Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 05-08-13, 01:20 AM   #26
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
打份工既要事業有成真係成世都唔洗結
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-13, 03:16 AM   #27
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: sugihara 查看文章
咪玩啦,而家係綠表都200萬
....真係唔駛結,我錯

舊 05-18-13, 10:31 PM   #28
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 雷火武 查看文章
打份工既要事業有成真係成世都唔洗結
到有成果陣男人仲肯結咩

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 10:33 AM   #29
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
唉...而家都有人好想我結婚,但我始終好驚,唔敢結.
雖然對方一味說結婚係保障我,離婚會分。
但係其實我同對方資產都好亂,分分鐘掉轉頭唔係我分佢而係佢分我=.="

而且我已經習慣跟母親住(她單身),放工或回香港就中意做宅女,有工人照顧。
如果結婚,我真係唔知住邊...難度他工作每掉次去一個城市我便跟去住在該城市?

不過由於見面太少,所以每次見面都很期待。
認識兩年多,反而是一開始在磨合期吵過架,之後這兩年都沒吵過.
對方人又上進(工作狂加讀書狂),管理得自己又很好,身上零多餘脂肪(都在練三項鐵人賽),很孝順但卻不是餘孝,不煙不酒又不賭(工作有應酬落Club難免),但就是40所以想快點結婚讓他人生的計劃走得更高...

如果我不嫁,我總好像阻礙他人生進程,
對方說我還有考慮和變掛的機會,如果工作再升一級,我就要決定跟不跟他結婚,如果願意嫁,就會在再升一級前就一定要完成結婚....
Hitomi說男人想事業有成想拼想上位定下來之後才結婚我明白。
因為結婚是一個男人人生一個很重要的階段,而且有些男人自尊好強,認為能給予伴侶無憂和幸福的能力才願意走向結婚這一步。

此篇文章於 06-02-13 10:35 AM 被 Diana 編輯。
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 10:43 AM   #30
Diana

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
到有成果陣男人仲肯結咩
如果要有成,就必須要結了,因為如果想工作更上一層樓背後是要有婚姻支持
寧可你在外邊花天酒地小三小四,
一個成功的男人背後如果沒家庭,很難會再升上去。

可能這觀念不是100%對
但至少至今,我面對的男客戶他們所有都是以這公式過活。

以前我真的很任性死也不結,但原來人生走到我現在這步,思考和人生經驗會讓自己有所改變...
舊 06-02-13, 11:06 AM   #31
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: 過客 查看文章
以前我真的很任性死也不結,但原來人生走到我現在這步,思考和人生經驗會讓自己有所改變...
而家我唯一的結婚對象就正係好似你以前咁
覺得單身好好 自己搵自己洗自已住 唔想結婚
尤其是結完婚唔係少奶生活仲要做野的話更唔想結
但如果連你過左某個年齡會開始改變意思
我諗佢都終會改變 只係唔知係咪要我等到四張野
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 11:45 AM   #32
Diana

引用:
作者: JMi 查看文章
而家我唯一的結婚對象就正係好似你以前咁
覺得單身好好 自己搵自己洗自已住 唔想結婚
尤其是結完婚唔係少奶生活仲要做野的話更唔想結
但如果連你過左某個年齡會開始改變意思
我諗佢都終會改變 只係唔知係咪要我等到四張野
但係我改變係因為生活經歷和工作際遇以後有所頓悟,
我對婚姻觀念仍然沒變:
意思就是說,如果我必須要坐正,我就要接受對方的小三小四五六七。
我也有心理準備我們的愛情不會是一輩子,我嫁是因為要添一個家人,一份感情。

始終,我不信任婚姻,我仍很害怕。
要不是現在這對象的強大牽引力量和堅持,相信我也走不到結婚這一步...
舊 06-02-13, 12:45 PM   #33
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
小三四五六七 事小,年紀大先想/要小朋友先係大問題

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:01 PM   #34
Diana

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
小三四五六七 事小,年紀大先想/要小朋友先係大問題
其實這個還沒達成共識,我不想要小孩,對方咀裡說尊重我的意願,
但當男人咀裡說(尊重意願)意味說他不是不想要...
可見的問題就是問題,這個也很困擾...
舊 06-03-13, 10:53 AM   #35
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
引用:
其實這個還沒達成共識,我不想要小孩,對方咀裡說尊重我的意願,
但當男人咀裡說(尊重意願)意味說他不是不想要...
可見的問題就是問題,這個也很困擾...
去到一個階段就想生

