Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 
<<繼續談情>>>大家有冇試過連自己既喜好愛惡都分不清?〔非愛情注意〕
某F 03:42 PM 08-04-08
作者: 戀戀芭比:
好唔同,
我希望愛情附加金錢<----
可以是對方獻出、自己獻出、一同獻出,過更開心更高質的感情生活。
但我絶對鄙視因為金錢而勉強愛情。<---
往往都是單向,出錢一方對受錢一方要求多多,那不是愛情。
魚與熊掌兼得
講來講去其實都幾重錢呢樣野
綾小路雷太 03:46 PM 08-04-08
作者: 戀戀芭比:
TOPIC〔非愛情注意〕 ????
我愛錢,同時我討厭錢
我希望愛情附加金錢
但我絶對鄙視因為金錢而勉強愛情。
非愛情注意,只是因為令我感到迷茫的原因不是愛情嘛,怕誤會咪先旬聲明囉
我明白妳的意思啊:)以愛為先,而不是為金錢出賣自己,對吧

作者: CGKnight:
同人相處係一種藝術...
唔係個個人玩得好
玩得好亦唔一定鍾意玩...
但係對一個群體既喜惡...唔應該左右到你對所有群體存在的意義本身
舉個例就是說:
你唔喜歡群體a 只同你講公事..咁你咪可以找群體b同你講信仰啦~
如果群體b都唔滿足到你...咪上來forum同我們群體c講你的苦惱~
..世界咁大總有一樣合你的...先不用否定所有
(如果世界上每1億人就有1個楊過...呢個世界都有六十幾個啦.... )
所謂狡兔三窟,你都有你既道理
不過太依賴呢個生存方式其實係太自我,對解決問題冇乜幫助

作者: lauchai:
我d說話value太低
冇參考價值
學老孔明話事計
「誠宜開張聖聽,不宜妄自菲薄」
你咪隨便講一下囉

作者: ayato:
me2..
近排開始連機都唔想打
如果有一日我連音樂都開始唔鍾意
我諗我都死得
講多少少鍾意打機既原因
遊戲呢種PROGRAM,係判斷過程中只有AI自動操作,不涉及人為干涉
你乎合PROGRAM要求,咪過關囉,唔乎合咪GAMEOVER
但一涉及到人性主觀干涉
所有野即時複雜好多

我淨係知道,一件工具本身有幾好都好
使用者其身不正,都係一個問題。

而最近我所遇到兩個最易被人濫用工具既就係「聖經」同埋「警權」
クラウド 03:46 PM 08-04-08
作者: 綾小路雷太:
返到點先,唔明...-_-
又,NHK即係點?

以上兩點詳情希望。
返到咁唔開心
仲要比人針對

nhk=日本廢材協會
即係家裡蹲呀
你而家都準備行入去咁濟啦
Norm 04:01 PM 08-04-08
教會呢樣野,當你唔再認同佢既價值觀時,就只會變得更憎恨參與其中.....
>>>>>劉伯<<<<< 04:11 PM 08-04-08
作者: 牛仔‧骨:
果d正確黎講係買賣
不過,騎劫緊原本主題…
我無言了

*雷太
你都係去我度開個acc把啦
搵日我開台慢慢講

牛仔‧骨 04:15 PM 08-04-08
我無言了

*雷太
你都係去我度開個acc把啦
搵日我開台慢慢講
唔係咩
關錢咩事
就今晚開吧

綾小路雷太 04:25 PM 08-04-08
果d正確黎講係買賣
不過,騎劫緊原本主題…
拿,咪郁D就話人騎劫呀下

老實講,其實呢個係自由題(算係?)
我唔期望可以係呢個POST度立即搵到我想要既答案,
不過至少有人陪我吹下水,將不知名既怨氣至少暫時吹散一下,咁咪好囉

作者: Middle:
認同,
總相信咩都有可能發生,
可能其他地方會有更好/更差o既一班人,只係自己未遇到,
唔應該只為自己眼前果個人差、而太激心;
有時一d 討厭o既感覺係好難化得甩,但與其要抹左去,
不如放低去、去感受其他更好o既野
最大既問題就係放唔低。我係,甚至佢地都好大機會係....
但係我要對住佢地,呢下先係令怨氣散不去既主要原因?

