Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-03-17, 04:38 PM   #26
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
R.I.P.

多謝老夫子陪我成長!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-17, 04:40 PM   #27
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
節.哀.順.變,R.I.P.

佢擺明車馬老抄朋弟嘅無賴真相咁就同王澤一齊落咗地獄
佢可能唔係唔想認,但認有抄嘅話會好長手尾,啲版權、賠償等費用有排計…
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-17, 04:40 PM   #28
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
其實朋弟果單,老夫子被港人珍惜既係佢香港人行為既靈魂,而唔係佢外表
以而家既版權標准放落五十年前既行為,我覺得無咩太深入探討既價值
朋弟果本我無睇,如果王澤大量照搬朋弟既內容,我仲較為減分,單純拎左做型,我又唔太反感

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-17, 05:00 PM   #29
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
聽聞就係大量照搬

http://hk.apple.nextmedia.com/supple...30131/18151358

不過唔睇都睇咗咁多年,以前又成日睇佢啲電影版,而家都改變唔到啲乜啦

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-17, 05:13 PM   #30
T.K.
很黃很暴力

咁樣抄法就抆d
不過都係感情分,你俾本朋弟版我唔會睇

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 01-03-17, 05:21 PM   #31
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: T.K. 查看文章
不過都係感情分,你俾本朋弟版我唔會睇
唔講的話, 你可能會覺得是同一個作者的早前作品, 而唔係另一個人的作品.

舊 01-03-17, 06:56 PM   #32
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
朋弟版bye

唔關佢事, 係我唔好

舊 01-03-17, 09:16 PM   #33
D-boy

換個角度想,全靠王澤把老夫子帶來香港,才能把老夫子發揚光大!

否則只會在支那繼續被禁、被禁、再被禁
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-17, 10:01 PM   #34
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
細個睇過老夫子一套動畫係穿越番去武松打虎
現家諗番依然覺得幾好笑
由手機版發出
果套係我最鐘意既老夫子動畫
我堅係覺得好睇,好笑

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 01:22 PM   #35
hiyoko
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
換個角度想,全靠王澤把老夫子帶來香港,才能把老夫子發揚光大!

否則只會在支那繼續被禁、被禁、再被禁
見上面有人表示抄襲一事因為感情分而不作過激批判都尚可理解
但盲目到將醜事強說成功德,簡直goodest logic
hiyoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 07:50 PM   #36
D-boy

引用:
作者: hiyoko 查看文章
事實就是事實!事實確是王澤6、70年代把老夫子畫到大紅大紫,紅到之後能拍粵語長片、電影和動畫,成為家傳户曉的人物。

原作者的老夫子,文革時已開始被禁出版,在文革後都仍是被禁出版。如果沒有王澤抄襲,老夫子真係帶到落棺材都冇人識啦!

況且70年代前,港漫都是唔係你抄佢、就佢抄你啦,邊有什麼知識產權呀?老翻、盜版漫畫通街是!那個年代離譜到連作者的筆名也盜用,出版商可以隨便找個人用王澤的筆名畫老夫子出版。

至於現在王家那邊就梗係死口唔認抄襲啦!認咗咪等於自己捉隻老鼠入米缸,俾個籍口對方來分身家?
舊 01-04-17, 08:30 PM   #37
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
想知當年動畫老夫人d人邊個配音
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 09:19 PM   #38
D-boy

引用:
作者: 小嘉 查看文章
想知當年動畫老夫人d人邊個配音
金貴
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%87%91%E8%B2%B4
舊 01-04-17, 11:35 PM   #39
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
抄襲同紅係兩件事黎
硬要用佢大紅大紫黎合理化佢抄襲咁同馬雲講既假貨質素比真貨好有乜分別?

