Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-20-13, 09:24 AM   #376
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
clear

1. normal 太易, 餘下物資足夠殺晒成個場所有人.
2. 敵人種類實在太少, 打法唔係好大變化
3. The last of us 其實唔係好夾隻 game 個世界觀. 只係無政府, 人類距離滅絕仲有排.

4. 最後有 d 牽強

歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 01:12 PM   #377
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
睇人玩連線 其實都唔算好好玩

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 01:19 PM   #378
大懶財

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
clear

1. normal 太易, 餘下物資足夠殺晒成個場所有人.
2. 敵人種類實在太少, 打法唔係好大變化
3. The last of us 其實唔係好夾隻 game 個世界觀. 只係無政府, 人類距離滅絕仲有排.

4. 最後有 d 牽強

其實唔係個個都可以過到自己嗰關

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 01:49 PM   #379
一一
God of Gamer
sureone

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
唔知算唔算劇透...
想問, ending係咪得一個?
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 01:49 PM   #380
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
睇人玩連線 其實都唔算好好玩
隻game 個控制單機就好玩,一玩多人就好似好慢咁

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 01:50 PM   #381
whassupbun

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: 一一 查看文章
唔知算唔算劇透...
想問, ending係咪得一個?

您輸入的資訊太短,您發佈的資訊至少為 5 個字元。

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 02:16 PM   #382
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
尋日入咗ps plus, 用七折買咗last of us 既season pass, 抵
等緊多人新地圖, 同故事mode 劇情dlc

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 03:03 PM   #383
whassupbun

引用:
作者: martinyau1979 查看文章
尋日入咗ps plus, 用七折買咗last of us 既season pass, 抵
等緊多人新地圖, 同故事mode 劇情dlc
劇情DLC內容估中無獎競猜遊戲
應該玩Bill叔或Tommy
可能Joel同Tommy決裂前既經歷? (水壩一幕, 令Tommy發惡夢既往事? 兩兄弟做Hunter既惡行?)
Joel & Bill叔大冒險? 從中講解Bill叔究竟欠左阿Joel D乜?
希望唔係再玩Joel & Ellie

我睇定D先決定買唔買, 如果又係得1個鐘果D劇情DLC可以不理

舊 06-20-13, 03:40 PM   #384
小晶晶
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDalfred_cht
連線有bug可以唔洗打84場
打大概30場就有盃

不過個連線麻麻地
冇乜興趣打咁多場
尤其9week後有人口全滅mission
小晶晶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 03:54 PM   #385
whassupbun

仲有人發現左可以爆兩次就解晒所有難度獎杯

http://www.ps3trophies.org/forum/las...ythroughs.html

Steps:
1. Start new game plus
2. Complete first chapter
3. Save and Exit to the main menu
4. Choose Chapter Select and select the first chapter "Hometown"
5. Choose Survivor difficulty and Enjoy!

舊 06-20-13, 03:58 PM   #386
小晶晶

引用:
作者: whassupbun 查看文章
仲有人發現左可以爆兩次就解晒所有難度獎杯

http://www.ps3trophies.org/forum/las...ythroughs.html

Steps:
1. Start new game plus
2. Complete first chapter
3. Save and Exit to the main menu
4. Choose Chapter Select and select the first chapter "Hometown"
5. Choose Survivor difficulty and Enjoy!
即係用new game+狀態黎用bug黎玩survior+?
舊 06-20-13, 04:17 PM   #387
whassupbun

引用:
作者: 小晶晶 查看文章
即係用new game+狀態黎用bug黎玩survior+?
係, 即是任何難爆機, 然後玩NG+序章, 玩到20年後 > save > quit > Chapter Select 再揀序章, 揀Survivor難度再來, 直至爆機

舊 06-20-13, 04:24 PM   #388
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
引用:
劇情DLC內容估中無獎競猜遊戲
應該玩Bill叔或Tommy
可能Joel同Tommy決裂前既經歷? (水壩一幕, 令Tommy發惡夢既往事? 兩兄弟做Hunter既惡行?)
Joel & Bill叔大冒險? 從中講解Bill叔究竟欠左阿Joel D乜?
希望唔係再玩Joel & Ellie

我睇定D先決定買唔買, 如果又係得1個鐘果D劇情DLC可以不理

我估

應該係american DREAM 入面既內容

ELlIE 同好朋友reliey (係故事結尾提及已死的好朋友)相遇 既故事

reliey 既性格幾強悍, 不受管束, 好適合做dlc 主角

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 04:31 PM   #389
小晶晶

引用:
係, 即是任何難爆機, 然後玩NG+序章, 玩到20年後 > save > quit > Chapter Select 再揀序章, 揀Survivor難度再來, 直至爆機
雖然打到1/3 survior
開Game再打過先
舊 06-20-13, 05:07 PM   #390
whassupbun

引用:
作者: 小晶晶 查看文章
雖然打到1/3 survior
開Game再打過先
你收集野同upgrade爆阿Joel/所有武器果D杯搞掂未?
小心果D野用哩個方法唔知繼唔繼承, 正常係應該繼承, 但如果分開幾次playthrough收集, 好多人都遇到問題明明收集晒所有野都唔彈杯, 最穩陣一個playthrough一次過收集晒
(edit: upgrade爆就一定要分兩次, 哩個唔會glitch所以放心)
我都爆左Hard同Hard+, 唔洗打多兩次真好 點正都好, 都唔想打4次

