞黎揾食
我五年級果陣都考過小提琴5級..宜家真係唔多記得咯

另外其實就算d高人唔認係高人..都一樣可以搞個meeting咖姐
有人一齊研究係會好d ge我諗,因為我自己其實係識好多歌..但冇隻熟果d人黎
..反正其實book band房好平 難處都應該只係太多結他手..
半熟蕃茄 11:45 PM 01-15-06
我五年級果陣都考過小提琴5級..宜家真係唔多記得咯

另外其實就算d高人唔認係高人..都一樣可以搞個meeting咖姐
有人一齊研究係會好d ge我諗,因為我自己其實係識好多歌..但冇隻熟果d人黎
..反正其實book band房好平 難處都應該只係太多結他手..
太多結他手.......呢個真係重點.......始終呢個位多人做, 最易show off自己, bass佬真係難揾...
到時如果真係有meeting.......一人攞一隻effect黎都咪話唔壯觀 .......
p.s. 請問你有無玩過tears in heaven?唔知點解玩極都無EC種feel......可能我節奏唔啱
HaKu 01:00 AM 01-16-06
太多結他手.......呢個真係重點.......始終呢個位多人做, 最易show off自己, bass佬真係難揾...
到時如果真係有meeting.......一人攞一隻effect黎都咪話唔壯觀 .......
p.s. 請問你有無玩過tears in heaven?唔知點解玩極都無EC種feel......可能我節奏唔啱
我都講左我真係初學者咯
tears in heaven我都未嘗試接觸過添呀
不過呢類歌我覺得feel唔arm,多數都係因為大細聲同重拍問題..

笑!我都仲未玩過effect 加上冇錢買添
半熟蕃茄 01:08 AM 01-16-06
我都講左我真係初學者咯
tears in heaven我都未嘗試接觸過添呀
不過呢類歌我覺得feel唔arm,多數都係因為大細聲同重拍問題..

笑!我都仲未玩過effect 加上冇錢買添
我之前買左個effect........不過唔太識用擺埋左一二邊tim
其實識玩會好好玩ka
HaKu 03:00 AM 01-16-06
我之前買左個effect........不過唔太識用擺埋左一二邊tim
其實識玩會好好玩ka
請問係咩effect黎咖??
我近排都想買番個行d ge OD 用
始終amp果個build-in唔夠勁
新堂愁一 03:03 AM 01-16-06
我個multi......壞左成年都未俾阿sir睇.....
仲救唔救得番都成問題
HaKu 03:33 AM 01-16-06
我個multi......壞左成年都未俾阿sir睇.....
仲救唔救得番都成問題
我原本都係想買multi咖..
不過我呀sir又話,multi個OD基本上同amp個build-in OD差唔多,一樣係用digi出
而我又剩係想要d夠行ge OD..所以放棄multi咯(當然$$係重點 )
新堂愁一 09:40 AM 01-16-06
我原本都係想買multi咖..
不過我呀sir又話,multi個OD基本上同amp個build-in OD差唔多,一樣係用digi出
而我又剩係想要d夠行ge OD..所以放棄multi咯(當然$$係重點 )
睇下你買咩multi啦
一般黎講買個GT-8或者GT-5咁都夠晒用...質素都夠

不過要求高既通常會買好多地雷仔, pedal同 pre-amp自己砌
金錢上唔容許我咁做....我而家只求有隻GT-8已經好開心了
HaKu 01:14 PM 01-16-06
睇下你買咩multi啦
一般黎講買個GT-8或者GT-5咁都夠晒用...質素都夠

不過要求高既通常會買好多地雷仔, pedal同 pre-amp自己砌
金錢上唔容許我咁做....我而家只求有隻GT-8已經好開心了
我連GT-8都冇$$去搞個番黎
買地雷又冇$$去買野boost行佢
真係過埋個年先搞搞佢先..
第一 ... 12 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 32 72  ... 最後

返回主題版面