當然你無乜可能用家下既知識產權去比當年
但家下連正視歷史抄襲完都唔敢講,你點同當代人講知識產權好重要?
唔通要當代人講 :喂,我老番紅過正貨就得啦,以前都係咁架咋,紅到發揚光大就是道理

又套黃霑講個句,創作乃天下文章一大抄,高手低手,在乎是否懂得隱藏意念的出處bb

此篇文章於 01-04-17 11:38 PM 被 POISON 編輯。
POISON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-17, 01:57 AM   #40
kotetsu
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2010
比人抄完冇錢收(因為唔認)重要多謝佢發揚光大係乜玩法
kotetsu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-17, 07:24 PM   #41
hiyoko
Crazy Gamer

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
事實就是事實!事實確是王澤6、70年代把老夫子畫到大紅大紫,紅到之後能拍粵語長片、電影和動畫,成為家傳户曉的人物。

原作者的老夫子,文革時已開始被禁出版,在文革後都仍是被禁出版。如果沒有王澤抄襲,老夫子真係帶到落棺材都冇人識啦!

況且70年代前,港漫都是唔係你抄佢、就佢抄你啦,邊有什麼知識產權呀?老翻、盜版漫畫通街是!那個年代離譜到連作者的筆名也盜用,出版商可以隨便找個人用王澤的筆名畫老夫子出版。

至於現在王家那邊就梗係死口唔認抄襲啦!認咗咪等於自己捉隻老鼠入米缸,俾個籍口對方來分身家?
搞清楚先,品評一個人,從來只有「功過並列」,沒有「功過相抵」

你自己都識講,當事人及其家人都起碼識淆底龜縮冷處理,但偏偏有班包括台灣公司董事長在內的一眾豬隊友反而高調跟批判者唱反調意圖消毒,結果激起更多人反感由路轉黑,簡直關公災難

以事論事,身為腦殘粉此刻最好就唔該打不還手罵不還口,鬼叫一切都自己偶像衰先,除非你想火上加油拉更多仇恨
舊 01-05-17, 07:41 PM   #42
T.K.
很黃很暴力

我覺得喜好者在此事上,真係抱:你覺得咁大罪行既可以唔睇
就算
睇漫畫時,唔一定要將自己既道德層次去到高層次
人地要升得高係對方自由

正如迪士尼產品
你鍾意但有人衝出黎講:迪士尼對其他創作者有幾多欺壓
係事實,又係未要同佢認真?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 01-05-17, 08:14 PM   #43
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
我覺得喜好者在此事上,真係抱:你覺得咁大罪行既可以唔睇
就算
睇漫畫時,唔一定要將自己既道德層次去到高層次
人地要升得高係對方自由

正如迪士尼產品
你鍾意但有人衝出黎講:迪士尼對其他創作者有幾多欺壓
係事實,又係未要同佢認真?
你可以用任何既道德層次去睇漫畫
繼續買繼續支持全部係個人既選擇
但你用咁低道德層次黎護航就肯定站唔住腳,家下世界既接受性未去到咁低
覺得世事都唔關事既就默默地睇囉,仲出黎護航做乜

舊 01-05-17, 09:20 PM   #44
T.K.
很黃很暴力

有咩護航,你去老夫子公司抗議,王澤出殯時去為朋弟申冤
我都唔會阻你
我鍾意老夫子,無咩必要拉上作者是否曾有不德行為

幪超超一號欺詐金錢,係唔係每見有超一號出都要講一次呢?
孫中山每年壽辰,又駛唔駛斥責佢同未成年少女發生性行為?

正如強國不停講日本二戰時點點點,係無錯架,道理係佢果邊架
不過群眾覺得你煩唔煩係另一樣野

德國受恐襲,人地紀念緊時你出黎數二戰德國殺好多無辜之人
你都唔會係錯架
你覺得無錯就要任何時候都大聲講,可以點?

王澤死左,翻臭史鞭屍,直頭應該嘉許啦,而家唔講等幾時?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 01-05-17 09:35 PM 被 T.K. 編輯。
舊 01-05-17, 09:44 PM   #45
wing
格鬥低手

引用:
呢D邏輯真係天下無敵呀

舊 01-05-17, 09:53 PM   #46
hiyoko
Crazy Gamer

引用:
有咩護航,你去老夫子公司抗議,王澤出殯時去為朋弟申冤
我都唔會阻你
我鍾意老夫子,無咩必要拉上作者是否曾有不德行為

幪超超一號欺詐金錢,係唔係每見有超一號出都要講一次呢?
孫中山每年壽辰,又駛唔駛斥責佢同未成年少女發生性行為?

