Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-14-05, 04:51 PM   #26
~天~
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Bandit-Anji
又多隻game要買~

搞到PSP好似係懷舊人士必備品!
全部移植
做咩講PSP
這隻話係移植去NDS~
~天~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-05, 10:11 AM   #27
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
○天外2
・上画面にMAP表示。下画面はフィールド表示。タッチペン操作で移動や会話ができる。
・戦闘では、(敵の上に)タッチペンで描いた図形で攻撃力を3段階でコントロ-ル。

OR

此篇文章於 09-15-05 11:25 AM 被 neo2046 編輯。
neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-05, 11:53 AM   #28
square-enix
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
d 映同PC-ENGINE 天外魔境2一樣咁既..
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-05, 04:23 PM   #29
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: square-enix
d 映同PC-ENGINE 天外魔境2一樣咁既..

咁天外魔境2原本係PC-ENGINE ga ma, 咁一樣唔係應該正常咩?

如果你無買有睇,編輯曰:"又要插又要睇,你D人真係犯賤!你咁叻又唔見你出一本?";
如果你有買有睇,編輯曰:"比得果十皮,自然係得抄抄埋埋既料,你咁清高可以唔買,我本野係出比翻版仔睇既~"
裡.天人必勝法 :
編輯曰:"你寫過攻略乜?你出過GAME書乜?乜都無做過有乜資格評論GAME書?";無錯,所以影評人無資格評論電影,因為佢地冇拍過電影;政評人無資格評論政治,因為佢地冇從過政。但咁樣講,GAME書編輯有冇資格評論遊戲?佢地都冇製作過遊戲。
山王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-05, 07:17 PM   #30
square-enix

XBox Live Gamertagsquare-enix2061
引用:
作者: 山王
咁天外魔境2原本係PC-ENGINE ga ma, 咁一樣唔係應該正常咩?
2D REMAKE都唔係好難掛
依d畫質出落gba都仲有市場啦
上面大區域地圖, 下面就要黎玩, 又一間正常廠商出落ds既出色遊戲
舊 09-15-05, 07:33 PM   #31
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

引用:
2D REMAKE都唔係好難掛
依d畫質出落gba都仲有市場啦
上面大區域地圖, 下面就要黎玩, 又一間正常廠商出落ds既出色遊戲
2D REMAKE?
天外魔境2 PC-ENGINE版 本身已經係好靚仔,
我反而想問你仲可以點強化佢2D畫面?
另一個問題係, 如果出起GBA, 我相信一定無動畫.

如果你無買有睇,編輯曰:"又要插又要睇,你D人真係犯賤!你咁叻又唔見你出一本?";
如果你有買有睇,編輯曰:"比得果十皮,自然係得抄抄埋埋既料,你咁清高可以唔買,我本野係出比翻版仔睇既~"
裡.天人必勝法 :
編輯曰:"你寫過攻略乜?你出過GAME書乜?乜都無做過有乜資格評論GAME書?";無錯,所以影評人無資格評論電影,因為佢地冇拍過電影;政評人無資格評論政治,因為佢地冇從過政。但咁樣講,GAME書編輯有冇資格評論遊戲?佢地都冇製作過遊戲。

此篇文章於 09-15-05 07:40 PM 被 山王 編輯。
舊 09-15-05, 07:38 PM   #32
square-enix

引用:
2D REMAKE?
天外魔境2 PC-ENGINE版 本身已經係好靚仔,
我反而想問你仲可以點強化佢2D畫面?
另一個問題係, 如果出起GBA, 我相信一定無動畫.
.............REMAKE 到 第四の黙示録唔係太難
哈哈, 以蜜蜂廠作風, 出起GBA一定無動畫
舊 09-15-05, 07:41 PM   #33
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

引用:
.............REMAKE 到 第四の黙示録唔係太難
哈哈, 以蜜蜂廠作風, 出起GBA一定無動畫
第四の黙示録我都有玩ss版, 但佢既畫面我唔覺得有乜標青wor.