作者: K死狗(K9999)京:
返到咁唔開心
仲要比人針對

nhk=日本廢材協會
即係家裡蹲呀
你而家都準備行入去咁濟啦
其實俾人針對,自問都要負責任既,只怪當年年少無知
不過我最討厭係一味話係我問題,而自己冇諗過自己已經帶有色眼鏡
去到一個地步,當你發現你講既野係有道理,但係因為出自你把口而等於冇道理時
我諗你都唔會覺得自己參與其中好有癮

重申,係人既問題,唔係聖經既教導有問題。

作者: Norm:
教會呢樣野,當你唔再認同佢既價值觀時,就只會變得更憎恨參與其中.....
拿,呢D就真係疑似騎劫啦(笑)
其實我認同聖經,認同耶穌既教誨
但係就係認同唔到呢班騎劫道理既陀地者

都係個句,個別人等問題,並不等於信耶穌的人的問題
liverwan 06:18 PM 08-04-08
唔係侮辱教會
我覺得教會有時會令一堆戴假面具o既人理所當然地講出佢有幾假
以為身不自己,但最終都係會再犯

其實教會可以同講男女平等的港女一樣
有利益或怕受傷時就帶出自己信徒身份
但係教規又唔遵守
>>>>>劉伯<<<<< 06:23 PM 08-04-08
作者: liverwan:
唔係侮辱教會

但係教規又唔遵守
我見識過呢D人
liverwan 06:38 PM 08-04-08
我見識過呢D人
當你接觸開保險/傳銷的人
就會發現當中有不少"教友"

我唔信教,亦好少返教會
但係教友果種熱情亦唔係人人頂得順

但又其實...只要你唔好咁執著
其實你會發現教會好多人真心想你好

以機率黎計...應該會比係公司搵易lo
Norm 08:03 PM 08-04-08

拿,呢D就真係疑似騎劫啦(笑)
其實我認同聖經,認同耶穌既教誨
但係就係認同唔到呢班騎劫道理既陀地者

都係個句,個別人等問題,並不等於信耶穌的人的問題
所以我係話教會,唔係話宗教本身...教會本身已經用佢地自己既價值觀去解釋宗教....同宗教本身冇關係...
>>>>>劉伯<<<<< 08:07 PM 08-04-08

我唔信教,亦好少返教會

我唔否認
有心人係絕對存在
但有d人係"有心", 有心搵笨
Norm 08:15 PM 08-04-08
保險/傳銷本身其實都不是唔好既野....不過在於人怎樣去演繹
藍莓咖啡 11:07 PM 08-04-08
點解唔試下返另一個教會?
返左一個教會成世都要返果個?
人享唔同階段有唔同的朋友
同呢一d人做朋友
搵到搵到適合的朋友為止
綾小路雷太 12:53 AM 08-05-08
唔係侮辱教會

但係教規又唔遵守
我見識過呢D人
其實我自己都可能係你地講呢種人
所以我問心, 自己唔會自稱係虔誠的信徒
就算信左十幾年都冇受浸(其實我好想) 因為自己會覺得會令基督之名蒙羞

我唔信教,亦好少返教會

有d係既, 但問題係, 當你解除左自我防衞時, 佢地就會無意間出奇不意地給你狠狠的一擊
稍一不慎就就會因此倒地不起...

上述正是我的寫照

所以我係話教會,唔係話宗教本身...教會本身已經用佢地自己既價值觀去解釋宗教....同宗教本身冇關係...
講明笑, 就擺明攪爛gag啦
但以過往既經驗, 一講宗教, 就會有好多人藉機騎劫, 繼而罵戰, 所以我出post會好小心, 希望可以用最輕鬆既手法避免這種情況

如有得罪, 望諒

我唔否認
有心人係絕對存在
但有d人係"有心", 有心搵笨
咁你就慘d...至少我信徒既生活群體冇d咁既人係度... (希望)

