Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-10-12, 05:45 PM   #3976
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
跟本好多人連「人民力量」同「社民連」都未分得清
由手機版發出
keijoey 目前離線  
舊 09-10-12, 05:47 PM   #3977
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Hunter 查看文章
所以香港人真係抵死既
大把人自己日日鬧政府, 但見到議員鬧政府就會話暴力激動
日日俾政府強姦仲要投票俾D 民XX(點填都岩), 真係仲有乜資格鬧政府
我覺得與其係議會玩暴力激動推反呢樣反嗰樣,不如係中南海暴力激動推低某黨比較實際

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線  
舊 09-10-12, 05:47 PM   #3978
小特特
God of Gamer
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
引用:
作者: keijoey 查看文章
跟本好多人連「人民力量」同「社民連」都未分得清
由手機版發出
呢個係事實,
唔少人以為長毛係人力或者當其他人調番轉

即係二合為一

我自己係分做一文一武

Blog

pixiv
小特特 目前離線  
舊 09-10-12, 05:50 PM   #3979
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
引用:
作者: 小特特 查看文章
呢個係事實,
唔少人以為長毛係人力或者當其他人調番轉

即係二合為一

我自己係分做一文一武
其實選舉時點解唔合番埋? 我相信點都有利選情囉
真係有市民喜歡人力但唔喜歡社民連/倒轉咩?

講團結既, 呢度應該帶頭啦

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線  
舊 09-10-12, 05:50 PM   #3980
keijoey
桐乃 x MIX

我自己係分做MARVEL同DC
由手機版發出
舊 09-10-12, 05:51 PM   #3981
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
因為泛民本身唔過半數,弱勢議員要阻止法案就要用非常手段去阻止。
唔係贊成禁係一個好方法,但係要係議會做到以理服眾,令部分議會轉軚幾乎冇可能。
唔好話建制泛民,大家未商討根本有哂投票意向。
要阻止關鍵議案就要想方法引起群眾反應。但係又可以引發多多少次國民教育的集會呢!?

你話少數服從多數...普選就話JE...傳統功能組別未開波就有16席自動當選。
001015 目前離線  
舊 09-10-12, 05:52 PM   #3982
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: casio 查看文章
我覺得與其係議會玩暴力激動推反呢樣反嗰樣,不如係中南海暴力激動推低某黨比較實際
都要做到先得架

但睇怕要搏死神跌本死筆下來先有機

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線  
舊 09-10-12, 05:53 PM   #3983
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 不死game神 查看文章
擲野,推人,爆粗問候人地屋企人果D麻,我始終支持和平鬥爭
下次記得報警
有人用暴力
小嘉 目前離線  
舊 09-10-12, 05:53 PM   #3984
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
話時話,我地係咪要講到200頁

舊 09-10-12, 05:59 PM   #3985
xmencool
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
我覺得呢個議題去post去得好快,希望一路去到下屆選舉, XDDD
xmencool 目前離線  
舊 09-10-12, 06:00 PM   #3986
amn_dl811

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDamndl811
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
#4001 開 POST 啦
依家都 #3986 啦

舊 09-10-12, 06:00 PM   #3987
Viper II
↘みもりんっ

PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
作者: 不死game神 查看文章
佢又煙又酒又粗口,我覺得為人師表應該何時何地都做榜樣,調返轉佢上堂,有人擲蕉落佢到,佢會唔會扯火,正所謂動口不動手,但佢果時選立會時話係有人想打佢,佢要做議員有地位身分,人身安全較好,好似工黨果D就最恰當
煙同酒我都唔鍾意
不過食煙同飲酒加粗口, 請攪清楚, 同人格品德無關係
大學教授, 教既都係成年人, 唔係小學生

點解要係議會抗爭
請睇下文
但係上堂, 你又唔係對住D咩不公既野, 當然掟蕉係唔o岩啦
一個行為合唔合理, 係因情況而唔係因行為
引用:
蕭若元微博
這幾個立法會議員一而再,再而三都選上。其實反映著市民授權他們在立法會上進行議會抗爭。