引用:
作者: martinyau1979 查看文章
我估

應該係american DREAM 入面既內容

ELlIE 同好朋友reliey (係故事結尾提及已死的好朋友)相遇 既故事

reliey 既性格幾強悍, 不受管束, 好適合做dlc 主角

透透
我都有諗過, 因為Ellie雪地打鹿果關, 睇佢背囊入面都有Riley個Fireflies狗牌, 同埋結局你提左果段, 起碼隻game都有講哩個人先, 而唔係完全無視漫畫果邊既野

但依照廠商慳料為先既原則, 我覺得既然Bill叔同Tommy既素材已經整左, 循環再用最合符經濟效益 如果DLC加Riley就要角色MODEL/配音等等全部再另外整
同埋Bill叔玩起上手應該可以用番Ellie個系統, 即係Ellie無限刀仔+槍 > 換上Bill叔無限開山刀+槍

或者講Joel同Tess點蟹逅都OK

此篇文章於 06-20-13 05:25 PM 被 whassupbun 編輯。 原因: 錯字
舊 06-20-13, 05:12 PM   #391
斯羅
aloha~

PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
想問mission做完點交任?

我揀左用特別擊殺個MISSION, 已經殺左60幾人都仲kick住係到

搵吾到位交任...
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 05:14 PM   #392
whassupbun

引用:
作者: 斯羅 查看文章
想問mission做完點交任?

我揀左用特別擊殺個MISSION, 已經殺左60幾人都仲kick住係到

搵吾到位交任...
正常佢過左限時會自動總結架喎... 我做過幾個任務都係比3日我, 即係3場, 玩夠就自動結算了
你玩多過3場佢仲繼續計落去?

舊 06-20-13, 05:16 PM   #393
GP03D

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
引用:
作者: ~零~ 查看文章
終於爆機,玩左成18個鐘
先得4個獎杯
我諗我真係玩得好慢...同咩都慢慢睇....因為我知我NG+唔會慢慢欣賞...
我玩HARD...23個鐘都仲係去到最後90%...應該去到LAST個到...不過都係慢慢嚟...有D唔捨得爆咁...驚爆左會失落

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 05:17 PM   #394
斯羅
aloha~

PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
引用:
正常佢過左限時會自動總結架喎... 我做過幾個任務都係比3日我, 即係3場, 玩夠就自動結算了
你玩多過3場佢仲繼續計落去?
係, XX/3 咁樣
即係我中BUG?

吾止我一個人LOL
http://community.us.playstation.com/...g/m-p/40679877

此篇文章於 06-20-13 05:20 PM 被 斯羅 編輯。
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 05:22 PM   #395
GP03D

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDgpak03
XBox Live Gamertaggpak03
引用:
你收集野同upgrade爆阿Joel/所有武器果D杯搞掂未?
小心果D野用哩個方法唔知承唔承續, 正常係應該承續, 但如果分開幾次playthrough收集, 好多人都遇到問題明明收集晒所有野都唔彈杯, 最穩陣一個playthrough一次過收集晒
我都爆左Hard同Hard+, 唔洗打多兩次真好 點正都好, 都唔想打4次
就算真係唔彈杯,係survivor有NG+既繼承都好好多....
到時爆左survivor+先再係hard+個save個到upgrade爆joel d野都好易姐...

GP03D 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 05:48 PM   #396
河野貴明
Game Master

註冊日期: Feb 2005
PSN  ID有無人拖捨部比我…:(
XBox Live Gamertag有無人拖捨部比我…:(
今晚即刻survivor

\\___(`・ω・´)//
河野貴明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 06:08 PM   #397
gingq7

註冊日期: May 2008
諗諗下好似當年第一個trailer果段無左
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 07:11 PM   #398
小晶晶

引用:
作者: 河野貴明 查看文章
今晚即刻survivor
加油
過左同Sam暢游下水道就冇咁難了
舊 06-20-13, 08:35 PM   #399
sorlohk

註冊日期: Jul 2007
PSN  IDalfredmoody
引用:
小心果D野用哩個方法唔知繼唔繼承, 正常係應該繼承, 但如果分開幾次playthrough收集, 好多人都遇到問題明明收集晒所有野都唔彈杯, 最穩陣一個playthrough一次過收集晒
(edit: upgrade爆就一定要分兩次, 哩個唔會glitch所以放心)
]
想問下 conversation 係唔係無得 check 邊 d 拎左? 或者睇唔睇到 miss 左邊個 chapter 咁
EDIT: conversation 好似無繼承 可以開新 walkthrough 重新打了

此篇文章於 06-20-13 09:23 PM 被 sorlohk 編輯。
sorlohk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-20-13, 09:15 PM   #400
kiburedo
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDsonictk369
引用:
作者: gingq7 查看文章
諗諗下好似當年第一個trailer果段無左
係間屋度俾循聲者襲擊?
果段真係唔見左

pixiv:pixiv