保險/傳銷本身其實都不是唔好既野....不過在於人怎樣去演繹
確實係架... 不過如果真係一個有基礎聖經知識既基督徒
就會知道教會係 神的殿, 不可以藉此地方做俗世買賣, 因為這是褻瀆的行為

e.g. 我有個新返黎既肢體(f)佢都係做保險, 不過就冇乜點係我地度拉客
仲好誠心聽道添@@

作者: 天童沙雪:
點解唔試下返另一個教會?
返左一個教會成世都要返果個?
人享唔同階段有唔同的朋友
同呢一d人做朋友
搵到搵到適合的朋友為止
最初, 我會覺得, 教會, 團契 = 一家人
有乜事都可以一齊撐
況且我認為每個相遇都總有安排
放得係呢個地方就會有一個原因係度

而且轉去其他地方, 可能根本問題仍然存在
去到邊, 結果可能都係一樣?
冇人知

不過你當人一家人, 人地又會點睇?
人地既一家人同你既一家人既定義又係點?
冇人知
直到有一日, 你會發覺, 你係度不單只對自己生命冇長進
甚至個舊怨毒更日益增長既時候
可以點做?

所以, 藍妹妳講既野, 正正係我最近係腦海一念閃過既念頭
不過, 十四年..... 真係有感情, 要我走, 真係心如刀割
如果有日我有個咁既決定, 就真係因為我忍無可忍
唔想攬炒個陣先會咁做...
>>>>>劉伯<<<<< 08:48 AM 08-05-08
我唔慘喎
都搵唔到我笨到轉就差唔多
綾小路雷太 09:31 AM 08-05-08
我唔慘喎
都搵唔到我笨到轉就差唔多
搵唔到人笨個個慘?
>>>>>劉伯<<<<< 09:52 AM 08-05-08
搵唔到人笨個個慘?
兩睇啦\/
Middle 10:41 AM 08-05-08

最初, 我會覺得, 教會, 團契 = 一家人
有乜事都可以一齊撐
況且我認為每個相遇都總有安排
放得係呢個地方就會有一個原因係度

而且轉去其他地方, 可能根本問題仍然存在
去到邊, 結果可能都係一樣?
冇人知

skip
......
結果係唔係一樣,無人知,但唔試過亦係唔會知;
如果你係度又會覺得對自己生命無長進、
但又因為「無人知」而叫自己對其他地方卻步,咁唔係你「可以點做」,
而係自己set 左個罩叫自己有藉口唔去做?
要離開一個身處左好耐o既地方,一定會有唔好o既情緒發生,
但係咪真係要睇得咁嚴重、離開就係以後唔再見面?
真係真正親近o既關係,係唔一定要o係某一處地方先可以發生,
唔返呢個教會,唔等於裡面o既人從此唔再係朋友、弟兄嘛
waifaat 11:31 AM 08-05-08
諗起杯葛...我前幾天就發覺到
原來我比班由細玩到大既朋友杯葛左

而家就真係對身邊任何朋友都唔想太熟悉...
好驚再次發生d咁既事
CGKnight 02:34 PM 08-05-08
天下無不散之筵席...生離或者死別...這是必然的
不可能因為你幾愛一個人而可以逃過
不可以因為怕被傷害 就不去愛人 這是本末倒置的做法
簡單而言就是:
因為怕狗會死而不去養狗..怕被戀人會出賣而不去愛人...怕被朋友捨棄而不交朋友嗎?
這種消極的人生態度是不可取的

如果彼此視大家為至好..那麼這種恩怨是總會化解的(當然是靠大家爭取)
若果大家都沒這意願..也不用為這種一箱情願去勉強。

朋友可能會有所親疏,也有可能有所增減。
正確地面對身邊人而不是封閉自己才是正確的方向。
牛仔‧骨 02:43 PM 08-05-08
兩睇啦\/
不遭人嫉是庸才
windycg 04:09 PM 08-05-08
回樓主:

基本上會比人杯葛有好大誘因係樓主ge性格促成
樓主會覺得同人相處困難原因都差唔多
但如果因為以上問題而打算與世隔絕只係斬腳趾避沙蟲
我諗樓主其實係想有多d人關心自己吧

基本上耶教教會有好多都係歪曲耶教教義的偽教會
建議樓主嘗試参加其他教會試試
>>>>>劉伯<<<<< 04:20 PM 08-05-08
不遭人嫉是庸才
我正是庸材呢
牛仔‧骨 04:31 PM 08-05-08
我正是庸材呢
我話你咩醒唔切,庸才 XD
1 2 3 

返回主題版面