正如強國不停講日本二戰時點點點,係無錯架,道理係佢果邊架
不過群眾覺得你煩唔煩係另一樣野

德國受恐襲,人地紀念緊時你出黎數二戰德國殺好多無辜之人
你都唔會係錯架
你覺得無錯就要任何時候都大聲講,可以點?

王澤死左,翻臭史鞭屍,直頭應該嘉許啦,而家唔講等幾時?
都係一句,真心為王氏家族好的話,呢個時間點就唔該出少句聲啦豬隊友

實際上此事不見得有太大的長遠炒作價值,根本風頭一過就好快回歸近年情況,頂多就每隔三五年才會有人重提一下,除非你真係心虛,驚每年忌日都會定時俾傳媒鞭屍一次

利申埋先:20年以上無課金長期讀者
舊 01-05-17, 10:01 PM   #47
wing
格鬥低手

引用:
都係一句,真心為王氏家族好的話,呢個時間點就唔該出少句聲啦豬隊友

實際上此事不見得有太大的長遠炒作價值,根本風頭一過就好快回歸近年情況,頂多就每隔三五年才會有人重提一下,除非你真係心虛,驚每年忌日都會定時俾傳媒鞭屍一次

我有D覺得佢似乎係專登用D膠邏輯來搏人鬧多幾句, 等大家記憶深刻D.

舊 01-05-17, 10:08 PM   #48
hiyoko
Crazy Gamer

引用:
作者: wing 查看文章
我有D覺得佢似乎係專登用D膠邏輯來搏人鬧多幾句, 等大家記憶深刻D.
但台灣某邱姓董事長身為王氏企業重大利益關係者,護航文肯定是真心而無可能玩曲線吧
如有睇其尋日FB上的發文(現已淆底刪文),就知指鹿為馬有幾得人驚
舊 01-05-17, 10:11 PM   #49
wing
格鬥低手

引用:
但台灣某邱姓董事長身為王氏企業重大利益關係者,護航文肯定是真心而無可能玩曲線吧
如有睇其尋日FB上的發文(現已淆底刪文),就知指鹿為馬有幾得人驚
咦, 冇睇過喎,你咁講,真係有D想觀摩下.....

唔通樓上版友都係......

講到指鹿為馬,discuss果面有人post蘋果訪問陶才子話王澤反共,仲有幾篇擺明畫老夫子打共產黨的例證,D $0.5又係指鹿為馬話呢D唔係不滿共產黨, 又係令人嘆為觀止.

此篇文章於 01-05-17 10:13 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-17, 01:06 AM   #50
D-boy

引用:

點睇呢單嘢一定大把花生食,有排拖!我點都唔信原作者後人唔同王家打官司分身家。
係等睇他們會否咁順攤肯收一筆錢,庭外和解;還是打到尾等個官判,然後敗方又再上訴....

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Dunkirk ︱<鄧寇克大行動><Christopher Nolan 作品>(7月21日) 信長 電影版 67 02-15-20 05:14 AM
[西片] The Mummy ︱<Dark Universe.盜墓迷城reboot.湯告魯斯>(上映中) 信長 電影版 75 09-12-19 12:53 AM
[西片] The Great Wall ︱長城 <張藝謀作品><麥迪文,劉德華聯手打怪>(2017) 信長 電影版 27 05-07-19 10:08 AM
> >> > > 全新未開 XBOX 360 ACTIVISION 行貨 DESTINY < < < < < 已減價$$$180 超合Game魂 買賣專區 5 02-16-15 12:53 AM
<< 急問>> <<< 7210點樣用電腦入歌?? >>> Minga 影音館 0 01-30-03 04:43 AM

現在的時間是 02:16 AM

手機版 | APP版