我太太以前夠唔想結啦, 依家我地都結左婚
以前唔想生, 依家都有彎轉

得確, 對某0的人0黎講, 仲係堅持緊 - 修身 齊家 治國 平天下 呢種思維

所以先會有事業有成先結婚既想法, 特別係屋企人落差太大
有0的CASE, 女方幾個家姐都嫁得好既, 一個男仔要娶細妹, 壓力就自然大GA啦

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-13, 06:12 PM   #36
Diana

宜家真係唔敢生,如果嫁,就好大機會在國內生活,
對國內教育零信心,掉去外國讀又失親情。
而且年紀不少了,可能到想生的時候都已經40。
孩子成年後自己都60。生出黎...為乜......
舊 06-04-13, 08:37 PM   #37
JMi

引用:
宜家真係唔敢生,如果嫁,就好大機會在國內生活,
對國內教育零信心,掉去外國讀又失親情。
而且年紀不少了,可能到想生的時候都已經40。
孩子成年後自己都60。生出黎...為乜......
你唔生 就有個結永遠解唔開
就係你老公可以大條道理出去搵第二個生 明生又好暗生又好
舊 06-04-13, 10:06 PM   #38
Diana

呢個問題,就算我生,對方要再暗生一個我也沒辦法
舊 06-04-13, 11:24 PM   #39
JMi

引用:
呢個問題,就算我生,對方要再暗生一個我也沒辦法
其實你嫁一個連佢會唔會背住你生仔的人都唔敢信的人 有咩意思呢
舊 06-04-13, 11:59 PM   #40
Diana

沒關係,要是坐正,就意味著我必須接受
舊 06-05-13, 09:49 AM   #41
jlai
下一站 南美....

有冇咁灰?再講, 可能都係以為自己座正..

舊 06-05-13, 11:41 AM   #42
Diana

引用:
作者: jlai 查看文章
有冇咁灰?再講, 可能都係以為自己座正..
你說很對,現階段我也只不過是一個小四...對方的大婆是「工作」,小三是「學業」...
雖然對太婆時間最長,但同時壓力最大,他們之間沒有任何感情,只講錢
面對小三時間也不少,小三她很厲害,拼命要榨取他的錢和時間,讓他很大壓力,但這小三卻能提升他的成就,可讓他從大婆那邊榨更多的錢...
那麼看來我這小四跟他偷情是最開心的了〜哇......
舊 06-05-13, 11:55 AM   #43
jlai
下一站 南美....

引用:
你說很對,現階段我也只不過是一個小四...對方的大婆是「工作」,小三是「學業」...
雖然對太婆時間最長,但同時壓力最大,他們之間沒有任何感情,只講錢
面對小三時間也不少,小三她很厲害,拼命要榨取他的錢和時間,讓他很大壓力,但這小三卻能提升他的成就,可讓他從大婆那邊榨更多的錢...
那麼看來我這小四跟他偷情是最開心的了〜哇......
你呢個回覆令我想起一篇文- 一個男人和四個女人 (有興趣自己GOOGLE)

你唔講我仲以為你係單身

舊 06-05-13, 12:26 PM   #44
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:

你唔講我仲以為你係單身
她是 只需站著已能散發出美少女氣質, 點會沒人追沒男友....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 02:23 PM   #45
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
她是 只需站著已能散發出美少女氣質, 點會沒人追沒男友....
錯啦, 有人追唔代表比巴受

舊 06-05-13, 02:50 PM   #46
Diana

引用:
你呢個回覆令我想起一篇文- 一個男人和四個女人 (有興趣自己GOOGLE)

你唔講我仲以為你係單身
我...現在還是單身ar,只是有一個固定的偷情對象了
舊 06-05-13, 02:51 PM   #47
Diana

引用:
錯啦, 有人追唔代表比巴受
能接受我的變態而且無止境的折磨的確很難....

論壇跳轉

現在的時間是 07:08 AM

手機版 | APP版