Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 05-10-11, 08:04 PM   #301
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
對住呢班傷人
就要以其人之道還治其人之身

要承擔後果就是
不過唔駛流血,又唔會害到其他人

舊 05-10-11, 08:11 PM   #302
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 某F 查看文章
笑了,香港游行示威會有用嗎?
人地外國係講緊暴動啊

佢地又係唔係唔合法唔合理?
定你認為用甘地個套對呢恥力極高既商人會有用?

而家唔搞破壞
逃票有乜問題?唔好比人捉到就得
對社會危害細

如果到時地鐵真係屈服減價
你地再話逃票都未遲

大把人食窮正苦,亦大把傷人食窮市民

無人話佢地?
真係奴到入骨
我唔反對搞破壞,示威唔夠力你去炸左港鐵總部都得架.....逃票可以令到港鐵減價嗎?

舊 05-10-11, 08:12 PM   #303
Norm
=_="""""

引用:
對住呢班傷人
就要以其人之道還治其人之身

要承擔後果就是
不過唔駛流血,又唔會害到其他人
你逃票佢收入減少,跟住借口加價又點睇?還治其人之身係快啲去搞掂佢班高層

舊 05-10-11, 08:25 PM   #304
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
即係我地逃佢又加
我地唔逃佢都係加
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 05-10-11, 08:30 PM   #305
Norm
=_="""""

討厭地鐵你可以唔搭而唔係俾少錢
討厭李+X你可以唔幫趁百佳屈人寺而唔係買野唔俾錢

舊 05-10-11, 08:34 PM   #306
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
你個地方成日暴動啲商家走佬冇人投資
香港呢啲對外型國際金融中心死得仲快
講之前經下大腦先唔該

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 05-10-11, 08:35 PM   #307
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
根據有加冇減機制,加幾多同佢舊年賺幾多冇太大關係

討厭領匯可以點?
kev00269270 目前離線  
舊 05-10-11, 08:37 PM   #308
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Norm 查看文章
討厭地鐵你可以唔搭而唔係俾少錢
討厭李+X你可以唔幫趁百佳屈人寺而唔係買野唔俾錢
仲衰過一邊鬧毛線d戲屎又一邊睇既人.....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 05-10-11, 08:44 PM   #309
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: kev00269270 查看文章
根據有加冇減機制,加幾多同佢舊年賺幾多冇太大關係

討厭領匯可以點?
根據有加無減機制,計唔到加價係可以話俾你知佢計錯左架

sugihara 目前離線  
舊 05-10-11, 08:54 PM   #310
Autumn's Tale
Registered User
半隻CD-Rom

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: ラピスラズリ 查看文章
你個地方成日暴動啲商家走佬冇人投資
香港呢啲對外型國際金融中心死得仲快
講之前經下大腦先唔該
等香港返到一百年前的小漁村,人人種田~
Autumn's Tale 目前離線  
舊 05-10-11, 10:56 PM   #311
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
笑了,香港游行示威會有用嗎?
人地外國係講緊暴動啊

佢地又係唔係唔合法唔合理?
定你認為用甘地個套對呢恥力極高既商人會有用?

而家唔搞破壞
逃票有乜問題?唔好比人捉到就得
對社會危害細

如果到時地鐵真係屈服減價
你地再話逃票都未遲

大把人食窮正苦,亦大把傷人食窮市民

無人話佢地?
真係奴到入骨
你今日逃咗票未?
MO 目前離線  
舊 05-10-11, 11:08 PM   #312
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: MO 查看文章
你今日逃咗票未?
應該問, 你今日去左屈人寺, DO街偷左野未

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線  
舊 05-10-11, 11:48 PM   #313
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: InM-Hrka 查看文章
借問聲你係唔記得自己講過乜定唔識字
"理所當然"你查下咩意思先啦

你已經講左好多次法同理不同 我都知
所以先問你 你口中的"理"係咩理先!?
如果係"道理"就算啦 你自己一開波都暗示左逃票係合理 已經冇道理可言

而我只係比左個小學生都識答ge yes/no question ok 唔駛你答yes/no

咁試問依個情況 如果你係老師 請問你點處理?你ge最善選擇又係咩a?

係依個地球度存在完全公平係冇乜可能ge事,法理就係要減少依d不公平事
你自己諗諗如果一個無法理ge社會會係點先講"不以法為前提"啦
另外提埋你一個完全民主ge社會係比一個獨裁社會更快玩完
你要講完全民主同道理 等人類先死光吧
都己經講到明
邊樣係合理邊樣係合理
你仲返轉頭叫我查字話我暗示
而且再次講明你既事例資料太少未能分析
我冇你咁膚淺只係識得幫a/幫b
唔我將我帶到你的level
女裝少年 目前離線  
舊 05-10-11, 11:52 PM   #314
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
作者: Autumn's Tale 查看文章
合法是不一定合理(例如50年代美國的種族隔離,又或者是禁止同性婚姻﹑死刑等等)

但不過在這個「逃票」例子中,他們一定是不合法和不合理
for所有會員:
請問我幾時話過佢地逃票係合法同合理?

此篇文章於 05-10-11 11:54 PM 被 女裝少年 編輯。
女裝少年 目前離線  
舊 05-11-11, 12:11 AM   #315
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
for所有會員:
既然唔合理唔合法,咁...你有咩好拗。

嗯...你是想打to 吧....我猜

狼 目前離線  
舊 05-11-11, 12:12 AM   #316
Autumn's Tale
Registered User
半隻CD-Rom

註冊日期: Aug 2002
引用:
for所有會員:
去番topic第一頁啦~
唔通「理所當然=/=合理」?