裡.天人必勝法 :

此篇文章於 09-15-05 07:44 PM 被 山王 編輯。
舊 09-15-05, 07:48 PM   #34
square-enix

引用:
第四の黙示録既畫面我唔係覺得好標青wor.
我冇話第四の黙示録好標青, 只不過一定好過而家; 13年前畫質(原汁原味)要賣5000yen?.?
咁奇怪既你, 如果隻game可以造出黎再好d, 好似反對硬咁喎
舊 09-15-05, 08:06 PM   #35
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

咁我都無話做得好D唔好, 但問題係點為之好D呢?
講真要做既,
我認為當年以廣井王子個TEAM既技術,
其實都可以PC-ENGINE既天外2做到第四の黙示録個樣, 但問題咁樣係未好D?
第四の黙示録同天外2兩者其實係用左兩種唔同既表現方式,
藉此表現出唔同既感覺同味道, 而唔係一種進化,
好似WARIO咁既畫面, 係未無諴意? 但整到靚一靚就會無左果陣惡攪味,
天外2如果整到黙示録咁既畫面, 又會無左天外2果種味道.
好似PS2版既天外2, 我根本都唔想掂,
你可以話佢無誠意, 但移植兼復刻既GAME本身就誠意少 ga la.

裡.天人必勝法 :

此篇文章於 09-15-05 10:53 PM 被 山王 編輯。
舊 09-15-05, 08:18 PM   #36
square-enix

引用:
咁我都無話做得好D唔好, 但問題係點為之好D呢?
講真要做既,
我認為其實PC-ENGINE都可以做到第四の黙示録個樣, 但問題咁樣係未好D?
第四の黙示録同天外2兩者其實係用左兩種唔同既表現方式,
藉此表現出唔同既感覺同味道, 而唔係一種進化,
好似WARIO咁既畫面, 係未無諴意? 但整到靚一靚就會無左果陣惡攪味,
天外2如果整到黙示録咁既畫面, 又會無左天外2果種味道.
好似PS2版既天外2, 我根本都想掂,
你可以話佢無誠意, 但移植兼復刻既GAME本身就誠意少 ga la.
NO LA
我唔係話要pc-e天外2要做到黙示録果種效果風味.
而係2d技術企劃架構, 你睇真d pc-e天外2個地圖咁, 細細粒粒d人同景; 點解唔可以向ff, dq remake咁做相同道理.

PS2/gc版既天外2, 低成平而又唔討好既3d remake, 都唔知咩黎既, 唔好提吧

依隻野真係無咩誠意
舊 09-15-05, 08:26 PM   #37
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

引用:
NO LA
我唔係話要pc-e天外2要做到黙示録果種效果風味.
而係2d技術企劃架構, 你睇真d pc-e天外2個地圖咁, 細細粒粒d人同景; 點解唔可以向ff, dq remake咁做相同道理.

PS2/gc版既天外2, 低成平而又唔討好既3d remake, 都唔知咩黎既, 唔好提吧

依隻野真係無咩誠意
起碼証明左一樣野, 廣井王子終於醒覺,
經過PS2/GC版既天外2 REMAKE 反應,
佢終於發現與期唔咸唔淡咁REMAKE, 不如直接移植, 保留原作味道仲好.

裡.天人必勝法 :
舊 09-15-05, 08:29 PM   #38
square-enix

引用:
起碼証明左一樣野, 廣井王子終於醒覺,
經過PS2/GC版既天外2 REMAKE 反應,
佢終於發現與期唔咸唔淡咁REMAKE, 不如直接移植, 保留原作味道仲好.
咁你又遺忘一樣野
廣井王子"最近醒覺"係將天外1 REMAKE番3d, 出落次世代機.
保留原作味道定remake佢都未清楚
舊 09-15-05, 08:38 PM   #39
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

引用:
咁你又遺忘一樣野
廣井王子"最近醒覺"係將天外1 REMAKE番3d, 出落次世代機.
保留原作味道定remake佢都未清楚
錯, 正確來說, 佢既醒覺係人地貼錢比佢開發就REMAKE, 無人貼錢就保留原作味道.