如果大家不同意這幾位議員的所作作為,那他們只能在街頭上抗爭。為何要採用超乎正規方法去抗爭?當中的道理已經講了很多次,要聽的人就會聽;不想聽的人,我也無辦法改變。基本上,若要求大家保持紳士風度,遊戲規則必須要公平合理,對方是肯講道理。假如對方是一個完全不講道理,你仍然用斯文有禮的方式去講道理,而對方只在踐踏你的權利,這只是找自己笨的。

其實毓民這次問了一個很好的問題,為何特首會委任一個全港民望最低的局長作香港的第二把交椅,政務司司長。以任何政治倫理而言,林瑞麟也應該是引咎辭職。他推的遞補機制需要收回再作咨詢,對政府聲望是一個很大的打擊。先不說替補機制是否合理,照理上,官員是有責任先估計政治阻力才推出政策。在政治問責制下,政策中途收回再咨詢,負責官員理應要辭職,但他竟然升職。這還有甚麼道理可言?

全世界的議會都充滿著爭吵和辯論,只有一個議會是所有人都非常有禮地舉手講話,就是我們的人大會議。看看英國的議會,他們會拉一條粗繩分隔執政黨和反對黨。其歷史原因防止議員間用劍刺傷對方,所以要維持一把劍的距離。

即使現在英國的首相講話,總會面對不少喝倒彩的聲音。有人覺得要對領袖恭恭敬敬,其實是受舊封建思想所影響。民主社會下,正如《美國獨立宣言》起草人Thomas Jefferson所講,我們應該要對政府保持不信任。

在極不公義的制度下,還要求要像紳士般溫良恭儉地被對方凌辱。情況就像,假如我是一個女人,被別人強姦,我大聲叫非禮,別人卻說我粗暴。那我是否應該保持禮貌,微笑地說:「對不起,先生,你的陽具放錯了地方。」是否這樣做才正確呢?

很多人都不理解為何要做這些抗爭行為。這些抗爭和遊行示威都有相同作用,目的是要吸引市民的關注,引起大家的疑問,追問抗爭的原因。否則社會上的人永遠都不會了解發生了甚麼事。抗爭引起了社會上的討論,慢慢會引起改變。

現在議會上所謂的紳士風度,是殖民主義者和當時委任的立法會議員才會這樣做,就像人大會議中。這樣的制度下,講道理是沒有用的。讓我舉高鐵事件作例子。

香港高鐵要669億,只是長26公里,最高時速200公里,只是快幾分鐘。全民反對下,即使包圍立法會仍然置之不理,特區政府依然推行。現在大陸已經開始停止計劃,彷彿在西九掘了一個龐大的防空洞。面對這樣的政府,我們是否要享受其強暴?我們是否應該要用另類方法去抗爭?

這樣的抗爭到底傷害了甚麼人?這只是傷害了官員的威嚴,告誡他們不要太自以為事,別以為自己是高高在上的皇帝。他們握有人民授予的權力,應該受到人民的監察。美國華盛頓及林肯等都會受到人民的批評的。現在看這抗爭不順眼的人,就是拋不開領袖要受人恭敬的封建思想。

這些抗爭手段,不但合理,更是有效。長毛司法覆核竊聽條例,成功令政府要得法官批准才可竊聽電話。毓民掟蕉後,令長者的生果金不用資產審查便可得到。陳偉業撒完溪錢,六千元不入強積金戶口,而是直接派給香港市民。可見香港政府是鍾意這樣對他,若不是這樣對他,他不聽你的意見。

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線  
舊 09-10-12, 06:01 PM   #3988
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: casio 查看文章
又標籤佢地暴力?第一句我當睇唔到。
正經答你第二句,一去無回頭又必定失敗既事點解要去做啊?傻的嗎?