引用:
港鐵賺十幾億都理所當然加價
小市民點解唔可以理所當然地逃票?
Autumn's Tale 目前離線  
舊 05-11-11, 12:17 AM   #317
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
for所有會員:
引用開始:

引用:
港鐵賺十幾億都理所當然加價
小市民點解唔可以理所當然地逃票?
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
咁點解可以理所當然咁逃票?
引用:
你今次係講[理]定講[法]先?
[理]所當然...我諗應該係講理吧...
港鐵賺十幾億都可以加價對市民不仁
咁點解天水圍師奶又唔可以逃票對港鐵不義?

引用:
唔同喎
我對你不仁, 你對返我不義
雖則我同你都係衰人
都唔會話唔合理

而你既係
比港鐵對市民不仁加價
但又插市民逃票對港鐵不義係違例喎

好難溝通...出街...
引用:
我從來冇將佢地分成兩件事睇

C9逃票係唔合理
MTR賺十幾億連續兩年加價又唔合理
仲有人講因為可加可減機制做前提....我唔阻佢
但事實係有人覺得唔合理

而我認為合理的
是[種咩因得咩果]
港鐵對市民不仁
市民對返港鐵不義
又有咩唔合理?

冇覺得唔合理果d咪唔好逃票囉
冇人迫你一齊逃票架

另一個例子
政府以制度暴力欺壓市民唔合理
示威者推撞特首唔合理
但政府種下暴力的因
食返暴力的果...又係合理個喎

明我既合理響邊度未?
唔係c9逃票
唔係示威者衝撞特首
而係呢個因果關係
引用完畢,請各位自行思考

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 05-11-11, 12:23 AM   #318
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
某人既然覺得不合法同不合理,咁嘈左咁多版為乜?

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線  
舊 05-11-11, 12:26 AM   #319
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
頂...我笑到冇力再笑

(`・ω・´)
才子 目前離線  
舊 05-11-11, 12:37 AM   #320
SiEG~~
Game Master
秋月控....

註冊日期: Aug 2003
今次冇理由唔記得la..除非你理解能力有問題

舊 05-11-11, 12:38 AM   #321
SiEG~~
Game Master
秋月控....

註冊日期: Aug 2003
果然入尼係唔可以飲水

舊 05-11-11, 12:42 AM   #322
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
連失憶都出埋.
變相即係人格分列..

幾時會同我地講
[其實我呢幾日比人盜用左acc]
雷火武 目前離線  
舊 05-11-11, 12:57 AM   #323
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
引用開始:
引用完畢,請各位自行思考
已經解釋得好清楚

引用:
原文:

我都話左撇除一邊係高牆一邊係雞蛋呢兩個身份
其實兩邊都係做緊衰野
所以我問既[小市民點解唔可以理所當然地逃票?]
係問緊你地究竟用咩標準黎睇呢件事...
點解港鐵衰就得
而C9衰就唔得呢?
我話合理既
係[唔合理的因, 種出唔合理的果]呢個因果關係
港鐵加價不仁, 結果C9逃票港鐵收少左錢
合理既係港鐵[食呢個果]

簡單點說:
你去打人, 結果比人打返
唔係話你地毆鬥呢件事合理
而係[你比人打返]呢個[果]
係因為[你之前去打人]這個[因]種下的
即係你而家比人打,食返你種的果
係合理, 抵比人打的
暴力的因種出暴力的果
再重申, 我唔係指互毆合理, 亦唔係指用暴力解決問題合理

我都唔明一個咁合理既因果關係
要我咁樣去解釋
仲要有人曲解成我話逃票合理

此篇文章於 05-11-11 01:00 AM 被 女裝少年 編輯。
女裝少年 目前離線  
舊 05-11-11, 12:59 AM   #324
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
你打人,人地打返你好合理,但同時人地打你又好唔合理
這樣嗎

此篇文章於 05-11-11 01:27 AM 被 狼 編輯。
狼 目前離線  
舊 05-11-11, 01:04 AM   #325
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
作者: 查看文章
你打人,你地打返你好合理,但同時人地打你又好唔合理
這樣嗎
你想講[人地]打返你好合理?

你打人先種下[暴力的因]
比人打返係[自食其果]
合理既係[自食其果], 而唔係對方的拳頭

此篇文章於 05-11-11 01:30 AM 被 女裝少年 編輯。
女裝少年 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[粉絲區] X JAPAN專區VII ◆ 2011年11月4日 香港!!! [9/9~9/18-SOUTH AMERICA TOUR.10/28~11/8-ASIA TOUR] 爽神 Neo Music UNIVERSE 1007 09-07-11 08:06 PM
[動畫] 「涼宮ハルヒの憂鬱」 唔係普通再放送 舊作14話+新作14話 全28話 Vol.7 riceball 日本動漫畫討論版 1000 05-15-09 10:56 PM
[TVB] [日劇]《14歲媽媽》(Mother at 14) 明珠台7月30日起逢星期一晚9:30-10:30 第一話有三十八萬八千香港人收看 _張學良_ Neo Entertainment TREND 192 12-22-08 02:00 AM
14● 挑 戰 山 ● 組 IamO ~清談館~ 54 05-27-07 08:19 PM
日 飲 一 罐 汽 水 年 增 14 磅 凍檸茶 ~清談館~ 25 03-09-06 08:18 PM

現在的時間是 03:59 AM

手機版 | APP版