裡.天人必勝法 :
舊 09-15-05, 08:49 PM   #40
square-enix

引用:
錯, 正確來說, 佢既醒覺係人地貼錢比佢開發就REMAKE, 無人貼錢就保留原作味道.
咁咪更特顯MS佔據日本誠意, 錢
俾咩佢先會開發天外全新作
舊 09-17-05, 01:00 AM   #41
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

Homepage opened
http://tengai.jp/pc/ten2ds/index2.html

舊 10-09-05, 02:10 PM   #42
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

Nintendo Dream 11月號
(Click 圖可以放大)

舊 11-24-05, 12:36 PM   #43
神祕人1號
Moderator
網上自由人

註冊日期: Jan 2002
增加新系統 《天外魔境 2 MANJIMARU》移植NDS!
來源:levelup.cn 時間:2005-11-24 編輯:風間仁

名稱 天外魔境 2 MANJIMARU
機種 NDS

廠商 HUDSON
類型 RPG
價格 5040日元
發售日 2006年2月
http://www.levelup.cn/article/html/n...1/24112242.htm

HUDSON公佈《天外魔境 2 MANJIMARU》的NDS移植版將於2006年2月發售,售價為5040日元。

《天外魔境 2 MANJIMARU》是HUDSON公司旗下招牌RPG《天外魔境》系列作品之一,最早於1992年在PC平台上推出,而後於2003年在PS2和NGC主機上移植,受到好評。

此次移植掌機NDS,不僅將保留作品原汁原味,還將利用NDS的獨特功能對遊戲的玩法進行改進。原作中戰鬥時是傳統的選項戰鬥,而在NDS上玩家將使用觸摸筆「劃」下屏幕的敵人,根據所劃的圖形不同,分為弱、中、重3種攻擊威力。
神祕人1號 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-29-05, 09:33 PM   #44
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

http://tengai.jp/pc/ten2ds/index2.html
2006年3月9日發售預定

此篇文章於 11-29-05 09:36 PM 被 neo2046 編輯。
舊 11-29-05, 10:08 PM   #45
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

嘩, 又延期.

裡.天人必勝法 :
舊 12-02-05, 04:18 PM   #46
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

【DS】天外魔境II MANJI MARU
3月9日発売予定 / 定価 5,040円
商品說明 http://www.rakuten.co.jp/edigi-game/...607979/668813/
舊 12-02-05, 06:12 PM   #47
神祕人1號
Moderator
網上自由人

註冊日期: Jan 2002
《天外魔境》系列作官方網站大幅更新
http://gnn.gamer.com.tw/3/22003.html
《天外魔境》系列作官方網站
http://tengai.jp/jp/top/index.html

NDS 版《天外魔境 II 卍丸》有別於 PS2 版的重製,而是以 1992 年推出的 PC-ENGINE SUPER CD-ROM^2 原作所移植。除了單純的移植之外,也針對 NDS 的雙螢幕進行改良,使用上螢幕來顯示輔助用地圖資訊,並藉由新一代的壓縮技術,將原作精髓之一的角色語音演出完整收錄。
神祕人1號 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-05, 06:14 PM   #48
山王
Crazy Gamer
我是一個臭皮曩

如果語音完整收錄, 咁都有d睇頭.

裡.天人必勝法 :
舊 01-15-06, 06:48 PM   #49
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

舊 01-15-06, 09:08 PM   #50
瀨賀
Banned
我連長毛都夠膽射~

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDJojONa
XBox Live GamertagJojONa
我覺得呢隻NDS版會好feel過PS2版...
瀨賀 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:35 PM

手機版 | APP版