舊 09-10-12, 06:03 PM   #3989
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
作者: ヨコ男 查看文章

無可能, 社民連班朋黨見人力就咬
己經係分裂到無道理可言既地步

在我, 唔討厭長毛
但係今次選舉後, 勁唔鍾應阿陶

此篇文章於 09-10-12 06:06 PM 被 Viper II 編輯。
舊 09-10-12, 06:04 PM   #3990
小特特
薔薇騎士団

引用:
作者: ヨコ男 查看文章

我都答你唔到,我只係支持者a

我立場係白鴿一日唔認錯道歉一日無計傾
其他都係朋友

Blog

pixiv
小特特 目前離線  
舊 09-10-12, 06:05 PM   #3991
Heabatov

原本都仲有d可憐白鴿黨,但尋晚聽完李永達+今朝何俊仁堆偉論後,
班友都係早d收檔吧

此篇文章於 09-10-12 06:11 PM 被 Heabatov 編輯。
Heabatov 目前離線  
舊 09-10-12, 06:10 PM   #3992
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%91%...90%8D%E7%90%9B

又或者有d人應該要睇下呢位人兄下場

兵臨城下, 和平鬥爭? 食得ga?
淨係高鐵一戰已經知和平鬥爭係連屎都無得你食ar

せんそうはとっくにはじまっている
由手機版發出
Thaws 目前離線  
舊 09-10-12, 06:13 PM   #3993
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
錯晒啦 當建制派可以一邊話自己人對立 但係配票出嚟做得咁好果時 點解泛民唔諗下自己做左啲咩? 一樣係對立 你又唔醒少少配下票 畀你地攞多幾萬票咪又係一樣少位過人 即係證明你地個人利益重要過大眾利益囉 咁點解要選你呢
Iro 目前離線  
舊 09-10-12, 06:14 PM   #3994
小白熊
冬眠中

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagJumbo Bear Bear
黃毓民:人民力量與社民連有合作空間

人民力量當選的立法會議員黃毓民表示,今次選舉有驚喜,因為拉闊了政治光譜,連同社民連,兩者一共取得近26萬票,高於民主黨及公民黨。
他認為,有人指黃洋達在九龍東參選,「鎅走」社民連陶君行的票,這個說法荒謬,因為選舉必然互相搶票,他尊重陶君行參選的權利,亦都希望大家尊重黃洋達參選的權利。
黃毓民又說,執委會將會商討與社民連的關係,兩者在議會內外的抗爭路線相近,有合作空間。

http://hk.news.yahoo.com/%E9%BB%83%E...094700551.html
小白熊 目前離線  
舊 09-10-12, 06:14 PM   #3995
Viper II
↘みもりんっ

你淨係諗下而家堆泛民話用私人草案去撤國教
就知係個你輸Q硬既政制下你和平理性非暴力個獨裁者, 最後就係佢暴力強姦你

舊 09-10-12, 06:16 PM   #3996
小白熊
冬眠中

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagJumbo Bear Bear
引用:
作者: Viper II 查看文章
呢個真係得啖笑
小白熊 目前離線  
舊 09-10-12, 06:18 PM   #3997
amn_dl811

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDamndl811
引用:
就知係個你輸Q硬既政制下你和平理性非暴力個獨裁者, 最後就係佢暴力強姦你
唔好靠議員了日日出來添馬艦散步啦。

舊 09-10-12, 06:18 PM   #3998
Heabatov

引用:
係和平合法咁強姦你,你反抗會被指為暴力激進
Heabatov 目前離線  
舊 09-10-12, 06:20 PM   #3999
小特特
薔薇騎士団

引用:
作者: Heabatov 查看文章
係和平合法咁強姦你,你反抗會被指為暴力激進
初夜權

Blog

pixiv
小特特 目前離線  
舊 09-10-12, 06:21 PM   #4000
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
作者: 小白熊 查看文章
呢個真係得啖笑
飯民:「因為政府擁有I-FIELD, 所以我地決定用豆炮草案還撃」
由手機版發出
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
GAF GFDM-CWM 團 Vol. 53 <<本週六鑽荷-真神出末注意>> POISON 街機心得交流討論區 1006 11-09-06 12:19 PM
本週各大歌曲流行榜 JACKY Neo Music UNIVERSE 14 04-05-04 01:55 PM
[pokemon 特報] 本週銷量榜 (電擊網頁) t-cup 手提遊戲機討論版 7 11-29-02 12:00 AM

現在的時間是 11:35 PM

手機版 | APP版